25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı

Internationale Automobilarbeiterratsschlag 7. Toplantısı 17-20 Mayıs günlerinde Münih’te gerçekleştirildi. Toplantı 17 Mayıs öğleden sonra, diğer ülkelerden katılımcıların karşılanması ve Nazilerin Münih yakınlarındaki toplama Kampı Dachau’ya yapılan ziyaretle başladı. Çalışmalar 20 Mayıs günü tamamlandı. Çalışmalara yaklaşık 500 kişi katıldı.

Kurultaya 20’den fazla ülkeden katılım oldu. Uluslararası katılımcılar, Güney Kore’den, Rusya’dan, Brezilya’dan, Fransa’dan, Hindistan’dan, Güney Afrika’dan, ... kısacası dünyanın pek çok bölgesinden ve ülkesinden gelmekteydiler. Pakistanlı katılımcılar, rejimin yurtdışı yasağından dolayı katılamazken, Türkiye ve Fas temsilcileri de vize alamadıkları için kurultaydaki yerlerini alamadılar.


Kurultayda birinci gün

Kurultay, katılımcıların Perşembe günü saat 14.00’te Dachau Toplama Kampı’nın giriş kapısında toplanmalarıyla başladı. Hitler faşizminin 22 Mart 1933’te kurduğu, sonrakilere model teşkil eden bu kamp, Hitler faşizminin yıkılmasına kadar insan öğüten bir ölüm makinesi işlevi görmüştü. Katılımcılar gruplar oluşturularak, rehberler eşliğinde toplama kampını gezdiler. Bir kez daha faşizmin sınır tanımayan vahşetinin izlerine tanık oldular.

Toplanan kitlenin, Dachau şarkısını söylemeleri, Bayern’de yasak olması gerekçesiyle engellendi. Bu da yetmezmiş gibi, akşam programının sürdüğü toplantı salonunda yine aynı yola başvurdular. Ancak burada katılımcılar boyun eğmediler ve yüzlerce kitle hep bir ağızdan Dachau şarkısını söyledi.

Çalışmanın ilk günü uluslararası raporu okuyan hazırlık komisyonu, burada dünyanın çeşitli ülkelerindeki işçi hareketleri ve genel duruma değinen bir özetleme yaptı. Akabinde bununla ilgili katılımcıların görüş ve değerlendirmeleri alınarak, çeşitli başlıklar altında yapılan grup çalışmalarına geçildi.

Otomobil ve ulaşım sorunundan, taşeron işçi sorununa kadar on civarında grup kendi konularında çalışma yaptı. Bunlardan bir tanesi mücadeleci kadınlar ve işçi hareketi idi -ki, buna araştırmacı yazar olarak Volkan Yaraşır da katılarak, kapitalizmin bugünkü krizi, özellikle Akdeniz havzasındaki durum, imkanlar eksiklikler vs. üzerinde genel çerçevede durarak sözünü mücadeleci kadınlar ve işçi hareketi ile bağladı. Yaraşır’ın katılımına ve ayrıcalıklı olarak daha fazla söz hakkı almasına anlayış gösteren çalışma grubundaki kadın inisiyatiflilerin gösterdiği bu tutum ve sonraki ekip çalışması sıcak bir ortamın oluşmasıyla sonlandı.


Kurultayda ikinci gün

Dachau ziyaretiyle başlayan kurultay çalışması, enternasyonal katılımcıların tanıtımıyla devam etti. Kurultayın ikinci gününde, otomotiv sektörüyle ilgili dünya raporu sunuldu. Çevre ve ekoloji sorunlarıyla devam eden sunumlardan sonra atölye çalışmalarına geçildi. Cuma öğleden sonra başlayan atölye çalışmaları akşam yemeğine kadar sürdürüldü. Çıkan sonuçlar cumartesi sabahı oturumların yapıldığı toplantı salonunda sunuldu.

Cumartesi öğleden sonra otomotiv tekelleriyle ilgili forumlar yapıldı. General Motor/Opel, Daimler/Renault, VW grubu, BMW ve Ford olmak üzere dört grupta, araba tekellerinin aralarında yaptıkları işbirliği ve birleşmelerin analizleri yapıldı. Tekellerin birleşmesi ve işbirliklerinin yol açtığı sonuçlar, çalışma koşulları tartışılarak, uluslararası sınıf mücadelesi için gerekli sonuçlar çıkartıldı.

Forum çalışmaları sürerken, Yunanistan Çelik Fabrikası’nda sürmekte olan grevcileri temsilen kadın işçi ve grev sözcüsü Sofia Roditi ve sendika sekreteri Panagiotis Katsaros kurultaya katıldılar. Yunanistan grevcilerinin delegasyonunun geldiği forumlara bildirilerek, ana salonda karşılama toplantısı yapıldı.

