20 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/07

Dinci-gericiliğin faşist saldırılarına karşı fiili-meşru mücadele!
Devrimci bir bahar mücadelesi!
Özgecan’ın hesabını sormak için örgütlü mücadeleye!
İdam tartışmaları üzerine - B. Olgun
İşçi ve emekçiler vahşete karşı sokaktaydı!
Özgecan’ın kentinde büyüyen öfke!
Metal grevi ve reformist sol
“Yarın ne yapmamız gerektiğini öğreniyoruz!”
Grev yasağı ve sonrası
Ezber bozan sınıf ve AKP’nin oyunları
Yapı yükseliyor
Yeni mücadele sahaları ve Bilecik
Yeni Yunan hükümeti ve parolası: "Ne itaat, ne çatışma"
Ukrayna: Hegemonya savaşının yeni sahnesi
Gerici Körfez rejimlerinin Yemen telaşı
Almanya'da metal işkolundaki uyarı grevleri ve işçileri bekleyen tehlike
"Etkinlikte işçiler güçlerini gördüler"
8 Mart'ta mücadele alanlarına!
Kapitalizmin kâr yasaları kadının köleliğinin sürmesidir
Ankara EKK'nın 8 Mart programı
Liselerde Özgecan fotoğraflarına engelleme!
"Burjuva gericiliği katiller yaratmaya devam ediyor..."
Eğitimde gericiliğe karşı okul boykotu!
Başkaldıran dizelerin işçisi - K.Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara EKK'nın 8 Mart programı

 

Ankara Emekçi Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hazırlıklarının startını verdi. EKK, 15 Şubat günü gerçekleştirdiği meclis toplantısıyla 8 Mart sürecini planladı.

Sermayenin kapsamlı saldırılarının, özellikle AKP iktidarıyla birlikte kadınlara yönelik burjuva gericiliğinin tırmandırıldığı bir süreçte gerçekleşecek 8 Mart’ın öneminin vurgulandığı toplantıda, Özgecan Aslan’ın vahşice katledilmesinin ardından ülke çapında gerçekleşen yaygın ve kitlesel eylemler değerlendirildi. Haziran’dan bu yana özellikle kadınlarda biriken tepkiyi ve öfkeyi örgütlemenin, kadın işçilere dönük çalışmayla birlikte ele alınmasının önemine vurgu yapıldı.

Kadın işçi ve emekçilere dönük kapsamlı saldırılar karşısında “direniş” çağrısının öne çıkartılacağı 8 Mart sürecinde yaygın çağrıların, güçlü ve kitlesel etkinlikler-eylemler örgütlemenin önemine işaret edildi.

Bu temelde;

Emekçi Kadın Komisyonları, 1 Mart günü saat 14.00’te Sincan İşçi Birliği’nde, saat 18.30’da da Mamak İşçi Kültür Evi’nde etkinlikler gerçekleştirecek.

1-6 Mart tarihlerinde ise kadın işçilerin çalıştığı işyerlerine dönük görsel araçlar eşliğinde kitlesel bir katılımla 8 Mart çağrılarının yapılması planlanırken, çağrılar 7 Mart günü Sakarya ve Yüksel Caddesi’ne taşınacak.

8 Mart günü de Emekçi Kadın Komisyonları saat 13.00’te Sakarya Meydanı’nda etkinlik gerçekleştirecek.

Baskıya, emek sömürüsüne, gericiliğe ve şiddete karşı “direnişe ve özgürlüğe” çağrısını sanayi bölgelerinde ve emekçi semtlerinde yükseltecek olan Emekçi Kadın Komisyonları, 8 Mart’ta alanlarda yerini alacak.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Özgecan'ın katili sermaye düzeni

 

Emekçi Kadın Komisyonları (EKK), Mersin’de tecavüz edildikten sonra katledilen Özgecan Aslan’a ilişkin yaptığı açıklamada kadın cinayetlerinin kaynağı olan sermaye düzenine karşı mücadeleye çağırdı.

