09 Ekim 2009
Sayı: SİKB 2009/39

  Kızıl Bayrak'tan
  Emperyalist haydutlara karşı
militan çıkış ve anlamı
 Emperyalist haydutlara duyulan öfkeyi hiçbir şey dindiremeyecektir!
Sefaleti yaratanlar, sefaleti anlattı
Erdoğan’ın yalana dayalı
sahte açılımları
İstanbul’da İMF-DB karşıtı eylem ve etkinliklerden.
  Sınıf devrimcilerinin İMF-DB karşıtı faaliyet ve eylemlerinden
  Antiemperyalist gençler alanlardaydı
  “Açılım” gölgesinde DTP kongresi
  Dokunulmazlık DTP vekillerine işlemiyor
  “Demokrasinin sınırlarını genişletme” programı
  Metal İşçileri Kurultayı’na çok yönlü bir hazırlıkla yürüyoruz!
  Sınıf hareketinden
  Cesur Ambalaj işçisi üretimi
durdurdu!
  Çin yönetimi, devrimin 60. yıldönümünde güç gösterisi yaptı.
  Yunanistan’da erken genel seçimler
  “Savaş suçlusu” İsrail’i
koruyan ABD’ye Mahmud Abbas yönetiminden destek
  Afganistan bataklığına
1700 Türk askeri gönderiliyor!
  Dünya işçi ve emekçi hareketinden.
  Güney tezkeresi - M. Can Yüce
  Devlet katillerini koruyor!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 



İstanbul’da İMF-DB karşıtı eylem ve etkinliklerden...

İMF ve DB Karşıtı Birlik’ten
basın açıklaması

İMF ve Dünya Bankası Karşıtı Birlik’in, 4 Ekim günü Taksim Meydanı’nda gerçekleştireceği “Mücadele meydana taşıyor!” etkinliği hava muhalefeti nedeniyle iptal edilirken, bileşenler meydandan Galatasaray Lisesi’ne kadar bildiri dağıtımı gerçekleştirdiler.

Zirve için Türkiye’ye gelen İtalya Savaşçı İşçiler Sendikası adına yapılan konuşmanın ardından başlayan eylem Galatasaray Lisesi önünde basın açıklamasıyla sürdü.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

SODAP’lılardan eylem

SODAP, 4 Ekim Pazar günü Kadıköy’de Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu stadında oynanan Fenerbahçe-Gençlerbirliği maçı sırasında bir protesto gerçekleştirdi.

Maçın 70. dakikasında kale arkası tribününden sahaya girmeye çalışan iki SODAP’lı üzerinde “İMF defol!” yazılı tişörtler giyerek İMF-DB toplantılarını protesto etti.

 

DÖB’lüler pankart astı

DÖB’lüler, 5 Ekim günü İstiklal Caddesi üzerinde Taksim Meydanı’nı gören panoya “Kapitalistleri inlerinden çıkartmayalım, mezar kazıcıları işbaşına!” yazılı pankart astılar.

 

ESP’den protesto

ESP, 4 Ekim Pazar günü Topkapı Sarayı’nı gezen İMF heyetini protesto etti.

İngilizce ve Türkçe “İMF, DB go home!”, “İMF defol!” pankartları açan ESP’liler, İngilizce sloganlarla heyeti protesto ettiler. Eylem sonrasında 4 ESP’li gözaltına alındı.

 

Direnistanbul’dan eylem

4 Ekim günü, Beyoğlu Tünel’de biraraya gelen Direnistanbul, “kapitalizme karşı küresel ayaklanma günü” şiarıyla eylem gerçekleştirdi. Eylemde, “Kapitalizm krizin kendisidir” pankartı taşındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri Kongre Vadisi’ne yürüdü 

Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri 4 Ekim günü İMF ve Dünya Bankası toplantılarının yapıldığı Kongre Vadisi’ne yürüyüşe geçti.

