21 Mart 2014
Sayi: KB 2014/12

Düzenin krizine devrimci yanıt
Greif işçileri saldırılara karşı saldırıyla yanıt verdi
DİSK’in seçim taktiği ve örgütlenme seferberliği üzerine
Düzenin korkusunu büyütmek için!
Düzenin seçim oyununu bozalım!
Sömürü ve kölelik düzenine oy ve onay vermiyoruz!
Devrimci sınıf çalışmalarından...
Gençlik 16 Mart’ı unutturmadı
Liseliler Berkin’in sapanını devraldı!
Halepçe katliamını
protesto eylemleri
İllerde KESK eylemleri
“Hakları kazanmanın yolu direniş!”
Bosch’un ikinci yılında çıkarılacak en büyük ders...
DİSK Greif’tir! DİSK’in fiili-meşru mücadele değerlerine işçiler sahip çıkmalıdır!
Greif işçileri göreve çağırıyor!
Ya Greif işçisi kazanacak her yer Greif olacak ya da...
İhanetin ve işbirlikçiliğin belgesi!
DİSK/Tekstil’de inisiyatif Greif işçilerinde!
Tekel’den Greif’e direniş sürüyor,
sendikal bürokrasi ise engelliyor!
Greif direniş günlüğü
Çanakkale, sosyal şovenizm ve enternasyonalizm - M. Yılmaz
Suriye krizi 4. yılında… - M. Dağlı
Batılı emperyalistlerde “Kırım hezeyanı”
Gezi’den Greif’e Greif’ten 1 Mayıs’a...
Çocuklar alacak dünyayı ellerimizden!*
30 Mart'ta seçiminiz Kızıldere olsun!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Liseliler Berkin’in sapanını devraldı!

 

Berkin Elvan’ın ölümsüzlüğe uğurlanmasının ardından da liseliler eylemdeydi. Liseliler boykotlar, yürüyüşler, oturma eylemleri ile Berkin’i anarken geleceklerini çalan, Berkin’leri katleden düzenden hesap soracağını haykırdı.

İstanbul

13 Mart akşamı Esenyurt’ta liseliler okul çıkışında toplanarak Berkin Elvan için bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kendiliğinden tepki ile biraraya gelen liseli gençliğin yürüyüşünde genç komünistler de yer aldı.

Köyiçi’nden sloganlarla yolu trafiğe kapatan kitle Esenkent yönüne doğru bir yürüyüş başlattı. AKP seçim temsilciliği yanından geçerken “İşte burası katil yuvası!”, “Hırsızlar, katiler hesap verecek!”, “Berkin’in hesabı sorulacak!” diyerek gençlik düzen partisini teşhir etti. Etraftan geçenler de araçlarından kornalarla liselilere destek verdi.

Köyiçi Meydanı’na yürüyen kitle Köyiçi’nde toplanan gençlerle sonraki günlerdeki etkinlik ve eylemler planladındıktan sonra eylem sonlandırıldı.

Kartal’da bulunan birçok lisede eylemler örgütlendi. Berkin’in ölümsüzlüğe uğurlandığı ilk günden itibaren haftasonuna kadar Kartal’da Devrimci Liseliler Birliği her gün eylem gerçekleştirdi.

Yürüyüşten önce Üç Fidan Gençlik Kültür Evi’nde bir araya gelen DLB’liler nasıl bir yürüyüş gerçekleştireceklerini planladılar. Ve eylem disiplini üzerine bir tartışma yürüttü.

Kartal Meydan’ına gelen DLB’liler yaşanan polis saldırılarını ve provokasyon girişimlerini teşhir ederek “Berkin’e sözümüz Devrim olacak! DLB” imzalı pankart ile bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Sloganlarla yürüyen DLB’liler Bankalar Caddesi’ni ve çay bahçelerini dolaşarak Kartal Meydanı’na yürüdüler.

Pendik Nuh Çimento Anadolu Lisesi’nde öğle arasında bir araya gelen liseliler bahçede oturma eylemi gerçekleştirdiler. Okulda küçük bir grubun dışında herkes eyleme katılırken içerisinde Okul Başkanı’nın da olduğu küçük grup sorun yaratmaya başladı. Okul Başkanı gelip oturan kitleye hakaret edince gerginlik yaşandı. Polis ekipleri okula geldi. Okul Başkanı ve arkadaşları polisler tarafından uzaklaştırıldı.

Liseliler Berkin için siyah kıyafet giyerek okula geldi. Bir çok liseli siyah giyindiği için okula alınmadı ve siyah giymek yasaklandı. Liseliler ise yine siyah kıyafet giyme kararı aldı.

Kartal Hasan Ferruh Özgen Anadolu Lisesi’nde öğrenciler sloganlarla okul içinde dolaştılar. Ardından kargaşa yaşandığı öğrenildi. Sonrasında duvarlara Berkin’le ilgili sloganlar yazıldı.

Kartal Semiha Şakir Anadolu Lisesi’nde öğle arasında 1. katta oturma eylemi gerçekleştirildi. Müdür Yardımcısı’nın engellemesiyle birlikte liseliler dışarı çıkartıldı. Dışarıda beklendiği sırada Müdür gelerek temsilcileri yanına istedi. Görüşmeden sonra 45 dakika beklendi ve eylem bitirildi.