EKK’nın açıklaması şöyle:

“Mersin’in Tarsus ilçesinde birkaç gündür kayıp olan Özgecan Aslan’ın yanmış cesedine 13 Şubat günü ulaşıldı. Özgecan’ın Çamalan Köyü yakınındaki Cin Deresi yatağında bulunan yanmış cesedi Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Ailesinin eşyalarından teşhis ettiği Özgecan Aslan, Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 1’nci sınıf öğrencisiydi. Okuldan sonra eve dönmek için bindiği minibüste, şoför Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve Fatih Gökçe adlı 3 kişi tarafından tecavüz edildi. Özgecan’a minibüste tecavüz edenler onu bıçaklayarak öldürdükten sonra benzin döküp yakarak dereye attılar. Olayı gerçekleştiren 3 kişi yakalandı ve suçlarını itiraf ettiler.

Yüzyıllardır kapitalist sistemde kadınlar sömürülmekte, köle olarak alınıp satılmakta, tecavüze uğrayıp katledilmektedirler. Medya üzerinden bedenleri bir meta haline dönüştürülmektedir. Bu düzenin ‘adalet saraylarında’ tecavüz edenler aklanırken,  tecavüze uğrayan kadınlar bir kez daha aynı şiddete maruz kalmaktadırlar. Kapitalist sistemin olduğu her alanda kadına uygulanan tecavüz ve şiddet aynı orandadır. Hindistan’da, otobüste 6 kişinin tecavüzüne uğrayan Amanat ile , Mersin’de Özgecan’ın uğradığı tecavüz ve cinayet aynı sistemin bir sonucudur. Polis korumasında olmasına rağmen katledilen kadınlar, adalet saraylarında iyi hal indirimiyle teşvik edilen tecavüzcüler, gerici iktidarın kadın düşmanlığını arttıran söylemleriyle her gün kadın cinayetleri artmaktadır.

Kadın cinayetlerine karşı sokaklara inmek, sesimizi duyurmak toplumun ilerici güçlerinin görevidir. Kapitalist sistemin kurumlarında çözüm bulunamayacağını biliyoruz. Çözümün bizim ellerimizde, mücadelemizde olduğunu, işçiler ve emekçilerle beraber kuracağımız sosyalist toplumda mümkün olduğunu da biliyoruz.

Emekçi Kadın Komisyonları

14 Şubat 2015”

 

 

 

 

 

Kadına şiddete karşı faaliyet

 

Kartal Emekçi Kadın Komisyonu 14 Şubat günü Bankalar Caddesi’nde kadına yönelik aşağılayıcı açıklamaların teşhir edildiği Kızıl Bayrak gazetesinin satışını gerçekleştirdi. Gazete satışı ajitasyonlar eşliğinde yapılırken kapitalist sistemin, sermaye devletinin ve gerici iktidarın kadın cinayetlerinin önünü açan uygulamaları ve söylemleriyle gün geçtikçe kadın cinayetlerinin arttığı vurgulandı. “Daha fazla Özgecanlar yaşanmasın!” denildi.

Burjuva medyanın Özgecan cinayetini sunuş şekline dikkat çekilerek doğru haberin ancak devrimci, sosyalist yayınlarla verilebileceği anlatıldı. Kızıl Bayrak gazetesine ilgi oldukça yoğundu.

Emekçi Kadın Komisyonu ayrıca ‘kadına yönelik şiddete karşı’ imza topladı. İmza standında kadına yönelik şiddetin zemininin sistem tarafından genişletildiği üzerine sohbetler edildi.

Devletin kadın, erkek, çocuk demeden iş cinayetleriyle, şiddetle, staj sömürüsüyle katlettiği belirtildi. Her gün artan işçi cinayetleri, kadın cinayetleri ve çocuk katliamlarının önüne geçilmesi için örgütlenerek mücadele etme çağrısı yapıldı.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için imza standında  emekçilerin görüşleri ve iletişim numaraları alındı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 
§