25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Emekçiler grev alanlarında birleşti!

23 Mayıs’ta greve çıkan kamu emekçileri çok sayıda kentte grev alanlarında birleşti...

Ankara

Ziya Gökalp Caddesi’nde buluştular. Burada gerçekleşen fiili mitingle hükümeti bir kez daha uyardılar.

Kolej kolu

Sabah saatlerinde okulların önünde toplanmaya başlayan Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyeleri Ege Mahallesi’nden itibaren yürüyüş yaparak Kurtuluş Parkı’nda toplanan şube üyeleri ile buluştular. Eğitim Sen 1 Nolu Şube üyeleri coşkulu sloganlarla ve kitlesel kortejleriyle Kolej Meydanı’na geldiler. BES 1 Nolu Şube üyeleri de İtfaiye önünden Kolej Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdiler. Kolejde bulunan Çankaya Belediyesi’nin bahçesinde buluşan Tüm Bel-Sen 2 Nolu Şube üyeleri ve Çankaya Beldiyesi’nde örgütlü Genel-İş Sendikası üyesi belediye işçileri grev halayına durdular. Kolej Meydanı’ndan kamu emekçileri iki koldan yürüyüşe geçtiler. Ayrıca BDSP, YDSB, SDP/Devlis, Alınteri, Halkevleri, Kaldıraç, TKP 1920, ESP, EHP, ODAK da Kolej kolundan yürüdüler. 2000’i aşkın kitlenin miting alanına gelmesinin ardından coşulu ve kitlesel kortejleriyle SES Ankara Şube, BTS’de bu koldan alana giriş yaptılar.

YKM kolu

YKM/ Güvenpark’ta buluşan Eğitim Senliler Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüdüler.

Milli Eğitim Bakanlığı’na gelindiğinde basın açıklamasını 2 Nolu Şube Başkanı Dengiz Sönmez yaptı. Açıklamada kamu emekçilerine yönelik AKP hükümetinin saldırıları teşhir edildi. Basın açıklamasının ardından tekrar kortej oluşturularak Ziya Gökalp Caddesi’nde yüründü.

Eskişehir yolu kolu

TOGO işçilerine gerçekleştirilen ziyaretin ardından Eğitim Sen 5 Nolu Şube, ODTÜ öğrencileri, TOGO işçileri Eskişehir yolunda yürüyüşe geçtiler.

Hükümetin tercihi sermayeden yanadır!”

Bütün kamu emekçilerinin, ilerici ve devrimci güçlerin Ziya Gökalp Caddesi’nde buluşmasının ardından KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, DİSK MYK üyesi Metin Ebetürk konuşmalar yaptılar. Konuşmaların ardından söz alan TOGO işçisi Ercan Kurban da direniş sürecini anlattı,

Eylemden notlar:

* Eyleme 5 bini aşkın kişi katıldı. Eğitim Sen şubelerinin greve güçlü katılımı dikkat çekerken BES ve SES’in katılımının 21 Aralık grevinin gerisinde kaldığı gözlendi.

* Çankaya Belediyesi’nde uğradıkları hak gasplarına karşı önümüzdeki günlerde süresiz açlık grevine başlayacak olan belediye işçileri 400’ü aşkın katılımları ve coşkulu kortejleriyle dikkat çektiler.

* BDSP eyleme “Sosyal yıkım saldırılarına karşı genel grev genel direniş!” pankartı arkasında kızıl flamalar ile katıldı. Alanda ayrıca Kızıl Bayrak gazetesinin satışı gerçekleştirildi.

*İMO önünde direnişini sürdüren Cansel Malatyalı’ya kürsüden söz verilmemesi üzerine mitingin bitimine yakın gerginlik yaşandı.


İzmir

Grev, Basmane Meydanı’na kitlenin akın akın gelmesiyle başladı. İşyerlerinden pankartlarıyla gelen emekçiler, davul, zurna ve halaylar eşliğinde Basmane Meydanı’nda yürüyüşe geçmek için kortejler oluşturdu. Basmane Meydanı’ndan başlayan yürüyüş, 1. Kordon ve Konak Pier Köprüsü’nden geçilerek, miting alanı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne kadar sloganlar, marşlar eşliğinde sürdü.

