18 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/36

  Kızıl Bayrak'tan
  “Bölgesel güç” hayalinin gerisindeki
tarihsel suç ortaklığı
  “Kürt açılımı”nın inandırıcılık krizi derinleşiyor
Emperyalist haydutlara geçit vermemek için etkin bir faaliyet!
Kapitalizm kirli ve kanlı
bir düzendir!
Kapitalizm sular altında boğmaya
devam ediyor!
  Sel felaketine ilişkin açıklama ve eylemlerden.
  Eğitim emekçileri hak gasplarına karşı eylemde!
  Kent AŞ işçilerinden Ankara yürüyüşü
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  Kürt ulusal sorunu üzerine değerlendirmelerden seçmeler...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/2
  Metal İşçileri Kurultayı 3. hazırlık semineri gerçekleşti
  Ulucanlar katliamı ve direnişi 10. yılında..
  Binler 12 Eylül düzenine karşı
alanlara çıktı
  “Sesimizi boğmaya gücünüz yetmez!”
  Zindanlarda tecrit ve işkence artarak devam ediyor.
  Filistin sorununda emperyalist çözüm planları.
  Almanya’da devrimci seçim faaliyetlerinden
  “Devrimin komutanı” devrimle birlikte yaşamaya devam edecek!
  İkiz kardeş: Zorbalık ve ikiyüzlülük! -
M. Can Yüce
  Ape Musa’nın katili sermaye devleti
Kürt sorununu çözemez!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binler 12 Eylül düzenine karşı

alanlara çıktı... 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin 29. yıldönümünde alanlara çıkan binlerce kişi darbecilerin yargılanmasını ve 12 Eylül karanlığının son bulmasını istedi.

İstanbul’da 12 Eylül mitingi

İstanbul’da bir araya gelen kitle örgütleri, siyasi partiler ve ilerici kurumlar “12 Eylül sürüyor - Gerçeğin ve adaletin peşindeyiz” şiarıyla Kadıköy’de miting gerçekleştirdi.

Tepe Nautilus önünde toplanan kitle yoğun yağmura rağmen darbecilerin yargılanmasını talep eden pankart ve sloganlarla Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüş kolu; 78’liler Federasyonu, DİSK Emekli-Sen, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB, İTO, ABF, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkevleri, Genç Umut, Öğrenci Kolektifleri, İHD İstanbul Şubesi, İstanbul Ahali, UİD-DER, Özgürlükçü Sol, Sosyalist Umut, Öğrenci Muhalefeti Gençlik Hareketi, EMEP, TKP, ESP, Köz, DTP, EHP, SDP, TÖP, SP, Gençlik Muhalefeti, ÖDP, Kaldıraç, Özgür Eğitim Platformu, Çağrı, Ürün Sosyalist Dergi, P. Devrimci Duruş, Odak, Marksist Bakış ve DİP’ten oluştu.

Miting programında basın açıklamasını okuyan 78’liler Girişimi sözcüsü Celalettin Can darbeciler tarafından, 60’lı 70’li yıllarda gelişen mücadelenin tasfiye edildiği vurguladı.

Kürt sorununa da değinen Can, darbeciler yargılanmadıkça yeni darbelerin planlanacağını söyledi. Anayasa’nın 15. maddesinin kaldırılmasını ve darbecilerin yargılanmasını talep etti.

DTP Milletvekili Gülten Kışanak, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DESA direnişçisi Emine Arslan ve Sinter Metal direnişçisi Halit Yıldırım’ın da birer konuşma gerçekleştirdiği miting, yoğun yağmur nedeniyle erken sona erdi.


Ankara’da 12 Eylül mitingi

“12 Eylül darbecilerini birlikte yargılayalım!”, “12 Eylül sürüyor, darbeciler yargılansın! Gerçeğin ve adaletin peşindeyiz” şiarıyla Ankara’da biraraya gelen ilerici, devrimci kurumlar Ankara tren garı önünde toplanarak Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

Mitingte yapılan konuşmada ülkenin birçok yerinde emperyalizme, faşizme, gericiliğe, şovenizme karşı mücadele edenler selamlandı. Darbe rejiminin ve kültürünün sürdüğü bu dönemde mücadelenin sürdüğü ve darbe rejimi ile hesaplaşılacağı belirtildi.

Ortak açıklamanın ardından Ankara Yazar ve Sanatçıları adına Ahmet Telli, 12 Eylül’ün devrimcileri yok etmeye yönelik bir girişim olduğunu söyledi.

Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı mitinge Devrimci 78’liler Federasyonu, 68’liler Dayanışma Derneği,  DİSK, KESK, TMMOB, TTB, TÖK, ASMMMO, Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkevleri, Liseli Genç Umut, Alınteri, Kaldıraç, Özgür Lise, ÖEP, SDH, ÇHD, ODAK, Tüm –İGD, Partizan, Özgürlükçü Sol, DTP, EHP, EMEP, Sosyalist Parti, SDP, ÖDP, TKP katılırken BDSP de “Eylül Karanlığını Yırtacağız, Yeni Ekimler Yaratacağız” pankartıyla mitingte yerini aldı.

Aynı günün akşamında ise Yüksel Caddesi’nde “Güneş Yine Doğuyor” adlı tiyatro ve 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananları anlatan belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Grup Kibele türkü, marşlar ve halay parçalarından oluşan bir müzik dinletisi sundu.


İzmir’de 12 Eylül eylemleri

İzmir’de 12 Eylül gündemli iki eylem yapıldı. İlk eylem Güzelbahçe Tansaş önünde bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi bileşenlerinin Kenan Evren’nin evinin önüne gerçekleştirdiği yürüyüştü.


Kenan Evren’in evinin önünde basın açıklaması

“12 Eylül yargılanacak / İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri” ve “Yaşasın devrim ve sosyalizm / Devrimci 78’liler Federasyonu-İzmir 78’liler Derneği” pankartlarının taşındığı eylemde Kenan Evren’nin evinin önüne gelindiğinde basın açıklamasına geçildi.


Konak’ta 12 Eylül protestosu

İkinci eylem ise Basmane Meydanı’ndan Konak Meydanı’na yapılan yürüyüşle gerçekleşti. Yürüyüşte “12 Eylül yargılanacak! / İzmir Emek ve Demokrasi güçleri”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm / Devrimci 78’liler Federasyonu-İzmir 78’liler Derneği”, “Okullarımızdan darbecilerin isimlerini sileceğiz / Eğitim-Sen İzmir Şubeleri”, “12 Eylül yargılanacak / KESK İzmir Şubeler Platformu” ve TMMOB pankartları açıldı.

Deniz, Mahir, İbrahim, Erdal ve Eylül şehitlerinin resimlerinin taşındığı eyleme birçok kitle örgütü ve kurum katıldı.

Basın açıklamasını Filiz Yalçın okudu. Yalçın konuşmasında, darbenin niçin ve kimlere karşı yapıldığına değindi. Emekçi halkların geleceğini ellerinden alan ve egemenlerin doğrudan çıkar sözcülüğüne soyunan AKP’nin demokrasi mücadelesi vermesinin mümkün olmadığını vurguladı.

BDSP eyleme, “12 Eylül karanlığı sürüyor! Hesabını işçi-emekçiler soracak / Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu” pankartı ve kızıl bayraklarla katıldı.


Adana’da coşkulu eylem

Adana’da 5 Ocak Meydanı’nda toplanmaya başlayan kitle “12 Eylül darbecileri yargılansın” pankartının açılmasının ardından İnönü Parkı’na doğru yürüyüşe geçti.

İHD Adana Şube Başkanı tarafından okunan ortak açıklamada darbenin 29. yılında ülkenin hala darbe anlayışıyla yönetildiğine ve darbe sırasında 24 Ocak kararlarını uygulayabilmek için yapılan katliamlar ve uygulanan baskı politikalarına değinildi. Darbecileri yargılama iddiası taşıyan AKP’nin samimiyetsizliğine değinilen açıklamada darbecilerin yargılanmasına engel olan 15. maddenin kaldırılmamasının örnek gösterildiği açıklamada Diyarbakır Cezaevi’nin kapatılarak yerine okul yapılması söylemi de eleştirildi.

İHD, KESK, DİSK, ATO, DTP, ÖDP, EMEP, SDP, TÖP, Halkevleri, DİP-G, Sosyalist Parti, Alınteri, Türkiye Gerçeği, Sosyalist Feminist Kolektif, EHP, TMMOB, MKM DER, SEH, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği, ÇHKM ve SHP tarafından gerçekleştirilen eyleme BDSP de destek verdi. Yağmura rağmen coşkulu geçen eyleme 400’ün üzerinde kişi katıldı.


Antakya’da ortak eylem

Antakya’da ilerici devrimci kurumlar tarafından gerçekleştirilen yürüyüşün ardından basın metni okundu.

DİSK / Genel-İş Hatay Şube Başkanı Mehmet Güleryüz’ün okuduğu basın açıklamasında cuntacıların yargılanması istendi. 78’liler Girişimi, KESK, DİSK, HTO, DEKSAT, EMEP, ÖDP, DTP, TÖP, İHD, ESP, Halkevleri, EHP, Alınteri, Sosyalist Parti, SEH, AKA-DER’in örgütlediği eyleme BDSP ve Partizan da destek verdi.