Kartal Türk Kızılayı Anadolu Lisesi’nde liseliler okul çıkışında bahçede oturma eylemi yaptılar.

Atalar ve Kartal Endüstri Meslek Liseleri’nde liseliler okullarında toplandıktan sonra Kartal’daki eyleme yürüdüler.

İhsan Zakiroğlu İlköğretim ve Zekeriya Göçer İlköğretim Okulu’nda öğrenciler bir araya gelerek oturma eylemleri gerçekleştirdiler. Sınıfların birçoğuna Berkin’in fotoları yapıştırıldı. AKP ile ilgili karikatürler panolara yapıştırıldı.

50. Yıl General Refet Bele İlköğretim Okulu’nda ise Berkin’in resimleri sınıflara asıldıktan sonra okuldan birkaç öğrencinin şikayet etmesi ile birlikte Müdür sınıfları tek tek dolaşarak resimleri toplattırdı. Ardından öğrenciler arasında gerginlik ve çıkışta kavgalar yaşandı.

Dershane öğrencileri yürüyüş gerçekleştirdiler. Ardından karakolun önüne gelen liseliler Berkin’in katillerini protesto için kapı önüne ekmek bıraktılar. Ardından eylemi bitirdiler.

Erzincan Mahallesi’nde liseliler eylem gerçekleştirdiler. Hakmar’ın önünden başlayan yürüyüşle FSM Parkı’na gelerek oturma eylemine dönüştürüldü. Sloganlarla oturan liselilere yoldan geçenler ve arabalar destek verdi. Ardından eylem sonlandırıldı.

Kadıköy Anadolu Lisesi’nde de oturma eylemi gerçekleştirildi.

Esenyurt’ta çeşitli liselerden öğrenciler bir araya gelerek Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda saat 19.00 ‘da oturma eylemi yaptılar.

Alana gelen sivil polisler sözlü tacizlerde bulunarak öğrencileri tahrik etti. Liseliler “katil var!”, “hırsız var!” diye bağırarak tepki gösterince yaşanan arbedede 2 kişi gözaltına alındı.

Gözaltı sırasında biber gazı ile saldıran polis daha sonrasında çevik kuvvet ile liselileri Bulut Durağı’na kadar püskürttü. Ardından bir araya gelen liseliler gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması için Esenyurt İlçe Karakolu’na doğru yürüdü. Karakolun önünde polis saldırıları devam etti. Karakol önünde polis gaz bombası kullandı. Karakol önünde yaşanan saldırıda 4 kişi daha gözaltına alındı.

Gebze

Gebze’de Berkin Elvan için yürüyüş düzenleyecek olan Darıca Lisesi öğrencilerine korku salmaya çalışan Darıca polisi, bir öğrenciyi gözaltına alarak eylem yapmamalarını, aksi takdirde gözaltı yaparak eylemi dağıtacaklarını söyleyerek tehditte bulundu. Müdür, okula polisleri alarak eylem öncesinde okulu terörize etmeye başladı. Yürüyüş saatinden önce okula gelen onlarca sivil ve çevik kuvvet polisi ise okul çevresinde ve bahçesinde bekleyişe geçti. Eylemi sosyal medya üzerinden organize eden öğrenciler ise bir öğrencinin gözaltına alınmasının ardından yürüyüşü iptal ettiler.

Darıca Lisesi’nde Berkin Elvan için yürüyüş düzenleyecek olan liselilere polis baskısı devam etti. Müdür iki lise öğrencisini okula çağırarak polisle birlikte sorguya çekti.

İzmir

Karşıyaka’da liseliler kızıl bayraklarla ve Berkin’nin fotoğraflarıyla eylem yaptı. İş Bankası önüne gelindiğinde Berkin Elvan şahsında tüm Haziran Direnişi’nde katledilenler işçin saygı duruşu yapıldı. Eylemle Devrimci Liseliler Birliği olarak her daim sokaklarda olunacağı ilan edildi.

Açıklamanın ardından çarşının ortasına tekrar yüründü ve burada oturma eylemi yapıldı. Provokasyon yaratmaya çalışan bir kişi ise Karşıyakalı emekçiler tarafından yuhalanarak kovuldu. Buradan tekrar çarşı girişinden Karşıyaka iskeleye pankartla, sloganlarla yüründü. Yol kesilerek iskele önüne geçildi.

Alsancak vapuruna binen DLB’liler vapurda forum gerçekleştirdiler. Forumda, çeşitli liselerden eyleme katılan liseliler kendi okullarına dair aktarımlarda bulundular. 

Vapurdan inen DLB’liler tekrar pankartlarını açarak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’ne yürüdüler. Sevinç Pastanesi önünde Berkin anısına saygı duruşu yapıldı. Sloganların ardından Ekim Gençliği açıklama gerçekleştirerek çözümün seçim sandıklarında değil, sokakta olduğunu, Berkin’in hesabının ancak böyle sorulacağını ifade etti. Eylem alkışlar ve sloganlarla bitirildi.

Manisa

DLB’liler liselileri Berkin için eyleme davet ettiler. Manolya Meydanı’nda oturma eylemine başlayan liseliler 1 saat oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Liselilerin Sesi / İstanbul-İzmir

 
§