25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Mayıs şehitleri anmaları

Devrimci önder İbrahim Kaypakkaya, Kürt özgürlük mücadelesinin simgeleşen isimlerinden Haki Karer ve Diyarbakır zindanlarında bedenlerini tutuşturarak ölümsüzleşen Dörtler, ölüm yıldönümlerinde birçok ilde gerçekleştirilen eylemlerle anıldılar.

Ankara

Yüksel Caddesi’nde kitlenin toplanmasıyla başlayan eylem, Sakarya Caddesi’ne yapılan yürüyüşle devam etti. En önde “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” yazılı pankart açıldı.

Alınteri, BDP, DYG-M, EMEP, EHP, ESP, Partizan, 78’liler Girişimi, İHD tarafından örgütlenen eyleme BDSP, DHF, DP, SDP, TÜM-İGD, Kaldıraç ve TKP 1920 destek verdi.

Yürüyüş sırasında Ziya Gökalp Caddesi bir süre trafiğe kapatılırken eylem Sakarya Caddesi’nde gerçekleştirilen anma programı ile devam etti. Anmada ilk olarak devrim şehitleri anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşunun ardından ise basın açıklamasına geçildi.

Açıklamada devrimcileri katleden devletin onların anılmalarından dahi korku duymasının ne anlama geldiği anlatılırken İbrahim Kaypakkaya şahsında tüm devrim şehitlerini anmanın, onlara sahip çıkmanın onur olduğu vurgulandı. İbrahim Kaypakkaya’yı andıkları için onlarca yıl ceza alan devrimciler ve Kaypakkaya anısına türkü söyledikleri için yargılanan sanatçılar hatırlatıldı.

Basın açıklamasının ardından TOGO direnişçisi Ercan Kurban da kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Mayıs şehitleri Cebeci Kampüsü’nde anıldı

17 Mayıs Perşembe günü Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde toplanan kitle ajitasyon konuşmaları ve sloganlar eşliğinde öğrencileri eyleme çağırdı. Ellerinde Mayıs şehitlerinin resimlerinin bulunduğu dövizleri taşıyan kitle, İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtlerin ismi okunarak “yaşıyor” sloganları atarak Cebeci Kampüsü önüne geldi.

Cebeci Kampüsü önünde yapılan eylemde, devrimci önderleri işkencehanelerde, sokak ortasında katleden devletin bugün devrimcilerin adlarının anılmasından dahi korktuğuna değinildi. Onların, her türlü zulme, sömürüye, baskı ve asimilasyona başkaldırının adları olduğu, devrimcilerin katledilerek bitirilemeyeceği vurgulandı.

HDK Gençliği ve Tüm-İGD’nin örgütlediği eyleme Ekim Gençliği de destek verdi. Eylemde sık sık “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Biji bratiya gelan!” sloganları atıldı.


Bursa

BDSP, Partizan, DHF ve SODAP tarafından düzenlenen eylem Osmangazi Metro İstasyonu çıkışında başladı. “Kaypakkaya’yı savunmak onurdur” pankartının açıldığı eyleme katılan kitle sloganlarla Kent Meydanı’na yürüdü.

Burada okunan basın açıklamasında Kaypakkaya’nın yanı sıra Mayıs ayında katledilen diğer devrim şehitleri de anıldı.

Eyleme SDP, Dev-Lis, HDK da destek verdi.


Eskişehir

Hamamyolu’nda bir araya gelen ilerici ve devrimci kurumlar “Devrim şehitleri ölümsüzdür/Şehit Namırin” ve “İbrahim Kaypakkaya, Haki Karer ve Dörtler’i yaşatmak ve savunmak onurdur” yazılı ozalitleri açarak yürüyüşe geçtiler.

Eylem boyunca yapılan ajitasyon konuşmalarında devrimi binlerce insana anlatarak, sayısız devrimci değer yaratarak ölümsüzleşen Mayıs ayı şehitlerinin mücadeleye ışık tuttuğu anlatıldı. Bugün sürdürülen devrim mücadelesinin onlardan devralınan bayrakla yükseltileceği anlatıldı.

Adalar’da okunan basın metninde sistemin resmi ideolojisinden ve Kemalizmden köklü bir kopuş gerçekleştiren İbrahim Kaypakkaya’nın aynı zamanda revizyonizme ve reformizme karşı tok duruşu anlatıldı. Kürt ulusal mücadelesine katılan ve kontrgerilla tarafından katledilen Haki Karer ile onun katledilişinin yıldönümünde Diyarbakır Cezaevi’nde bedenlerini tutuşturarak özgürlük ateşini harlayan Dörtler’in kavgada ölümsüzleştikleri söylendi.

Basın metninin ardından ise oturma eylemi yapılarak “İbrahim’e Ağıt” türküsü hep bir ağızdan söylendi.

Eylemi Ekim Gençliği, DHF, Alınteri, YDG, BDP, Emek Gençliği, ESP, EHP, ÖDP örgütlerken Gençlik Muhalefeti, Gençler Meydana İnisiyatifi ve Öğrenci Kolektifleri de destek verdi.


İzmir

İbrahim Kaypakkaya’nın katledilişinin 39. yılında DHF İbrahim Kaypakkaya’yı andı.

