21 Mart 2014
Sayi: KB 2014/12

Düzenin krizine devrimci yanıt
Greif işçileri saldırılara karşı saldırıyla yanıt verdi
DİSK’in seçim taktiği ve örgütlenme seferberliği üzerine
Düzenin korkusunu büyütmek için!
Düzenin seçim oyununu bozalım!
Sömürü ve kölelik düzenine oy ve onay vermiyoruz!
Devrimci sınıf çalışmalarından...
Gençlik 16 Mart’ı unutturmadı
Liseliler Berkin’in sapanını devraldı!
Halepçe katliamını
protesto eylemleri
İllerde KESK eylemleri
“Hakları kazanmanın yolu direniş!”
Bosch’un ikinci yılında çıkarılacak en büyük ders...
DİSK Greif’tir! DİSK’in fiili-meşru mücadele değerlerine işçiler sahip çıkmalıdır!
Greif işçileri göreve çağırıyor!
Ya Greif işçisi kazanacak her yer Greif olacak ya da...
İhanetin ve işbirlikçiliğin belgesi!
DİSK/Tekstil’de inisiyatif Greif işçilerinde!
Tekel’den Greif’e direniş sürüyor,
sendikal bürokrasi ise engelliyor!
Greif direniş günlüğü
Çanakkale, sosyal şovenizm ve enternasyonalizm - M. Yılmaz
Suriye krizi 4. yılında… - M. Dağlı
Batılı emperyalistlerde “Kırım hezeyanı”
Gezi’den Greif’e Greif’ten 1 Mayıs’a...
Çocuklar alacak dünyayı ellerimizden!*
30 Mart'ta seçiminiz Kızıldere olsun!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İllerde KESK eylemleri

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu İzmir, İstanbul ve Adana’da yaptığı eylemlerle yolsuzlukları yaratan düzeni teşhir ederken sokakta yükseltilen mücadeleyi sürdüreceğini açıkladı...

İzmir

KESK İzmir Şubeler Platformu tarafından “Emeğimize sahip çıkmak, zulüm ve yolsuzluk düzenini sıfırlamak için alanlardayız!” şiarıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Konak YKM önünde toplanılıp buradan Kemeraltı girişine yüründü. Eylemde “Yolsuzluk ve yoksulluk düzenine hayır!” pankartı açıldı. KESK flamalarının yanı sıra yolsuzlukları eleştiren dövizler taşındı.

Kemeraltı girişine gelindiğinde basın açıklamasını İzmir KESK Şubeler Platformu adına BES İzmir Şube Başkanı Selma Şen okudu. Şen açıklamaya, ülkenin AKP iktidarı tarafından yangın yerine çevrildiğini söyleyerek başladı ve ardından son dönem ortaya çıkan yolsuzluklardan bahsetti. AKP iktidarının son 10 yılına değinen Şen, artık AKP iktidarının meşruiyetinin kalmadığını söyledi. Şen, rüşvete, talana hep karşı olduklarını ve bundan sonra da olmaya devam edeceklerini belirtti. Şen ayrıca Berkin Elvan’nın öldürülmesine değindi. Berkin Elvan için yapılan yürüyüşlerdeki azgın polis saldırısını kınadı.

İstanbul

TMMOB ve KESK yolsuzluk ve zulüm düzenini Taksim’de yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

Galatasaray Lisesi önünde “Emeğimize sahip çıkmak zulüm ve yolsuzluk düzenini sıfırlamak için alanlardayız” ozalitinin açılmasının ardından eylem sloganlarla başladı.

KESK İstanbul Şubeler Platformu ve TMMOB İKK adına ortak açıklamayı Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosu okudu.

Açıklamada AKP’nin gerici ve muhalif güçlere yönelik saldırgan politikaları teşhir edildi. Berkin Elvan şahsında Haziran Direnişi’nde katledilenler anılırken son süreçte AKP’nin provakatif söylem ve davranışlarla toplumu kutuplaştırma girişimi teşhir edildi.

Yolsuzluk operasyonu sonucunda tutuklananların serbest bırakılmasının iktidarın gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiğine vurgu yapıldı. İktidarın yolsuzlukları yapanları korurken, işçi ve emekçilere yönelik uyguladığı yoksulluk politikaları da teşhir edildi. Yeni yasal düzenlemeler ve torba yasaların beraberinde baskı ve hak gaspları getirdiği ifade edildi.

Adana

Adana’da KESK Şubeler Platformu tarafından İnönü Parkı’nda gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü ve SES Adana Şube Başkanı Tekin Müjde okudu.

Açıklamada, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında yaşanan gelişmelere dikkat çekilerek, ‘başta sendikalar olmak üzere tüm emek ve demokrasi güçlerinin asıl hedefi kendileri olan, AKP-Cemaat dalaşıyla perdelenmek istenen saldırılara set çekme görevi ile karşı karşıya’ olduğu vurgulandı. Açıklama ayrıca 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile ortaya çıkan tabloya ilişkin eleştirilerin yanı sıra AKP-MEMUR SEN mutabakatı ile dayatılan toplu sözleşme ile maaşlara yapılan 123 TL’lik artışın eridiğine dikkat çekildi.