En önde KESK Şubeler Platformu’nun pankartı açıldı. Arkasından da Eğitim Sen’in kitlesel ve coşkulu kortejleri davul zurna ve sloganlar eşliğinde yerini aldı.

Eğitim Sen’in arkasından Taşıtlar, Şirinyer, Çakabey, Konak ve daha birçok vergi dairesinden emekçilerin yer aldığı BES yürüdü. Ardından sırasıyla coşkulu kortejleriyle Haber Sen, Kültür Sanat Sen, BTS, ESM, Yapı Yol Sen, Tarım Orkan Sen, Tüm Bel Sen üyeleri kendi pankartlarıyla yürüdü.

Yüzlerce SES üyesi de çalışma kıyafetleri ile SES İzmir Şubesi pankartı arkasında yürüdü.

KESK kortejinin ardından DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri de DİSK pankartı arkasında kamu emekçilerinin grevine destek verdi.

İlerici ve devrimci gruplar DİSK kortejinin arkasında yer aldı. BDSP, ÖDP, Dev Lis, Devrimci Hareket, Alınteri, DİP, Halkevleri yürüyüşe bu kolda katıldı.

Aylardır direnişte olan Billur Tuz işçileri de Tek Gıda İş Sendikası ile birlikte yürüyüş kolunda yerlerini aldı. HDK da pankartı ve flamaları ile yürüyüşe katıldı. Programda KESK Şubeler Platformu adına hazırlanan basın metni okundu.

Basın metninin okunmasının ardından Grup Yel Değirmeni sahne aldı ve grev halaylarla sona erdi.

Grevden notlar:

-İzmir’de 15 bini aşkın emekçi greve katıldı. Onlarca hastane, okul ve kamu dairesinde grev ilanı asılarak iş bırakıldı ve alana çıkıldı. Yürüyüş boyunca ses aracından attırılan sloganlara kitle canlılıkla ve coşkuyla eşlik etti.

-Toplanma yeri olan Basmane’de tertip komitesinin devrimcilere ve siyasal yapılara dönük yasakçı tutumuyla karşılaşıldı. KESK adına BES İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, KESK dışında flama ve pankarta izin vermeyeceklerini ifade etti. Birkaç kurum bu dayatmaya uyarken, birçok ilerici ve devrimci siyasal yapı da bu tutumu protesto ederek, flamalarıyla yürüyüşe katılmak yönünde ısrarcı oldu. Yine yürüyüşte siyasal grupları dışlayan tavır sürerken grupların KESK’le yürümelerine engel olundu.

-Sınıf devrimcileri alanda Kızıl Bayrak satışı gerçekleştirdi.


Bursa

Ünlü Cadde’de toplanan kamu emekçileri İnönü Caddesi’ne çıkarak “Grev” pankartı arkasında sıralandı. Binlerce emekçinin katıldığı eylemin ana gövdesini Eğitim Sen oluşturdu.

İnönü Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’ni izleyen güzergahta yürüyüş oldukça canlıydı. Kitle alkışlarla, sloganlarla yürürken, çevreden de destek aldı.

Kitlenin Fomara Meydanı’na girmesi ile miting başladı. Kürsüden kamu emekçilerinin taleplerini içeren konuşmalar yapıldı.

Basın açıklamasını KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ergin Uygun gerçekleştirdi. TÜMTİS’in üyeleriyle katıldığı eyleme Türk-İş 8. Bölge Temsilcisi, DİSK, TMMOB ve Birleşik Metal temsilcileri de katıldı. İlerici ve devrimci kurumların da destek verdiği eylemde BDSP de yer aldı.

Adana

Adana’da gece yarısından itibaren demiryolu ve posta işletmelerinde “Bu işyerinde grev var” pankartları asıldı.

KESK, Kamu-Sen ve Birleşik Kamu-İş’in ortak düzenlediği mitingde kamu emekçileri mücadele kararlılıklarını dile getirdi.

