18 Eylül 2009
Sayı: SİKB 2009/36

  Kızıl Bayrak'tan
  “Bölgesel güç” hayalinin gerisindeki
tarihsel suç ortaklığı
  “Kürt açılımı”nın inandırıcılık krizi derinleşiyor
Emperyalist haydutlara geçit vermemek için etkin bir faaliyet!
Kapitalizm kirli ve kanlı
bir düzendir!
Kapitalizm sular altında boğmaya
devam ediyor!
  Sel felaketine ilişkin açıklama ve eylemlerden.
  Eğitim emekçileri hak gasplarına karşı eylemde!
  Kent AŞ işçilerinden Ankara yürüyüşü
  İşçi ve emekçi hareketinden..
  Kürt ulusal sorunu üzerine değerlendirmelerden seçmeler...
Demokrasi mücadelesi ve Kürt sorunu/2
  Metal İşçileri Kurultayı 3. hazırlık semineri gerçekleşti
  Ulucanlar katliamı ve direnişi 10. yılında..
  Binler 12 Eylül düzenine karşı
alanlara çıktı
  “Sesimizi boğmaya gücünüz yetmez!”
  Zindanlarda tecrit ve işkence artarak devam ediyor.
  Filistin sorununda emperyalist çözüm planları.
  Almanya’da devrimci seçim faaliyetlerinden
  “Devrimin komutanı” devrimle birlikte yaşamaya devam edecek!
  İkiz kardeş: Zorbalık ve ikiyüzlülük! -
M. Can Yüce
  Ape Musa’nın katili sermaye devleti
Kürt sorununu çözemez!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eğitim emekçileri
hak gasplarına karşı eylemde!

 KESK’e bağlı Eğitim-Sen, kamu emekçilerinin 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı başlangıcında ek ders ücretlerinin eksiksiz ödenmesi, eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim ve bilim emekçilerine ödenmesi talebiyle 16 Eylül günü alanlardaydı.

Ülke genelinde sevk eylemleri gerçekleştiren eğitim emekçileri İstanbul, Adana, Bursa, Tokat, Kayseri ve Manisa’da yürüyüş ve basın açıklamaları gerçekleştirdi.


İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüş

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, ek ders ücretlerinin gaspedilmesini Sultanahmet Meydanı’ndan Cağaloğlu’nda bulunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaptığı yürüyüşle protesto etti.

Yaklaşık 400 kişilik kitlenin “Yaşasın grev yaşasın toplu sözleşme!”, “Hükümet elini ek dersimden çek!”, hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!” sloganları eşliğinde gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklama, sel felaketinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşuyla başladı.

Yürüyüş sırasında yoğun olarak Kamu Emekçileri Bülteni’nin dağıtımı yapıldı.


Adana’da ek ders eylemi

Eğitim-Sen Adana Şubesi İnönü Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Şube binası önünde toplanan eğitim emekçileri “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!”, “Ek ders hakkımız gasp edilemez!” sloganlarıyla İnönü Parkı’na yürüdüler.

Eğitim emekçileri adına basın metnini okuyan Güven Boğa, Haziran ayında iki hafta süren ek derslerin ücretlerinin ödenmemesinin yanısıra Eylül ayındaki ek ders ücretlerinin bayram haftasında da çalışılmasına rağmen ödenmeyeceğini ifade etti. Açıklamanın devamında yüzbinlerce eğitim emekçisini ilgilendiren bu soruna karşı sessiz kalmayacaklarını dile getirdi.

Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.


Bursa’da yürüyüş...

Bursa’da saat 11.00’de Ünlü Cadde’de toplanan eğitim emekçileri ellerindeki döviz ve flamalarla yürüyüşe geçtiler. Ajitasyon konuşmaları ve sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşle Orhangazi Parkı’na gelen yaklaşık 300 kişi adına Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Cemal Akkurt basın açıklaması yaptı.

Eğitim alanında yaşanan sorunları ve eğitim emekçilerinin yaşadığı sıkıntıları anlatan Akkurt’un ardından eylem sona erdi.

Eylem boyunca “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Ek ders hakkımız gaspedilemez”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Eğitim haktır satılamaz!”, “Parasız eğitim parasız sağlık!”, “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!” sloganları atıldı.


Tokat’ta basın açıklaması...

Okullarından sevk alarak saat 11.00’de Eğitim-Sen Tokat Şube binası önünde toplanan eğitim emekçileri GOP Bulvarı boyunca sloganlarla yürüdü.

“Füzeye değil eğitime bütçe!”, “Toplu sözleşme hakkımız grev silahımız!”, “İMF defol bu memleket bizim!” sloganlarının atıldığı eylem şube başkanının yaptığı basın açıklaması ile sürdü. Seminer döneminde ek ders ücretlerinin eksiksiz ödenmesi ve eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına verilmesinin gerektiğinin vurgulandığı eyleme 50 eğitim emekçisi katıldı.  


Kayseri’de eylem...

Kayseri’de saat 11.00’de meydan pano altında biraraya gelen eğitim emekçilerine seslenen Eğitim-Sen Kayseri Şube Başkanı Sedat Ünsal, eğitim emekçilerinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için eylemlerine devam edeceklerini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından eğitim emekçileri halaylar çekti.