Açıklama yolsuzluk düzeninden hesap sormak için mücadelenin devam edeceği ifade edilerek sonlandırıldı.

Eğitim-Sen eylemi

İnönü Parkı’nda ayrıca Eğitim-Sen tarafından, Adana’da özel okul, yurtlar ve dershanelerde gerçekleştirilen soruşturmalarla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz okudu.

Açıklamada, Haziran Direnişi’nin parçası olan herkesin AKP iktidarının hedefi haline geldiği belirtilerek şunlar söylendi: “İlimizde de geçtiğimiz Haziran ayında yapılan Gezi Parkı eylemlerine katılan arkadaşlarımız hakkında, ‘eylemlere katılıp kitleleri yönlendirmek suçlamasıyla’ idari soruşturmalar yapılmıştı. Bugün ise “ekmek almaya giderken” polislerin hedef gözeterek attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan ve 269. gün sonunda yaşamını yitiren Berkin Elvan aynı zamanda bir öğrenci olması nedeniyle ‘Çocuklar ölürken değil, uyurken susulur’, şiarıyla Berkin Elvan’nın ölümünü ve AKP’nin zulmünü protesto eden öğrenciler, veliler ve öğretmenlere gözdağı vermek için, İl Milli Eğitim müfettişleri; özel okullar, yurtlar ve kolejlere giderek öğrencileri sorguya çekmesi ve birbirinden garip sorular sorması manidardır.”

Müfettişlerin okullarda aldıkları sınıf listelerindeki 1. 8. ve 17. sıradaki mevcut bulunan öğrencilere 13 Mart 2014’te gerçekleşen sorguda bu soruları cevaplamak mecburiyetinde bırakıldığı belirtilerek, bazı okullarda velilerin tepkileri üzerine öğrencilerden ifade alınması engellendiği ancak öğretmen ve velilerden ifadelerin alınmaya devam edildiğinin bilgisi verildi.

Gebze

Eğitim-Sen Gebze’de sendika binasından Gebze Eski Çarşı Çeşme’ye yapılan yürüyüşte “Zam, zülüm, işkence işte AKP!”, “Her yer rüşvet, her yer yolsuzluk!” sloganlarını atıldı.

Çeşme’de yapılan basın açıklamasını Eğitim-Sen Gebze Şube Başkanı Güngör İltem okudu. Açıklamada AKP’nin Türkiye’yi yangın yerine çevirdiğini, sokağa çıkanlara gaz, tazyikli su ve mermi kullanıldığını, yolsuzluk ve rüşvet ile emekçilerin birikimlerine el konulduğunu, bunu yapanların emekçiye sefalet zammını reva gördüğünü dile getirdi. Açıklama şu ifadelerle sonlandırıldı: “Onlar çalarken bizim yoksullaşmamız, onların çocukları çalarken bizim çocuklarımızın ölmesi üzerine kurulu bu düzene karşı emek ve demokrasi müzcadelemizden asla taviz vermeyeceğiz. Zulüm ve yolsuzluk düzenine boyun eğmeyeceğiz”

Kızıl Bayrak / İzmir-İstanbul-Adana

 

 

 

 

Kayseri’de öfke seli!

 

15 Mart günü Kayseri’de bini aşkın emekçi ve genç “Emeğimize sahip çıkmak, zulüm ve yolsuzluk düzenini sıfırlamak için alanlardayız!” şiarıyla alana çıktı. Kayseri Forum önünde toplan öfkeli kitle, eylemin başlangıcından itibaren sloganlarla tepkisini dile getirmeye başladı. Kayseri Meydan’a kadar süren yürüyüş boyunca katılımın artmasıyla birlikte kitlenin sayısı iki bine yaklaştı.

Meydanda basın açıklamasını okuyan KESK Kayseri Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fatmagül Bayat, AKP iktidarının kamu emekçilerine grevsiz ve toplu sözleşmesiz sendikayı reva gördüğünü belirtti. İşçi ve emekçilerin mücadelesinin büyüdüğünü belirten Fatmagül Bayat, Greif işçilerinin mücadelesini selamladı.

“Her zaman kamu emekçilerine karşı sorumluluğunun gereğini yerine getiren KESK tüm baskılara rağmen mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir” diyen Bayat, işçi ve emekçilerin Berkin’in ekmeğine olduğu gibi kendi ekmeklerine ve geleceklerine de sahip çıkacaklarını belirterek “Gün onurumuza, haklarımıza, geleceğimize sahip çıkma günüdür. Berkin’imizin şahsında şehitlerimize sahip çıkma, açlığın ve sömürünün kaynağı olan sermaye düzenine karşı mücadele günüdür” dedi.

Eylemde Berkin Elvan da anıldı. Grup Yorum’un Berkin için bestelediği türkü kitleye dinletildi. Eylemin sonunda ise kitle katliamlara karşı öfke marşları eşliğinde halaya durdu.

KESK’in eylemine BDSP, HC, HDP, HAGED ve SDP destek verdi.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 
§