 “İMF-DB defol bu ülke bu halk satılık değil! / Halkevleri” ve “İMF’ciler, işbirlikçiler bu toprakların gençlerinden korkun! / Öğrenci Kolektifleri” pankartlarının taşındığı yürüyüş bir süre sonra polis barikatıyla kesildi. Taksim-Harbiye yolunu trafiğe kapatan eylemcilerin önüne kurulan barikat bir süre sonra açılırken yürüyüş yolun tek şeridi kapatılarak sürdü.

 

“İnsanlığın krizi kapitalizm” paneli gerçekleşti... 

İstanbulAhali, İHD İstanbul Şubesi’nde 4 Ekim günü “İnsanlığın krizi kapitalizm” başlıklı panel düzenledi.

Panele, Av. Cem Gök, DİA market çalışanı bir işçi, Kot kumlama işçisi Gazi Polat, Tersane İşçileri Birliği Derneği’nden bir işçi, çay ocağı çalışanı bir işçi ile eskiden hayat kadını olan bir kadın konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, İstanbulAhali adına kısa bir açılış konuşması yapıldı, ardından, etkinliğe katılamayan Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın gönderdiği mesaj okundu.

Mesajın okunmasının ardından, Av. Cem Gök, işçilerin ve beyaz yakalıların birlikte mücadele yürütmesinin önemine vurgu yaptı.

TİB-DER adına yapılan konuşmada ise tersanelerde işsizliğin yarattığı sonuçlar üzerine konuşuldu ve kriz sürecinde işten atmaların yoğunlaştığı, ücretlerin düşürüldüğü ifade edildi, iş cinayetlerinden söz edildi.

DİA market çalışanı bir işçi de söz alarak, sektörlerinde yaşanan örgütlenmenin zorluklarına değindi.

Kot kumlama işçisi ve silikosiz hastası Gazi Polat da yaşadıkları mücadele deneyimlerini paylaştı.

Çayocağı çalışanı bir işçi ise konuşmasında patronların sınıf dayanışmasına dair örnekler verdi.

Eskiden hayat kadını olan bir kadın da yaptığı konuşmada, fuhuşun sektör haline geldiği bu alanda kapitalizmin hayat kadınları üzerindeki etkilerine değindi. Etkinlik, sinevizyon gösterimi ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

İMF’ye Karşı Sosyalist İktisat Kongresi gerçekleşti...

İMF’ye Karşı Sosyalist İktisat Kongresi, Altunizade’de bulunan Petrol-İş Sendikası Konferans Salonu’nda 3 Ekim günü gerçekleştirildi.

İMF toplantılarına karşı gerçekleştirilen kongrede, “İMF politikaları küresel kriz ve küresel yıkım”, “Küresel kriz, emek hareketi ve alternatifler” ve “Ne yapmalı” başlıklı oturumlar gerçekleşti.

Gülten Kazgan, Mustafa Sönmez, DTP Meclis Üyesi Ali Rıza Yurtsever, Metin Özuğurlu ve İbrahim Okçuoğlu’nun sunum yaptığı kongrenin “Küresel kriz, emek hareketi ve alternatifler” başlıklı 2. oturumda uluslararası konuklar deneyimlerini paylaştılar.

Son olarak konuşma yapan Tez Koop- İş Eğitim Danışmanı Volkan Yaraşır, kapitalizmin krizinin Marksist temellerde anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Yaraşır, kriz başlar başlamaz, işçi sınıfının bunu gördüğünü ve izlenmesi gereken yolu işgal, grev ve direnişlerle gösterdiğini vurguladı.

Sabra Tekstil örneğini de veren Yaraşır, bu saldırının sınıf mücadelesinde tarihi bir yerde durduğunu ve gelinen sürece ilişkin net bir fikir verdiğini, ancak devrimcilerin bu süreci farketmediğini, çünkü Sabra’yı sadece bir haber olarak algıladıklarını söyledi.

