18 Aralık 2009
Sayı: SİKB 2009/48

  Kızıl Bayrak'tan
   Faşist ablukayı yarmak için!…
  Kürt halkıyla eylemli
dayanışmayı yükseltelim!...
DTP’nin kapatılması ve düzen
güçlerinin timsah gözyaşları
Yeni bir sosyal demokrat
parti arayışı
Ölümlerin gerçek sorumlusu
aynı karanlık odaktır!
  İşçi ölümlerinin hesabını sormak için örgütlü mücadeleyi yükseltelim!
  İş cinayetlerinin sorumlusu barbarlık düzeninden hesap soralım!
  TEKEL işçilerinin Ankara nöbeti sürüyor!.
  Entes direniş güncesi
  Bursa’da “İşten atmalar yasaklansın!
İşsize iş!” forumu
  İşçi ve emekçi hareketinden
  Bir yargısız infaz dosyası daha: Alaattin Karadağ cinayeti
  Karadağ cinayeti dosyası açıklandı...
  Yeraltı nehirlerimizin
asi damarı Alaattin Karadağ’a!
  Erdal Eren eylem ve
etkinliklerle anıldı
  İzmir Devrimci Liseliler Birliği’ne
gözaltı terörü!
  Metal işçileri kurultay kürsüsünde
birliğini ve mücadelesini tartıştı...
  Dünyadan..
  Kopenhag’daki iklim zirvesi emperyalistlerin kirli yüzünü gizlemeye yetmiyor...
  Hillary Clinton Latin Amerika
ülkelerini tehdit etti!
  DTP’nin kapatılmasının
hatırlattıkları -M. Can Yüce
  Yaşasın 19 Aralık direnişimiz!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

İşçiler Ataşehir Belediyesi önündeydi 

DİSK / Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube, Ataşehir Belediyesi’ndeki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasını ve bu süreç içerisinde 47 sendika üyesi işçinin iş akitlerinin feshedilmesini Ataşehir Belediyesi önünde gerçekleştirdiği eylemle protesto etti. Kararlı olduklarını vurgulayan işçiler gerekirse greve çıkacaklarını ifade ettiler.

Basın açıklamasını okuyan Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlseven, toplu iş sözleşmesinin tıkanma noktasına geldiğini belirtirken, belediyenin işçiler üzerinde baskı kurarak 47 işçiyi emekli olmaya zorladığını söyledi. “Greve hazırız” dedi.

Eylemde “Sekiz aylık icraat bizleri işten attı!”, “Demokrasi dediler, bizi işten ettiler!”, “AKP böldü, CHP işten attı!”, “Battal İlgezdi ilk işi işçiyi ezdi!”, “Sözleşme hakkımız, grev silahımız!” sloganları atıldı.

Basın metninin okunmasının ardından Genel-İş Eğitim Daire Başkanı ve Toplu Sözleşme Daire Başkanı birer konuşma yaptılar.

Eyleme, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu, OSİM-DER, Entes direnişçisi Gülistan Kobatan, Deri-İş Başkanı Musa Servi, Genel- İş 2 No’lu Bölge ve bağlı şubeler de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Dev Sağlık-İş’ten asgari ücret eylemi 

Dev Sağlık-İş, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun sonucu önceden bilinen bir toplantı yaptığını belirterek, komisyona katılan hükümetin, işveren ve işçi temsilcilerinin ülkeyi ucuz emek pazarı olarak görerek mevcut kriz koşullarında emekçiler açısından çalışma ve yaşam koşullarını daha da ağırlaştıracak bir orta oyunu sergilediklerini söyledi.

Çerkezoğlu, tüm bunlara rağmen aileleriyle birlikte yaklaşık 40 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiren, aslında tüm çalışanların ücretleri açısından temel kriter oluşturan asgari ücretin insanca yaşayabilecek bir ücret olması gerektiğini belirterek, taleplerini sıraladı.


UÜ’de asgari ücret eylemi 

Dev Sağlık-İş’te örgütlü Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi taşeron sağlık işçileri 16 Aralık günü gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile insanca yaşanabilir asgari ücret istedi.

UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi önünde toplanan yaklaşık 40 sağlık işçisi “Güvenli iş, güvenli gelecek / Dev Sağlık-İş”, “İnsan ihaleyle çalıştırılamaz / Dev Sağlık-İş” pankartları ve “Asgari ihtiyaç sınırına kadar; elektrik, su, doğalgaz ücretsiz olmalıdır”, “Ulaşım, eğitim ve sağlık tümüyle ücretsiz olmalıdır”, “Asgari ücret yaşanabilecek bir ücret olmalıdır” ozalitlerini açtılar. Bunların yanısıra eylemde çeşitli taleplerin yer aldığı birçok döviz de taşındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Bursa

 

 

Ümraniye’de devrimci sınıf faaliyeti

Ümraniye BDSP siyasal sınıf çalışması kapsamında şiarlarını, taleplerini işçi ve emekçilere taşımaya devam ediyor. 13 Aralık 2009 tarihinde Kadıköy’de gerçekleştirilen “Dersim’de katleden devlettir! Hesap sormak ve taleplerimizi dile getirmek için ‘Dersim 38 Katliamdır!’ mitinginde buluşalım!” şiarlı 150 adet afiş Sarıgazi ve 1 Mayıs Mahallesi vb. işçi ve emekçilerin bulunduğu mahallelerde kullanıldı.

Haziran ayında Esenyurt-Haramidere’de devrimci işçilerin üzerine kurşun yağdırılmış, 2 işçi yaralanırken 4 BDSP’li tutuklanmıştı. 17 Aralık günü Büyükçekmece’de davanın görüleceği adliye önünde protesto edilecek olan patron-polis-yargı terörü için Ümraniye’de çalışma yürütüldü. Ümraniye’de merkezi yerlerde kullanılan afişlerle tüm ilerici-devrimci kişi ve kurumlar basın açıklamasına destek vermeye çağrıldı.

“Polis terörüne ve cinayetlerine son!” başlıklı bildiriler ise 16 Aralık günü İMES E kapısında, fabrikalarda ve işçilerin yoğun olarak geçtiği güzergahta kullanıldı. Bildiri dağıtımı sırasında yapılan ajitasyon konuşmalarıyla polisin patronları koruduğunu, işçi ve emekçilerin hak arama mücadelesini zor ile bastırmak için saldırılarını yoğunlaştırıldığı söylendi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye



 

Ankara’da asgari ücret faaliyeti

Mamak’ta asgari ücret faaliyeti

 Hükümet, patronlar ve işçilerin temsil edildiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı 10 Aralık günü gerçekleşti. Asgari ücret pazarlığında işçi ve emekçilere bir kez daha sefalet yolu gözükürken Ankara’da başlatılan asgari ücret kampanyası da devam ediyor.

Kampanya çalışmaları çerçevesinde bildiri dağıtımları ve afiş çalışması yapılıyor. Özellikle işçi ve emekçilerin yoğun olarak oturduğu Mamak’ta yürütülen faaliyet, emekçilerin kapıları bir bir çalınıp asgari ücret bildirileri ulaştırılarak ilerliyor.

Diğer yandan Mamak İşçi Kültür Evi’nin hazırladığı “Krizin bedelini ödemiyoruz! İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret istiyoruz!” şiarlı ozalitler de birçok noktaya yapıldı.

Ankara’da asgari ücret kampanyası...

 Sincan İşçi Derneği, sefalet ücretlerine karşı Ankara’nın dört bir yanındaki işçi ve emekçilere mücadele çağrısı yapıyor. 6 Aralık Pazar günü Sincan İşçi Derneği önünde, Sİ-DER imzalı “Sefalet ücretlerine karşı sınıf mücadelesini büyütelim!” başlıklı 500 bildiri emekçilere ulaştırıldı. Emekçilerin yoğun ilgisi nedeni ile bildiriler yarım saat içinde tükendi.

Ayrıca Ankara İşçi Bülteni “İşçiden İşçiye”nin dağıtımı da gerçekleştirildi. Ulus’taki servis güzergahlarında dağıtım yapıldı. Bültenin gündeminin asgari ücret olduğu vurgulandı ve işçilerden bültene yazı yazmaları istendi.

Ayrıca tekstil fabrikalarında kölece çalıştırılan işçilere de Balgat’ta bülten dağıtımı yapıldı. Burada da asgari ücret üzerinden konuşmalar yapıldı ve tekstil işçilerinden bültene yazı yazmaları istendi. Dağıtım için gidilen yerlerden birisi de OSTİM’di. OSTİM’deki atölyeler sabah 10.00 civarı dolaşılarak bülten işçilere ulaştırıldı. Sabah çayı içen işçilerle çalışma ve yaşam koşulları üzerine konuşuldu örgütlü mücadelenin yakıcı bir ihtiyaç olduğu ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Ankara