16 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/20

İşçi katillerinden hesap sormak için meşru/militan direniş!
Sermaye, Zonguldak’tan sonra
Soma’ya da madenci mezarlığı açıyor!
İlk madenci katliamı değil!
Soma’da madenci katliamı: Yüzlerce ölü var!
Emekçiler işçi katliamına karşı
sokaklara döküldü!
DEÜ’de Soma için eylem
Faruk Çelik
saldırı programını
açıkladı
Aliağa’da direniş
ikinci haftasında
Direnişçi işçiler
Ankara’da!
Punto’da direniş sona erdi!

MİB MYK Mayıs Toplantısı…

Maden proletaryası - F. Engels
Greif Direniş Günlüğü
ICOG’dan Greif’in direnişçi işçilerine!
Otomotiv İşçilerinin Uluslararası Kongresi’ni Hazırlama Toplantısı başladı
Almanya’da
Soma için eylemler
Emperyalist politikaların halkları düşmanlaştırmasına izin vermeyelim!
Çerkes soykırımının 150. yıldönümü - M. Ak
Derinleşen Ukrayna krizinden çıkış arayışları
Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…
Bielefeld’de “Devrim yürüyüşümüz sürüyor” gecesi…
Erdoğan Berkin’in maskesi ve sapanını unutamıyor!
Korkmaz davasında
2. duruşma...
Ali İsmail’i devlet öldürdü!
“Mehmet İstif ölümsüzdür!”
Cejna Zimanê Kurdî Pîroz Be! Kürt Dil Bayramı kutlu olsun!
İş cinayetlerine karşı
mücadeleye!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünyadan işçi ve emekçi eylemleri…

 

Kamboçya’da işçi sınıfı saldırılara karşın
mücadelesini sürdürüyor

Ucuz işçi havzası Güneydoğu Asya’da bulunan Kamboçya, Bangladeş gibi uluslararası tekeller için adeta bir sömürü cenneti.

Uluslararası tekeller, ucuz iş gücünün bulunduğu, sosyal hakların neredeyse bulunmadığı, sendikal haklar için amansız mücadelelerin verildiği bu bölgede üretim yaptırıyorlar.

Kamboçya’da asgari ücret 60,68 Euro (yaklaşık 180 TL), oysa asgari geçim için gereken asgari ücret 285,83 Euro’dur (yaklaşık 845 TL). Bangladeş’te ise bu rakamlar 28,60 Euro (yaklaşık 85 TL) ve 259,80 Euro (yaklaşık 770 TL). Kamboçya ve Bangladeş’te her 10 kişiden 4’ü tekstil sektöründe çalışmaktadır. Çalışanların yüzde 90’ı kadındır. Bu vahşi sömürü, uluslararası tekellerin Asya ülkelerini neden tercih ettiklerini gözler önüne seriyor.

Bölgede işçi sınıfının mücadelesi, henüz insanca yaşamaya yeten ücret, asgari ücretin uygulamasının yaygınlaştırılması (bu sömürü cehenneminde işçilerin bir kesimi asgari ücret bile alamıyor) ve dahi iyi çalışma koşulları üzerine yükseliyor. Bu taleplerle sayıları yüz binleri bulan genç işçiler greve gidiyor, militan gösteriler düzenliyor.

2014’ün ilk günlerinde Kamboçya, işçi sınıfının, özellikle de tekstil işçilerinin kitlesel, yaygın, militan protestolarına sahne oldu. 24 Aralık’taki genel grevle başlayan mücadele Ocak ayının ilk haftasında o denli şiddetlendi ki, Kamboçya’da 30 yıla yakın süredir iktidarda olan başbakan Hun Sen, Ocak ayından itibaren tüm gösterileri yasakladığını ilan ederek, işçilerin üzerine kolluk kuvvetlerini saldırttı. Bu saldırılarda 4 işçi katledildi, 40 işçi yaralandı ve aralarında ülkenin önde gelen sendikacılarının da bulunduğu 23 öncü işçi tutuklandı.

Greve gittikleri gerekçesiyle Ocak ayının başında tutuklanan 23 tekstil işçisinin duruşmaları sürerken, geçtiğimiz hafta da Wing Star’da ayakkabı işçilerinin grevinde 6 grev sözcüsü daha tutuklandı. Kandal eyaletinde bulunan ve işten atılan 25 işçi arkadaşlarının tekrar işe alınması talebi ile greve giden Quint Major Industrial işletmesinde üç işçi önderi de aynı şekilde tutuklandı. Sermaye adına tetikçilik yapan Kamboçya hükümeti gözaltı ve tutuklama terörü ile militan işçileri cezaevlerine doldurarak sınıfı öndersiz bırakmayı ve ezmeyi amaçlıyor.

