09 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/39

  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist haydutlara karşı
militan çıkış ve anlamı
 Emperyalist haydutlara duyulan öfkeyi hiçbir şey dindiremeyecektir!
Sefaleti yaratanlar, sefaleti anlattı
Erdoğan’ın yalana dayalı
sahte açılımları
İstanbul’da İMF-DB karşıtı eylem ve etkinliklerden.
  Sınıf devrimcilerinin İMF-DB karşıtı faaliyet ve eylemlerinden
  Antiemperyalist gençler alanlardaydı
  “Açılım” gölgesinde DTP kongresi
  Dokunulmazlık DTP vekillerine işlemiyor
  “Demokrasinin sınırlarını genişletme” programı
  Metal İşçileri Kurultayı’na çok yönlü bir hazırlıkla yürüyoruz!
  Sınıf hareketinden
  Cesur Ambalaj işçisi üretimi
durdurdu!
  Çin yönetimi, devrimin 60. yıldönümünde güç gösterisi yaptı.
  Yunanistan’da erken genel seçimler
  “Savaş suçlusu” İsrail’i
koruyan ABD’ye Mahmud Abbas yönetiminden destek
  Afganistan bataklığına
1700 Türk askeri gönderiliyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden.
  Güney tezkeresi - M. Can Yüce
  Devlet katillerini koruyor!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 



İşçi-emekçi hareketinden…

İzbeton’da anlaşma sağlandı

 İzmir İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı nedeniyle 1 Ekim ’09 tarihinde greve çıkmaya hazırlanan İzbeton’da Belediye-İş Sendikası, TİS görüşmelerinde anlaşmaya vardı.

1137 İzbeton işçisi adına sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sağlanan anlaşmaya göre sözleşme süresi iki yıldan üç yıla çıkartıldı. TİS’e göre, Belediye-İş üyelerinin 2010 yılı maaşlarına yüzde 18 zam yapılırken ikinci ve üçüncü yıllar içinse enflasyon oranında zam yapılması karar altına alındı.

Toplu görüşmelerde sendika 2010 yılı için yüzde 20 ücret zammı talep ederken İzmir Büyükşehir Belediyesi ise yüzde 10 zam teklifinde bulunmuştu.

 

Kent AŞ işçilerinin yürüyüşü sürüyor

Kent AŞ işçilerinin İzmir’den başlattıkları İzmir-Ankara yürüyüşleri devam ediyor.

 Kent AŞ işçileri ve Genel-İş Sendikası yöneticileri yürüyüşün 16. gününde Afyon’a ulaşarak burada basın açıklaması gerçekleştirdi. Afyon’da kalabalık bir kitle tarafından karşılanan Kent AŞ işçileri, Afyon PTT önünde basın açıklaması yaptı.

 

Basın-İş grev ilan kararları astı

Basın-İş Sendikası İstanbul Şubesi, para, altın, pasaport, nüfus cüzdanı, ehliyet ve kıymetli diğer eşyaların üretildiği Damga Matbaası ve Darphane’de, devam eden toplu sözleşme görüşmelerindeki uzlaşmazlık nedeniyle 1 Ekim günü grev ilan kararı astı.

Gülhane’de bulunan Damga Matbaası’nda ve Yıldız’da bulunan Darphane’de basın açıklamaları gerçekleştirildi.

Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak ve Türk-İş’e bağlı Harb-İş, Yol-İş 1 No’lu Şube, Deri-İş Tuzla Şubesi, Tek Gıda-İş Şube Başkanlarının da yer aldığı açıklama öncesinde yönetim tarafından işçiler üzerinde baskı kuruldu.

Gülhane’deki açıklama öncesinde güvenlik gerekçesiyle basın mensupları içeri alınmadı ve kısa bir açıklama yapılarak grev ilanı asıldı. Damga Matbaası işçilerinin büyük bölümünün izinleri, Genel Müdürlük’ün talimatı ile engellendi.

Darphane’de ise işçilere yönetim tarafından “10 dakikada asıp geleceksiniz” talimatı verildi.

Açıklamanın ardından grev ilanı işyerine asıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Esenyurt’ta baskılara rağmen direniş

 Esenyurt Belediyesi’nde işten atılan belediye işçilerinin direnişi 50’li günlere ulaşırken belediye yönetiminin direnişe tahammülsüzlüğü de sürüyor.

Direnişin başladığı ilk günlerde direniş pankartını yırtarak sendika üyesi işçiler ve Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm’e saldıran belediye yöneticileri ve adamları 2 Ekim günü bir saldırı daha gerçekleştirdi.

Esenyurt Belediye Başkanı’nın korumaları ve belediye meclis üyeleri direnişçi işçilere saldırdı. Saldırının ardından ise saat 17.00 sıralarında polis terörü devreye sokularak Esenyurt Belediyesi Kültür Merkezi önünde direnişlerini sürdüren işçiler gözaltına alındılar.

