14 Kasım 2014
Sayı: KB 2014/45

Devrimci Gençlik Birliği 30 Kasım’da kuruluyor
Polise sınırsız yetki!
Düzen partileri Alevi oylarının peşinde
Sefalet ücreti dayatmasına karşı birleşik mücadele!
2015 hedefi: Daha fazla sömürü ve kölelik
Ermenek’te AKP-patronlar göçük altında
Yırca’da yürütme durdu, direniş sürüyor!
9 ayda 5 milyar lira ciro! Nasıl mı?
Sömürünün yolu Ülker’den geçer
GOP’ta örgütlenme tartışıldı
Metal TİS’lerinde 'uyuşmazlık'
GÜRMAK’ta kıyım ve eylem
Mersin Belediyesi işçi ve emekçi düşmanı
Sermaye işçi kanıyla besleniyor
Kürt sorunu, “çözüm süreci” ve devrimci çözüm
Kobanê direnişi 2. ayında
Şimdi bir savaş var ya yüzyıllardır... - G. Umut
Emekçi kadınlar 25 Kasım’a hazırlanıyor!
Kadına yönelik şiddetin son bir yılı
“Demokrasi tehdidi“ ve bitmeyen anti-komünist histeri - A. Eren
Kudüs’te intifada rüzgarı
Meksika’da öfke dinmiyor
Gençlik hareketine müdahale olanakları
DGB genel kurula hazırlanıyor
Savaşımız aynı...
Sverdlov’dan Habipler'e, Habipler'den Alaattin’e!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Metal TİS’lerinde 'uyuşmazlık'

 

150 bine yakın metal işçisini doğrudan ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde 6 Kasım günü Birleşik Metal-İş Sendikası ile metal patronlarının temsilcisi MESS masaya oturdu.

Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde 60 günlük yasal sürenin son gününde yapılan görüşme uyuşmazlıkla sonuçlandı.

MESS merkez bürosunda yapılan görüşmenin ardından sürece ilişkin bilgilendirmede bulunan sendika, uyuşmazlıkla sonuçlanan maddeleri sıraladı.

Sendikanın açıklamasına göre, MESS tekliflerinin detayları şöyle:

Toplantıda MESS, toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresinin 3 yıl olmasını teklif etti, ücret zamlarının ise ilk 2 yıl 6'şar aylık enflasyon oranında olmasını, 3. yıl için enflasyon üzerinde bir zam düşündüklerini ancak bununla ilgili teklif vermeyeceklerini bildirdi. MESS, bayram, izin ve yakacak ödemeleri konusunda ise yıllık enflasyon oranı civarında teklifler verdi.

3'lü paket ile ilgili MESS teklifleri şu şekilde:

1. Grup işyerleri için bayram parası 315'er TL; yakacak 103 TL; izin 345 TL.

2. Grup işyerleri için bayram parası 243'er TL; yakacak 93 TL; izin 260 TL.

3. Grup işyerleri için bayram parası 165'er TL; yakacak 65 TL; izin 190 TL.

MESS, zam miktarı konusunda olmasa da ücret zam yöntemi konusunda Birleşik Metal’in yüzdeli maktu zam yöntemini kabul ettiğini ancak iblağ ve iyileştirme konusunda farklı düşündüğünü belirtti.

Sendika ise MESS tekliflerine karşılık olarak, enflasyona endeksli bir ücret zammının hiçbir şekilde kabul edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Ayrıca 3 yıllık bir sözleşmenin kabul edilmesinin söz konusu olamayacağını metal işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek için 2 yıllık Toplu İş Sözleşmeleri'ne devam edilmesi ve 2 yıllık dönem içinde mutlaka enflasyonun üzerinde ve ücret makasının aşamalı olarak kapatılmasını hedefleyen ücret zamları yapılması konusunda görüş bildirdi ve teklifini yineledi.

MESS’in uyuşmazlığa rağmen taraflar arasında görüşmelerin devam etmesi yolundaki teklifine sendika da olumlu yaklaştığını bildirdi.

MTK’dan eylem kararı

Birleşik Metal-İş, TİS sürecinde uyuşmazlık zaptının tutulmasının ardından 8 Kasım’da Merkez TİS Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantı sonucuna dair yapılan açıklamada MESS’in kendi taleplerine yanıt vermemesi ve dayatmalarda bulunması karşısında dayatmanın kabul edilmeyeceği ifade edilerek fabrikalarda eylem yapma kararı alındığı açıklandı.

10 Kasım sabahı ülke genelinde MESS kapsamındaki çeşitli fabrikalarda metal işçileri eylemdeydi.

SİOPrysmianYücel BoruEntil HapalkiDemisaşBosal, Başöz,Mahle, İsuzu, ABB ve Alstom gibi fabrikalarda geç işbaşı yapılarak sendikanın bildirisi okundu.

Türk Metal MESS’le görüştü

Türk Metal, Grup TİS süreci kapsamında MESS ile görüştü. Görüşmenin sonucunu internet sitesinden duyuran Türk Metal, MESS ile anlaşamadıklarını bildirdi.

Türk Metal tarafından yapılan açıklamaya göre, 10 Kasım’da yapılan toplantıda MESS, daha önce yaptığı ücret ve sosyal yardım zamları, yürürlük, devamsızlık halindeki kıst, deneme süresi ile esnek çalışma tekliflerinin tamamında geri adım atmayarak ısrarlarını sürdürdü.

Bu konuların dışında kalan uyuşmazlık maddelerinden sendikal izinler, gece çalışma tazminatı ve bazı işyerlerinin kendilerine has hükümler içeren ek maddelerden oluşan 7 madde üzerinden anlaşılırken, 2 ek madde de tekliften çıkarıldı.

Bir sonraki toplantının 20 Kasım’da yapılacağı bilgisi verildi.

 

 

 

 

 

Bosch’ta yetki Türk Metal’e

 

Yargıtay, Bosch’taki yetki davasında yerel mahkemenin kararını onayladı. Yargıtay 22. Hukuk Dairesi Bosch’ta yetkiyi Türk Metal’e verdi.

Bursa 3. İş Mahkemesi tarafından görülen Birleşik Metal-İş ile Türk Metal arasındaki yetki davasının Türk Metal lehine sonuçlanmasının ardından Birleşik Metal-İş’in karara itiraz etmesiyle süreç Yargıtay’a taşınmıştı.

 

 

 

 

 

Kırmızı hap

 

Sermaye devletinin Enerji Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 oranında zam yapılacağını duyurmuştu.

Bakan basın toplantısında zammı gerekçelendiriyordu. Efendim 24 aydır zam yapılmıyormuş. Bu süre içinde zam yapmamak için yerli imkanları kullanmışlar. Artık imkanlar zam yapılmamasına yetmiyormuş falan filan.... Ben de bakanı izlerken birkaç saniyeliğine 100’ün yanında 9’un lafı mı olur dedim, adı üstünde yüzde 9 zam! Hem o kadar düşünceliler ki 24 ay beklemişler.

Şöyle düşündüm, sermaye devletinin başı ve bakanlarına bir sinema filminde rol verilse, konu da dram veya trajedi olsa nasıl olurdu!

Oscar almazlarsa yüzüme tükürsünler” dedirtecek kadar başarılılar. Sonra dedim ki, benim içinde bulunduğum bu birkaç saniyelik trans halini milyonlarca insan bir ömür boyu yaşıyor. İşyerinde çay saatlerinde nadiren de olsa ekonomik ve politik gelişmeler konuşuluyor.

İki kesim var insanlar arasında. Birinci kesim, trans halinde düzeni ve zammı kabullenenler. İkinci kesim ise sorgulayanlar. Fakat işin ilginç tarafı birinci kesim örgütlü ve sesi çok çıkıyor. İkinci kesim örgütsüz ve dağınık. İşte bu ikinci kesimi sınıf mücadelesine örgütleyebilirsek birinci kesimi de trans halinden uyandırabiliriz. Bazen diyorum ki keşke Morfeus’un Neo’ya verdiği gibi bir kırmızı hap olsa da insanlar bu Matrix halinden kurtulsa. Ne diyordu Morfeus, “sana sadece gerçeği gösterebilirim daha fazlasını değil.”

Ama biz devrimcilerin şansı daha çok bence. Bizler insanlara gelecek kaygısının olmadığı, kula kulluk edilmeyen, elektrik, doğalgaz, su, eğitim ve sağlığın halka ücretsiz olarak verilmesini sağlayan sosyalist işçi-emekçi cumhuriyetinin yolunu gösteriyoruz. Bütün işçilere, köylülere ve emekçilere zamsız bir hayat dilerim.

Bursa’dan bir metal işçisi

 
§