13 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/02

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfının gündeminde örgütlenme, dayanışma ve birleşik mücadele olmalıdır!
Anayasa tartışmaları yeniden ısıtılıyor!
Esenyurt’taki Roboski protestosuna tutuklama terörü!
Karadağ cinayeti davası: Polis vuruyor, mahkeme koruyor!
Faşist baskı ve terör
sökmeyecek!/ BDSP
"Aktif taşeronluk sürecek” mesaji
Cuntanın iddianamesinden saçılanlar..
Kölelik saldırıları kapıda!
Sendika yöneticileri taşeron sistemini değerlendirdi..
İşçi düşmanı CHP’ye işçi protestosu..
Karayolları işçileri özelleştirme kıskacında
Gerede’de deri işçileri ayakta!
ELTA’da kararlılık kazandı!
TTB MK üyesi Dr. Osman Öztürk ile sağlıkta dönüşüm üzerine konuştuk…
Emperyalistlerle suç ortaklığı rejimin açmazlarını derinleştiriyor!
Kapitalizm para ve dolandırıcılık demektir!.
Tutuklu öğrencilerle
dayanışma eylemi
Hacettepe’de rektörle görüşme...
Yerel işçi bültenleri:
Sömürü ve köleliğe paydos!
Karl Liebknecht - Rosa Luxemburg
Neonazi cinayetlerine dur de!
1905 Devrimi ve
Sovyetler... - V.Yaraşır
Alaattin yoldaşın anısına
Boyun eğmemenin adı: “Molly Maguires”
“Yaman çelişki”...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi düşmanı CHP’ye işçi protestosu...

“Taşeron işçisi köle değildir!”

CHP’li Maltepe Belediyesi’nin işten atma saldırısı ile taşeron köleliğine karşı direnen taşeron işçileri 6 Ocak günü CHP Maltepe İlçe Başkanlığı önünde gerçekleştirdikleri eylemin ardından 7 Ocak günü de CHP’nin Şişhane’deki İstanbul İl Başkanlığı binasına coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Maltepe’de eylem

CHP’li Maltepe Belediyesi’ndeki taşeron şirketlerde çalışırken işten atma ve baskılarla karşılaşan işçiler, belediye binası önündeki direnişlerinin 17. gününde CHP’nin işçi düşmanı tutumunu protesto ettiler. Belediye binası önünde toplanan işçiler CHP Maltepe İlçe Başkanlığı’na yürüdüler.

Minibüs yolu üzerinden yürüyerek CHP binası önüne ulaşan işçiler, destekçi güçlerle birlikte sloganlar attılar. Taşeron işçileri adına basın açıklamasını okuyan Alper Ekici, direnişin geldiği aşamayı ve taleplerini sıraladı. Ekici, haklı ve meşru talepleri için direndiklerini ifade ederek destek çağrısında bulundu. Ekici herkesi, direnişe ve eylemlere destek vermeye çağırdı.

Eylem boyunca “Mustafa Zengin, işçiler fakir!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Direne direne kazanacağız!” sloganları atıldı. Polisin yığınak yaptığı eylem basın açıklamasının ardından sona erdi. Eyleme, Tuzla tersanelerindeki direnişlerini kazanımla sonuçlandıran ELTA Elektrik işçileri ve BDSP de destek verdi.

CHP binasına yürüyüş

Direnişlerinin 18. gününde taşeron işçileri CHP İstanbul İl Başkanlığı’na yürüdüler. BDSP ve DİK’in de aralarında bulunduğu ilerici ve devrimci güçlerin de destek verdiği eylemde taşeron işçileri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Taşeron 21. yüzyılın kölelik rejimidir Bedel ödemeden hak alınmaz, ağlamayan çocuğa kimse mama vermez ” sözlerine atıfta bulunarak aynı sözlerin yazılı olduğu “Kemal Kılıçdaroğlu / CHP Genel Başkanı” imzalı pankartı taşıdılar.

Eylemde ayrıca “Çalmadık, çırpmadık hakkımızı aradık, işten atıldık” pankartını taşıyan işçiler CHP binasının önüne uzun süren bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Çevredeki insanların da yürüyüşe katılarak ve alkışlarla desteğini alan işçiler CHP binası önünde basın açıklaması yaptılar.

Maltepe Belediyesi taşeron işçileri adına açıklamayı okuyan İlhan Yıldırım, taşeron işçilerinin çalışma koşullarına değindi. Aylara yayılan örgütlenme süreçleri hakkında bilgilendirmede bulunan Yıldırım, bu koşulların düzeltilmesi için yüzlerce imza topladıklarını ve bu imzaları verdikten sonra işten atma saldırısıyla karşılaştıklarını sözlerine ekledi. Yıldırım, belediye yönetiminin işçiler üzerinde karalama kampanyası başlattığının altını çizdi.