Grevciler kurultayı selamladı

Çelik fabrikası grevcilerinin temsilcileri coşkun bir enternasyonalist duyguyla karşılandı. Grevcilerin temsilcileri yüzlerce katılımcı tarafından dakikalarca ayakta ve coşkuyla alkışlandı, enternasyonalist sloganlarla selamlandı.

Aynı gün Güney Kore’nin baskenti Seul’de 2009 yılında ülkenin beşinci büyük otomobil işletmesinde direnişçilere karşı yapılan katliamın yıldönümü dolayısı ile bir yürüyüş yapılıyordu. Direnişçi işçileri temsilen kurultaya katılan Ssangyong işletmesinden gelen işçi sahneye çağrıldı. İki kıtanın sınıf mücadelesi, aynı sahnede buluşturuldu. Güney Koreli işçi, kurultayın gönderdiği dayanışma mesajının Seul’de okunduğunu açıkladı. Kore’de onur üzerine büyük anlamı olan alın bandını, Yunanistan’dan gelen sınıf kardeşi ve grev sözcüsü Sofia Roditi ve sendika sekreteri Panagiotis Katsaros’un alnına bağladı. Grev sözcüsü bu anlamlı jesti; “Yedi ay öncesine kadar evde basit bir ev kadını idim. Ve bugün ben direnen metal kadın işçilerin sözcüsüyüm! Koreli yoldaş bugün bana kavganın ve onurun simgesi olan alın bandını alnıma bağlıyor. Bu bizim için en büyük onurdur. Mücadelemizin gücünü ve ortaklığının kanıtıdır” diyerek kabul etti.

Son derece güzel ve anıtsal bir karakter taşıyan bu sembolik hareket, aynı zamanda işçi sınıfının ruhunun maddeden kopuk ve soyut değil, Güney Kore’den Yunanistan’a, oradan İspanya’ya Amerika’ya ve Güney Afrika’ya uzanan dünya işçi sınıfının çelikten nesnesine dayandığını bütün canlılığıyla vurguladı.

Coşkuyla biten selamlama toplantısından sonra, forum çalışmalarına devam edildi. Forumların sonuçlarını toparlamak amacıyla Pazar günü yapılan toplantı öğle saatlerine kadar sürdü. Bu oturumlarda, dayanışma kararları oylanarak kabul edildi. Ayrıca kurultayın programına bazı eklerin yapılması tartışılarak, onlar da onaylandı. Gelecek toplantının zamanı ve yeri belirlendi.

Bu aynı gün bir de, Almanya delegasyonunun sunduğu, kurultayın işlevinin değiştirilmesini içeren önergeyle, buna karşı Fransız delegasyonunun sunduğu kurultayın mevcut durumunun korunmasını içeren karşı önergeler tartışıldı. Yapılan tartışmalarda, Fransız delegasyonunun önergesini Polonya delegasyonu desteklerken, birçok ülke delegasyonu ise çekimser kaldı. Önerge sahipleri dışında kalan güçlerden G. Koreliler, “bu yeni bir durum, buna ancak ülkeye dönünce aramızda tartışarak karar vereceğiz” şeklinde bir tavır ortaya koydular.

Bu tartışmaların ardından, gelecek toplantıyı örgütleyecek olan uluslararası koordinasyon kurulunun seçimine geçildi. Seçimlerden önce Fransız delegasyonu azınlıkta kalan önergelerini, “birlikte çalışmanın önemini gözeterek geri çektiklerini” açıkladılar. Hemen seçimlere geçildi. Fransa delegasyonunun genelgesini destekleyen Polonya delegasyonunun da, otomatik olarak onları da Fransız delegasyonuyla aynı tavırda olduklarını değerlendiren divan yönetimi, Polonyalıların kendi tavırlarını açıklamaları için istedikleri söz hakkını vermedi. Yaşanan kısa bir dalgalanmadan sonra, tavrında ısrar eden divan yönetimini protesto eden Polonya delegasyonu yeni hazırlık komitesinde yer almadı.

Önerge tartışmalarının gölgesinde geçilen koordinasyon seçimlerinde Almanyalı işçiler, Fransa’dan gelen katılımcıların tavırlarının net olmadığında ısrar ederek, onlardan yeni bir açıklama istediler. Fransızlar aynı açıklamalarını tekrarlamalarına karşın, Almanyalı katılımcılar liste seçimi yerine adayların tek tek yapılmasını istediler. Bu öneri katılanların oylamasına sunuldu, iki defa tekrarlanan oylamada da tek tek seçim önergesi reddedildi. Yapılan liste seçimle aday olanlar toplu olarak onaylandılar.

4 gün süren 7. Enternasyonal Otomobil İşçileri Kurultayı, kimi aksaklık ve yetersizliklere rağmen, belli bir başarı ile sonuçlandı. Yeni toplantı 2014 ya da 2015 yılında yapılacak. 2014 sonu veya 2015 başında Sindelfingen-Stuttgart’ta yapılacak olan toplantı, kurultaydan öte bir konferans niteliğinde olacak.

Kızıl Bayrak / Almanya