5 Aralık 2014
Sayı: KB 2014/48

Yatağan işçisi kavgayı büyütüyor
Yatağan kazanırsa işçi sınıfı kazanır!
Yatağan’dan izlenimler
Yatağan’da barikattan bir adım ileriye!
“Yatağan’daki mücadeleyi toplumsallaştırırsak başarı elde edilir”
2015 bütçesi açıklandı!
13 Aralık Ankara mitingi üzerine
Orta oyuncuları masada!
Greif’te taşeronluk nasıl kaldırıldı?
Yol-iş’in hava boşaltma eylemi ve görevler!
Ne servet ne değer; meşgale olsun diye sömürüyormuş(!)
İşten atıldılar, tazminatları iç edildi, ‘fırça’ yediler
İşçi katliamları sürüyor
DGB 1. Genel Kurulu başarıyla toplandı
‘Gençlik birliğe, devrime!’
‘Gençliğin devrimci birliği yolunda önemli bir adım’
Katliamların hesabını vereceksiniz!
CHP’nin Kürt sorununu çözme vaadi ve gerçekler!
İçerde, dışarda hücreleri parçalayalım!
Yeni ‘saldırı yasası’ meclisten geçti
Kobanê’de direniş çetelere kök söktürüyor
Kölelik ve sömürü koşullarına karşı işçi ve emekçi eylemleri
ABD’de öfke tekellere yöneldi
25 Kasım’ın gösterdikleri ve emekçi kadın çalışmamız
Kadınlar güvencesizliğe itiliyor
Çürüyen tükenir, tükenen çürür - D. Umut
Devrimci Gençlik Birliği'nin ilke ve işleyişi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kölelik ve sömürü koşullarına karşı işçi ve emekçi eylemleri

 

Svaziland: Madencilere karşı polis

Afrika’nın güney doğusunda bulunan Svaziland’da Maloma maden ocaklarında çalışan 250 maden işçisi 24 Kasım’da greve başladı. Madenciler kendilerine konaklama için 72 dolar ödenek verilmesini talep ediyorlar. Ülkeyi tek başına yöneten kral, grevci işçilerin üzerine ağır silahlarla donatılmış polisi gönderdi. Patron grevdeki işçilerin, su, tuvalet ve sağlık tesislerini kullanmalarını engelliyor.

Macaristan’da kadınlar yürüdü

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Pazar günü binlerce kadın, polisin hazırladığı bir eğitim videosunu protesto etti. Eğitim videosunda kadınlar cinsel taciz vakalarına karşı giyimleri konusunda uyarılıyor. Kadınların “uygunsuz kıyafetleriyle” adeta suçlu gibi gösterilmesi kadınları sokağa döktü. Kadınlar bu videonun kaldırılmasını istiyor.

Hong Kong’da gerginlik sürüyor

Hong Kong’da 2017 seçimlerine ilişkin düzenlemelerde açıktan aday olma imkânının kaldırılmasına tepkiler sürüyor. Yeni düzenlemeye göre, aday olacak kişilerin adaylıkları “Aday Komitesi”nce onaylanacak, aday sayısı üç ile sınırlanacak. “Aday Komitesi”nin ise Çin merkezi hükümeti tarafından belirleneceği tahmin ediliyor. İki ay önce düzenlemeyi protesto ederek sokağa çıkan halk, sokakları terk etmeye niyetli değil. Kentin merkezi alanlarında barikatlar ve kamplar kurarak gösterilerini sürdüren protestocular kentin en işlek bölgesinde bulunan hükümet merkezini işgal etmek istedi. Polis saldırınca çatışma yaşandı. Hükümet binası geçici olarak kapatıldı. Özerk yönetim parlamentosunda da oturumlara ara verildi.