Bursa’da 12 Eylül yürüyüşü

Bursa’da protesto amaçlı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kent Meydanı’ndan “12 Eylül sürüyor / 12 Eylül’ün hesabını halk soracak / Paşa paşa yargılanacaksınız” pankartı ile yürüyüşe geçildi. Basın açıklamasının yapılacağı Fomara Meydanı’na yaklaşınca şiddetli yağmur bastırmaya başladı. Buna rağmen alana giriş yapıldı. Yağmur altında sloganlarla toplanan kitle devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Saygı duruşunun ardından atılan sloganlardan sonra yağmurun şiddetini arttırması nedeniyle basın açıklaması yapılamadı ve eylem sona erdirildi.

Eylemi BAMİS, BATİS, BDSP, Birleşik Metal-İş Sendikası, ÇGD, ÇHD, Dev Sağlık-İş, DHF, DİSK Bölge Temsilciliği, DTP, EMEP, ESP, Gençlik Muhalefeti, Genç-Sen, Genel-İş, Günyüzü Kadın Derneği, Halkevleri, İHD, İşçi Hakları Derneği, KESK, Livane Kültür ve Sanat Derneği, Nilüfer Yerel Gündem 21, ÖDP, ÖSH, Partizan, Petrol-İş, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, SDP, Sosyalist Parti, SODAP, TKP, Tuncelililer Derneği, Yurtsever Cephe İşçi Birliği, 78’liler Girişimi örgütledi.


Tokat’ta 12 Eylül protestosu

Tokat’ta basın açıklaması gerçekleştiren “Tokat İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Mücadele İnisiyatifi” hala devam eden 12 Eylül rejimine karşı çözümün örgütlü mücadelede olduğunu vurguladı.

Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan açıklama 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını konu alan skeçle başladı. İlgi izlenen skecin ardından basın açıklamasına geçildi.

Açıklamada, 12 Eylül’ün nedenlerine ve sonuçlarına vurgu yapılarak çözümün örgütlü mücadelede ve toplumsal düzenin değişmesinde olduğu belirtildi.

Eğitim-Sen Tokat Şubesi’nin de destek verdiği açıklamaya 60’a yakın emekçi katıldı.


Kırşehir’de 12 Eylül protestosu

Kırşehir Ahi Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemde konuşan KESK dönem sözcüsü ve Eğitim-Sen Kırşehir Şube Başkanı Fevzi Kılıç 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını istedi.

Yaklaşık 40 kişinin katıldığı eylemde 12 Eylül karşıtı sloganlar sıklıkla atıldı.


Eskişehir’de 12 Eylül yürüyüşü

Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri, Yediler Parkı’ndan Adalar Migros önüne düzenledikleri yürüyüşle 12 Eylül askeri faşist darbesini protesto etti.

12 Eylül’de şehit düşen devrimcilerin fotoğraflarının taşındığı eylemde sloganlar eşliğinde Adalar Migros önüne yürüdü. Burada basın açıklamasını DİSK Birleşik Metal-İş Şube Başkanı Bayram Kavak okudu.

Açıklamada, aradan 29 yıl geçse de 12 Eylül’ün unutulamayacağını söyleyen Kavak, “12 Eylül`ü unutmak eşitliği unutmak, zulmü unutmak anlamına gelir. Bizler bir an önce darbecilerden ve çetecilerden hesap sorulmasını istiyoruz” dedi.


Kayseri’de 12 Eylül protestosu

Sivas Caddesi’nde gerçekleştirilen eylemde konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Ünsal 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını istedi.

Ünsal konuşmasının devamında, 12 Eylül’ün tam bir sermaye egemenliğini sağlamak istediğine işaret ederek bugün Türkiye’de hala siyasetin sermaye kesiminin tekelinde piyasacılığın yüceltildiği, emeğin tanınmadığı, emekçilerin açlık sınırının, yoksulluk sınırının altında sefalete mahkûm edildiğine dikkat çekti.

Ünsal, 12 Eylül rejiminin hala sürdüğünü vurgulayarak aradan geçen 29 yıla rağmen darbeci generallerle hesaplaşılamadığını ve 12 Eylül’ün ürünü olan 1982 Anayasası’nın çöpe atılamadığını belirterek 12 Eylül generallerinin yargılanmasını istedi.

BDSP, ESP, DHF, EMEP, EĞİT-DER ve KESK bileşenlerinin katıldığı eyleme 70 kişi katıldı.


Manisa’da 12 Eylül eylem ve etkinlikleri

12 Eylül darbesinin yıldönümü vesilesiyle 9 Eylül Çarşamba günü Manisa Kenan Evren Sanayi Sitesi’nin önünde yapılan eylemin ardından, 11 Eylül Cuma günü Manolya Meydanı’nda 12 Eylül’ü anlatan bir fotoğraf sergisi düzenlendi.

