16 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/20

İşçi katillerinden hesap sormak için meşru/militan direniş!
Sermaye, Zonguldak’tan sonra
Soma’ya da madenci mezarlığı açıyor!
İlk madenci katliamı değil!
Soma’da madenci katliamı: Yüzlerce ölü var!
Emekçiler işçi katliamına karşı
sokaklara döküldü!
DEÜ’de Soma için eylem
Faruk Çelik
saldırı programını
açıkladı
Aliağa’da direniş
ikinci haftasında
Direnişçi işçiler
Ankara’da!
Punto’da direniş sona erdi!

MİB MYK Mayıs Toplantısı…

Maden proletaryası - F. Engels
Greif Direniş Günlüğü
ICOG’dan Greif’in direnişçi işçilerine!
Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı
Almanya’da
Soma için eylemler
Emperyalist politikaların halkları düşmanlaştırmasına izin vermeyelim!
Çerkes soykırımının 150. yıldönümü - M. Ak
Derinleşen Ukrayna krizinden çıkış arayışları
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…
Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…
Erdoğan Berkin’in maskesi ve sapanını unutamıyor!
Korkmaz davasında
2. duruşma...
Ali İsmail’i devlet öldürdü!
“Mehmet İstif ölümsüzdür!”
Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be! Kürt Dil Bayramı kutlu olsun!
İş cinayetlerine karşı
mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Punto’da direniş sona erdi!

 

Zeytinburnu’ndaki Punto fabrikası önünde saat 13.00’de yapılan basın açıklaması Soma’da gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren maden işçileri için saygı duruşuyla başladı.

BDSP, Mücadele Birliği, ESP, HDP ve UİDDER’in destek verdiği eylemde “Yaşasın Punto direnişimiz!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sendika hakkımız engellenemez!” sloganları atıldı.

Punto’da yaşanan emek ve sermaye arasındaki sorundur

Direnişçi işçilerden Ramazan Aygün bir konuşma yaparak 288 gün boyunca süren direnişin sadece kendi işyerleriyle sınırlı bir sorundan kaynaklanmadığını, emekle sermaye arasındaki bu sorunun her yerde yaşandığını ifade etti.

Punto’daki çalışma koşullarını özetleyen Aygün, ağır çalışma ve sömürü koşullarından dolayı örgütlendiklerini anlattı.

Konuşmasının devamında kapitalist sömürü düzenini teşhir eden Aygün, mecliste bulunanların büyük çoğunluğunun da kapitalist sistemin bir parçası olduğunu ve ona hizmet ettiğini belirtti.

Açtıkları işe iade davasını kazandıklarını ancak Punto patronunun karara itiraz ederek süreci üst mahkemeye taşıdığını aktaran Aygün, Soma’da yaşanan iş cinayetini de teşhir etti.

Zeytinburnu’ndaki ağır ve güvencesiz çalışma koşullarını teşhir eden Aygün, direnişlerinin çevredeki fabrikalarda işçiler için kazanımlar getirdiğini; maaşların gerçek ücret üzerinden sigortaya bildirilmeye başlandığını söyleyerek sözü Musa Servi’ye bıraktı.

Talebimiz işçilerin geri alınması

Deriteks Genel Başkanı Musa Servi de Punto’daki hedeflerinin kötü koşulların iyileştirmesi olduğunu söyleyerek konuşmasına başladı.

Soma’da yaşanan katliama değinen Servi, yaşanan iş cinayetlerinin sebebinin sömürü sistemi ve Çalışma Bakanlığı olduğunu söyledi. İş cinayetlerindeki artışın özelleştirmelerle birlikte had safhaya çıktığına dikkat çeken Servi, Soma’da yaşanan cinayetten dolayı 15 Mayıs’ta iş durduracaklarını söyledi.

Zeytinburnu’ndaki işçilerin de aynı tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Servi, iş güvenliği önlemlerinin alınması ve taşeron çalıştırmanın yasaklanması gerektiğini ifade etti.

Punto patronunun sendika düşmanı tavrını teşhir eden Servi, sergilenen direnişin Zeytinburnu’ndaki işçilere kazanımlar getirdiğini ifade etti.

Taleplerinin atılan işçilerin geri alınması olduğunu söyleyen Servi gün itibariyle fiili direnişi sonlandırdıklarını, hukuki ve demokratik mücadelenin süreceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Burada yapılan basın açıklamasının ardından kortej oluşturularak sloganlarla Zeytinburnu Meydanı’na yüründü. “Soma’da yaşanan katliamdı!”, “Madende ölümler kader değildir!”, “İşçiler ölüyor bakanlık bakıyor!” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından Musa Servi meydanda yaptığı konuşmayla çevredeki emekçilere seslenerek Soma’da yaşananları teşhir etti. Punto sürecini de özetleyerek örgütlenme çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Sendikalı işçilere işten çıkarma

 

Düzce ve Gebze’de faaliyet gösteren M&T Reklam AŞ’de, işçiler DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldular. Patron sendikal örgütlenmeyi öğrenince 12 Mayıs’tan itibaren 20 işçiyi işten çıkardı.

İşten çıkarılan işçilerden Ergün Akten şunları söyledi: “Pazar günü iş yoğunluğu ile işe çağırıldık fakat bugün, gelen siparişler ve iş hacminde daralma olduğundan dolayı işten çıkarıldık.”

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, M&T Reklam (Esti) fabrikasının önünde direnişlerine devam edeceklerini söylediler.

“Sonuna kadar direneceğiz” diyen işçiler, fabrikada çalışan işçilerin de kendilerine destek verdiklerini söylediler.

 

 

 

 

İzmir Metal İşçileri Birliği faaliyeti

 

İzmir Metal İşçileri Birliği, metal grup TİS’leri öncesinde direniş ruhunu kuşanmaya çağıran faaliyetlerine devam ediyor.

Bu kapsamda sınıf devrimcileri Taksim ve direniş iradesini yaklaşmakta olan metal TİS’lerinde mücadeleye taşımak için faaliyetlerine devam ediyor.

MESS ile hesaplaşma zamanı olan Toplu İş Sözleşmesi sürecinde demir-çelik fabrikalarına mücadeleye çağıran Metal İşçileri Birliği imzalı bildirilerin dağıtımları yapıldı. Menemen üst geçit servis durağında 08.00/16.00 ve 24.00/08.00 vardiyası girişlerinde işçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Menemen

 
§