BDSP, MBP, EÖC, Sosyalist Barikat, Devrimci Hareket, Alınteri, İHD, Çiğli PSAKD, Menemen ve Aktepe Dersim Dernekleri ile Nazım Hikmet Kültürevi’nin destek verdiği eylem, Karşıyaka dolmuş son duraklarında başladı. “İbrahim Kaypakkaya’yı savunmak onurdur / DHF” yazılı pankartı açan kitle, Karşıyaka Çarşısı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş bitirildikten sonra, Kaypakkaya şahsında devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Ardından basın metni okundu. İbrahim Kaypakkaya’nın neden katledildiği ve onun devrimci kimliği anlatılarak başlayan basın metni, onu ananların hala suçlandığı, ceza aldığı söylenerek devam etti.

Ege Üniversitesi’nde Kaypakkaya anması

18 Mayıs günü yapılan eylemde “Çelik Aldığı Suyu Unutmayacak-Üniversite Öğrencileri” imzalı ozalit ile İbrahim Kaypakkaya’nın resminin bulunduğu sancağın arkasında yerini alan kitle Edebiyat Fakültesi’nden E-Cafe önüne geldi.

Basın açıklamasında İbrahim Kaypakkaya’nın devrimci mücadelesinden, Türkiye solu için kemalizmin tabu olduğu dönemlerde onun kemalizmi eleştirerek ve bu sayede Kürt ulusunun kendi kaderini tayin hakkını benimsemesinin tarihsel öneminden bahsedildi.

Basın açıklamasından sonra İbrahim ve yoldaşları şahsında tüm devrim şehitleri adına saygı duruşu gerçekleştirildi.

Anma etkinliği bağlama dinletisi ile sona erdi.

DEÜ’de faşist provokasyon

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 17 Mayıs günü gerçekleştirilen İbrahim Kaypakkaya anmasında faşist provokasyon yaşandı.

Öğle saatlerinde okulda toplanan ve eylemin başlangıç yeri olan Dokuzçeşmeler Kampüsü Kırmızı Kafe önüne yürüyen ilerici ve devrimci öğrencilerin yanına gelen bir grup faşist, fotoğraflarının çekildiğini iddia etti. Bir süre devam eden gergin tartışmaların ardından, alana gelen sivil polisler ve ÖGB’lerin arkasına saklanan faşistler “Burayı DTCF’ye dönüştüremeyeceksiniz!” naraları atarak kaçtılar.

Toplanma noktasında devrimci-demokrat-yurtsever öğrenciler kortej oluşturduğu sırada sivil polislerin görüntü almasına da müdahale edildi. Polislerin uzaklaştırılmasının ardından yürüyüş başladı.

Yürüyüşün ardından Hazırlık binası önüne ulaşan öğrenciler, basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Anma etkinliğinin ardından, değerlerine hakaret edildiğinden dolayı artık faşistlere gereken cevabın verilmesi gerektiğini söyleyen yurtsever öğrenciler ile aynı görüşte olan diğer kurumların yapmış oldukları tartışmaların ardından bir yürüyüş yapılması kararlaştırıldı.

Yurtsever gençlik temsilcisinin, “bazı sloganları” atacaklarını belirtmesi üzerine başlayan tartışmalar sonucunda ise Ekim Gençliği, bu “siyasal dayatma” nedeniyle eylemin örgütleyecisi olmayacaklarını ancak eyleme katılacaklarını ifade etti. Gençlik Cephesi, Öğrenci Kolektifleri, Dev-Genç (Devrimci Hareket) ve DGH da benzer düşünceleri ifade ederek bu eylemin örgütleyicisi olmadılar.

Faşistlerin bulunduğu alana doğru gidilmesi ve herhangi bir provokasyon durumunda faşistlere gereken yanıtın verilmesi kararını alan öğrenciler, yürüyüşe başlamalarının hemen ardından özel güvenlikler ve çevik kuvvet tarafından engellendiler.

Polis ve ÖGB ile yürütülen tartışmanın ardından kitle faşistler okulu terk edinceye kadar oturma eylemi başlattı.

Faşistlerin okuldan çıktığı haberinin gelmesi üzerine kitle, faşistlerin bulunduğu alana giderek basın açıklaması yapmak istedi. Polisle yaşanan tartışmalara rağmen basın açıklaması gerçekleştiren öğrenciler, devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulundular. Saygı duruşunda ilk önce Adnan Yücel’in “Biz kazanacağız!” şiiri okunurken devrimci marşlar da söylendi.

Son eylemde ise ağırlıklı olarak “PKK halktır halk burada!”, “Biji Serok Apo!”, “Selam Selam İmralı’ya Bin Selam!” sloganları atıldı.


Çanakkale

Demokratik Gençlik Hareketi ve HDK Gençliği düzenledikleri basın açıklaması ile Kaypakkaya şahsında Mayıs ayı şehitlerini andı.

Eylemde Demokratik Gençlik Hareketi ve HDK Gençliği adına iki ayrı basın açıklaması okundu. İbrahim Kaypakkaya’nın anmalarından dolayı tutsak edilen devrimcilere vurgu yapılan açıklamada günümüzde de devletin katliamcı kimliğini sürdürdüğü ifade edildi. Mayıs şehitlerini anmanın onların mücadelesini sürdürmekten geçtiği ifade edilerek açıklama bitirildi.

Ekim Gençliği ve Çanakkale Gençlik Derneği Girişimi’nin de destek verdiği açıklama Mayıs şehitlerini selamlayan sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara - Bursa - Eskişehir – İzmir - Çanakkale