‘Ne yapmalı?’ başlıklı forum bölümüne geçildiğinde salona söz verildi.

Forum bölümünün ardından, sonuç bildirgesi taslağı sunuldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

DHF’den İMF-DB karşıtı eylem 

Demokratik Haklar Federasyonu 3 Ekim günü Gazi Mahallesi’nde “Emeğimize ve geleceğimize sahip çıkmak için 7 Ekim’de İMF ve Dünya Bankası’na karşı direnişe!” şiarlı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

DHF adına yapılan açıklamanın ardından “Emperyalist güçlerin mali kuruluşu olan İMF ve Dünya Bankası” başlıklı bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.

Eyleme BDSP ve ESP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / GOP

 

Kartal’da İMF ve Dünya Bankası karşıtı miting... 

3 Ekim günü sendikalar, ilerici ve devrimci kurumlar Kartal’da miting gerçekleştirdi. Kartal Meydanı’na giren kitle sloganlarla İMF ve DB politikalarını protesto etti. Emperyalist haydutlara karşı mücadele kararlılığını haykırdı.

Sınıf devrimcileri, Kartal İşçi Kültür Evi önünde toplanarak BDSP, Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi ve TİB-DER imzalı dövizler açarak, sloganlarla yürüyüşe geçti. En önde BDSP flamaları taşındı.

Karlıktepe Mahallesi Caddesi’nden Kartal Meydanı’na kadar yolun tek şeridi trafiğe kapatıldı. Yürüyüş boyunca ajitasyon konuşmaları yapıldı, BDSP bildirileri dağıtıldı.

Miting alanında kitlenin toplanmasıyla birlikte, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına Ali Rıza Küçükosmanoğlu bir konuşma yaptı. Konuşmaların ardında Naki Yoksuni’nin türküleriyle program sona erdi.

Mitinge yaklaşık 800 işçi ve emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

TÜSİAD’ın önüne füze bırakıldı!

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu, İMF ve Dünya Bankası’nın İstanbul’da sürdürdüğü toplantıları protesto etmek için 3 Ekim günü eylem gerçekleştirdi. Eylemciler, toplantıları destekleyen TÜSİD’ın önüne giderek roket maketi ve siyah bir mektup bıraktı.

Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen kitle, “Paranız - füzeniz batsın! Biz barış istiyoruz / BAK” pankartı ve “Füze değil barış” dövizleri ile roket maketi taşıdılar.

Galatasaray’dan TRT binasının bitişiğinde yer alan TÜSİAD’ın önüne sloganlarla yürüyen kitle, burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamanın ardından maket füze ve siyah mektup TÜSİAD’ın önüne bırakıldı. Kitle tekrar Galatasaray Lisesi önüne kadar sloganlarla yürüdü.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Direnistanbul’dan eylem..

Direnistanbul, İMF-Dünya Bankası toplantılarına karşı 2 Ekim günü bir eylem gerçekleştirerek, “İstanbul’u direnmeye” çağırdı.

Taksim PTT Şubesi önünde bir araya gelen eylemciler, yolu tarfiğe kapatarak sloganlarla toplantıların yapıldığı vadiye yürüdü.

Yürüyüşü engellemeye çalışan kolluk kuvvetleriyle kitle arasında kısa süreli arbede yaşandı. Kitle, yürüyüşünü Elmadağ’a kadar sürdürdü. Elmadağ’da kolluk güçlerinin yoğun barikatıyla yürüyüş engellendi. Yarım saate yakın barikat önünde bekleyen kitle daha sonra polisin engellemelerine rağmen tekrar trafiği keserek Taksim Tramvay Durağı’na yürüdü. Burada bir açıklama yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

İMF Başkanı’na ayakkabılı protesto...

İstanbul’da 1 Ekim günü Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri konferans için Bilgi Üniversitesi’ne gelen İMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’ı protesto etti.