Yaklaşık 10 bin kamu emekçisi yolu kapatarak İnönü Caddesi üzerinden Beş Ocak Meydanı’na, oradan da İnönü Parkı’na yürüdüler.
İlk konuşmayı Türk Eğitim Sen Başkanı Kamil Köse yaptı. KESK Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca, kamu emekçileriyle dalga geçenlere, emekçileri kapı kulu olarak görenlere en iyi cevabı vermek için grev hakkının kullanıldığını belirtti.

Mitingde, işten atıldıkları için direnişte olan TEDAŞ işçilerinin sabah saatlerinde yeniden gözaltına alınması protesto edildi.

Kamu Sen’in kitlesel bir katılım gösterdiği mitingde Eğitim Sen ve SES kitlesel ve coşkulu bir şekilde yerlerini aldılar.


Manisa

Saat 07:30 da Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan SES üyeleri hastane girişine grev pankartını asmak istediler. Üniversite Rektörü Mehmet Pakdemir’in başhekim Ahmet Var’a “bu hastanede grev yaptırılmayacak” direktifi verdiği öğrenildi. Bunun üzerine SES üyesi kamu emekçilerine başhekimin kışkırtmasıyla saldıran hastane güvenliği ve özel güvenlikler grev pankartını yırtarak emekçileri hastanenin dışına çıkmaya zorladılar. Yapılan bu saldırıyı sloganlar ve konuşmalarla protesto eden SES üyeleri eylemlerine devam ettiler.

Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden yürüyüşe geçen kamu emekçileri yolu trafiğe kapatarak Manisa Devlet Hastanesi’nin önüne geldi.

Saat 10.45’te Gazi İ.Ö.O önünde bir araya gelen Eğitim Sen, BES ve SES üyeleri, saat 11.30’da grevlerine destek veren Emekli-Sen ve diğer emekçilerin desteği ile Manolya Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

KESK üyeleri de Vatan Caddesi üzerinden yürüyerek Manolya Meydanı’nda açıklama yaptılar.


Kayseri

KESK Kayseri Şubeler Platformu ile Kamu-Sen’in örgütlediği, Eğitim-Bir-Sen’in de katıldığı eyleme DİSK, TMMOB ve ilerici, devrimci güçler destek verdiler.

KESK’e bağlı sendikaların üyeleri Eğitim Sen Şube binası önünde toplanmaya başladı. En dikkat çekici katılımı eğitim emekçileri sağladılar. Ayrıca BES, BTS, SES üyeleri de son yılların en kitlesel katılımını sağladılar.

Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen üyelerinin eyleme ortak katılımı birçok okulda eğitimi durma noktasına getirdi. Eğitim-Bir-Sen’de örgütlü kamu emekçileri de valilik önünde toplandılar.

Kamu-Sen üyeleri sendika binası önünde toplanıp Cumhuriyet Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

Eylemde Kamu-Sen adına konuşan Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Ali İhsan Öztürk, Abdullah Öcalan’ı diline doladı. Devletin Abdullah Öcalan’ı “inek gibi beslediği” ve memura zammı çok gördüğü vb. açıklamalarla Kürt halkına olan düşmanlığını bir defa daha gösterdi.

Eyleme BDSP, DHF, SDP, Kaldıraç ve EMEP destek verdi.


Aydın

Eğitim Sen, Yapı Yol-Sen, Tüm Bel-Sen, SES ve BES üyesi emekçiler işyerlerinden çıkarak buluşma noktası olan Eğitim Sen Aydın Şube binasına geldiler.

Yolu trafiğe kapatarak ilerleyen yürüyüş kolu Sevgi Yolu’na vardığında Kamu-Sen ve Eğitim-İş’li emekçiler yerlerini almışlardı.

Burada KESK, Kamu-Sen ve Eğitim-İş adına birer konuşma yapıldı. Ağırlığını Eğitim Sen üyelerinin oluşturduğu 2500 kişinin katıldığı eylem konuşmalardan sonra halaylarla sonlandırdı.