Belediye işçileri 3 Ekim günü gerçekleştirdikleri eylemle Esenyurt Belediye Başkanı ve adamlarının direnişteki işçilere yönelik saldırısını ve ardından gerçekleşen gözaltı saldırısını protesto ettiler.

Açıklamaya BDSP, ÖDP ve EMEP’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum destek verdi.

Direnişin 52. günü olan 7 Ekim günü belediye önüne yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde, direnişin 51. gününde iki belediye işçisinin daha işten atılması da protesto edildi.

Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu’nun Anadolu Yakası’ndaki bileşenlerinin de destek verdiği eylemde konuşan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm direnişin 52. gününü doldurduğunu, atılan işçiler geri alınana kadar direnişlerini sürdüreceklerini söyledi.

Açıklamada İMF-DB Zirvesi de protesto edildi. 6-7 Ekim tarihlerinde İMF ve DB toplantılarıyla krizin faturasının işçi sınıfına nasıl fatura edileceğinin kararlarının alındığı söylendi.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 

Bursa’da BAMİS üyeleri işten çıkartıldı

 Bursa’da BAMİS Genel Başkanı Ayşegül Bozdağ ve BAMİS Genel Sekreteri Volkan Dursun’un, çalıştıkları PLAST-MET’te işten atılmaları 2 Ekim günü protesto edildi.

Eylemde “Sendikalı olduk işten atıldık, faşist saldırılara maruz kaldık! Direniyoruz kazanana kadar direneceğiz! / Bağımsız Metal İşçileri Sendikası (BAMİS)” pankartı açıldı.

Yaklaşık 30 kişinin katıldığı eyleme BDSP, ESP, SODAP, BATİS ve SDP destek verdi.  

Kızıl Bayrak / Bursa

 

Sendikalı oldular işten atıldılar!

 Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışırken Dev Sağlık-İş Sendikası’na üye olan ve işten atılan taşeron sağlık çalışanları 3 Ekim günü Taksim’de yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde, işten çıkarılan işçilerin derhal geri alınması istendi.

Taksim Tramvay Durağı’nda biraraya gelen sendika üyeleri, “Sendika haktır engellenemez! / Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde işten çıkarılan sağlık çalışanları / Dev Sağlık-İş” pankartı ve “Güvenceli iş, güvenceli gelecek!”, “İşten atmalar yasaklansın!”, “Sendika haktır engellenemez!” dövizlerini taşıdılar.

Eylemde konuşan Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu 2.5 aydır ücretlerini alamayan sağlık çalışanlarının İş Kanunu’nun 34. maddesi uyarınca işbaşı yapmayarak haklarını aradıklarını, yapılan bu eylem sonrasında ücretlerin ödenmesi ile beraber işçilerin tekrar işbaşı yaptığı belirtti.

Eyleme, Eğitim-Sen, Sine-Sen, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Direnen Renta işçisi kazanacak!

 Eskişehir’de 8 Eylül tarihinde Renta Fabrikası’ndan 18 işçi işten çıkarıldı.

Renta işçileri işten atılmalarının ardından direnişe geçerek mesai saatleri içerisinde fabrikanın önünde beklemeye başladı. Direniş, yerel güçlerden destek alarak büyümeye devam ediyor.

 

BDSP’den Renta ziyareti

BDSP de direnişçi işçilerle dayanışmak için düzenli olarak ziyarette bulunuyor. 1 Ekim günü gerçekleştirilen ziyaret sırasında işçilerle direniş süreci üzerine konuşuldu. Direniş defterine destek mesajı yazıldı.

Aynı gün Birleşik Metal-İş Genel Başkanı ve Örgütlenme Sekreteri direniş yerine bir ziyaret gerçekleştirdi. Patronlarla bir görüşme yapan sendika yöneticileri, işçilerin işe geri alınmasını istedikleri görüşmede, patronlar tarafından olumsuz yanıt aldıklarını belirttiler. Direnişin, işçiler işe geri alınana kadar devam edeceğini belirttiler. Ayrıca direnişe destek amaçlı içeride de sendikalı işçiler bir komite oluşturdu.

2 Ekim günü ise Halkevleri direniş alanına ziyaret gerçekleştirdi ve basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında, işten atmaların ve krizin tek sorumlusunun AKP hükümeti ve büyük sermaye sahipleri olduğu söylendi.

 

Renta işçileriyle dayanışma

Renta işçileriyle dayanışma amacıyla direnişin 12. günü olan 4 Ekim’de eylem gerçekleştirildi.

