5 Aralık 2014
Sayı: KB 2014/48

Yatağan işçisi kavgayı büyütüyor
Yatağan kazanırsa işçi sınıfı kazanır!
Yatağan’dan izlenimler
Yatağan’da barikattan bir adım ileriye!
“Yatağan’daki mücadeleyi toplumsallaştırırsak başarı elde edilir”
2015 bütçesi açıklandı!
13 Aralık Ankara mitingi üzerine
Orta oyuncuları masada!
Greif’te taşeronluk nasıl kaldırıldı?
Yol-iş’in hava boşaltma eylemi ve görevler!
Ne servet ne değer; meşgale olsun diye sömürüyormuş(!)
İşten atıldılar, tazminatları iç edildi, ‘fırça’ yediler
İşçi katliamları sürüyor
DGB 1. Genel Kurulu başarıyla toplandı
‘Gençlik birliğe, devrime!’
‘Gençliğin devrimci birliği yolunda önemli bir adım’
Katliamların hesabını vereceksiniz!
CHP’nin Kürt sorununu çözme vaadi ve gerçekler!
İçerde, dışarda hücreleri parçalayalım!
Yeni ‘saldırı yasası’ meclisten geçti
Kobanê’de direniş çetelere kök söktürüyor
Kölelik ve sömürü koşullarına karşı işçi ve emekçi eylemleri
ABD’de öfke tekellere yöneldi
25 Kasım’ın gösterdikleri ve emekçi kadın çalışmamız
Kadınlar güvencesizliğe itiliyor
Çürüyen tükenir, tükenen çürür - D. Umut
Devrimci Gençlik Birliği'nin ilke ve işleyişi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Orta oyuncuları masada!

 

Sermaye örgütleri, hükümet ve sendikal ihanet çetelerinin aktörü olduğu orta oyunu başladı. Sermayenin hizmetindeki AKP hükümeti şeflerinin haftalar öncesinden ilan ettiği 2015 yılı için geçerli olacak sefalet ücretini belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında gerçekleştirdi.

Hükümet ve sermaye (TİSK) ile işçiler adına Türk-İş temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Çelik, her defasında enflasyonun çok üzerinde bir asgari ücret artışı gerçekleştirdiklerini iddia etti.

Kölelik ücreti ilan edildi

Komisyon her yıl olduğu gibi bu yıl da bir dizi görüşmenin ardından önümüzdeki yıl geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek. Gerçekte zaten belli olan rakamı açıklayacak olan komisyonun hiçbir iradesi yok. Çünkü her defasında olduğu gibi sermaye ve onun hizmetindeki hükümetin dediği olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçiler adına Türk-İş ve patronlar adına TİSK’in beşer temsilcisinden oluşan komisyon, eşitlik halinde Çalışma Bakanı’nın tespit ettiği komisyon başkanının oyu çoğunluk sağlayıcı sayılacak şekilde karar veriyor. Halihazırda, komisyonun oluşumu dahi antidemokratik. Türk-İş ağalarının işçi sınıfına ihanette sınır tanımayan sermaye ajanlığı ve AKP yandaşlığını da hesaba katarsak komisyonun 15 üyesi de sermayeyi temsilen komisyonda bulunuyor. 

Davutoğlu başkanlığındaki AKP hükümeti, 2015 yılı programında, asgari ücrette yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er artış planlandığına yer vermişti. Komisyonda yıl sonuna kadar yapılacak göstermelik toplantılarda asgari ücretteki artışın yüzde 5’i geçmeyeceği tahmin ediliyor.

Açlık sınırı 1224 TL

Komisyonda işçileri temsilen bulunduğunu iddia eden Türk-İş’in Kasım 2014 açlık ve yoksulluk raporu dahi, mevcut asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu ortaya koyuyor.

Türk-İş’in raporunda, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1224,87 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarının (yoksulluk sınırı) ise 3989,80 TL olduğu belirtiliyor.

2014 asgari ücretine, bir önceki yıla oranla ilk altı ay için yüzde 5, ikinci altı ay için yüzde 6 zam yapılmış; 2014’ün ilk altı ayında asgari ücret brüt 1071 TL, net 846 TL olarak; ikinci altı ayında ise brüt 1134 TL, net 891 TL olarak uygulanmıştı.

 

 

 

 

DİSK: Asgari ücret 1800 net!

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), asgari ücret talebi için 2 Aralık günü basın toplantısı gerçekleştirdi. Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’ndeki toplantıya konfederasyon yöneticilerinin dışında Genel-İş, Emekli-Sen ve Gıda-İş üyesi direnişçi Ülker işçileri katıldı. “Asgari ücret 1800 net!” sloganıyla başlayan toplantıda açıklamayı DİSK Genel Başkanı Kani Beko okudu.

Kayıt dışı çalışanlarla 15 milyona yaklaşan işçiyi ilgilendiren zam için yüzde 3+3 önerisine dikkat çeken Beko, “Hükümet açlık sınırının altında bir asgari ücrette ısrar ederek, yeniden bir sosyal cinayete imza atacağını şimdiden ilan etti” dedi.

Hükümetin zam oranını önceden açıklamasıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının bir kez daha anlamsızlaştığı belirtilerek, yıllardır “orta oyunu” olarak nitelendirdikleri bu komisyon toplantılarına seyirci kalmayacaklarını ifade etti.

Sosyal haklar için taleplerini sıralayan Beko, bu konuda yasal düzenleme önerisi hazırlığını tamamladıklarını, meclise giderek hükümete ve tüm siyasi partilere iletileceğini belirtti ve Aralık ayı boyunca her hafta DİSK-AR’ın asgari ücretle ilgili bir raporunun yayınlanacağını ifade etti.

Beko ayrıca şunları söyledi: “Konfederasyonumuz ‘Asgari ücret 1800 net!’ sloganı ile yüz binlerce işçiye ulaşmak üzere bildiriler hazırladı. Bu bildirileri kentlerin meydanlarında, işçi havzalarında, iş yerlerinde dağıtacağız. Türkiye’nin dört bir yanında standlar açacak, basın açıklamaları düzenleyecek, eylemler, yürüyüşler organize edeceğiz.

Açıklamanın sonunda, “1800 net” talebi için 1 milyon bildiri dağıtımı hedefi konduğunu, talep için DİSK’in birçok ilde sokağa ineceğini söyledi.

 Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Atılan işçilerden
imza kampanyası

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde taşeron firmada çalışan ancak sözleşmeleri bittiği için işten çıkarılan DİSK Genel-İş Mersin Şubesi’ne üye işçiler, işten atma saldırısına karşı imza kampanyası başlattı.

2 Aralık’ta sendika binası önünde toplanarak Özgür Çocuk Parkı’na sloganlarla yürüyen işçiler burada açtıkları standla başlattıkları imza kampanyasını ertesi gün de sürdürdüler. Sendika önlükleri giyen işçiler, yoldan geçenlerden imza isterken kendilerini işsiz bırakanın Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz olduğunu söyleyerek teşhir ettiler.

İşçiler, imza kampanyasının 25 Aralık’a kadar süreceğini belirttiler.

Kızıl Bayrak / Mersin

 
§