Almanya Bremen: Daimler’de 2,5 saat bantlar durdu

Bremen’de Daimler fabrikasında çalışan 2000’e yakın işçi, patronun planladığı tasarruf ve rasyonalizasyon paketine karşı Pazartesi sabahı saat 10.00-12.30 arası kendiliğinden iş bıraktı. Patron lojistik bölümünde 140 işyerinin dış kaynaklara devredileceğini, ayrıca çalışma süresinin hızlandırılacağını ve esnek çalışma saatleri uygulamasını getireceklerini açıklamıştı. Daimler işçisi, lojistik bölümünün dış kaynaklara devredilmesi ve arkadaşlarının işten atılmalarını protesto ediyorlar. İşçiler bir süreliğine fabrika kapılarını tutarak kamyonların fabrikanın içine girişini engellediler.

İspanya’da on binlerce kişi onur’u için yürüdü

İspanya’da işçi ve emekçi kitleler emperyalist Troyka’nın ve hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı “onur yürüyüşleri” düzenlediler. Başta Madrid ve Barcelona olmak İspanya’nın 40’dan fazla kentinde sokaklara çıkan kitleler hükümetin kemer sıkma politikalarını, işsizlik ve yolsuzlukları protesto etti. Gösterilere sadece Madrid’de on binlerce kişi katıldı. Göstericiler “İş, ev, ekmek” şiarlı pankartlar taşıdılar.

Katar: Grevcilere sınırdışı

Katar’da 800 inşaat işçisi günlerdir iş sözleşmelerinin ihlali ve açlık ücretlerini protesto etmek için başlattıkları iş bırakma eylemlerini sürdürüyorlar. İş bırakma eylemine katılanlardan 100 işçi tutuklandı ve bu işçiler sınır dışı edilecek. Nepal, Hindistan, Sri Lanka ve Bangladeş’ten gelen inşaat işçileri en son Sheraton Hotel inşasında çalıştırıldılar. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu Katar’ı temel işçi haklarının ihlali nedeniyle kınadı.

Şili’de öğretmenler greve gitti

Milli Eğitim Bakanlığı ve sendika bürokratlarının anlaşmaya varmalarına rağmen Şili’de öğretmenlerin gösterileri sürüyor. Öğretmenler hareketinin tabanı kendilerinin görüşmelere dahil edilmediğini söyleyerek protestolarını sadece eğitim bakanlığına değil, aynı şekilde sendika bürokratlarına karşı da sürdürüyorlar.

Çok sayıda kitlesel yürüyüşün örgütlendiği grev çerçevesinde, 200 kentte 50 bin öğretmen iş bıraktı. Valparaíso ve Concepción kentlerinde greve katılım yüzde 80’in üzerinde oldu. Bu kentlerde haftalardır süren grev nedeniyle on binlerce öğrenci derslere giremiyor. Öğretmenler, süreli sözleşmelerinin süresiz olması, asgari ücretin arttırılması, daha rahat çalışma saatleri ve emekli maaşlarına zam talep ediyorlar.

Lufthansa’da uçuş yok, greve devam

Alman pilot sendikası Cockpit Birliği (VC) üyesi pilotlar, şirket yönetiminin mezarda emeklilik dayatmasına karşı aylardır verdikleri mücadeleyi sürdürüyor. 2 ve 3 Aralık tarihlerinde yapılan grev nedeniyle yüzlerce sefer iptal olurken, şirket büyük kayıplar yaşamaya devam etti.

Havayolu emekçileri ise taleplerine karşılık vermeyen şirkete karşı grevlerini uzatma kararı aldı. Lufthansa şirketi, pilotlarda en erken emeklilik yaşını 55’ten 60’a, görevden ayrılmadaki ortalama yaşı da 58’den 61’e çıkarmak istiyor. Nisan ayından bu yana 9 kez greve çıkan emekçiler, bin uçuşu iptal ettirdi.

Cezayir polisi katliam yaptı

Cezayir’de Touggourta kentinde kötü yaşam şartlarına karşı eylem düzenlendi. Gençlerin ve emekçilerin katılım gösterdiği eylemde işsizliğe tepki gösterilirken hükümetten kira yardımı ve temiz su talebi dile getirildi. Cezayir polisi, hakları için sokağa çıkan emekçilere vahşice saldırdı. Polis saldırısı üzerine çıkan çatışmalarda 2 genç katledilirken 28 kişi yaralandı.


 
§