09 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/39

  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist haydutlara karşı
militan çıkış ve anlamı
 Emperyalist haydutlara duyulan öfkeyi hiçbir şey dindiremeyecektir!
Sefaleti yaratanlar, sefaleti anlattı
Erdoğan’ın yalana dayalı
sahte açılımları
İstanbul’da İMF-DB karşıtı eylem ve etkinliklerden.
  Sınıf devrimcilerinin İMF-DB karşıtı faaliyet ve eylemlerinden
  Antiemperyalist gençler alanlardaydı
  “Açılım” gölgesinde DTP kongresi
  Dokunulmazlık DTP vekillerine işlemiyor
  “Demokrasinin sınırlarını genişletme” programı
  Metal İşçileri Kurultayı’na çok yönlü bir hazırlıkla yürüyoruz!
  Sınıf hareketinden
  Cesur Ambalaj işçisi üretimi
durdurdu!
  Çin yönetimi, devrimin 60. yıldönümünde güç gösterisi yaptı.
  Yunanistan’da erken genel seçimler
  “Savaş suçlusu” İsrail’i koruyan ABD’ye Mahmud Abbas yönetiminden destek
  Afganistan bataklığına
1700 Türk askeri gönderiliyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden.
  Güney tezkeresi - M. Can Yüce
  Devlet katillerini koruyor!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dünya işçi ve emekçi hareketinden…

Unilever işçileriyle dayanışma büyüyor!

 Dünyanın en büyük firmalarından olan Unilever, her geçen gün iş güvenliği uygulamalarını daha fazla ortadan kaldırırken bu saldırıya karşı ve Pakistan’da Lipton Fabrikası’nda çalışan 700’ün üzerindeki geçici işçinin kadrolu yapılması için Devrimci İşçi Birliği (APL) tarafından uluslararası çapta “Casual-T” kampanyası başlatılmıştı.

Unilever’e dünya çapında baskı yaratma hedefiyle başlatılan “Casual-T” kampanyası çeşitli ülkelerde yankı buldu.

Pakistanlı Unilever işçileriyle dayanışmayı büyütmek için kampanya kapsamında Avustralya, Filipinler, Rusya ve Güney Afrika’da eylemler yapıldı.

Avustralya: 1 Ekim günü Yeni Güney Galler Sendikaları, Unilever’in Sidney’daki genel merkezi önünde eylem gerçekleştirdi. Avustralya Denizcilik Sendikası (MUA), İnşaat, Ormancılık, Maden ve Enerji Sendikası ve Uluslararası Gıda, Tarım, Turizm İşçileri Federasyonu’na (IUF) bağlı sendikalar eyleme katıldı.

Eylemde “Avustralya sendikaları ne burada ne de Pakistan’da Unilever’in temel insan haklarını ve işçi haklarını ihlal etmesine göz yumacaktır. Bu bir onur meselesidir ve bizler haklarını almalarını sağlamak için Pakistanlı kardeşlerimizle birlikte buna karşı çıkacağız” denildi.

Filipinler: IUF’ye bağlı sendikaların da aralarında olduğu Filipinler Devrimci İşçi Birliği’nden 70’in üzerinde aktivist, 15 Eylül günü Manila’da bulunan Unilever Genel Merkezi önünde eylem yaparak Pakistanlı sınıf kardeşleriyle dayanışma içinde olduklarını gösterdiler. Eylemde Lipton işçileriyle dayanışmayı büyütmek için önlerine koydukları eylem programı açıklandı.

Rusya: Tüm-Rusya Sendika Konfederasyonu (VKT) da Casual-T kampanyası kapsamında Unilever’in Moskova temsilciliği önünde 18 Eylül günü eylem yaptı. Eylemde şunlar söylendi: “Biz Unilever’in Khanewal’deki işçilere uyguladığı vahşi saldırıdan duyduğumuz şaşkınlığı anlatmak için buradayız. Rusya sendikaları, Unilever, Pakistanlı Lipton işçilerinin taleplerini karşılayana dek bu haksız uygulamalara karşı durmaya devam edecek.”

Güney Afrika: 11 Eylül günü, firma yönetiminin eylemi engellemeye dönük yoğun baskılarına rağmen ICEM’e bağlı bir sendikada örgütlü 70’in üzerinde işçi Durban’da bulunan Unilever Maydon Whaft fabrikası önünde eylem gerçekleştirdi.

 

Zimbabve’de polisten grevci işçilere tehdit!

 Zimbabve’nin Zvishavane kentinde maden işçilerinin grevi, toplum polisi ve devletin güvenlik güçleri tarafından tehditlerle engellenmeye çalışılıyor.

Zimbabve İşçi Sendikaları Kongresi (ZCTU) sözcüsü Khumbulani Ndlovu yaptığı açıklamada Salı günü polisin ve gizli servisin silahlarla kapı kapı dolaşıp işçileri işe geri dönmeye zorladığını söyledi.

