20 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/07

Dinci-gericiliğin faşist saldırılarına karşı fiili-meşru mücadele!
Devrimci bir bahar mücadelesi!
Özgecan’ın hesabını sormak için örgütlü mücadeleye!
İdam tartışmaları üzerine - B. Olgun
İşçi ve emekçiler vahşete karşı sokaktaydı!
Özgecan’ın kentinde büyüyen öfke!
Metal grevi ve reformist sol
“Yarın ne yapmamız gerektiğini öğreniyoruz!”
Grev yasağı ve sonrası
Ezber bozan sınıf ve AKP’nin oyunları
Yapı yükseliyor
Yeni mücadele sahaları ve Bilecik
Yeni Yunan hükümeti ve parolası: "Ne itaat, ne çatışma"
Ukrayna: Hegemonya savaşının yeni sahnesi
Gerici Körfez rejimlerinin Yemen telaşı
Almanya'da metal işkolundaki uyarı grevleri ve işçileri bekleyen tehlike
"Etkinlikte işçiler güçlerini gördüler"
8 Mart'ta mücadele alanlarına!
Kapitalizmin kâr yasaları kadının köleliğinin sürmesidir
Ankara EKK'nın 8 Mart programı
Liselerde Özgecan fotoğraflarına engelleme!
"Burjuva gericiliği katiller yaratmaya devam ediyor..."
Eğitimde gericiliğe karşı okul boykotu!
Başkaldıran dizelerin işçisi - K.Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eğitimde gericiliğe karşı okul boykotu!

 

Alevi örgütleri, Eğitim Sen ve siyasal güçlerin çağrısıyla eğitimde gericileşmeye karşı 13 Şubat günü okullarda boykot gerçekleştirildi. Boykotun hayata geçirildiği bölgelerde eğitim emekçileri, Alevi örgütleri, öğrenci ve veliler sokaklara çıktı. Okul boykotu baskı ve gözaltılarla karşılandı. Boykotun hayata geçirilmek istendiği birçok okulda idare-polis eliyle eylemler kırılmak istendi. Öğrenciler tehdit edildi.

İstanbul

Şişli’de gerici eğitime karşı greve çıkan eğitim emekçileri, okulları boykot eden öğrenciler ve veliler bir araya gelerek karanlığa teslim olmamak için mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Eğitim Sen İstanbul 3 No’lu Şube Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Sancaktepe ve Çekmeköy’de Eğitim Sen, öğrenci ve veliler biraraya gelerek okulların önünde eylemler gerçekleştirdiler. TOKİ Lisesi, DMO Lisesi, 60. Yıl Lisesi ve Ortaokulu önünde buluşarak yürüyüşe geçen kitle Demokrasi Caddesi girişinde buluştu. Buradan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önüne gelinerek açıklamalar yapıldı.

Eğitim Sen İstanbul 5 No’lu Şube, “Karanlığa teslim olmayacağız” şiarıyla Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’nde bulunan Hacı Hatice Bayraktar, Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu ve Yukarı Mahalle’de bulunan Zekeriya Göçer İlköğretim Okulu’nda basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Devrimci Liseliler Birliği (DLB) de okul önünde “İşgal, boykot, direniş” şiarlı bildirilerin dağıtımını gerçekleştirdi. Sarıgazi’de boykot eyleminin yapıldığı Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi önüne kamp kuran polisler okul girişini akreple kapattı.

Gazi Mahallesi’nde Şair Abay Lisesi öğrencileri de boykota gitti. Sarıyer’de Eğitim Sen öncülüğünde Kadıköy’de boykotu hayata geçiren öğrenciler yürüyüş gerçekleştirdi. Kadıköy’de ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde Eğitim Sen’le beraber basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Kağıthane’de boykotu hayata geçiren öğrenciler, veliler ve eğitim emekçileri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Sultanbeyli’de de Fatih İlköğretim Okulu önünde toplanan öğrenci ve veliler gerici eğitim dayatmalarını protesto etti.

Eğitim emekçileri, sabah okul ve ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde yaptıkları eylemlerin ardından Beyazıt’ta toplandı. Okulları boykot eden öğrencilerin de katılımıyla binlerce kişi İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüdü. Yürüyüş boyunca “Karanlığa teslim olmayacağız!”, “Gerici ırkçı eğitime hayır!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı. Eyleme ilerici güçler de destek verdi. Ortak açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev yaptı. Özev, geçtiğimiz 12 yıl içinde bilime tamamen aykırı olan politika ve uygulamaların arttığını ifade ederek zorunlu mescit gericiliğine, müfredatta dini söylemlere dikkat çekti.

