25 Mayıs 2012
Sayı: SYKB 2012/21

 Kızıl Bayrak'tan
G-8 ve NATO zirveleri
Sermaye düzeni Roboski katliamını
açıkça sahiplendi!..
HDK Genel Kurulu’nun
gösterdikleri
42. TMMOB Genel Kurulu’na doğru
Metin Lokumcu’nun katillerinden hesap sormak için mücadeleye!.
BDSP’den TOGO işçilerine ziyaret
CEHA işçileri: Üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız!..
Avrupa Serbest Bölgesi’nde ilk grev, ilk kazanım
Soda Sanayi’de 530 işçi grevde
“Sokakları kazanmak lazım!”
Emekçiler grev alanlarında
birleşti!
Kamu emekçileri sefalet dayatmasına grevle yanıt verdi
“Mücadelemiz sürecek!”
Fransa’da “sosyalist” François Hollande dönemi
Uluslararası Otomobil İşçileri toplantısı Münih’te yapıldı
“Opel Bochum’dur, Bochum kapatılamaz!’
“21. yüzyılda devrimin güncelliği”
Öğrenciler Şili’yi salladı!
Yaz dönemi üzerine
ÇOMÜ’de muhbirlik dayatması
BDSP Mayıs şehitlerini andı
Mayıs şehitleri anmaları
Psem Yipe Nap
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Öğrenciler Şili’yi salladı!

Şili’de yürüyüş gerçekleştiren yüzbini aşkın öğrenci, dünyanın en pahalı eğitiminin olduğu ülkede okulların ticari işletmelere çevirilmesine karşı tepkilerini ortaya koydu.

Renkli gösterilere sahne olan başkent Santiago de Chile’deki yürüyüşte, öğrenci hareketinin liderleri halkı ayağa kalkmaya ve sosyal adaletsizliğe karşı mücadele etmeye çağırdı.

Şili Öğrenci Konfederasyonu sözcüsü Gabriel Borik, yaptığı konuşmada “Bize, eğitimin sosyal bir hak değil, alınıp-satılan ticari bir mal olması gerektiğini söylediler, bize zenginler için başka yoksullar için başka bir eğitimin var olduğunu söylediler ve biz, şimdi bunun tam tersini söylüyoruz” dedi.

Hoparlörlerden diğer yürüyüşlerde atılan sloganlar duyulurken öğrenci liderlerinden Daniela Lopez de yaptığı konuşmada, istedikleri Şili’nin sokaklarda biçimleneceğini, henüz her şeyin bitmediğini söyledi.

Katolik Üniversitesi Öğrenci Federasyonu başkanı Noam Titelman, 25 Nisan’daki Santiago protestosuna katılan 80 bin kişiyi hatırlatıp hareketin büyüdüğünü belirtti.

Santiago Alternatif Kalkınma Ulusal Araştırmalar Merkezi’nden, Manuel Riesco, Şili’de bir üniversitede ortalama maliyetin yıllık 4 bin doların üzerinde olduğunu ve Şilili bir ailenin aylık ortalama gelirinin ise 275 dolar olduğunu belirterek ekstradan sekiz aylık bir gelire ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

 

 

 

Kanada’da öğrenciler durdurulamıyor

Kanada’nın Quebec kentinde hükümetin üniversite harçlarına yaptığı zamları protesto eylemleri büyüyor.

Kanada’nın Quebec eyaleti hükümetinin, üniversite harçlarına yaptığı zammı protesto eden öğrencilerin eylemlerini engelleyebilmek için özel bir güvenlik yasası çıkarması, tepkiyi daha da arttırdı. Protesto eylemlerinin başlamasının üzerinden 100 gün geçerken, öğrenciler gece de sokakları doldurdu. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin yıllık toplantısının yapıldığı Quebec City Kongre Merkezi’ne yürümek isteyen binlerce öğrenci, polisin yolları kapatıp barikat kurmasıyla engellendi. Quebec City polisi, Kongre Merkezi’ne giden tüm yolları kapartırken, çok sayıda özel polis timi hazır bekletildi.

Gece geç saatlere dek müzik eşliğinde sloganlar atıp dans eden protestocu öğrencilere, şehir sakinleri de destek verdi.


 

 

Ödemek istemiyorum”

İspanya’da kapitalist krizin etkisiyle özellikle ulaşım sektöründe ortaya çıkan “ödemek istemiyorum” eylemleri ülke geneline yayılmaya başladı.

İlk olarak Madrid ve Barcelona’daki bazı metrolarda küçük grupların başlattığı, “ben ödemiyorum” adlı biletsiz metroya binme eylemleri, otoyollara da sıçradı.

Katalonya ve Valencia bölgelerinde 13 Mayıs Pazar yapılan ve binlerce aracı otoyollarda buluşturan “ödemek istemiyorum” isimli eylem, 13 otoyol gişesinde gerçekleşti. Gişelerde 12 kilometrelik uzun kuyruklar oluşurken, “ödemek istemiyorum” (#novulllpagar) adlı platformun çağrısıyla gerçekleşen eylemde, arabayla gişe önlerine gelenler, gişe memuruna “iyi günler, ödemeyi reddediyorum” diyerek otoyol geçiş ücretini vermedi. Herhangi bir polis müdahalesinin olmadığı eylemlerde, ücret ödemeyen araç sahipleri, gişe memuru tarafından plaka kayıtları alınarak, otoyola girişine izin verildi.

Verilen bilgiye göre, ücret ödemeden otoyoldan geçen 3 bin 87 araca 100’er avroluk para cezası kesildiği ve bu cezaların posta ile yollanacağı kaydedildi.

1 Mayıs’ta başlayan ve ikincisi 20 Mayıs’ta gerçekleşen otoyollardaki “ödemek istemiyorum” eylemlerinin, Haziran ayında da süreceği açıklandı.


 

 

Eurovision öncesi emekçiler sokakta!

Azerbaycan’da yapılacak Eurovision Şarkı Yarışması öncesinde eylemler artıyor.

Ülkede, insan hakları ihlâllerine dikkat çekmek için yapılan eylemlere polisin yanıtı azgın terör ve 41 kişinin gözaltına alınması oldu.

Bahreyn’deki Formula 1 protestoları gibi, Azerbeycan’da da emekçilerin sefalet içerisinde yaşadığı koşullarda lüks için yapılan organizasyonlara tepkiler büyüyor.

İnsan haklarının yok denecek kadar az uygulanması, sırf Eurovision yarışması için emekli maaşlarında kesintiye gidilmesi ve yarışma için daha fazla alana ihtiyaç olduğundan emekçilerin zorunlu iskana maruz kalması biriken öfkeyi sokağa taşıdı.

Azerbaycanlı insan hakları savunucularından Leyla Yanus, Eurovision’u protesto için düzenledikleri konserde, “Eurovision Şarkı Yarışması, Azerbaycan vatandaşlarının çoğunluğu için bir şans değil” diyerek, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in uygulama ve baskılarına dikkat çekti.