18 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/36

  Kızıl Bayrak'tan
  “Bölgesel güç” hayalinin gerisindeki
tarihsel suç ortaklığı
  “Kürt açılımı”nın inandırıcılık krizi derinleşiyor
Emperyalist haydutlara geçit vermemek için etkin bir faaliyet!
Kapitalizm kirli ve kanlı
bir düzendir!
Kapitalizm sular altında boğmaya
devam ediyor!
  Sel felaketine ilişkin açıklama ve eylemlerden.
  Eğitim emekçileri hak gasplarına karşı eylemde!
  Kent AŞ işçilerinden Ankara yürüyüşü
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  Kürt ulusal sorunu üzerine değerlendirmelerden seçmeler...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/2
  Metal İşçileri Kurultayı 3. hazırlık semineri gerçekleşti
  Ulucanlar katliamı ve direnişi 10. yılında..
  Binler 12 Eylül düzenine karşı
alanlara çıktı
  “Sesimizi boğmaya gücünüz yetmez!”
  Zindanlarda tecrit ve işkence artarak devam ediyor.
  Filistin sorununda emperyalist çözüm planları.
  Almanya’da devrimci seçim faaliyetlerinden
  “Devrimin komutanı” devrimle birlikte yaşamaya devam edecek!
  İkiz kardeş: Zorbalık ve ikiyüzlülük! -
M. Can Yüce
  Ape Musa’nın katili sermaye devleti
Kürt sorununu çözemez!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Juan Almeida Bosque...

“Devrimin komutanı” devrimle birlikte yaşamaya devam edecek!

“Bu genç zenci militan işçiyi tanıdığım için kendimi ayrıcalıklı sayıyorum. Almeida zaman içinde devrimci bir grubun lideri, Moncada kışlası baskınında bir savaşçı, hapiste bir yoldaş, Granma çıkarmasında bir müfreze komutanı, İsyancı Ordusu’nda bir subay -Uvero’daki şiddetli çatışmada göğsüne aldığı kurşun yarası nedeniyle bir süre çatışmadan geri kalacaktı, Üçüncü Doğu Cephesi’ni yaratan komutan, zorba hükümeti deviren son muzaffer kavgamızda liderliği paylaştığımız bir yoldaş olacaktı.”

Fidel Castro, geçtiğimiz Cuma günü hayata gözlerin yuman “Devrimin komutanı” Juan Almeida Bosque’yi bu sözlerle anıyor.

Ramiro Valdés Menéndez, Guillermo García Frías’la birlikte “Devrim komutanı” ünvanı taşıyan üç kişiden biri olan Almeida Bosque, ilk adımdan beri Fidel Castro ile omuz omuza mücadele içinde olmuş, Küba devriminin zafere ulaşmasında olduğu kadar, devrimci yönetimin inşasında da önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Nitekim, “Devrimin komutanı” 82 yaşında hayata gözlerini yumduğunda, diğer etkinliklerinin yanısıra Küba Komünist Partisi Politbüro üyeliği ve Devlet Konseyi İkinci Başkanlığı görevlerini yürütüyordu.

1927 yılında başkent Havana’da, eski Havana’nın en yoksul mahallelerinden birinde dünyaya gelen Almeida Bosque, ailenin oniki çocuğundan biri olarak yetişir. Afrika kökenli siyahi Kübalılar’dan biri olan Almeida, devrim öncesinin tortularından biri olan ırkçılığa karşı mücadelede de önemli roller üstlenir.

Ailesine yardım etmek için duvarcı olarak çalışan Almeida, 1953 yılında işini bırakarak, Fidel Castro liderliğinde düzenlenen Moncada Kışlası baskınına katılır. Kışla baskını başarısızlığa uğrayınca, Almeida da hayatta kalan yoldaşlarıyla birlikte yakalanarak hapse atılır.

1955 yılında ilan edilen afla beraber salınınca, Fidel Castro ve diğer yoldaşlarıyla beraber Meksika’ya gider. Daha sonra Granma yatıyla Küba’ya geçen devrimciler arasında yer alan Almeida, Amerikancı Batista diktatörlüğüne karşı Sierra Maestra Dağları’nda başlatılan devrimci silahlı mücadelede önemli görevler üstlenir. 1958 yılında binbaşı rütbesi alan “Devrimin komutanı”, Devrimci Ordunun Santiago Birlikleri’ni yönetir.

Devrimin zaferinden sonra, 26 Temmuz Hareketi’nin partileşmesiyle birlikte Küba Komünist Partisi’ne üye olan Almeida, Ekim 1965’te merkez komite, daha sonra ise politbüro üyeliğine yükselir. Ayrıca 1961 yılında Küba’dan kaçan karşı-devrimcilerin katılımıyla CIA tarafından gerçekleştirilen Domuzlar Körfezi Çıkartması sırasında, devrimi savunmak için aktif olarak savaşan Almeida, CIA ile karşı-devrimci çetelerin başarısızlığa uğratılmasından sonra kurulan devrim mahkemesinde de görev alır.

Hayata gözlerini yumana kadar, emperyalist kuşatma altında bulunan Küba devriminin yaşatılıp geliştirilmesi için üst düzey sorumluluklar üstlenen Almeida Bosque, Küba devrimiyle özdeşleşen birkaç isimden biridir.

Devrimci bir komutan olmasının yanısıra müzik alanında da üretim yapan Almeida, Sierra Maestra dağlarındayken bile devimci şarkılar bestelemiştir. Yaşamının son yıllarına kadar şarkılar bestelemeye devam eden Almeida, aynı zamanda bir yazardır. Küba Cumhuriyeti Kahramanı ödülünü alan az sayıdaki kişiden biri olan Almeida, 300’ün üzerinde şarkı besteleyip on kitaba imza atmıştır.

Devrimle özdeşleşmiş liderlerden biri olan Juan Almeida Bosque, emperyalist kuşatmaya karşı direnen Küba devrimiyle birlikte yaşamaya devam edecektir.


 

 

 

 

Dünya çapında grev ve
direnişler yayılıyor...

 Dünyanın çeşitli ülkelerinde sermayenin saldırılarına karşı direnen işçi ve emekçiler grev ve direnişlerini sürdürüyorlar. Yeni Zelanda, Bangladeş, Arjantin, Zimbabve, Güney Afrika ve Romanya’da farklı işkollarında yaşanan saldırılara karşı grev ve direnişler sürürken yeni grevlere dönük hazırlıklar da devam ediyor...


Zimbabve’de öğretmenlerin grevi 3. haftasında

Zimbabve Öğretmenler Derneği (ZIMTA) tarafından yapılan grev 3. haftasına girdi.

Yeni dönemin başladığı 3 Eylül günü maaşlarının arttırılması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için ülke çapında greve çıkan öğretmenler hükümetten her hangi bir cevap alamadıkları için 3 haftadır grevlerini sürdürüyorlar.

ZIMTA yöneticisi Sifiso Ndlovu, yetkililer eğitime öncelik verene kadar grevi sürdüreceklerini söyledi. Ndlovu ayrıca önümüzdeki hafta yetkililerle görüşmeler yapılacağını da açıkladı.

ZIMTA’nın 150-500 dolar arasında ücret artışı talep ediyor, fakat hükümet bu talebi karşılayamayacaklarını söylüyor.


Bangladeş’te madenci grevi

Bangladeş’te bulunan Barapukuria Maden Ocağı’nda çalışan işçiler grev yaptı.

Kömür madeninde çalışan yaklaşık 1000 işçi Perşembe günü yaptıkları grevle ikramiye ve atılan işçilerin geri alınmasını talep ettiler.

Barapukuria Kömür Madeni Ltd. Şti.’de çalışan işçiler gece yarısı çıktıkları süresiz grevle, ikramiye ve yeraltındaki işçileri için doktor ve ambulans servislerinin sağlanması gibi 14 maddeden oluşan taleplerinin karşılanmasını istediler.

Perşembe günü yetkililerle yapılan görüşmelerde bir sonuca varılamaması üzerine greve çıkan kömür madeni işçileri ayrıca yaralı işçi arkadaşlarının tam maaş almasını istiyorlar.


Arjantin’de metro çalışanları eylemde

Arjantin’in en büyük kenti olan Buenos Aires’te metro çalışanları grev ve “ücret ödememe” eylemi yaptılar.

Geçtiğimiz günlerde metro çalışanları turnikeleri 2 saat boyunca açık tutarak ve iş bırakarak yeni kurulan sendikalarına hükümet tarafından yasal statü verilmemesini protesto ettiler.  

Arjantin yasalarına göre her bir sektörde sadece bir sendika yasal statü kazanabilir, toplu sözleşmeye oturabilir ve grev gerçekleştirebilir.

Buenos Aires’in 6 metro hattında gerçekleştirilen grevden 160 bin yolcunun etkileneceği açıklandı.


Yeni Zelanda’da grev...

Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde gıda dağıtımı yapan bir şirkette işçiler iş bıraktı.

12 Eylül günü saat 14.30’da yapılan grevle işçiler ücret düşüklüğünü protesto etti.

Ulusal Dağıtım Sendikası sözcüsü Paul Watson, personelin 10.39 ile 12.14 dolar arasında maaş aldığını söyledi ve bu maaşın yeterli olmadığını, işverenin daha fazla ödeme yapabileceğini ifade etti.


Güney Afrika’da tekstil işçileri greve gidiyor...

Güney Afrika’da tekstil işçileri önümüzdeki hafta grev yapacaklarını açıkladı. Giyim ve tekstil sektöründe yapılması planlanan greve ülke çapında 40 binin üzerinde işçi katılacak.

Grev kararı, işçilerin %7.9’luk ücret artışı talebine karşılık patronların %5 zam önerisi üzerine alındı.

Güney Afrika Tekstil İşçileri Sendikası (SACTWU) sözcüsü Andre Kriel, işçilerin tamamen üretimi durdurabileceğini, alternatif olarak ise fazla mesailere kalmama ya da günün belli bir süresince grev yapma gibi eylemler gerçekleştirebileceğini söyledi.


Romanya’da kamu çalışanlarından grev hazırlığı

Romanya’da yaklaşık 800 bin kamu çalışanının 5 Ekim tarihinde genel grev yapması bekleniyor.

Genel grev, kamu sektöründe ücretlerin düzenlenmesine ilişkin çıkarılması planlanan yasayı protesto etmek için yapılacak.

Eğitim sektöründen sendika federasyonu başkanı Aurel Cornea, sendikacıların daha iyi ücret talep ettiklerini ve kamu sektöründe işten atmaların yasaklanmasını istediklerini söyledi.