23 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz’un isyan ateşiyle
devrimci baharı kazanmaya!
Newroz provokatörü
“polis” çıktı!
İstanbul’da Newroz’a
devlet terörü
İstanbul’da Newroz coşkusu
Newroz coşkuyla kutlandı
Kürt halkı Newroz alanlarını doldurdu
Sivas katliamı davasında
zamanaşımına öfke
Elta işçileri hakları için direniyor
Bosch işçisi kazandı,
buz kırıldı yol açıldı!
Bosch işçileri yuvaya döndü
MEPA direnişi
patronlara korku salacak!
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat
Suriye’ye emperyalist saldırı için
zemin düzleniyor!
NATO’nun Libya saldırısı
birinci yılında
Dünyada grev ve
eylemlerden
8 Mart eylemlerinin
ardından
4+4+4’e karşı grev uyarısı
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
16 Mart’ın yıldönümünde
katliamlar lanetlendi
16 Mart eylemleri üzerine
HEY Tekstil penceresinden
kadın sorununa bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

MEPA direnişi patronlara korku salacak!

MEPA direnişi, her geçen gün büyüyerek devam eden sınıf dayanışmasının verdiği güç ve kararlılıkla sürüyor. 15. gününü geride bırakan direniş kısa sürede önemli sonuçlar yarattı. Direniş MİB çalışanı direnişçi işçilerin hedeflediği amaca doğru yürüyor. Sömürü cehennemi olan Kıraç-Çakmaklı-Hadımköy’de patronlar için bir korku odağı haline gelmiş durumda.

Kararlılıkla direnişlerini sürdüren işçileri çevre fabrikalarda çalışan işçiler, bölgede yemek şirketlerinde çalışan işçiler, kargo işçileri, şoförler sundukları desteklerle yalnız bırakmıyorlar. Çalıştıkları fabrikalardan atılma, işsiz kalma tehlikesine rağmen işçiler direnişle dayanışmayı yükseltiyor. Özellikle direnişin 9. günü dayanışma örnekleriyle doluydu. Sabah kahvaltısında direniş çadırını nakliyat işçisi ziyaret etti, direnişçi işçilerin çaylarını paylaştıkları işçi öğle saatlerinde ellerinde poşetlerle tekrar çadıra geldi. Kararlılıkla sürdürülen bu direnişin sonuna kadar yanında olduğunu ifade ederek tekrar ziyarete gelmek üzere çadırdan ayrıldı.

Direnişçi işçiler direnişi bölgeye yaymak, direnişe geçme nedenlerini diğer fabrikalarda çalışan işçilere anlatmak amacıyla bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler. Cuma namazına giden işçilere direnişlerin bölgede çalışan tüm işçilerin emek mücadelesinde tuttuğu yeri ve direnişe sunulması gereken sınıf dayanışmasını anlattılar. Cuma namazından dönen işçileri sıkılı yumrukları, zafer işaretleri ve “Kahrolsun ücretli kölelik!” sloganlarıyla karşıladılar. Kimi işçiler de işçilerin direnişlerine katkı sunmak için yiyecek ve içecek getirdiler.

Kıraç -Çakmaklı-Hadımköy patronlarının MEPA patronunu arayarak direnişten rahatsız olduklarını, direnişteki işçilerin haklarının verilerek direnişin hemen sonlandırılmasını istediği öğrenildi. Diğer patronlar bunu yaparken MEPA patronu da direnişçi işçilerle dayanışan diğer fabrikalardan işçileri patronlarına şikâyet ediyor. “Sizin işçilerin de akıllarını çelerler!” diye telkinlerde bulunuyor. İşçilerin dayanışmayı yükseltmelerinin önüne baskı ile geçmeye çalışıyorlar.

Direnişçi işçiler ilerleyen günlerde yürütecekleri çalışmalarla Kıraç-Çakmaklı-Hadımköy patronlarına korku salan direnişlerini büyütmeyi amaçlıyorlar. Bu doğrultuda tüm emek dostlarını ve işçileri sınıf dayanışmasına çağırıyorlar!

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

 

 

 

Hey Tekstil’de direniş çadırı

40 günü aşkın süredir seslerini duyurmak için fabrika önünü eylem alanına çeviren işçiler kararlılıklarını çadır kurarak gösterdiler.

19 Mart günü öğle saatlerinde Hey Travel’in önünde oturma eylemi yapan işçiler çadır kuracaklarını açıkladılar. Eylem sonlandırıldıktan sonra işçiler Hey Tekstil’in önüne çadır kurma kararı aldırlar. Li Fung’un önüne de çadır kurmak isteyen işçiler, Çarşamba günü Li Fung patronunun Türkiye’ye geleceği ve iyi sonuçlar çıkabileceği haberi almalarından dolayı firma önündeki çadır kurma eylemini sonraya bıraktılar.

39 gündür direniş çadırının kurulmaması üzerine, bir grup öncü işçi sürekli bir biçimde “Direnişler çadırsız olmaz” diyerek çadırın acilen kurulması gerektiğini dile getirirken komitenin beklemeci tavrını daha fazla kabullenmeyerek direniş çadırını kurma kararı aldılar. Ontex/Canbebe direnişçilerinin kendi direniş çadırlarını Sefaköy İşçi Kültür Evi’ne bıraktıkları direnişin ilk günlerinden beri BDSP’liler tarafından işçilere ve komiteye defalarca söylenmişti. Bunu bilen öncü işçiler direnişlerine sahip çıkarak patronu rahatsız etmek, haklarını bir an önce almak için direniş çadırlarını kurdular. Li Fung’da, Tekboy Tekstil’de patronun villası önünde kararlılıklarını haykıran işçiler Ontex/Canbebe direnişçilerinin fabrika önünde kurdukları çadırı Hey Tekstil önünde kurdular.