Kızılay İş Merkezi’nden Hamamyolu’na gerçekleştirilen yürüyüşü BDSP, DHF, DPG, Eskişehir Gençlik Derneği, Mücadele Birliği, EHP, Halkevleri, SDP, ÖGD ve DİSK örgütledi. Eylemde işten atılan işçilerin sendikalı olarak geri alınması istendi.

“İşten atılan işçiler geri alınacak! Zafer direnen Renta işçisinin olacak!” pankartının açıldığı yürüyüşte, Eskişehir halkına dönük ajitasyon konuşmaları yapıldı, bildiri dağıtımı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir 

 

Kartal’da Sinter Metal işçileriyle dayanışma gecesi

 3 Ekim günü Sinter Metal işçileriyle bir dayanışma gecesi gerçekleştirdi.

“3-10 Ekim Dünya Güvencesiz Çalışmaya Karşı Mücadele Haftası” kapsamında düzenlenen dayanışma gecesi Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Geceye Sinter Metal işçilerinin yanısıra destek veren ilerici devrimci kurumlar ve sendikalar pankart, döviz, flama ve sloganlarla geldiler.

BMİS’in de üyesi olduğu Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Jyrki Raina’nın da katıldığı dayanışma gecesine Beyoğlu Kumpanya Tiyatro Topluluğu müzik ve gösterileriyle, Yavuz Bingöl de türküleriyle destek verdi. BMİS Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de birer konuşma gerçekleştirdi.

Gece programında Sinter’deki direniş sürecinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinter Metal işçileri adına söz alan Ferit Yalçın, direnişlerine destek veren kurum ve kişilere teşekkür etti.

 Geceye yaklaşık 600 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Sağlık örgütlerinden mitinge çağrı!

 İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacılar Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, “Vatandaşın cebinden sağlıkçının emeğinden tasarruf olmaz!” şiarıyla 18 Ekim 2009 Pazar günü Kadıköy’de gerçekleştirecekleri miting öncesinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Mücadele taleplerinin sıralandığı açıklama, miting çağrısıyla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Migros depolarında işten atma

 Kocaeli Çayırova’da bulunan Migros depoda sendikalaşma çalışması yürüten taşeron işçiler 28 Eylül günü işten çıkarıldı.

Taşeron Zer AŞ, STFA ve MBM şirketlerinde çalışan 17 işçi organizasyon ve personel fazlalığı gerekçe gösterilerek işten çıkarılırken, işçiler sendikal faaliyet içerisinde oldukları için işlerine son verildiğini ifade ediyor.

Atılan işçilerden Murat Bostancı, sürekli mesaiye kaldıklarını, üstelik mesai ücretlerini tam alamadıklarını ifade etti. İşten atılmalarının asıl nedeninin sendikalaşma girişimi olduğunu söyledi. Bostancı, birbuçuk yıldır Nakliyat-İş’te örgütlenmek için çalışma yürüttüklerini belirterek sendikal çalışma öğrenilince işyerindeki yetkililerin şefler aracılığıyla kendilerine baskıda bulunduğunu söyledi. Bostancı, atılan 17 işçinin ardından, 7 işçinin daha işyerindeki baskıya dayanamayarak istifa ettiğini ifade etti.

Migros depoda var olan sömürünün sona ermesi için mücadele içinde olacaklarını belirten Bostancı, Migros depoya sendikalı olarak geri döneceklerini vurguladı.

Migros, Tansaş, Şok ve Macro Center’dan alışveriş yapmama çağrısı yapan Bostancı, mücadelelerinin eylemlerle süreceğini belirtti.

 

 

 

 

SSGSS saldırısının yıldönümünde emekçiler sokakta!

“İMF-Dünya Bankası’nı ve sömürü düzenini istemiyoruz!”

1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren ve beraberinde birçok hak gaspını getiren Sosyal Sigortalar ve Genel sağlık Sigortası Yasası’nın 1. yıldönümünde birçok ilde yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştirildi.

 

İstanbul’da kitlesel yürüyüş

Gerçekleştirilen eylemlerin en kitlesel olanı İstanbul’da Beyoğlu Tünel’den Taksim Meydanı’na yapılan yürüyüştü. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından düzenlenen yürüyüşe İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik de kitlesel olarak destek verdi. Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu da yürüyüşe destek verenler arasındaydı.

Direnişteki Esenyurt Belediye, Sinter Metal işçileri ve Entes işçisi Gülistan Kobatan’ın yanısıra Arçelik işçileri ve Sabiha Gökçen Havalimanı çalışanları da pankartlarıyla eyleme katıldı.

 “İMF / Dünya Bankası buyurdu AKP uyguladı GSS’nin 1. yılında masal bitti!”, “Kar değil insan! Dünya Bankası-IMF defol! / DİSK, KESK, TMMOB, TTB” pankartlarının arkasında toplanan yüzlerce kişi Tünel’den Taksim’e yürüdü.