İMF ve Dünya Bankası karşıtı sloganlar atan yaklaşık 30 kişilik kitle konferans salonuna girmek isteyince polis terörüne maruz kaldı. Tartaklanarak gözaltına alınan eylemciler çevik kuvvet polisi tarafından yerlerde sürüklendi.

Dışarıda eylem sürerken içeride de İMF karşıtı protesto vardı. Toplantıya katılan Birgün gazetesi editörü Selçuk Özbek İMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn’a ayakkabı fırlattı.

Yaklaşık 10 öğrencinin de pankart açarak slogan attığı eylem üzerine Strauss-Kahn toplantıyı terk etmek zorunda kaldı. Özbek ve diğer eylemciler gözaltına alındı.

 



 

İzmir Ekim Gençliği’nden
zincirli protesto

İzmir Ekim Gençliği 6 Ekim günü İzmir Konak Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemle İMF-Dünya Bankası Zirvesi’ni ve emperyalist haydutları protesto etti. “Bağımsız sosyalist Türkiye!” şiarını haykırdı.

Saat 17.00’de Konak Meydanı’ndaki Saat Kulesi’ne kendilerini zincirleyen genç komünistler “İMF-DB defol! / Ekim Gençliği” imzalı pankart, “Bağımsız sosyalist Türkiye! / Ekim Gençliği” imzalı döviz açtılar. Sloganlarla eylemlerine başlayan genç komünistler meydanda bulunan emekçilere, İMF ve Dünya Bankası’nın işçi ve emekçilere dayattığı saldırıları teşhir ettiler. Emperyalizmle işbirliği halindeki burjuvazinin, ticari eğitim saldırısı ile işçi ve emekçi çocuklarına okulların kapısını kapattığını haykırdılar.

İşçilerin yaşadığı ağır çalışma koşullarına karşı işçileri, emekçileri, gençliği birleşik mücadeleye çağıran genç komünistler çözümün devrimde, kurtuluşun sosyalizmde olduğunu yaptıkları konuşmalarla ifade ettiler.

Eylem sırasında çevrede biriken işçi ve emekçilerden sloganlara katılarak ve alkışlayarak destek verenler oldu. Bir süre sonra eyleme müdahale eden kolluk güçleri genç komünistleri zorla gözaltına aldılar. Zafer işaretleri ve sloganlarla gözaltına direnen genç komünistler, emekçilerin alkışları arasında zorla polis aracına bindirildiler. Önce Kemeraltı Karakolu’na, akşam saatlerinde ise sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüler.

Eylem boyunca ajitasyon konuşmaları aralıksız sürdürüldü. Eylemde, “Yaşasın bağımsız sosyalist Türkiye!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Eşit, bilimsel, parasız, demokratik, anadilde eğitim!”, “Devrimci irade teslim alınamaz!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” sloganları atıldı.

Kolluk güçleri eylem bitiminde çevrede bulunan ve eylemcilere destek veren üniversite öğrencilerine kimlik kontrolü yapmaya çalıştı.

6 Ekim akşamı serbest bırakılan 3 Ekim Gençliği okuru gözaltına alındıkları karakolda ince arama dayatmasına maruz kaldı. Arama dayatmasına karşı direnen devrimciler sağlık kontrolü için arabaya bindirildiklerinde de sloganlarını haykırdılar.

Bunun üzerine telaşa kapılan kolluk güçleri genç komünistleri zorla karakola geri sokmak zorunda kaldı.

Direniş sloganları hastane önünde de devam etti. Ekim Gençliği okurları darp edilerek susturulmak istendiler. İfade vermeyen ve saat 20.00 sıralarında serbest bırakılan 3 devrimci, polis tarafından el konulan pankartı almak istediklerinde ise karakoldan zorla çıkartılmak istendiler. Başarıyla gerçekleştirilen eylem sonrası Ekim Gençliği okurlarının çeşitli yerlerinde darp izleri ve morluklar oluştu.

Kızıl Bayrak / İzmir