22 Mayıs 2015
Sayı: KB 2015/20

Gözaltılar, baskılar, provokasyonlar sökmeyecek
Metal direnişinden notlar
Metal işçileri 'yeni'yi yaratacak!
MESS-polis-Türk Metal’den MİB’e operasyon
Baskı ve saldırılarınız boşuna
Metal işçisinin sesi olmaya devam edeceğiz!
MİB’le dayanışma açıklamaları
Metal fırtınası kasırgaya dönüştü
Tofaş işçileri: Gemileri yaktık!
Metal direnişi sermayenin belini büktü
‘MİB operasyonu’ eylemlerle protesto edildi
2015 Toplu Sözleşmesi’ne doğru
MİB emektir, MİB dayanışmadır, MİB zaferin adıdır!
BİR-KAR’dan Avrupalı işçilere çağrı
Bursa’da Türk Metal'in saltanatı çöktü, sıra Trakya’da!
Haklarımızı yasalarla değil, fiili-meşru mücadeleyle kazanacağız!
Şimdi daha güçlüyüz!
İşçi ve emekçilere devrim çağrısı
Seçim vaatleri ve kadınlar
Yalan vaatlere kanmayalım yüzümüzü devrime dönelim!
Gençliğe çağrımızdır: Metal işçileriyle dayanışmayı büyütelim!
Almanya G7 protestolarına hazırlanıyor
Dünyadan grev ve eylemler
Karanlığı dağıtan çekiç metal işçisinin elinde!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya G7 protestolarına hazırlanıyor

 

G7 olarak bilinen dünyanın en zengin 7 emperyalist ülkesinin devlet ve hükümet başkanları yıllık toplantıları için Almanya’nın Bayern Alpleri’nde bulunan Elmau Sarayı’nda 7-8 Haziran’da bir araya gelecek. Zirvede 7 emperyalist devletin (Almanya, ABD, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada ve Japonya) devlet ve hükümet başkanlarının, dünyadaki yeraltı ve yerüstü kaynaklarına hakimiyetinin sağlanması, dış politikaları, güvenlik tedbirleri, iklim, mülteci akımının durdurulması ve katılan ülkelerin ekonomik çıkarlarının korunması gibi konuları müzakere etmesi bekleniyor. Zirvede Ortadoğu’daki gelişmelerin de tartışılacağı bildirildi.

Emperyalist zirveyi protesto etmek için devrimci ve ilerici gruplardan, partilerden ve tek tek bireylerden oluşan “Stop G7 Elmau” eylem komitesi “Protestoları zirveye taşıyoruz! Elmau’ya!” şiarı ile 3-8 Haziran tarihleri arasında eylem çağrısı yaptı.

Bu tarihler arasında Garmisch-Partenkirchen ve Mittenwald’da kamp yerleri kurulacak. Emperyalist zirveye karşı zirve örgütlenerek, yürüyüşlerle, mitinglerle, herkese açık toplantılarla, blokaj eylemleri ile protesto düzenlenecek. Protesto yürüyüşüne on bin kişinin katılması bekleniyor.

Protestolar çerçevesinde Garmisch-Partenkirchen ve Mittenwald’da kurulan kamplarda 3-8 Haziran tarihleri arasında enformasyon ve tartışma programları gerçekleşecek, protesto gösterileri düzenlenecek.

3-4 Haziran’da ise uluslararası katılımcıların davet edildiği alternatif zirve gerçekleşecek. Burada G7’lerin emperyalist politikaları ve bunun sonucu olan küresel emperyalist kriz tartışılacak.

3 Haziran Çarşamba: Hindistan’dan Yeni Delhi Jawaharlal Nehru Üniversitesi profesörünün katılımıyla küresel kriz ve olası alternatifler tartışılacak. Yine Türkiye, Kolombiya, Almanya’dan davet edilen profesör, avukat, araştırmacı-yazarlarla küresel güç ilişkileri, serbest ticaret rejimleri, yeniden başlayan savaşların tartışıldığı bir sempozyum olacak.

4 Haziran Perşembe: Alternatif zirvenin bugünkü programı Hindistan, Almanya, Mozambik’ten katılımcıların sunacağı “Satışa çıkan dünya: Büyüme dogması, iklim değişikliği ve sonuçları, göç” tartışılacak. Ardından çalıştaylara geçilecek.

Münih’te saat 14.00 te başlayacak olan G7 Zirvesi ve Serbest Ticaret Anlaşması TTİP, CETA ,TİSA’ya karşı yürüyüş nedeniyle alternatif zirve kısa tutulacak. Yürüyüş saat 17.00’de gerçekleşecek mitingle sona erecek.

Saat 20.00’den itibaren kültürel program başlayacak.

6 Haziran Cumartesi: Garmisch’te geniş katılımlı kitlesel bir yürüyüş düzenlenecek.

7 Haziran Pazar: Elmau’ya giden 5 rota üzerinden yıldız yürüyüşü düzenlenecek.

Eylem komitesinin internet sayfaları üzerinden protesto gösterilerine, kamp ve yürüyüşlere otobüs vb. ile katılım koordine edilebilecek.

G7, Rusya’nın G8’deki üyeliğinin Ukrayna krizi nedeniyle askıya alınması üzerine, 15 yıl aradan sonra yedili formata döndü. Emperyalist efendilerin zirvesi için bölgeye 20 binin üzerinde polis yerleştirilecek. Basına yansıyan haberlere göre, emperyalistlerin zirvesinin gerçekleşeceği otel ve çevresini 1650 polis koruyacak. 4150 polis, sınırlar ve demiryolları trafiğinden sorumlu olacak. Bunların dışında zirve için 17 bin polis görevlendirilmiş durumda. 2100 Avusturya polisi de zirveyi koruyacak.

 

 

 

 

Fransa’da polislere aklama

 

2005 yılının Ekim ayındaki Paris’in Clichy-sous-Bois banliyösünde iki gencin polisten kaçarken trafoya sığınmalarının ardından akıma kapılarak can ermeleri olayından sorumlu polisler yargı tarafından aklandı. Davaya ilişkin kararını 18 Mayıs'ta açıklayan mahkeme, beraat kararının nihai olduğunu ve temyize götürülemeyeceği bildirerek polisleri koruma altına aldı.

İki gencin ölümü büyük tepkiye neden oldu ve günlerce kamu binalarıyla araçların ateşe verildiği öfke patlamasına yol açmıştı.

Le Monde metal grevini yazdı

Fransız Le Monde gazetesi, Bursa’da binlerce metal işçisinin grevini sayfalarına taşıdı. Gazete haberinde Bursa’da üretim yapan Fransız kökenli Renault ve Koç-Fiat’a ait iki şirkette başlayan metal grevinin daha şimdiden bu iki dev şirketi felç etmiş durumda olduğu, işçilerin taleplerinin kabul edilmemesi üzerine önce RENO-OYAK’ta çalışan 5 bin işçinin büyük çoğunluğunun Perşembe günü gece vardiyasında üretimi durdurarak başlayan grevin daha sonra Fiat-Koç Holding’te çalışan 4500 işçi  ve oradan da Coşkunöz fabrikalarına sıçrayarak büyük bir dalgaya dönüştüğü bildiriliyor.

Le Monde gazetesi ilgili haberinde ayrıca Renault’un ordu kökenli OYAK ortaklığına dikkat çekerek, her iki şirketin dış pazarlara da üretim yaptığını ve Bursalı metal işçilerinin greviyle birlikte ilgili şirketlerin pazar kayıplarının büyük olacağına vurgu yapıyor.

 
§