20 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/07

Dinci-gericiliğin faşist saldırılarına karşı fiili-meşru mücadele!
Devrimci bir bahar mücadelesi!
Özgecan’ın hesabını sormak için örgütlü mücadeleye!
İdam tartışmaları üzerine - B. Olgun
İşçi ve emekçiler vahşete karşı sokaktaydı!
Özgecan’ın kentinde büyüyen öfke!
Metal grevi ve reformist sol
“Yarın ne yapmamız gerektiğini öğreniyoruz!”
Grev yasağı ve sonrası
Ezber bozan sınıf ve AKP’nin oyunları
Yapı yükseliyor
Yeni mücadele sahaları ve Bilecik
Yeni Yunan hükümeti ve parolası: "Ne itaat, ne çatışma"
Ukrayna: Hegemonya savaşının yeni sahnesi
Gerici Körfez rejimlerinin Yemen telaşı
Almanya'da metal işkolundaki uyarı grevleri ve işçileri bekleyen tehlike
"Etkinlikte işçiler güçlerini gördüler"
8 Mart'ta mücadele alanlarına!
Kapitalizmin kâr yasaları kadının köleliğinin sürmesidir
Ankara EKK'nın 8 Mart programı
Liselerde Özgecan fotoğraflarına engelleme!
"Burjuva gericiliği katiller yaratmaya devam ediyor..."
Eğitimde gericiliğe karşı okul boykotu!
Başkaldıran dizelerin işçisi - K.Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçiler vahşete karşı sokaktaydı!

 

Özgecan’ın katledilmesinin ardından başlayan eylemler bir çok kentte günlere yayılarak sürdü.

14 Şubat

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu’nun çağrısı ile İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen binlerce kadın Özgecan için yürüdü. Kadıköy Boğa’da toplanarak Rıhtım’a yürüyen binlerce kişi oturma eylemi yaptı.

Gebze’deki yürüyüşle Özgecan'ın katledilmesine tepki gösterildi. Eski çarşıda yapılan yürüyüşe 100'ü aşkın emekçi katıldı. Eylem öncesinde gençler çarşıda “Tecavüz insanlık suçudur!” yazılı dövizlerle tepki ve öfkelerini gösterdiler.

Ankara Güvenpark’ta biraraya gelen kadınlar polisin tüm engelleme çabalarına rağmen basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Kadınlar Bursa Heykel’de Özgecan Aslan için bir araya geldi. “Bu katliamların hesabını soracağız” dedi.

Hatay’da Antakya Kadın Dayanışması’nın eylemi için Eğitim Sen binası önünde toplanılarak Saray Caddesi’ne yüründü.

İstanbul’da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çağrısıyla Taksim'deki Fransız Konsolosluğu’ndan Galatasaray Lisesi’ne yürüyen kadınlara çevreden katılım oldu.

Samsun’da Çiftlik Akbank önünde toplanan kadınlar, AKP’nin izlediği gerici politikaların kadınları katletmeye devam ettiği belirtildi.

Eskişehir’de Porsuk Bulvarı’nda toplanan Halkevleri ve Üniversiteli Kadın Kolektifi üyesi kadınlar, Özgecan Aslan’ın katledilmesini protesto etti.

Adana Kadın Platformu, 5 Ocak Meydanı’nda toplanarak alkış ve ıslıklarla kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.

Balıkesir Kadın, Yaşam ve Özgürlük Platformu üyeleri, Yeşilli Meydanı’nda bir araya geldi. Sloganlarla yürüyüş düzenleyen kadınlar, Alihikmetpaşa Meydanı’na Özgecan’ın fotoğrafını bırakıp üzerine karanfiller attı.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen eylemle kadına yönelik şiddet ve cinayetler protesto edildi. Bodrumlu kadınlar, cinayete kurban giden kadınları andı.

Dersim’de Sanat Sokağı’nda bir araya gelen kadınlar yürüyüş yaptı. Kadınların eylemine erkekler de katılım sağladı. 

Batman’da Turgut Özal Bulvarı Dörtyol Kavşağı’nda toplanan Eğitim Sen üyeleri kadınlar ellerinde o döviz ve pankartlarla Atatürk Parkı’na yürüdü.

Kayseri’deki eyleme BDSP, DGB, Dev-Lis, DLB, HDP, Eğitim Sen, Halk Cephesi, Hacıbektaş Veli Kültür Derneği, Kayseri Çerkes Solu, SDP katıldı.

15 Şubat

Bursa’da Heykel’de gerçekleştirilen oturma eyleminde Özgecan’ın katledilmesini ve kadın katliamlarını kınayan dövizler taşındı.

Bakırköy Kadın Dayanışması, Özgürlük Meydanı’ndan AKP Bakırköy ilçe binasına yürüyüş düzenledi. Eyleme Emekçi Kadın Komisyonları da destek verdi.

Avcılar’daki basın açıklamasındaysa “Meydanları boş bırakmıyoruz. Yasta değil isyandayız” denildi.