Ankara

Mamak’ta Ege Lisesi, Tuzluçayır Anadolu Lisesi ve bölgedeki ilkokullarda boykota katılım yüzde yüze yakın olurken Tuzluçayır Meydanı’nda toplanılarak burada eylem ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Batıkent’te ise iki ayrı eylem gerçekleştirildi. Birleşik Haziran Hareketi metroda toplanarak meydana yürürken BDSP’nin de destek verdiği diğer bileşenler Batıkent Lisesi’nden metroya yürüdü ve burada bir şenlik gerçekleştirildi. Dikmen ve Sincan’da da eylemler yapıldı. DLB’liler bu eylemlere katılım sağladılar ve kimi bölgelerde bildiri dağıtımları gerçekleştirdiler.

Tüm kollar saat 13.30’da YKM önünde toplandı. Yerellerdeki eylemlerin ardından merkezde de Milli Eğitim Bakanlığı’na yürünerek gerici eğitim politikaları protesto edildi. İlerici ve devrimci kurumlar eyleme destek verirken özellikle liselilerin eyleme katılımı ve coşkusu dikkat çekti. DLB de “Dinci-gerici eğitime karşı İŞGAL, BOYKOT, DİRENİŞ!” şiarlı pankart, döviz ve flamalarıyla eylemde yerini aldı. Aynı zamanda BDSP ve DGB de yürüyüşe katılım sağladı.

Bursa

Boykot kapsamında gerçekleştirilen yürüyüş için Ünlü Cadde’de bir araya gelen yüzlerce kişi İnönü ve Cumhuriyet Caddeleri üzerinden Fomara Meydanı’na yürüdü. Eyleme Eğitim Sen ve Alevi dernekleri pankartlarıyla katıldı. BDSP, BHH, Halkevleri, HDP, Partizan, EMEP, Liseli Genç Umut ve Dev-Lis’in katıldığı eylemde DİSK ve TMMOB’den de temsilciler yer aldı.

Kayseri

Eğitim Sen, Hacıbektaş Veli Kültür Derneği ve aralarında BDSP’nin de olduğu devrimci ve ilerici güçlerin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce emekçi ve genç bir günlük okul boykotu eylemine katılmak için Eğitim Sen Kayseri Şubesi’nin bulunduğu binanın önünde toplandı.

Meydanı’na yürünmesinin ardından Eğitim Sen Şube Başkanı Ulaş Apaydın basın açıklaması yaptı. Kayseri’de son aylarda gerçekleşen bu en kitlesel eyleme gençlerin katılımı dikkat çekti. Ayrıca, Hacıbektaş Veli Kültür Derneği’nin kitlesel katılımı da göze çarptı. Eylemde DLB’liler dövizleriyle yer aldılar.

Çorum’da eğitim emekçileri iş bırakarak laik, bilimsel, anadilde eğitim talebiyle yürüyüş gerçekleştirdi.

Bartın’da iş bırakan eğitim emekçileri sendika binası önünde buluşarak eski belediye binası önüne yürüdü.

Manisa Lisesi önünde toplanan Eğitim Sen üyeleri ve destekçi kurumlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüş düzenleyerek AKP’nin eğitim politikalarını protesto etti.

Eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Metin Demirel yaptı.

Antalya’da Eğitim Sen öncülüğünde öğrenciler ve velilerin katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Mersin’de Forum AVM önünden Yenişehir Cemevi’ne yürüyüş gerçekleştirildi. Cemevi önünde Alevi Kültür Dernekleri ve Eğitim Sen adına konuşmalar yapıldı.

Adana’da Adana Emek ve Demokrasi Platformu tarafından gerçekleştirilen ve Eğitim Sen önünde başlayan eylemde İnönü Parkı’na yüründü. Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz basın metnini okudu.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Ankara - Bursa - Kayseri - Mersin - Adana

 

 

 

 

İzmir’de polis saldırısı

 

İzmir’de Basmane Meydanı’nda toplanan emekçiler buradan Konak Meydanı’na yürüyeceklerdi.

Devrimci Liseliler Birliği’nin “Osmanlıca değil mücadelenin dilini konuşuyoruz/DLB” pankartıyla katıldığı eylemde Basmane Meydanı’nda toplanan kitlenin Konak Meydanı’na yürümesi polis tarafından engellendi.

Emekçilerin barikata yüklenmesiyle polis saldırısı başladı. Polis kitleyi Fuar içine sürükledi ve onlarca kişiyi gözaltına aldı. Onlarca kişi ise yaralandı. Polis Fuar alanında Tüm Bel-Sen’in işyeri temsilciliklerini de basıp gözaltı yaptı. Polis Kamera Sokak muhabiri Kazım Kızıl’ı da Konak Meydanı’nda çekim yaparken darp ederek gözaltına aldı. Eyleme KESK şubeleri, DLB, DGB, HDP, SDP, Kaldıraç’ın da aralarında bulunduğu birçok kurum katıldı.

İzmir Aliağa’da da Alpoğuz Lisesi’nin önünde toplanan Eğitim Sen Aliağa Temsilciliği ve destekçi kurumlar Demokrasi Meydanı’na kadar yürüyüş düzenledi.

 
§