13 Ocak 2012
Sayı: SYKB 2012/02

 Kızıl Bayrak'tan
İşçi sınıfının gündeminde örgütlenme, dayanışma ve birleşik mücadele olmalıdır!
Anayasa tartışmaları yeniden ısıtılıyor!
Esenyurt’taki Roboski protestosuna tutuklama terörü!
Karadağ cinayeti davası: Polis vuruyor, mahkeme koruyor!
Faşist baskı ve terör
sökmeyecek!/ BDSP
"Aktif taşeronluk sürecek” mesaji
Cuntanın iddianamesinden saçılanlar..
Kölelik saldırıları kapıda!
Sendika yöneticileri taşeron sistemini değerlendirdi..
İşçi düşmanı CHP’ye işçi protestosu..
Karayolları işçileri özelleştirme kıskacında
Gerede’de deri işçileri ayakta!
ELTA’da kararlılık kazandı!
TTB MK üyesi Dr. Osman Öztürk ile sağlıkta dönüşüm üzerine konuştuk…
Emperyalistlerle suç ortaklığı rejimin açmazlarını derinleştiriyor!
Kapitalizm para ve dolandırıcılık demektir!.
Tutuklu öğrencilerle
dayanışma eylemi
Hacettepe’de rektörle görüşme...
Yerel işçi bültenleri:
Sömürü ve köleliğe paydos!
Karl Liebknecht - Rosa Luxemburg
Neonazi cinayetlerine dur de!
1905 Devrimi ve
Sovyetler... - V.Yaraşır
Alaattin yoldaşın anısına
Boyun eğmemenin adı: “Molly Maguires”
“Yaman çelişki”...
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Gerede deri işçilerine polis saldırısı

Bolu Gerede’de hakları için eyleme geçen deri işçilerine yönelik polis terörünün basın ve kamuoyunda yankı bulmasının ardından Deri-İş Sendikası Basın Birimi, bölgedeki kölelik koşulları ve ortaya çıkan işçi tepkisinin arka planını anlatan bir değerlendirme yayınladı.

Dericiliğin bölgedeki en belirgin sanayi olduğuna vurgu yapılan açıklamada, deri işçilerinin günde 14 saat, cumartesi de dahil, 30 TL günlük yevmiye ile hiçbir iş sağlığı ve güvenliği ilkesine uyulmadan çalıştırıldığı da söylendi. Sigortasız çalışmanın yaygınlığına da dikkat çekildi.

Basın Birimi’nin açıklamasında ayrıca, Gerede’de deri patronlarının sendikal örgütlenmeden duydukları korku da anlatıldı. Sendikanın açıklaması şöyle:
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gerede işçisi çok hızlı şekilde yol almaktadır, öfke ve tepki bilince dönüşmektedir. İlk toplantıların ardından sendikalaşma haberi alan patronların ev ev gezmesi, ikna çabası, kullanılan dini söylemler, ağlayan-duygulanan patronlar, verilen sözler, artan maaşlar birçok işçide bir beklenti oluştursa da öncü işçilerin işten atılması ve şartların devam edeceğinin kısa zamanda anlaşılması ile hareket alevlendi.”

Deri işçileri haklarını istiyor

Gerede deri sanayiinde çalışan 2500’den 1500’ünün iş bırakması üzerine patronlar aldatmaca ve manipülasyon saldırılarına başladılar. İşçilerden birkaçı ile toplantı yapan patronlar işçilerin taleplerini kabul ettiklerini açıkladılar.

İşçilerin taleplerinin karşılandığı izlenimi verilen anlaşma yazılı bir protokole dönüştürülmeyerek birkaç işçi ve patronlar arasında sözlü bir anlaşma olarak bırakılıyor. Anlaşmanın yazılı hale getirilmemesi nedeniyle işçilerin büyük çoğunluğu işbaşı yapmıyor.

Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, patronların “Sorunu Gerede’de çözelim, dışardan kimseyi karıştırmayalım” dediklerini ve mitingin iptal edilmesi için olağanüstü çaba sarf edildiğini, asılsız iddiaların ortaya atıldığını söyledi. Servi şunları söyledi:

Biz de birkaç görüşme yaptık. İşçilerin talepleri olduğunu bunların kabul edilmesini istedik. Bizim bu isteğimizin ardından patronlar birkaç işçi ile görüşerek bir anlaşma yaptılar. Sigortaların 30 gün üzerinden ödenmesi, ücretler net 1170 lira olacak, asgari geçim indirimi de eklenecek. Fakat bu anlaşma karşılıklı protokole dönüşmüş değil. Bazı işçiler ile patronlar arasında yapılan sözlü bir anlaşma. Bu yüzden işçilerin dikkatli olması gerekiyor. Patronlar genelde böyle vaatlerde bulunuyorlar ama daha sonra işçilerin tepkileri azalınca eski sisteme geri dönüyorlar. Bu yüzden yazılı bir protokol yapılmalıdır. Biz Deri-İş Sendikası olarak bütün işçilerin haklarını tam olarak alması için işçilerle birlikte olmaya devam edeceğiz.”

 

 

 

 

Ülker'de sendikasızlaştırma saldırısı

Yıllardır sendika üyesi olarak ŞOK Marketler zincirinde çalışan işçiler, marketler zincirinin Ülker Grubu tarafından satın alınmasının ardından sendikasızlaştırma saldırısı ile karşı karşıya kaldılar.

Ülker Grubu'nun yeni iş yerindeki ilk işi sendikanın tasfiye edilmesi için çalışmak oldu. İşçilere “sendikadan istifa edin, size daha iyi ekonomik şartlar sunalım” teklifi sunan yöneticiler, bunu kabul etmeyen işçilere baskı uygulamaya başladı.

İşçilerin örgütlü olduğu Tez-Koop-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada işçilerin bizzat bölge sorumluları tarafından şirket arabalarına bindirilerek notere götürüldüğü, sendikadan tehdit ve baskıyla istifa ettirildiği belirtildi. İstifa noter paralarının bile bizzat Ülker Grubu tarafından ödendiği ifade edildi. Sendika, eylemlere devam edeceğini açıkladı.


 

 

 

Savranoğlu Deri işçilerine saldırı

İzmir Menemen’de kurulu Savranoğlu Deri fabrikasında sendikasızlaştırma ve işten atma saldırısına karşı 160 günü aşkın süredir direnen Deri-İş Sendikası üyesi işçiler bir kez daha saldırıya uğradı. Direnişin 158. gününde, fabrika önünde bulunan kolluk güçlerinin himayesinde gerçekleştirilen provakatif saldırı sırasında sendika üyesi 2 işçi yaralanırken saldıran gruptan 6 kişi ve sendika üyesi iki kişi gözaltına alındı.

İşçilere saldırı...

Deri-İş Sendikası Merkez Yönetim Kurulu ise yaptığı yazılı açıklamayla provakatif saldırıyı kınadı.

Deri-İş Sendikası’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bilinçli bir provokasyonla direnişi kırmayı hedefleyen saldırı karşısında haklı mücadelemizi gölgelemek isteyenler bunu başaramayacaklardır. Tüm kamuoyu ve halkımız işçilerin haklı mücadelelerinin yanındadır.”

Onurluca ve fedakarca yürütülen mücadelede kimsenin, birliklerini bozmaya gücünün yetmediğini belirten sendika yapılan saldırıyı kınadı.

Saldırı protesto edildi

Patronun kışkırtmasıyla, içeride çalışmaya devam eden direniş kırıcı işçiler tarafından yapılan saldırıya 7 Ocak akşamı iş çıkışında tekrar fabrika önünde buluşarak yanıt veren işçiler mücadele kararlılıklarını haykırdılar.

Saat 17.00’de servisler fabrikadan çıkarken sloganlar atmaya başlayan Deri-İş üyesi işçiler, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini gösterdiler.

“Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Gün gelecek devran dönecek hainler işçiye hesap verecek!” sloganlarının atıldığı eylemle hain saldırı protesto edildi.

Kızıl Bayrak / İzmir