 “IMF ve Dünya Bankası defol! / IMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik” pankartı arkasında flamalarıyla sıralanan ilerici devrimci kurumlar da yürüyüşe kitlesel katılım sağladılar.

İlk konuşmayı TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy yaptı.

 

İzmir’de SSGSS protestosu

KESK İzmir Şubeler Platformu, DİSK ve TMMOB’un düzenlediği eylem saat 12.30’da eski Sümerbank önünde gerçekleşti. BES Şube Başkanı Ramis Sağlam ve SES Şube Başkanı Ergun Demir’in sağlıktaki uygulamaları teşhir eden konuşmalarının ardından basın açıklamasını KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Ali Kılıç okudu.

DİSK ve TMMOB temsilcilerinin de söz aldığı eylemde SES MYK üyesi Ümit Doğan da paralı sağlık anlayışını teşhir etti.

 

Adana’da GSS karşıtı yürüyüş

Adana’da DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Adana Eczacı Odası tarafından örgütlenen eylemde “GSS- AKP- İMF- Dünya Bankası sağlığa zararlıdır!” ve “GSS’ye hayır!” pankartları taşındı.

5 Ocak Meydanı’ndan Sosyal Güvenlik Kurumu önüne yüründü.

SGK’nın önüne gelindiğinde Adana Tabip Odası Başkanı basın metnini okudu. Açıklamada SSGSS’nin yürürlüğe girmesinin üzerinden geçen bir yıl boyunca sağlık alanında yaşanan değişikliklere ve hak gasplarına dikkat çekildi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylem coşkulu geçti.

 

Bursa’da yürüyüş

Bursa HSGGP, SSGSS saldırısının yürürlüğe girmesinin yıldönümünde Sosyal Güvenlik Kurumu’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Bursa’da Aile Hekimliği’ne geçiş ve sağlıkta katkı payının arttırılmasının da protesto edildiği yürüyüş Kent Meydanı’nda başladı.

“GSS canavarı! Sağlık hakkımızdan uzak dur! / Bursa Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını SES Bursa Şube Başkanı okudu.

Açıklamada IMF-DB toplantıları da protesto edildi.

Basın açıklamasına yaklaşık 200 kişi katıldı.

 

Samsun’da GSS protestosu

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamasını KESK Samsun Şubeler Platformu, TMMOB ve Samsun Tabip Odası düzenledi.

Açıklamada, Genel Sağlık Sigortası’nın sağlıkta yaşanan sorunları çözemeyeceği, tam tersine sağlığı her geçen gün daha fazla paralı hale getireceği yasanın yürürlüğe girdiğinin ilk yılından belli olduğu söylendi.

Basın açıklamasına yaklaşık 80 kişi katıldı.

 

Eskişehir’de yürüyüş

Eskişehir SGK önünde toplanan bileşenler Odunpazarı Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdiler. Miting alanı giriş sırasında Gençlik Muhalefeti ile polis arasında kısa süreli arbede çıktı.

Arbedenin ardından arama noktasının dışında kalan bileşenlere barikat kurulması üzerine miting alanında “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı. Gençlik Muhalefeti’nin alandan çekilmesi ve dışarıda kalan diğer kurumların da alana girmesiyle polis barikatı kaldırıldı.

Mitinge BDSP, SGDF, DHF, EHP, Eskişehir Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, SDP, ÖGD, Türk-İş, KESK, DİSK, TMMOB ve diğer devrimci, demokrat ve ilerici kurumların yanısıra düzen partisi CHP ile İP-TGB gibi ulusalcı çeteler de katıldı.

 

Ankara’da eylem

30 Eylül günü SSGSS’yi protesto amacıyla başlatılan oturma eylemi 1 Ekim günü son buldu. SES Ankara Şubesi, TTB, TMMOB, DİSK, KESK Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünden Abdi İpekçi Parkı’na yürüyüş düzenledi. Hastane önünde yapılan basın açıklamasında, parası olmayanın hastanelere alınmadığı söylendi.

 

Kocaeli

Kocaeli HSGGP, Kocaeli Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, GSS’nin başlaması ile muayene ücretlerinin arttığı, ilaçta devletin ödediği payın düşürüldüğü söylendi. GSS politikalarından sağlık çalışanlarının da etkilendiğinin belirtildiği açıklamada çalışanların kötü koşullar altında çalıştığı belirtildi.

 

Diyarbakır

 Diyarbakır Sağlık Platformu, Diyarbakır Sosyal Güvenlik Kurumu önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun okudu. Yorgun, SSGSS 1. yılını geride bırakırken milyonlarca vatandaşın sağlık güvencesinden yoksun olduğunu ifade etti.

Kızıl Bayrak / İstanbul – İzmir - Bursa – Adana - Ankara - Samsun