“Emekten yana olduğunu söyleyen, taşeronluk 21. yüzyılın kölelik rejimidir diyen CHP’nin bu konuda samimiyle öncelikle bu işe kendi bulundukları belediyelerden başlaması gerektiğini ifade ediyoruz. Maltepe Belediyesi’nde yaşanan bu sorunları görmeleri gerektiğini ve çözümü noktasında adım atmaları gerektiğini düşünüyoruz.” diyen Yıldırım, haklı ve insani olan taleplerini kazanana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

CHP yönetimiyle görüşecekler

Taşeron işçileri, çalışma koşullarını anlatan belgeleri içeren bir dosyayı vermek üzere üç kişilik bir heyetle CHP İstanbul İl Başkanlığı binasına girdiler. İşçiler, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuzkan Salıcı’nın bir açılışa katılması nedeniyle kendisiyle görüşemediler. Dosyayı ileten işçilere Salıcı’nın ilerleyen günlerde kendileriyle görüşeceği söylendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

“Yaşasın sınıf dayanışması”

Billur Tuz fabrikasında direnişlerini sürdüren Tek Gıda-İş üyesi işçilere ilerici ve devrimci güçler 10 Ocak günü destek ziyareti gerçekleştirdi.

Alınteri, BDSP, DHF, ESP, Kaldıraç ve Partizan’ın çağrısıyla biraraya gelen devrimci ve ilerici güçler, direnişin 9. gününde işçilerle sınıf dayanışmasını yükselttiler. ZF Lemförder önünde toplanan bileşenler “Billur tuz işçisi yalnız değildir! Direnen işçiler kazanacak!” şiarlı pankart açarak direniş alanına yürüdüler. Yürüyüş sırasında “Billur Tuz işçisi yalnız değildir!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarını atan bileşenler, İzmir’de direnşlerini sürdüren Hugo Boss ve Savranoğlu direnişlerini sloganlarıyla selamladılar.

Billur Tuz önüne gelindiğinde işçiler alkış ve sloganlarla ziyaretçileri karşıladılar. Billur Tuz işçileri adına Tek Gıda-İş Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse bir konuşma yaparak ziyarete gelen kurumlara teşekkür etti.

Kurumlar adına ise bir metal işçisi söz alarak işçilere seslendi. İzmir’deki sınıf hareketliliğine işaret edilen konuşmada son bir yılda yaşanan direnişler ve kazanımlara değinildi. İmpo, HMS, Savranoğlu ve Hugo Boss direnişlerinin yanısıra sendikalaşan Roteks işçileri de selamlandı. Billur Tuz direnişinin Çiğli Organize için öneminden bahsedilerek devrimci kurumların her zaman direnişlerin yanında olacağı vurgulandı. Ardından işçilerle birlikte halaylar çekildi ve direniş üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir

 

 

 

Billur Tuz işçileriyle kitlesel dayanışma!

İzmir Çiğli’de kurulu Billur Tuz fabrikasında direnişlerini sürdüren Tek Gıda-İş üyesi işçilerle sınıf dayanışması büyüyor.

Alliance One tütün fabrikasında çalışan Tek Gıda-İş üyesi işçiler, Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Sunel Tütün fabrikası işçileri, Belediye-İş, Demiryol-İş, Teksif, Haber-İş, Tek Gıda-İş, Tes-İş, Türk Metal, Yol-İş, Birleşik Metal-İş üyesi Totomak ve Schnieder Elektrik fabrikası temsilcileri, Harb-İş, Hava-İş yöneticilerinin de katıldığı ziyarette Petrol-İş Aliağa Şubesi yöneticileri ve üyeleri ise “Direnenler her zaman kazanmamıştır Ama Hep Kazananlar Direnenler Olmuştur” pankartıyla direniş alanına geldiler.

Kipa’da sendikalaşma mücadeleleri devam eden Tez-Koop-İş Sendikası üyeleri, Deri-İş üyesi Savranoğlu Deri işçileri ve TÜMTİS İzmir Şube üyeleri kitlesel olarak ziyaret gerçekleştirdiler. Ayrıca ziyarete TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk de katıldı.

Billur Tuz fabrikası önünde kitleye önce Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı seslendi. Kundakçı konuşmasında Savranoğlu’ndan Billur Tuz ve Hugo Boss’a kadar direnişleri selamladı. Bu fabrikaların patronlarının sendikayı, örgütlenme özgürlüğünü tanıyana kadar mücadelelerinin süreceğini söyledi. 2 gün önce Savranoğlu işçilerine dönük gerçekleşen saldırıyı kınadıklarını belirterek bu saatten sonra bütün eylem biçimlerinin meşru olduğunu ifade etti. Kundakçı’nın sözleri “Adalet Yoksa İşgal Edeceğiz” sloganıyla karşılandı.

Sınıf dayanışması vurgusu

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, UPS’de imzaladıkları sözleşmeye ve UPS işçilerinin direniş süreçlerine değindikten sonra sınıf dayanışmasına vurgu yaptı. Sonuna kadar Billur Tuz işçilerinin mücadelesinin yanında olacaklarını söyledi.

Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Gürsel Köse, atılan işçilerin Billur Tuz’a sendikalı olarak geri dönene ve toplu sözleşme imzalanana kadar mücadelenin süreceğini vurgulayarak konuşmasını noktaladı.

Kızıl Bayrak / İzmir