23 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/12

 Kızıl Bayrak'tan
Newroz’un isyan ateşiyle
devrimci baharı kazanmaya!
Newroz provokatörü
“polis” çıktı!
İstanbul’da Newroz’a
devlet terörü
İstanbul’da Newroz coşkusu
Newroz coşkuyla kutlandı
Kürt halkı Newroz alanlarını doldurdu
Sivas katliamı davasında
zamanaşımına öfke
Elta işçileri hakları için direniyor
Bosch işçisi kazandı,
buz kırıldı yol açıldı!
Bosch işçileri yuvaya döndü
MEPA direnişi
patronlara korku salacak!
Tarihsel çağ ve yeni tarihsel dönem
H. Fırat
Suriye’ye emperyalist saldırı için
zemin düzleniyor!
NATO’nun Libya saldırısı
birinci yılında
Dünyada grev ve
eylemlerden
8 Mart eylemlerinin
ardından
4+4+4’e karşı grev uyarısı
Ekim Gençliği’nin
çalışmalarından
16 Mart’ın yıldönümünde
katliamlar lanetlendi
16 Mart eylemleri üzerine
HEY Tekstil penceresinden
kadın sorununa bir bakış
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

4+4+4’e karşı grev uyarısı...

Meclis Alt Komisyonu’ndan geçen 4+4+4 eğitim sistemi hafta boyunca çeşitli illerde gerçekleştirilen kitlesel eylemlerle protesto edildi. Eylemlerde, yeni modelin esas amacının eğitimi piyasanın insafına terk etmek, eğitimi paralı hale getirmeye çalışmak olduğu söylendi.

 

Manisa’da sevk eylemi

Manisa’da Eğitim Sen tarafından düzenlenen sevk eylemine katılım yoğun oldu. Eğitim emekçileri bir okulun etrafında insan zinciri oluşturarak 4+4+4’i protesto etti.

Sevk alarak hizmet üretmeyen eğitim emekçileri, Eğitim Sen Şube binası önünde toplanarak Manolya Meydanı’na yürüdü. Anayolun tek şeridini trafiğe kapatan kitle, meydanda aynı gündemle ilgili basın açıklaması yapan Eğitim İş sendikası üyelerinin alkışlarıyla karşılandı.

Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Manisa Şube Başkanı Remzi Şirin, 4+4+4 modelinin çocuk gelinlerin, çocuk işçiliğin önünü açacağını belirtti. Şirin, AKP’nin bu sistemle esas amacının eğitimi piyasanın insafına terk etmek, eğitimi paralı hale getirmeye çalışmak olduğunu söyledi. Basın açıklamasının sonunda Sivas Madımak’ta yaşanan katliama ilişkin “zamanaşımı” kararını da eleştiren Şirin, AKP’nin katillere kol kanat gerdiğini de belirtti.

Basın açıklamasının ardından KESK üyeleri Ahmet Tütüncüoğlu İlköğretim Okulu’na doğru yürüyüşe geçti. Geçtikleri yolları trafiğe kapatarak ilerleyen eğitim emekçileri okula ulaştıklarında bir insan zinciri oluşturdu. Okulun etrafında oluşturulan insan zincirine okul içinden ve dışardan yoğun ilgi vardı.

Bursa’da kitlesel tepki

Eğitim Sen Bursa Şubesi 15 Mart günü 500’ü aşkın kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği coşkulu yürüyüşle yasanın meclise geldiği gün için grev uyarısı yaptı.

KESK üyeleri iş bırakarak eyleme katılırken kitle Ünlü Cadde’de toplandı. İnönü Caddesi’nden tek şeridi kapatarak yürüyen emekçiler, Cumhuriyet Caddesi’nden Fomara Meydanı’na, oradan da Kent Meydanı’na ulaştılar. Eylemin ana gövdesini oluşturan eğitim emekçilerinin yanısıra TÜMTİS üyeleri de eyleme kitlesel bir katılım gösterdi.

Yol boyunca eylemi izleyenler alkışlarla eyleme destek verdi. Lise öğrencilerinin de eyleme ilgi gösterdiği görüldü.

Kent Meydanı’na gelindiğinde basın açıklamasını Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Hasan Özaydın gerçekleştirdi.

Eğitim Hakkı Meclisi’nin (Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Doğader, Eğitim İş, Eğitim Sen, Halkevleri, Eğitim Hizmetlerini Geliştirme Derneği, Bursa Tabip Odası, TMMOB, İşçi Hakları Derneği, TÜMTİS, DİSK, KADER, Bursa Kadın Kuruluşları Derneği, CHP, EMEP, ÖDP, EDP, Yeşiller Partisi) örgütlediği eyleme BDSP de destek verdi.

18 Mart Pazar günü Bursa Eğitim Hakkı Meclisi tarafından Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanı’na gerçekleştirilen yürüyüşe 2 bini aşkın emekçi katıldı.

Aralarında Eğitim Sen, DİSK, KESK, TMMOB, Petrol-İş, TÜMTİS, Halkevleri, EMEP ve Alevi örgütlerinin bulunduğu bir dizi kurum ve partinin katıldığı eyleme çevreden de oldukça yoğun bir destek vardı. Çevredekiler alkışlarla eylemi desteklerken, yoldan geçen arabalar da korna çalarak desteklerini gösterdiler. Kent Meydanı’na gelindiğinde basın açıklamasını Zeki Baştürk gerçekleştirdi.

Tokat’ta insan zinciri

Eğitim Sen Tokat Şube üyesi eğitim emekçileri 4+4+4 eğitim sistemini insan zinciri oluşturarak protesto etti.