Yine işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs’ta gösterileri yasaklayan hükümet, başkent Punon Pen’de yasağı delerek sokağa çıkan bin kadar işçinin üzerine polisini göndererek azgınca saldırtmıştı.

Uluslararası sermayenin ‘kulağını büktüğü’ bölge hükümetleri ücretler ve sosyal haklar konusunda işçilerin taleplerini kabul etmeme küstahlığını sürdürmekle kalmıyor, her türlü hak arama mücadelesine azgınca saldırarak ezmeye de çalışıyor. Çünkü sermaye sahibi vampirlerin korkuları büyük; zira bölgede işçi sınıfı mücadelesinin ve kazanımlarının Güneydoğu Asya’da bulunan diğer tüm ülkelerde domino etkisi yaratmasını ve bunun diğer ülkelere sıçramasını önlemeye çalışıyorlar.

Sermayenin ve onun hizmetindeki bölge hükümetlerinin işçi sınıfına ve onun öncülerine karşı sürdürdüğü yasaklar, baskılar, tutuklama terörü işçi sınıfının mücadele kararlılığını yok edemiyor. İşçiler talepleri için iş bırakıyor, ana yolları işgal ediyor, polisle çatışıyor. Çünkü vahşi sömürünün kural olduğu koşullarda, hiçbir zorbalık, işçi sınıfının hak arama kavgasına girmesini önleyemiyor, önleyemez de…

Kampong Speu kentindeki Wing Star ayakkabı fabrikasında çalışan işçiler patronun 2014 Mart ayında gerçekleştirdikleri grev sonucunda yapılan anlaşmaya uygun davranmaması nedeniyle yeniden greve gittiler. Wing Star fabrikası Asics gibi markalara spor ayakkabı üretiyor.

Başkent Phnom Penh’de Cambrew-bira fabrikasında çalışan işçiler de 30 dolar ücret artışı talebi ile grevdeler.

ABD merkezli Caltex petrol şirketinin Kamboçya’da bulunan 26 petrol istasyonunun tamamında da işçiler grevde. Caltex işçileri ücretlerin yükseltilmesi ve daha iyi çalışma koşulları talep ediyor; talepleri kabul edilene değin grevlerini sürdüreceklerini ifade ediyorlar. Caltex işçileri 110 dolar olan ücretlerinin 160 dolara yükseltilmesini istiyor.

Caltex, 180’in üzerirde ülkede faaliyet gösteren ABD’li enerji devi Chevron Corporation şirketine ait ve marka olarak da 60 ülkede faaliyet gösteriyor.

***

Brezilya’da otobüs şoförleri kontak kapattı

Grevlerin, gösterilerin ardı arkasının gelmediği ülkelerden biri de, Dünya Futbol karşılaşmalarına geri sayımın başladığı Brezilya. Brezilya’da geçtiğimiz hafta Rio de Janeiro’da otobüs şoförleri kontak kapattı. Otobüs şoförleri daha yüksek ücret talepleriyle yollara barikat kurarak Rio de Janeiro’da yaşamı adeta felce uğrattılar.

Greve 9 bin otobüs şoförünün yüzde 70’i destek verdi. Bu nedenle çok sayıda okul da kapalı kaldı.

Dünya Kupası ve iki yıl sonra yapılacak olan olimpiyatlara milyarlarca dolar harcanırken, kamu sektöründe kamu ulaşımına, sağlık ve eğitime ayrılan bütçenin düşük olması Brezilya işçi ve emekçilerinin öfkesini büyütüyor.

***

Panama Kanalı’nda işçiler kazandı

Panama Kanalı’nda iki hafta önce başlayan grev, işçilerin kazanımıyla sonuçlandı. Kararlı grev, patronu işçilerin ücret artışı talebini kabul etmek zorunda bıraktı.

15 gün süren grev nedeniyle ülke çapında 400 şantiyede iş durmuştu. Panama kanalı, yeni inşa edilen gemiler için genişletiliyor.

***

Şili’de 100 bin öğrenci sokaklara çıktı

Şili’de 100 bin lise ve yüksekokul öğrencisi başkent Santiago da Chile’de parasız ve daha kaliteli eğitim sistemi talepleri için sokaklara çıktı.

Gençliğin eylemi, yeni hükümetin iktidara gelmesinden sonra gerçekleşen en kitlesel gösteri oldu. Eğitim sisteminde Faşist Pinochet döneminden kalma yasalara karşı uzun soluklu bir mücadele sürdüren öğrenci gençlik, başkent Santiago başta olmak üzere, birçok kentte başbakan Michelle Bachelet’ten parasız eğitim ile ilgili planlarını netleştirmesini istiyor.

Şili’de eğitim sistemi, faşist darbe döneminde sermayenin çıkarlarına uygun hale getirilmiş ve sermayeye hizmet esasına göre şekillendirilmişti.


 
§