13 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/02

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfının gündeminde örgütlenme, dayanışma ve birleşik mücadele olmalıdır!
Anayasa tartışmaları yeniden ısıtılıyor!
Esenyurt’taki Roboski protestosuna tutuklama terörü!
Karadağ cinayeti davası: Polis vuruyor, mahkeme koruyor!
Faşist baskı ve terör
sökmeyecek!/ BDSP
"Aktif taşeronluk sürecek” mesaji
Cuntanın iddianamesinden saçılanlar..
Kölelik saldırıları kapıda!
Sendika yöneticileri taşeron sistemini değerlendirdi..
İşçi düşmanı CHP’ye işçi protestosu..
Karayolları işçileri özelleştirme kıskacında
Gerede’de deri işçileri ayakta!
ELTA’da kararlılık kazandı!
TTB MK üyesi Dr. Osman Öztürk ile sağlıkta dönüşüm üzerine konuştuk…
Emperyalistlerle suç ortaklığı rejimin açmazlarını derinleştiriyor!
Kapitalizm para ve dolandırıcılık demektir!.
Tutuklu öğrencilerle
dayanışma eylemi
Hacettepe’de rektörle görüşme...
Yerel işçi bültenleri:
Sömürü ve köleliğe paydos!
Karl Liebknecht - Rosa Luxemburg
Neonazi cinayetlerine dur de!
1905 Devrimi ve
Sovyetler... - V.Yaraşır
Alaattin yoldaşın anısına
Boyun eğmemenin adı: “Molly Maguires”
“Yaman çelişki”...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

ELTA’da kararlılık kazandı!

Tersanelerde yaşanan kuralsızlıklara ve kölece çalışma koşullarına karşı mücadele eden ELTA işçileri RMK Tersanesi önünde başlattıkları direnişin 3. gününde tazminat haklarını aldılar. Hakları gasp edilen işçiler ELTA patronu tarafından işten atılmıştı.

İşten atılan arkadaşlarına sahip çıkan tersane işçileri patronla görüşmeye giderek taleplerini sunmuşlar ve işten atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını istemişlerdi. İşçilerin kararlı duruşu sonucunda ELTA patronu taleplerin karşılanabileceğini belirterek işçileri işe geri yolladı. Taleplerin kabul edilmesini olumlu bulan işçiler işyerlerine geri dönerek çalışmaya başladılar. Bir süre sonra ELTA patronunun öncü iki işçiyi daha işten atması üzerine işçiler, atılan arkadaşlarına ve haklarına sahip çıkarak şirkete gittiler. Görüşmeye giden işçilerin türlü ayak oyunları ile giriş kartlarına el koyan patron işçilerin istifalarını yazmaları konusunda baskı oluşturmaya çalıştı. Ayrıca işçilerin çıkışlarını yapmayarak geriye dönük haklarını gasp etmeye çalışan ELTA patronuna işçiler ertesi gün RMK tersanesi önünde direnişe geçerek yanıt verdiler.

İşten atılan 7 ELTA işçisi Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) öncülüğünde RMK Tersanesi önünde ELTA patronunun işçi düşmanlığına karşı direniş başlattılar. Üç gün süren direniş boyunca şirketin umursamaz tavrını kıran işçiler bu arada patron yalakaları başta olmak üzere kolluk güçlerinin tehdit ve baskılarına maruz kaldılar. Bu baskılara boyun eğmeyen tersane işçileri kararlılıklarını işe giriş saatinden iş çıkışına kadar sloganlarla haykırdılar.

Üçüncü gün sabahı (6 Ocak) işçilerin alacaklarının banka hesaplarına yatırıldığı öğrenildi. Sabah işe giriş saatinde, mücadele çağrısı içeren Tersane İşçileri Birliği kuşlamaları yapıldı. İşçiler “Direne direne kazandık!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Örgütlü işçi yenilmezdir!”, “Yaşasın tersane işçileri birliği!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganlarını attılar. İşçiler geriye dönük haklarının karşılanması sonucu direnişi sonlandırdı.

Kızıl Bayrak / Tuzla

 

 

 

Hastanede işçi kıyımına protesto...

İstanbul Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinde işten atılan taşeron işçileri farklı birimlerde çalışan sağlık emekçilerinin desteğiyle kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi. İşten atılan arkadaşlarına sahip çıkan taşeron işçileri 2 saat boyunca iş bıraktı.

9 Ocak sabahı saat 08.00’de Çapa Tıp Fakültesi Poliklinikleri önünde toplanan sağlık emekçileri, Tıp Fakültesi Dekanlığı önüne yürüyerek işten atmaları kabul etmediklerini, yönetimin bu baskılardan derhal vazgeçerek, işçileri geri alması çağrısında bulundu.

