23 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz’un isyan ateşiyle
devrimci baharı kazanmaya!
Newroz provokatörü
“polis” çıktı!
İstanbul’da Newroz’a
devlet terörü
İstanbul’da Newroz coşkusu
Newroz coşkuyla kutlandı
Kürt halkı Newroz alanlarını doldurdu
Sivas katliamı davasında
zamanaşımına öfke
Elta işçileri hakları için direniyor
Bosch işçisi kazandı,
buz kırıldı yol açıldı!
Bosch işçileri yuvaya döndü
MEPA direnişi
patronlara korku salacak!
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat
Suriye’ye emperyalist saldırı için
zemin düzleniyor!
NATO’nun Libya saldırısı
birinci yılında
Dünyada grev ve
eylemlerden
8 Mart eylemlerinin
ardından
4+4+4’e karşı grev uyarısı
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
16 Mart’ın yıldönümünde
katliamlar lanetlendi
16 Mart eylemleri üzerine
HEY Tekstil penceresinden
kadın sorununa bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’da Newroz coşkusu

İstanbul’da Esenyurt, Küçükçekmece ve Gazi Mahallesi’nde yapılan eylemlerle emekçiler Newroz’u kutladı.

Esenyurt

18 Mart sabahı Kazlıçeşme’ye gitmek için yola çıkan BDSP’liler, Avcılar metrobüse geldiklerinde keyfi bir şekilde engellenmeye çalışıldılar. Keyfi engellemeye prim vermeyerek yürümeye devam eden BDSP’lilerden 6’sı gözaltına alındı. Gözaltı sırasında “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Partiyi kazandık partiyle kazanacağız!” ve “Yeni Ekimler için ileri!” sloganları atıldı ve devrimci marşlar söylendi.

Ayrıca gözaltı aracına bindirilirken küfürler ve hakaretler yağdıran polisler, araçta boğaz sıkma, yere yatırıp tekmeleme, biber gazı ve kelepçeyle sıkma gibi yöntemlerle işkence yaptılar. Saat 11.30’da bırakılan BDSP’liler, daha sonra Esenyurt’a dönerek buradaki Newroz kutlamalarına katıldılar.

BDP Esenyurt İlçe binası önünde toplanan kitle Kazlıçeşme’ye gitmek için yola çıktı. Otoban girişinde otobüsler durduruldu. Otobüslerden inen insanlar yer yer çatışma çıkan yürüyüşle Esenyurt Meydanı’na geldiler.

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yüzlerce insan yakılan Newroz ateşinin etrafında halaya durdu. Coşkulu bir biçimde yapılan Newroz kutlamasında onlarca metre uzunluğundaki sarı, kırmızı, yeşil renkli bayrakla meydan turlandı.

Küçükçekmece

Küçükçekmece BDSP, Topkapı Köprü altında araçtan inerek Kazlıçeşme’ye doğru yola çıktı. Dağınık halde birçok Kürt genci, ailesi, çocuklarla beraber yollardaydı. Merdiven başlarını tutan çevik kuvvet polisleriyle sözlü dalaşmalar oldu. Saat 10.15’te Pazartekke yönüne çıkıldığında yolda çatışmanın izlerinin ve gaz kokusunun durduğu görüldü.

Yaklaşık 100 kişilik grup ara sokaklardan Kazlıçeşme’ye doğru yöneldi. Yedikule surları aşılarak yola çıkıldı. Yaklaşık 300-400 kişilik gruba polis biber gazlarıyla saldırdı. Polis gaz bombalarını hedef gözeterek atıyordu. Yol boyunca BDSP flamaları ve Ekim Gençliği’nin “Jî bo azadî û werkhevî SOSYALİZM!/Özgürlük ve eşitlik için SOSYALİZM!” şiarlı pankartı taşındı. Pankart ve flamalar eylem boyunca kitle tarafından sahiplenildi ve Kürt gençleri tarafından taşındı.

Yedikule’deki barikat aşılamayınca ara sokaklardan Zeytinburnu sahil yoluna inildi. Ara sokaklarda kitlenin öfkesi çoğaldı. Rastlanan bir polis arabası taşlandı. Sahil yolunda yaklaşık 2000 kişilik kitle Kazlıçeşme’ye doğru yürüyüşe geçti. Saat 12.00 civarında Kazlıçeşme’nin girişinde Newroz ateşi yakılarak halaylar çekildi. Yaklaşık 3-4 bin kişilik kitleye polis yoğun biber gazı ve panzerlerle saldırdı.

Gazi Mahallesi

Topkapı’da kitlenin dağılması üzerine Gazi’de bir araya gelen BDSP’liler Newroz yürüyüşü gerçekleştirdiler. Dörtyol’da pankart açan BDSP’liler Gazi Hastanesi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Burada toplanan emekçilere devletin saldırılarının teşhir edildiği konuşmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt – Küçükçekmece - GOP




İstanbul’da Newroz kutlamaları

Kürt halkı, kentin dört bir yanında yaktığı Newroz ateşlerinde Kazlıçeşme çatışmaları ve Diyarbakır Newroz’u ile açığa çıkan direniş kararlılığını yükseltti.

Kanarya

Küçükçekmece’deki Kanarya Mahallesi’nde toplanan yüzlerce kişinin Newroz mitingine gitmesine polis tarafından izin verilmemesi üzerine çatışma çıktı. Ardından yol kapatılarak yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından Kanarya Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, yakılan ateşin üzerinden atlayarak Newroz’u kutladı.

Başakşehir

Başakşehir’e bağlı Güvercintepe Mahallesi’nde Newroz’un yasaklanmasına tepki gösteren gençler, Newroz ateşini mahallede yaktı. Polis kutlama yapan gençlere, yoğun biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı. Mahallede polis ile gençler arasında 7 saat boyunca çatışma yaşandı.

Sultanbeyli

Sultanbeyli’de biraraya gelerek Newroz alanına gitmek isteyen kitleye izin vermeyen polis, halay çekerek Newroz’u kutlayan yüzlerce kişiden müziği kapatmaları istedi. Polis, müziği kapatmadıkları takdirde kitleye müdahale edeceği tehdidinde bulundu.

Kartal

Newroz alanına gidilmesinin engellenmesi üzerine kitle Kartal Meydanı’nda kutlama yapmak istedi. Bir süre halay çeken yüzlerce kişi, “Newroz piroz be” pankartı açarak, Kartal Meydanı’na yürümek istedi. Polis engeli ile karşılaşan kitle Newroz’u bulundukları yerde kutlamaya karar verdi ve Newroz ateşi yakarak üzerinden atladı.

Alibeyköy

Yeşilpınar’da HDK bileşenlerinin yaptığı Newroz kutlamasının ardından Gazi Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçen kitle ile polis arasında çatışma yaşandı.

Yaklaşık 60 genç ile polis arasında başlayan çatışma Gazi Mahallesi girişindeki Su Deposu’nda sürdü. Polis akrep denilen araçlarla gaz bombası atarken, gençler yolu kapattı.

Bağcılar

HDK’nın çağrısı ile akşam saatlerinde Demirkapı’da toplanan bini aşkın kişi, ateşler yakarak Newroz’u kutladı. Müzik eşliğinde çekilen halaylarla süren kutlamalarda havai fişek atılması üzerine polis gaz bombası ve tazyikli suyla kitleye saldırdı.