Eğitim Sen üyeleri 15 Mart sabahı sendika binasında biraraya gelerek il merkezinde bulunan okulları ziyaret ettiler. Saat 16.00’da sendika binası önünden insan zinciri oluşturarak Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüşe geçen kitle, burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kitle adına basın metnini Eğitim-Sen Tokat Şube Başkanı Ertan Uysal okudu. Yağmur altında gerçekleştirilen basın açıklamasına 50 kişi katıldı.

Kayseri’de 4+4+4 eylemi

16 Mart günü Kayseri’de eylem gerçekleştiren Eğitim Sen üyeleri şube binası önünden Kayseri Meydanı pano altına kadar yürüdüler.

Eğitim Sen Kayseri Şube Başkanı U. Sedat Ünsal, hükümetin 4+4+4 ile yaratmaya çalıştığı geleceğin nasıl bir gelecek olacağının bugünkü uygulamalarından görülebileceğini dile getirdi.

Yasa ile eğitimin daha çok piyasalaştırılacağını ve gericileştirileceğini belirten Ünsal, toplumun tamamını ilgilendiren yasanın hiçbir tartışma yürütülmeden, tamamen antidemokratik bir ortamda hazırlandığını ifade etti.

Toplam 150 emekçinin katıldığı eyleme BDSP, DHF, EMEP, ESP ve Eğit-Der destek verdi.

Çorlu’da 4+4+4 eylemi

Çorlu Eğitim-Sen Temsilciliği 15 Mart günü Eğitim-İş’in de sınırlı katılımıyla destek verdiği bir eylem gerçekleştirdi.
Belediye önünde Eğitim-Sen adına Kazım Ünlü tarafından yapılan basın açıklamasında “4+4+4”olarak formüle edilen yasa tasarısının siyasal ve ideolojik amaçlarının belli olduğu ve yasa tasarısının kabul edilemez olduğu” belirtildi.

Yaklaşık 200 emekçinin katıldığı eylemde yasa nın meclis gündemine geldiği gün hizmet üretmeme ve alanlara çıkma çağrısı yapıldı.

Çanakkale’de 4+4+4 eylemi

16 Mart Cuma günü Cumhuriyet Meydanı’nda Eğitim Sen 4+4+4 ile ilgili eylem gerçekleştirdi. Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Telat Koç’un okuduğu basın açıklamasında, “Eğitim ve bilim emekçileri olarak bizlerin çocuklarımızın, öğrencilerimizin ve ülkenin geleceği açısından son derece önemli ve tehlikeli düzenlemeler içeren söz konusu yasa teklifine karşı sessiz kalmak, yaşananları ve gelecekte yaşanacakları kabul etmek mümkün değildir” denildi. Yaklaşık 60 kişinin katıldığı eyleme Ekim Gençliği ve Halkevleri de destek verdi.

İstanbul’da kitlesel eylem

Eğitimde 4+4+4 dönüşümüne karşı KESK, DİSK, TMMOB ve TTB İstanbul Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, ırkçı gerici politikaların eğitim alanına uygulanmasını hedefleyen yasa protesto edilerek, ayrımcı ve emek düşmanı politikalardan vazgeçilmesi için AKP hükümetine seslenildi.

1000’e yakın emekçinin katıldığı eylemde katılımın ağırlığını oluşturan Eğitim Sen üyeleri ellerinde, “Genel kurula geldiğinde 4+4+4’e karşı Grev’deyiz Ankara’dayız” yazılı dövizler taşıdılar. Ayrıca Sivas davasında zamanaşımı kararına da sloganlarla tepki gösterildi. Yürüyüşte BDP milletvekilleri Hasip Kaplan ve Demir Çelik de yer aldı.

Taksim Tramvay Durağı’na gelindiğinde açıklamayı Eğitim Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Arzu Erdoğan okudu.

“Parasız eğitim” pankartı açarak Tayyip Erdoğan’ı protesto ettiği için aylarca hapis yatan Berna Yılmaz da bir konuşma yaptı.

 

Adana’da 4+4+4 protestosu

Adana’da KESK, DİSK, TMMOB ve Tabip Odası tarafından yürüyüş gerçekleştirildi. Uğur Mumcu Parkı’nda buluşulmasıyla başlayan eylem buradan İnönü Parkı’na yapılan yürüyüşle devam etti. Polis müdürleri tarafından, yürüyüşün “Kabahatler Kanununa” girdiği yönünde uyarıda bulunuldu ancak emekçiler yürüyüşe devam etti.

Kurumlar adına KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca tarafından basın metni okundu. Yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“4+4+4 düzenlemesi, Başbakan’ın ‘dindar nesil yetiştirmek istiyoruz’ açıklamalarına paralel olarak, AKP grup başkanvekillerinin imzasıyla ‘kanun teklifi’ olarak Meclis’e sunulmuştur. Ancak tüm toplumu yakından ilgilendirmesine rağmen, düzenlemenin asıl muhatabı olan eğitim sendikaları, eğitim alanında faaliyet yürüten kurum ve dernekler, üniversiteler, bilim çevreleri dışlanmış, çocuklarımızın geleceğini yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuda tamamen ideolojik amaçlarla hareket edilmiştir. Herkesi çocuklarımızın geleceğine, ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Yaklaşık 150 emekçinin katıldığı eyleme BDSP de flamalarla katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / Manisa – Bursa – Kayseri – Çorlu - Tokat – İstanbul - Çanakkale - Adana