Eylemde, “Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz?”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Yaşasın parasız, bilimsel, demokratik eğitim!”, “Krizin bedeli patronlara!” “Emekçiyi satanı, biz de satarız!”, “Devlet güdümlü sendikalara hayır!”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır!” sloganları atıldı. BDSP’nin de destek verdiği eyleme yaklaşık 90 kişi katıldı. Kayseri’deki sevk eylemine yüzde 50 oranında katılım sağlandı.


Manisa’da yürüyüş...

Manisa’da Manolya Meydanı’nda toplanan eğitim emekçileri Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca alkışlar ve sloganlar eksik olmadı.

Eğitim-Sen Manisa Şube Başkanı Fatih Yoğurtçuoğlu tarafından okunan basın açıklamasında eğitim emekçilerin ek ders ücretlerinin gasp edilmesi bir haksızlık olarak nitelendirildi.

Vizite alarak gelen öğretmenlerin eylemine 50 kişi katıldı. Eylem boyunca “Savaşa değil eğitime bütçe!”, “Zam zulüm işkence işte AKP!”, “İşte sendika işte KESK!”, “Gerici faşist eğitime hayır!”, “Sürgünler bizi yıldıramaz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Adana-Bursa-Tokat-Kayseri- Manisa



 

 

Asistanlardan soruşturmalara tepki...

 İstanbul Üniversitesi Araştırma Görevlisi Temsilciler Kurulu ve Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, İstanbul Üniversitesi’nde 40 asistana daha soruşturma açılmasını 14 Eylül günü İ.Ü Beyazıt Kampüsü Ana Kapı önünde gerçekleştirdiği eylemle protesto etti.

Eylemde, soruşturmalara derhal son verilmesi istendi.

Öğrenci Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle, “Asistan kıyımına son” ve Herkese iş güvencesi Hemen şimdi / Eğitim-Sen 6 Nolu Şube” pankartları açarak sloganlarla İÜ Beyazıt Kampüsü Ana Kapı önüne geldi.

Yürüyüş ve eylem boyunca, “Soruşturmalar geri çekilsin!”, “Asistan kıyımına son!”, “Doktoralı işsiz olmayacağız!”, “Rektör soruştur, hepimizi soruştur!” ve “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganlarını atan araştırma görevlileri adına basın açıklamasını Cemil Ozansü okudu.

Ozansü, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nün, 50/d uygulamasına karşı mücadele eden araştırma görevlilerinden 40’ına daha disiplin soruşturması açtığını belirtti.

İÜ. Rektörlüğü’nün yaz aylarında toplam 50 kişiye soruşturma açtığını belirten Ozansü, soruşturmalara derhal son verilmesini ve yargı kararlarının uygulanmasını istedi.

Açıklamanın ardından Eğitim-Sen 6 Nolu Şube adına da açıklama yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Bursa’da ataması yapılmayan öğretmenler eylemde

 Eğitim-Sen Bursa Şubesi ve Bursa Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı ortak basın açıklamasıyla kadrolu çalışma talebini dile getirdi.

Eylemde ilk olarak Bursa Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu sözcüsü Remziye Sakin basın açıklamasını okudu. Sakin, kadrolu atamalar yapılana kadar mücadelelerine yılmadan devam edeceklerini belirtti.

Sakin’in ardından Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Cemal Akkurt açıklama yaptı. Akkurt sayıları iki yüz bini aşan güvencesiz eğitim emekçileri ve işsiz öğretmen adayları ile birlikte mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Açıklamaların ardından Milli Eğitim Müdürlüğü önünde 10 dakika oturma eylemi yapıldı. Eğitim-Sen’in 16 Eylül Çarşamba günü Ünlü Cadde’de ek ücretler ile ilgili yapacağı eylemin çağrısıyla açıklama sona erdi.

Eylemde “Ücretli köle olmayacağız!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!”, “Kadrolu çalışmak istiyoruz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “KPSS kaldırılsın!”, “Sefalete teslim olmayacağız!”, “Eğitim haktır satılamaz!”, “Diplomalı işsiz olmayacağız!” sloganları atıldı. Basın açıklamasına yaklaşık 80 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Eskişehir’de eylem

Eskişehir’de ataması yapılmayan öğretmenler, atamaların yapılacağı gün olan 14 Eylül’den bir gün önce Adalar Migros önünden Yediler Parkı’na yürüyüş düzenlediler. Hükümetin uygulamalarını protesto ederek taleplerini dile getirdiler.

Slogan ve alkışlar eşliğinde Hamamyolu Yediler Parkı’na gelen ataması yapılmayan öğretmenler adına okunan basın açıklamasında; atamaların eşitsizliğine ve dışarıda bıraktığı kitleye dikkat çekildi.

“Ücretli öğretmenlik kaldırılarak tüm öğretmenlerin kadrolu atanması, KPSS’nin kaldırılması, açıktaki tüm öğretmenlerin ataması yapıldıktan sonra öğretmen yetiştiren fakültelere ihtiyaca göre öğrenci alınması” taleplerini sıralayan ataması yapılmayan öğretmenler slogan ve alkışlarla eylemlerini noktaladı.  

Kızıl Bayrak / Eskişehir