Ndlovu, devlet güvenlik güçlerinin Shabanie Maden Ocağı güvenlik görevlileriyle birlikte 29 Eylül günü işçilerin evlerine giderek bir gün içerisinde işe geri dönmezlerse yalnızca işgal ettikleri maden ocağını değil şehri de terk etmeleri gerektiği tehditlerini savurduğunu söyledi.

Grev yapan 2.280 maden işçisinin bir kısmı aldıkları tehditler sonucunda 30 Eylül günü iş başı yapmak zorunda kaldılar.

Ndlovu, ayrıca işçilere Haziran ayından itibaren ödeme yapılmayan Shabanie ve Mashava maden ocaklarında yaşanan saldırıların araştırılması için meclis soruşturma komisyonu oluşturulması yönünde ZCTU sendikasının çalışmaları olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz hafta Zvishavae’de polis yüzlerce grevci işçiye ateş açmış, 4 işçinin yaralanmasına sebep olmuştu.

 

Romanya’da genel grev

 Romanya’da kamu çalışanlarının grevi hayatı felç etti. 800 bin devlet memurunun katıldığı grev nedeniyle hastaneler, okullar hizmet vermedi. Ülkede her iki devlet memurundan birinin grevde olduğu kaydedildi.

Romanya İMF politikalarından nasibini en fazla alan ülkelerden biri. İMF programları nedeniyle kamu alanında yapılan kısıtlamalar, ücretlerinin düşürülmesi  ve onbinlerce çalışanın işten çıkarılması gibi sonuçlar doğuruyor.

11 sendikanın biraraya gelmesi ile oluşturulan Devlet Memurarı İttifakı, hükümetle çeşitli görüşmeler yapmış ve taleplerini dile getirmişti. İşten çıkarılmaların sona ermesini, ücretlerinin düşürülmesine son verilmesini ve 10 gün zorunlu ücretsiz izin uygulamasının kaldırılmasını isteyen sendikaların talepleri hükümet cephesinde kabul görmedi. Bunun üzerine Romanyalı kamu emekçileri İMF programlarına ve hak gasplarına yanıtı grev meydanında verdi. İttifak bünyesindeki sendikalara bağlı 800 bin emekçi işbaşı yapmayarak hayatı durdurdu. Genel grev eyleminin yanısıra iş yavaşlatma ve açlık grevlerine de başvurulduğu görüldü.

Genel grev nedeniyle hastanelerde yalnızca acil hastaların tedavileri gerçekleştirildi. Öğretmenlerin de greve kitlesel biçimde katılması nedeniyle okullar tatil edildi. Belediyelerde de sadece acil durumlara bakılırken grev yapması yasak olan emniyet mensupları kollarına beyaz bant takarak grevi destekledi.

Çarşamba günü grev kapsamında Başkanlık binası önünde kitlesel bir eylem yapılması bekleniyor.

 

Şili’de işçiler grev kararı aldı!

Bakır üretimi yapan Spence Maden Ocağı’ndaki işçiler 30 Eylül günü BHP Billiton şirketinin toplu sözleşme teklifini reddederek grev kararı aldı.

Sendika Başkanı Daniel Ibacache, işçilerin 8 Ekim’de greve çıkacağını söyledi. Ibacache, 523 işçiden 522’sinin grev yapılması yönünde oy kullandığını söyleyerek grevin onaylandığını, sıranın bunu hayata geçirmeye geldiğini söyledi.

Dünyanın en büyük maden şirketi olan BHP Billiton’a bakır üretimi yapan Spence Maden Ocağı grevinin Şili’nin diğer maden ocaklarındaki toplu sözleşmeler için kilit önemde olduğu ifade ediliyor.

İşçiler, 2 yıllık toplu sözleşme boyunca %5.5’lik zam ve bakır fiyatlarına bağlı olarak yıllık ikramiye verilmesini talep ediyor.  

 

Kamboçya’da fabrika işçilerinden eylem

Kamboçya’nın Russey Keo bölgesinde bir giyim fabrikasında çalışan yaklaşık 300 işçi 1 Ekim Cuma günü yaptıkları eylemle fabrikalarının kapatılmasını protesto ederek ödenmeyen ücretlerini istedi.

İşçilerden Matt Sreya (22), fabrika yönetiminin 2 ay önce üretimi durduğunu ve işçileri izne gönderdiğini söyledi. Sreya, kendilerine ne zaman işbaşı yapacaklarına dair herhangi bir açıklama yapılmadığını ve ücretleri ödenmeden 400 dikiş makinesinin kaçırıldığını söyledi.

Sreya ayrıca fabrika temsilcilerinin kendilerine aylık 13 dolar teklif ettiğini, fakat işçilerin bu ücretin yetersiz olduğunu söyleyerek teklifi kabul etmediklerini anlattı. “Biz tazminatlarımızı istiyoruz, çünkü kirayı ödemek, yiyecek ve su almak için paraya ihtiyacımız var” dedi.