Eskişehir

Eskişehir’de grev, gece saat 00.00’da KESK’e bağlı BTS ve Kamu Sen’e bağlı Türk Ulaşım Sen üyesi emekçiler tarafından Eskişehir Gar binasına grev pankartının asılmasıyla başladı.

Sendikalar da iki ayrı koldan yürüyerek birleşti. KESK’e bağlı sendikalar Vardar İş Merkezi önünde toplanırken, Kamu-Sen ilçe binasından gelerek 2 Eylül Caddesi’nde KESK ile buluştu.

İstasyon Meydanı’nda ilk olarak Kamu-Sen Eskişehir İl Temsilcisi İbrahim Dursun söz aldı.

Ardından KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Ali Kılıç ve Tüm-Bel-Sen Şube Başkanı ve KESK dönem sözcüsü Ergün Uzun birer konuşma yaptılar. Eylemin bitiminde ise yeniden kortej oluşturularak sendikalara yüründü ve burada sona erdi. Ekim Gençliği’nin de aralarında olduğu çok sayıda kurum destek verdi.


Mersin

Kamu emekçilerinin grevi eylemlerle başladı. Kamu-Sen üyesi yaklaşık 1000 kişi Hastane Caddesi’nden AKP binasına yürümek isteyince polis saldırısı ile karşılaştı. Kamu emekçilerinin saldırıya sopalarla karşılık vermesiyle arbede yaşandı. Polis saldırısında 7 kamu emekçisi yaralandı.


Kırıkkale

KESK Kırıkkale Şubeler Platformu Cumhuriyet Meydanı’nda toplandı. Burada konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü Yüksel Şahin temel eğitimin bile paralı hale getirilmesine, kıdem tazminatı hakkının gaspedilmek istenmesine ve GSS saldırısına değinerek dinci gerici AKP hükümetine 28-29 Mart’ı hatırlattı.


Trabzon

Atapark önünde toplanan bini aşkın kamu emekçisi Atatürk Meydanı’na yürüdü. Meydanda KESK Dönem Sözcüsü Muhammed İkinci bir açıklama yaptı. Kamu emekçileri eylemi horonlarla sonlandırdı.


Samsun

Eğitim emekçilerinin yoğun katılım gösterdiği grevde, yaklaşık 3 bin kişi 56’lar Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüş yaptı.


Diyarbakır

Diyarbakır’da Ofis Semti’nde bulunan Eğitim Sen binası önünde bir araya gelen kamu emekçileri Dağkapı Meydanı’na doğru yürümek istedi. Polisin yürüyüşe engel olma çabası kararlı bekleyiş ile aşıldı. Yürüyüşe geçen kitleye polis askeri lojmanların önünde gaz bombaları ile saldırdı.

Bismil Belediyesi çalışanları ve PTT Bismil Şubesi çalışanları davul, zurna eşliğinde grev halayına durdu.


Dersim

KESK Dersim Şubeler Platformu, grev nedeniyle Dersim Devlet Hastanesi önünden Yeraltı Çarşısı üzerine yürüyüş düzenledi. Açıklamayı yapan SES Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, “Türkiye’nin her yerinde yüreği aydınlık bir gelecek için çarpan her kesi saygıyla selamlıyoruz” dedi.


Viranşehir

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde, kamu emekçileri, iş bırakarak greve gitti. Polis eylemcilerin toplu olarak gitmelerine izin vermeyeceğini belirtti. Kısa süren gerginliğin ardından emekçiler polis ablukası altında sendika binasına gitti.


Suruç

Urfa’nın Suruç İlçesi’nde de emekçiler iş bırakarak greve gitti. Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen emekçilere BDP ve sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi.


Derik

Mardin’in Derik İlçesi’nde de emekçiler iş bırakarak greve gitti. Grev önlüklerini giyen emekçiler, Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya geldi.


Silopi

Şırnak’ın Silopi ilçesinde KESK’e bağlı sendikalar, Sanat Sokağı’nda bir araya geldi.


Siirt

Siirt’te de belediye binası önündeki parkta biraraya gelen emekçiler davul zurna eşliğinde grev halayına durdu.