16 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/20

İşçi katillerinden hesap sormak için meşru/militan direniş!
Sermaye, Zonguldak’tan sonra
Soma’ya da madenci mezarlığı açıyor!
İlk madenci katliamı değil!
Soma’da madenci katliamı: Yüzlerce ölü var!
Emekçiler işçi katliamına karşı
sokaklara döküldü!
DEÜ’de Soma için eylem
Faruk Çelik
saldırı programını
açıkladı
Aliağa’da direniş
ikinci haftasında
Direnişçi işçiler
Ankara’da!
Punto’da direniş sona erdi!

MİB MYK Mayıs Toplantısı…

Maden proletaryası - F. Engels
Greif Direniş Günlüğü
ICOG’dan Greif’in direnişçi işçilerine!
Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı
Almanya’da
Soma için eylemler
Emperyalist politikaların halkları düşmanlaştırmasına izin vermeyelim!
Çerkes soykırımının 150. yıldönümü - M. Ak
Derinleşen Ukrayna krizinden çıkış arayışları
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…
Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…
Erdoğan Berkin’in maskesi ve sapanını unutamıyor!
Korkmaz davasında
2. duruşma...
Ali İsmail’i devlet öldürdü!
“Mehmet İstif ölümsüzdür!”
Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be! Kürt Dil Bayramı kutlu olsun!
İş cinayetlerine karşı
mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

DEÜ’de Soma için eylem

 

Sabahın erken saatlerinden itibaren ilerici ve devrimci örgütler ile ilerici öğrenciler Dokuzçeşmeler Kampüsü’ndeydi. DEÜ öğrencileri Soma’da yaşanan katliam ile ilgili olarak 12.00’de okulda gerçekleştirilmek üzere bir eylem ve boykot kararı aldılar. Genç komünistler de eylemi örgütleyenler arasındaydı. Genç komünistler, “Katil sermaye devleti hesap verecek iş kazası değil cinayet” şiarlı afişleri yaptı. Aynı zamanda Yabancı Diller Yüksekokulu’nun girişine; katliama ait resimlerden bir sergi yapıldı. Serginin altına, Basmane Meydanı’nda yapılacak olan eyleme çağrı yazılaması yapıldı.

Boykota ve hesap vermeye çağıran Ekim Gençliği imzalı bildiriler kampüs içerisinde ajitasyonlar eşliğinde dağıtıldı. Dağıtımlar esnasında genç komünistler ile faşistler arasında gergin tartışmalar yaşandı. Bir tartışma oldukça büyüdü, faşist öğrenci kitleye teşhir edildi. Olaya ÖGB müdahale etti.

Bütün gün sınıflar dolaşılarak öğrenciler dersleri boykot etmeye, öğlenki eyleme ve akşam Basmane’de yapılacak olan eyleme çağırıldı. Çağrılar sırasında İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi olan Yaşar Metin Özdemir, sınıfta çağrı yapan öğrencileri kovup, üstlerine yürüyerek saldırmaya kalktı. Öğrencilerin kararlı tutumu karşısında geri adım attı.

Saat 12.00’de Yabancı Diller Fakültesi önünde oturma eylemi başladı. “İş kazası değil cinayet” şiarlı ozalitler açıldı. Oturma eylemi esnasında yere konan bir ozalitin etrafı kömürlerle çevrildi. 12.30’da oturma eylemi yapan öğrenciler kampüs içinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşte “İş kazası değil bu bir cinayet!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı. Yürüyüş esnasında öğrenci kantinleri önünde durularak konuşmalar yapıldı.

Yürüyüşe Eğitim-Sen üyesi öğretim görevlileri de destek verdi. Yürüyüşün ardından tekrar Yabancı Diller Fakültesi önüne gelindi. Burada DEÜ İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Aydın Arı Eğitim-Sen adına bir konuşma yaptı. “Kapitalizm öldürüyor” diyerek konuşmasına başlayan Arı, bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerine değinerek bunun küresel bazda bir sorun olduğunu, AKP’nin sermayeye hizmet edip ölümlere göz yumduğunu söyledi. “Acımız derin ve kor” diyerek devam eden Arı, bugün okullarda ve işyerlerinde yapılan her eyleme destek verdiklerini söyledi.

Aydın Arı’nın konuşmasının ardından “Genel grev genel direniş!” sloganı ile eylem son buldu.

Ekim Gençliği / DEÜ

 

 

 

 

Karabük’te madenciler için eylem

 

Karabük Üniversitesi öğrencileri, Soma’da yaşanan işçi katliamını protesto ettiler.