Ontex/Canbebe direnişçileri çadırlarını kaldırırken direniş çadırının ihtiyacı olan ilk direnişte kullanılacağını, böylelikle sınıf mücadelesinde direnişlerin bir köprü olduğunu ve direnişlerin dayanışmayla kazanacağını söylemişlerdi. Hey Tekstil işçileri de direnişler arasındaki bu köprüyü çadırlarını kurarak gösterdiler.

Gece-gündüz fabrikanın ana kapısında bekleyecek olan işçiler, kendi aralarında iş bölümü yaparak bir haftalık nöbetçi listesini şimdiden oluşturdular.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece

 

 

 

 

Direnişçi işçiler sendikada!

İşten atma saldırısına karşı 250 günü aşkın süredir direnişte olan Liman-İş üyesi Uğursan işçileri, sendika binasında gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile oturma eylemine başladıklarını duyurdular. 15 Mart Perşembe günü açıklama yapan Uğursan işçileri, “sendikamız görevini yapmadığı için biz sendikada oturma eylemine başladık” dediler.

Direnişçi işçiler adına Zeki Aytiş bir açıklama yaptı. Aytiş, 8 ay önce sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını hatırlatarak, “Geçen 250 günlük sürede işe geri dönebilmemiz adına bize verilen hiçbir söz ve yapılan protokol yerine getirilmemiştir. Sendika bizi sahipsiz bıraktı” dedi. Aytiş, sorunları çözülene kadar sendikadaki oturma eylemini sürdüreceklerini bildirdi.

BDSP’den liman işçilerine ziyaret

18 Mart günü BDSP’li sınıf devrimcileri liman işçilerine bir destek ziyareti gerçekleştirdi. Hazırlanan öğle yemeği işçilerle birlikte yenildi. Ardından direnişin seyrine dair sohbetler edildi.

BDSP adına yapılan konuşmada, direnişin zaferi için net bir talep ve kararlı-militan bir duruşun olmazsa olmazlığı üzerinde duruldu. Direnişe dair çok yönlü konuşmaların olduğu ziyarette farklı sektörlerden işçiler de direnişle dayanışma içinde olacaklarını bildirdiler.

Sendika binasında geceli-gündüzlü bekleyen işçiler sendikanın direnişe sahip çıkmasını ve somut adım atmasını istiyorlar. Direnişlerini farklı eylem biçimleriyle sürdürmekte kararlı olduklarını belirten işçiler yakında direniş alanına ailelerini de katacaklar.

Kızıl Bayrak / Mersin

 

 

 

 

Çiğli Belediyesi’nde oturma eylemi

2009 yılından beri ücret alacaklarında sürekli sıkıntılar yaşayan ve bu nedenle zaman zaman iş bırakma eylemleri yapan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir 5 No’lu Şube’de örgütlü Kafesan işçileri ücretlerdeki sıkıntılar nedeniyle oturma eylemi yaptı.

20 Mart sabahı Kafesan şantiyesinde toplanan işçiler Çiğli Belediyesi binası önüne sloganlarla yürüdü. 300 işçinin katıldığı yürüyüşün ardından belediye binası önüne gelen işçiler oturma eylemine geçtiler. Burada işçilere idari binadaki çalışanlar ile Genel-İş’in tüm şubelerinden yöneticiler ve temsilciler destek verdiler. Genel-İş Sendikası adına basın açıklaması okunurken içeride de belediye başkanıyla sendikacılar arasında görüşmeler gerçekleşti.

Görüşmelerden sonra Belediye Başkanı Metin Solak adına başkan yardımcıları Medet Çakar ve Muharrem Aslan açıklama yaparak; “Bu ay bordro maaşların eksik yatan kısımların tamamlanacağını, Mayıs ayı itibariyle içeride kimsenin alacağının kalmayacağını” vurguladılar. İşçiler ise bu sorunu sadece bu ay yaşamadıklarını, şimdi çözülse bile bundan sonra tekrar bu sorunla karşılaşmamak için yöneticilerin garanti vermelerini istediler. Başkan yardımcıları bu yönde gayretlerinin olacağını söylediler. Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Naci Çetin işçilere seslendiği konuşmasında; “Bizim talebimiz Mart ayı içindi. Mayıs sonunda ödemeyi kapatacağız dediler. Nisan’da da maaşlarımızı tam alırsak sorun çözülmüş oluyor. Görüşmelerden bu sonuç çıktı. Bir ay çalışan işçinin maaşını tam alması kadar doğal bir şey olamaz. Bu sorunun bir daha tekrar etmemesi için her ay buraya gelmemek için bu işin takipçisi olacağız.” dedi.

Naci Çetin’in konuşmasının ardından “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganıyla eylem sona erdi. Eylemden sonra Kafesan işçileri şantiyeye çarşı içinden topluca yürüyerek gittiler.

Kızıl Bayrak / Çiğli