Dekanlık önünde yapılan açıklamada, işçilerin çalışma koşullarının kötülüğüne dikkat çekilerek nitelikli sağlık hizmetinin, verimli çalışma koşulları ile olacağının altını çizildi.

Emekçilere gözdağı

8’i radyoloji teknisyeni toplam 22 sağlık işçisinin hiçbir açıklama yapılmadan işten çıkarıldığının belirtildiği açıklamada, taşeron işçilerinin tıp fakültesinde asıl işi yapan işçiler olduğunu belgeleyen 2 müfettiş raporu ve bir de mahkeme kararı olmasına rağmen işten atılmaların yaşandığının altı çizildi. Sağlık emekçileri, bu durumun tamamen haksız ve hukuksuz bir uygulama olduğunu ve 21 Aralık grevi ile mücadele yolunu seçen emekçilere gözdağı vermek amacıyla devreye sokulduğunu ifade ettiler.

İşten çıkarılmalarının sebebinin açıklanmasını isteyen işçiler, atılmaları kararının üniversite yönetimi tarafından verildiğini belirttiler.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Üniversitenin piyasacı, kar-zarar hesabı yapan tüccar politikası sadece hukuk dışı değil, aynı zamanda çocukları aç, babaları ve anneleri işsiz, hastaları çaresiz bırakmakta, işçilere ve hizmet bekleyen hastalara ve yakınlarına da ağır bedeller ödetmektedir. Taşeron işçileri, artık örgütlüdür ve derneğimiz aracılığıyla bugüne kadar yazılı uyarılar, iş mahkemesi ve müfettiş raporlarıyla uyardığı Üniversite yönetimi karşısında GöREV’ini yerine getirmek üzere yeniden uyarmaktadır.”

Açıklamada İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel de birer konuşma yaparak mücadelede birlikte olduklarını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Bursa’da faks eylemi...

KESK Bursa Şubeler Platformu, 4688 sayılı yasada yapılacak değişikliklerin Bakanlar Kurulu’nda onaylanarak Meclis’e gönderilmesinin ardından eylem programını açıklamak için basın açıklaması yaptı. Toplantıda 14 Ocak’ta bordro yakma eylemi yapılacağı ve yasanın görüşüleceği gün Bursa’da alanlarda olunacağı dile getirildi.

KESK Bursa Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve SES Bursa Şube Başkanı Ergin Uygun, sözkonusu yasa tasarısı hakkında KESK’in, görüşlerini defalarca ifade ettiğini belirtti. Uygun, grevli toplu sözleşme hakkını, örgütleme özgürlüğünü, özlük ve demokratik hakları yok sayan, yandaş konfederasyonun talepleri doğrultusunda hazırlanmış tasarıya karşı onlarca eylemin yanısıra 21 Aralık grevini yaptıklarını hatırlattı.

Sürekli olarak hak ve özgürlüklerin genişletilmesinden yana olduğu yönünde propaganda yapan AKP hükümetinin bunun tam aksi bir pratik sergilediğine dikkat çeken Uygun, meclis komisyonlarında ele alınması öngörülen tasarının hükümetin, sendikal hak ve özgürlükler konusundaki samimiyetinin en önemli göstergesi olacağını ifade etti.

Basın açıklaması KESK üyelerinin taleplerini içeren faks metinlerinin gönderilmesiyle son bulurken milletvekillerine, kamu emekçilerinin hak ettiği özgür ve demokratik bir düzenlemeden yana tutum almaları çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

Sosyal-İş Genel Kurul yapıldı

DİSK/Sosyal-İş Sendikası 13. OlağanMerkez Genel Kurulu 7-8 Ocak tarihlerinde Ankara’da Otel Angora’da gerçekleştirildi. 7 Ocak’ta değerlendirme ve konuşmaların yapıldığı genel kurulda 8 Ocak günü ise yeni yönetim, denetim ve disiplin kurulları belirlendi. Seçimler sonucunda Metin Ebetürk yeniden genel başkanlığa seçilirken İstanbul Şube Sekreteri Turgut Çivi eski yönetimden Nesimi Turgut’un yerine genel merkez yönetimine getirildi.

Yönetim Kurulu’ndaki diğer isimler (Celal Uyar, Engin Sezgin, Hüseyin Kaşif) ise değişmedi. Genel kurulun ilk gününe DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekici, TKP Genel Başkanı Erkan Baş da katılanlar arasındaydı.

Genel kurulda, taşeronlaşmanın giderek ülkenin geleceğini belirler hale getirildiğine dikkat çekilerek, taşeronlaştırmaya karşı mücadele edilmesi istendi. Sosyal-İş üyesi tutuklu gazeteci Ahmet Şık’ın da unutulmadığı genel kurulda taşeron köleliğine karşı mücadele çağrısı yapıldı.