14 Mayıs’ta Karabük Üniversitesi öğrencileri, Soma’da yaşanan işçi katliamını protesto etmek için üniversitede buluştular. Üniversitenin merkez kantini önünde ajitasyon çeken öğrencilere ÖGB müdahale etmek istedi. Bu durum üniversite öğrencilerinin tepkisini çekti. Öğrenciler ÖGB’ye karşı koyarak eylem kararlılığını gösterdi.

Merkez kantin önünde toplanan öğrenciler burada oturma eylemi gerçekleştirdi. Öğrenciler yaşanan katliam üzerinden taşeronlaşma, özelleştirme ve kapitalist düzen karşıtı konuşmalar yaptılar. Daha sonra Soma’da katledilen işçiler için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından üniversitenin merkez kantininden okul çıkışına doğru “Kader değil cinayet, bu düzene isyan et” , “Maden işçisi yalnız değildir”, “iş cinayetleri kader değil, zincirleri kır geleceği kur” sloganları eşliğinde yürüyüşe başlandı. Bunun ardından öğrenciler KESK’in düzenleyeceği basın açıklamasına katılmak için Karabük merkezine geçtiler.

Öğrenciler Karabük merkezinde KESK yöneticilerinin pasif tutumlarıyla karşılaştılar. KESK yöneticileri basın açıklamasında slogan atılmayacağını, pankart açılmayacağını, döviz taşınmayacağını söylediler. KESK yönetiminin bu tutumu öğrencilerin tepkisini çekti. Basın açıklaması bittikten sonra “İş cinayetleri kader değil” diye slogan atan öğrencilere KESK yöneticileri saldırdı ve öğrencileri alandan kovdu.

Bunun üzerine öğrenciler ajitasyonlarla kitleyi Karabük Belediyesi önüne çağırdılar. “Katil AKP işbirlikçi sendika” “İş cinayetleri kader değil” sloganlarıyla, pankartlarıyla belediye önüne yürüdüler. Burada bir basın açıklaması gerçekleştiren öğrenciler şiirleriyle, konuşmalarıyla, sloganlarıyla Soma katliamını protesto ettiler.

Öğrenciler protestolarını gerçekleştirirken sık sık polisin ve çevrede toplanan faşist güruhun tacizlerine uğradı. Karabük Emniyet müdür yardımcısı öğrencilerin yanına gelerek “dağılmazsanız aradan çekiliriz, saldırıya uğrarsınız” diyerek tehditler savurdu. Polise tepki gösteren öğrenciler Soma için sokakta olduklarını dile getirerek “Susma sustukça sıra sana gelecek” “Halkımız saflara hesap sormaya” sloganlarıyla herkesi eylemlerine destek vermeye çağırdılar.

Bir süre daha eylemlerini sürdüren öğrenciler daha sonra eylemliliklerinin tek günle sınırlı kalmayacağını, Soma’yı unutturmayacaklarını, hesap soracaklarını belirterek eylemlerini sonlandırdılar.

 

 

 

 

Ege Üniversitesi
Ekim Gençliği çalışmaları

 

Ege Üniversitesi Ekim Gençliği okurları İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs şehitlerini anmak için 18 Mayıs Pazar günü Karşıyaka İzban çıkısında anma yapacak. Saat 16.00’da gerçekleştirilecek anmanın çağrısı Hazırlık Binası, Metro Çıkışı, Edebiyat Fakültesi ve Öğrenci Çarşısı’na yapılan ozalitlerle büyütüldü. “İbrahim Kaypakkaya ve Mayıs şehitlerine sözümüz devrim olacak!” şiarı ile yapılan çağrı tüm kampüse bildiri ve afişle duyuruluyor.

Ayrıca son dönemde gerçekleşen direniş ve işgal eylemleri “Greif işçisi yol gösteriyor!” şiarlı afişle gençliğe taşınıyor.

Ege Greif Dayanışması dayanışmayı büyütüyor!

Ege Greif Dayanışması bileşenleri hafta başı bir araya gelerek Aliağa’da işten çıkarılan taşeron işçileri ile dayanışma amacıyla hafta boyunca etkinlik planları yaptı. Haftaya afiş çalışması ile başlandı ve Aliağa Belediye işçileri ile dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

Ege Greif Dayanışması Greif işgalinden bu yana işçi direnişlerinin yanında olarak işçi sınıfı ve üniversite gençliği arasında bağı kuvvetlendirmeye ve organik bağlar kurarak dayanışmayı yükseltmeye çalışıyor.

Ekim Gençliği / İzmir

 
§