Serginin açılışında sergiyi düzenleyen kurumlar tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Aynı sergi 12 Eylül Cumartesi günü Belediye Kültür Sarayı Sitesi’nde de devam etti ve bir panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşmaların genel çerçevesini 12 Eylül’ün ağır baskı koşulları oluştururken, bu çerçevede Kürt sorununun çözümü için de demokrasi mücadelesinin güçlendirilmesi çağrısı yapıldı.

Etkinliğe 200 kişi katıldı. SHP’nin ve ÖSH’ın sonradan imzasını çektiği etkinlik, ÖDP, EMEP, DTP, TKP, SES, Emekli-Sen, HBVAKV ve SAHHAD tarafından örgütlendi. 12 Eylül gündemli tüm etkinliklere MİB-DER de katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul- Ankara- İzmir- Adana- Antakya- Bursa- Tokat- Kırşehir- Eskişehir- Kayseri- Manisa

 

 

 

 

Kartal’da 12 Eylül protestosu

12 Eylül askeri faşist darbesinin 29. yıldönümü Kartal’da 14 Eylül akşamı gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Alınteri, Partizan, Devrimci Hareket tarafından örgütlenen eyleme Kaldıraç, DHF ve Halk Cephesi destek verdi.

Kartal Merkezdeki dolmuş duraklarında saat 19.30’da başlayan eylem “Katil devlet hesap verecek” şiarının yer aldığı pankart arkasında Bankalar Caddesi boyunca yapılan yürüyüşle başladı.

Kartal Meydanı’na kadar devam eden yürüyüş çevredeki emekçiler tarafından alkışlarla desteklendi. “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganları sıklıkla atıldı.

Kartal Meydanı’nda yapılan açıklamada, 12 Eylül darbesinin yarattığı atmosfer ve ortaya çıkardığı bilanço özetlendi. Açıklamada, 12 Eylül düzeninin devlet şahsında hala yaşadığı vurgulandı.

Darbe karşıtı söylemlerin ne kadar boş olduğunun 12 Eylül darbecilerinin sahiplenilmesiyle ortaya çıktığının vurgulandığı açıklamada Ergenekon gibi örgütler dağıtılsa da MİT, JİTEM, kontrgerillanın devletin elinde var olmaya devam ettiği söylendi.

“Darbecilerden ve onların düzenine tek karşı koyacak güç işçi sınıfı ve emekçilerin devrimci gücüdür” ifadelerine yer verilen açıklamaya yaklaşık 200 kişi katıldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylem sloganlarla sona erdi. Eylem bitiminde tüm katılımcılar festival alanındaki standlara doğru sloganlarla yürüdü.

BDSP’liler eyleme BDSP flaması ve dövizlerle katıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 


12 Eylül’de kaybedilenlerin
dosyası açıklandı

Kayıp yakınları 12 Eylül günü, Galatarasay Lisesi önünde 233. kez yaptıkları eylemle 12 Eylül faşist darbesi sonrasında kaybedilenlerin dosyasını açıkladı.

Gözaltında kaybedilenlerin resimlerinin taşındığı oturma eyleminde, 12 Eylül cuntasında kaybedilenlerin isimlerinin yazılı olduğu pankart açıldı.

Basın açıklamasını İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç gerçekleştirdi.

Kılıç, Yunanistan, İspanya ve Şili’de darbecilerin yargılanarak cezalandırıldıklarını hatırlattı. Türkiye’de ise 12 Eylül darbecilerinin yargılanmadığı gibi korunduğunu, kollandığını, devletin en üst makamlarınca ağırlandığını söyledi.

1980-1990 tarihleri arasında kayıtlara geçen 13 kayıp olduğunun, gerçek sayının ise bilinmediğinin belirtildiği açıklamada, gözaltına alınanların, görgü tanıklarının ifadeleri ile işkence gördüklerinin belirlendiği ve daha sonrasında ise kendilerinden haber alınamadığı söylendi.

Kılıç, Kenan Evren’in ve kayıpların dosyalarını 29 yıldır zaman aşımına terk eden tüm yetkililerin yargılanmasını, Kenan Evren başta olmak üzere tüm darbecilerin adlarının okullardan, caddelerden, bulvarlardan kaldırılmasını istedi. Bu adları kaldırmamakta ısrar eden tüm yetkilileri darbe yandaşı olarak ilan ettiklerini ve kaybedenlerin suç ortağı saydıklarını söyledi.

Eylemde, 1980 ve 1990 tarihleri arasında kaybedilenlerin arasında yer alan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır, Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, Maksut Tepeli’nin arkadaşı Niyazi Armutlu, Hüseyin Morsümbül’ün yakını Leman Yurtsever birer konuşma yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul