16 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/20

İşçi katillerinden hesap sormak için meşru/militan direniş!
Sermaye, Zonguldak’tan sonra
Soma’ya da madenci mezarlığı açıyor!
İlk madenci katliamı değil!
Soma’da madenci katliamı: Yüzlerce ölü var!
Emekçiler işçi katliamına karşı
sokaklara döküldü!
DEÜ’de Soma için eylem
Faruk Çelik
saldırı programını
açıkladı
Aliağa’da direniş
ikinci haftasında
Direnişçi işçiler
Ankara’da!
Punto’da direniş sona erdi!

MİB MYK Mayıs Toplantısı…

Maden proletaryası - F. Engels
Greif Direniş Günlüğü
ICOG’dan Greif’in direnişçi işçilerine!
Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı
Almanya’da
Soma için eylemler
Emperyalist politikaların halkları düşmanlaştırmasına izin vermeyelim!
Çerkes soykırımının 150. yıldönümü - M. Ak
Derinleşen Ukrayna krizinden çıkış arayışları
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…
Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…
Erdoğan Berkin’in maskesi ve sapanını unutamıyor!
Korkmaz davasında
2. duruşma...
Ali İsmail’i devlet öldürdü!
“Mehmet İstif ölümsüzdür!”
Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be! Kürt Dil Bayramı kutlu olsun!
İş cinayetlerine karşı
mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…

 

İşçilerin Birliği Halkların Kardeşliği Platformu (BİR-KAR) Bielefeld tarafından hazırlığı yapılan “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi 10 Mayıs’ta gerçekleştirildi.

6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan şahsında, 1971 devrimcilerini anmak amacıyla düzenlenen gecenin program akışında ‘71 devrimci hareketi ve Greif direnişiyle ilgili iki sinevizyon gösterimi, Yedi Ses Yedi Hikaye Müzik Grubu, şiir dinletisi, ‘71 devrimci hareketiyle ilgili gece konuşması ile Mikail Aslan ve Grubu yer aldı.

Katılımcı dostları ve yoldaşları selamlayan, gecenin program akışını anlatan açış konuşmasının ardından ‘71 devrimci hareketiyle ilgili sinevizyon gösterildi. İlgiyle izlenen sinevizyonda 1960’lı yıllardaki toplumsal hareket ve işçi direnişleri ile bu sürecin bir ürünü olan ‘68 gençlik hareketi; Denizlerin idam süreci, yazdıkları mektuplar, idam sehpası önünde sergiledikleri devrimci duruş ve haykırdıkları son sözler anlatıldı; Mahirler’in, İbolar’ın sergiledikleri devrimci direnişe vurgu yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından Yedi Ses Yedi Hikaye Müzik Grubu sahneye çıktı. Türkçe, Kürtçe ve Lazca ezgiler seslendiren grup ilgiyle izlendi. Bu ve benzeri etkinlikleri desteklediklerini ifade eden grup, bundan sonraki faaliyetleri de desteklemeye devam edeceklerini ifade ettiler. Grubun alkışlarla uğurlanmasından sonra, yarım saatlik ara verildi.

Etkinliğin ikinci bölümü, BİR-KAR’ın hazırladığı Greif direnişiyle ilgili sinevizyonun gösterimiyle başladı. Dikkatle izlenen gösterimin ardından, gecenin şiarına uygun bir seçkiden oluşan şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Şiir dinletisinin bitimiyle beş devrimci önderin Deniz, Yusuf, Hüseyin’in idam sehpası önündeki son konuşmaları, Mahir’in Kızıldere’deki son sözleri ve İbo’nun siyasi savunmasından özlü bir bölüm okundu ve ardından gecenin konuşması yapıldı.

Gece konuşmasında 1960’lı yıllarda dünyada ve ülkede gelişen işçi direnişleri, anti-emperyalist ulusal kurtuluş savaşları, ‘68 gençlik hareketi ve bunun Türkiye’ye yansımaları aktarıldı.

‘71 devrimci hareketinin bu iklimde geliştiğinin belirtildiği konuşmada Denizler, Mahirler, İbolar şahsında seçkin önderlerini bulan bu harekette devrime adanmışlık, siper yoldaşlığı ve devrime güçlü inancın belirgin olduğu vurgulandı.

Yeni dönem proleter devrimciliği dönemi

Reformist/parlamentarist çizgiden kopuşun simgesi olan ‘71 devrimci hareketinin, 12 Mart cuntası tarafından fiziki olarak ezilmesine rağmen güçlü bir miras bıraktığı ve bunun da etkisiyle ‘74’ten sonra güçlü bir toplumsal hareket ve devrimci bir yükselişin başladığının belirtildiği konuşmada, 12 Eylül faşist darbesiyle durdurulan bu hareketin, tüm ileri özeliklerine rağmen, küçük burjuva sosyalizmini aşamadığı da ifade edildi.

90’lı yıllarla başlayan yeni dönemin proleter devrimciliği dönemi olduğunun ifade edildiği konuşmada, bu aşamadan sonra belirleyici olanın sınıf devrimciliği olduğu Denizler’in, Mahirler’in, İbolar’ın mirasının ancak bu temelde, daha ileriye taşınarak yaşatılabileceği ve bunun ülkemizde Türkiye Komünist İşçi Partisi (TKİP) tarafından temsil edildiği vurgulandı. “Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!”, “Yaşasın TKİP!” şiarıyla bitirilen kısa ve özlü konuşma ilgi ve dikkatle dinlendi.

Etkinliğin son bölümünde Mikail Aslan ve grubu sahneye çıktı. Zazaca ezgiler seslendiren Mikail Aslan, Zaza dili ve kültürünün yaşatılması gerektiğine de vurgu yaptı ve kendilerinin bu yönde çaba sarf ettiklerini belirtti. Başta ‘71 devrimci hareketi olmak üzere, Türkiye devrimci hareketi ve Kürdistan özgürlük mücadelesinin kendilerine ışık tutuğunu ve bu değerleri sanatlarıyla yaşatmaya çalıştıklarını belirten Mikail Aslan ve grubu ilgi ve beğeniyle dinlendi.

Gece, Mikail Aslan ve grubunun ezgileri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.

Geceden notlar…

*Sahnenin arkasında, üstünde Deniz, Mahir, İbo resmi bulunan, “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” yazılı büyük bir pankart asıldı. Salona ayrıca Greif direnişiyle ilgili bir pankart ile devrimci şiarların yazılı olduğu pankart ve kızıl bayraklar asıldı.

*Etkinlikte, Dersim katliamına değinen ve ‘71 devrimci mirasının yaşatılması gerektiğine vurgu yapan, Bielefeld ve Çevresi Dersim Derneği’nin gönderdiği mesaj da okundu.

*Etkinlikte BİR-KAR, Anadolu Federasyonu ve Demokratik Alevi Federasyonu stand açtı.

Kızıl Bayrak /Bielefeld



 
§