Garip Dede Dergâhı da eyleme dövizleri ile katıldı. Emekçi Kadın Komisyonları da eyleme destek verdi.  

Kocaeli İnsan Hakları Parkı’nda toplanan Kocaeli Kadın Platformu üyeleri Cumhuriyet Parkı’na kadar sloganlarla yürüyerek katillerin cezalandırılmasını istediler.

16 Şubat

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yürüyüş yapıldı. Heykel Meydanı’ndaki açıklamanın ardından kitle belediye binasına yürüdü

Bursa’daki eylemde Heykel’e yüründü. Heykel’e gelindiğinde yol trafiğe kapatılmak istendi fakat kalan araçların tasfiye edilmesi için yolun bir şeridi açık bırakıldı. Bunu istismar eden polis daha ilerden trafiği kapatmadığı için kitle ıslık ve yuhalamalarla bu durumu protesto etti ve trafiği kapattı.

Kitle buradan Heykel Caddesi üzerinden yürüyüşüne devam etmek istedi fakat eylemi örgütleyen Bursa Kadın Platformu eylemcileri aşağı yola yönlendirdi. Uzun süren tartışmaların ardından platformun yönlendirmesiyle Cumhuriyet Caddesi üzerinden Fomara Meydanı’na yüründü.

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube üyeleri Özgecan’ın hunharca katledilmesini protesto etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan emekçiler “İnsanca yaşamak istiyoruz” pankartı açtı.

Atatürk Havalimanı’nda çalışan kamu emekçileri Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Müdürlük binası önünde toplanarak Özgecan Aslan’ın katledilmesini kınadı.

Van’da Kadın Yaşam Merkezi önünde toplanan kadınlar eylem yaptı.

Erzincan’da toplanan yüzlerce kadın “Yasta değil isyandayız! Özgecan’ın hesabını soracağız” pankartıyla Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Dersim’de lise öğrencileri Eski Hastane’de bir araya gelerek “Özge’nin katili tecavüzcü devlet!” pankartı açtı ve Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.

Tunceli Üniversitesi öğrencileri ise Toplumsal Barış Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul Üniversitesi’nde eylem yaparak kadın katillerini protesto etti.

Adana Çukurova Üniversitesi’nde de Özgecan için eylem düzenlendi. “Hepimiz Özge’yiz yakmakla bitmeyiz” sloganını atan kadın öğrenciler, ajitasyon konuşmaları eşliğinde yürüyüş yaptı.

17 Şubat

Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesi Adana Şakirpaşa emekçileri tarafından yürüyüşle protesto edildi.

Yürüyüş için Şakirpaşa Gençlik Derneği önünde toplanıldı. Emekçiler “Şakirpaşa uyuma Özgecan’a sahip çık!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganlarıyla yürüdü.

Mahalle içindeki yürüyüşe emekçilerin ilgisinin yoğun olduğu gözlemlendi.

Sincan emek ve demokrasi güçleri, Sincan Kadın Platformu imzasıyla Özgecan’ın hesabını sormak amacıyla eylem gerçekleştirdi. Emekçi Kadın Komisyonları da eyleme katılarak “Kadın katliamları ‘kapitalizmin’ fıtratında var, Özgecan’ın hesabını soracağız” dövizlerini taşıdı.

 

 

 

 

EKK’dan Özgecan için eylemler

 

Mamak Emekçi Kadın Komisyonu, Özgecan’ın hesabını sormak için Tuzluçayır sokaklarında eylem yaptı.

İşçi Kültür Evi’nde toplanan EKK bileşenleri, “Özgecan’ın hesabını soracağız!” pankartı ve dövizlerle Tuzluçayır Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. İlerici güçlerin meydanda yaptıkları eyleme destek verdikten sonra mahallenin ara sokaklarında sloganlar ve ajitasyon konuşmaları eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren EKK, İşçi Kültür Evi’nin önünde eylemini sonlandırdı. Eylemde “Özgecan’ı unutma unutturma!”, “Özgecan’ın katili sermaye devleti!”, “Susma haykır tecavüze başkaldır!” sloganları atıldı.

Sefaköy Kültür Sanat Merkezi önünde toplanan Küçükçekmece EKK, “Özgecan’ın hesabını soracağız!” ozalitini açarak yürüyüşe başladı. Yoğun yağmura rağmen sloganlarla Sefaköy merkeze kadar yüründü.

Sefaköy merkez durağında, Gümüşçüler Çarşısı’nda ve Taşkasap’ta işçi ve emekçilere seslenen EKK, “Kadına yönelik şiddete, tacize, tecavüze karşı yürüyoruz” dedi. EKK, Özgecan Aslan’ın hesabını sormak için tüm işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdı.

Çevredeki pek çok kişi alkışlar ve kornaya basarak eyleme destek oldu.

Kızıl Bayrak / Mamak-Küçükçekmece

 
§