28 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/33

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin “Kürt açılımı” açmazda!
  “Demokratik açılım” tartışmaları Kürt halkına saldırılar eşliğinde sürüyor!
  Emperyalist-kapitalist sistemin haydutları 1-7 Ekim’de Türkiye’ye geliyor.
  Haksız savaşların kiri silinemiyor
Sosyal yıkım saldırılarına
karşı mücadeleye!
Sermaye düzeninin
kolladığı iki katil!
Asemat’ta eylem, Asil Çelik’te
açlık grevi..!
Entes direnişinden
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  Sermaye düzeninin Kürt sorununda tarihi çözümsüzlüğü
  Bir sendikalaşma deneyiminin gösterdikleri.
  3. köprü projesi: Yeni bir talan ve
çevre katliamı
  Afganistan’da seçim oyunu
  CIA’ya işkence soruşturması
  İlaç tekelleri insan yaşamını
hiçe sayıyorlar
  “Açılımlar” ve devrimci yurtsever
tutum üzerine
  Din tacirlerinin Ramazan’dan yansıyan görüntüleri
  Bültenlerdern.
  Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden
mektup
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ağustos bültenlerinde
mücadele çağrısı!

Sermaye sınıfının saldırıları eşliğinde geçen yaz dönemi boyunca sınıfa seslenişlerini sürdüren yerel işçi bültenleri, krizin acı faturasıyla karşılaşan işçi ve emekçilere ulaşmaya devam ediyorlar.

Her bülten seslendiği bölgenin kendine özgü gündemlerini işlese de, yerel işçi bültenlerinin Ağustos ayı sayılarının ortaklaştığı nokta sermayenin artan saldırılarına karşı mücadele çağrıları. Hemen hemen tüm bültenlerin kapak sayfaları kölelik yasalarına karşı mücadele çağrısını yükseltiyor. İstanbul’un çeşitli bölgelerinde çıkan yerel işçi bültenleri Ekim ayında gerçekleştirilecek olan Metal İşçileri Kurultayı’nın hazırlıklarına yer verirken, süren grev ve direnişlerin haberleri tüm yerel bültenlerde göze çarpıyor.

Bursa’da Bursa İşçi Bülteni, Adana’da Sanayi İşçileri Bülteni, İzmir’de Çiğli İşçi Bülteni’nin Ağustos ayı sayıları sanayi havzalarında ulaşırken, İstanbul Tuzla’da tersane işçilerinin sesi olmayı sürdüren ROTA, Küçükçekmece yerelinde çıkan Emekçinin Gündemi, Esenyurt’ta Esenyurt İşçi Bülteni, Ümraniye’de OSB-İMES İşçi Bülteni, Anadolu Yakası’nda Anadolu Yakası İşçi Bülteni ve Gaziosmanpaşa İşçi Bülteni yerellerin sesi ve soluğu olma özelliği taşıyorlar.

Yeni sayısı Ağustos ayının başında çıkan Bursa İşçi Bülteni,  kapak sayfasından “sermayenin saldırılarına karşı mücadele” çağrısını yükseltirken, bültenin ilerleyen sayfalarında sürmekte olan grev ve direnişlerle dayanışma çağrısı yapılıyor. Diğer yerel bültenlerde olduğu gibi Bursa İşçi Bülteni’nde de “Özel istihdam büroları” yasasına karşı mücadele çağrısı yer buluyor.

Adana’da çıkan Sanayi İşçileri Bülteni ağırlıklı olarak Seyhan Belediyesi’nde yaşanan işçi kıyımını ve buna karşı sergilenen direnişi işliyor. Kapak sayfasında Seyhan Belediyesi’nde yaşanan işten atma saldırısını işleyen bültenin ilerleyen sayfalarında belediye işçileriyle yapılmış röportajlara ve kölelik yasalarına karşı mücadele çağrısı içeren yazılara yer veriliyor.

İzmir’de Çiğli yerelinde çıkan Çiğli İşçi Bülteni de diğer yerel bültenler gibi kapak sayfasında kölelik yasalarına karşı mücadele çağrısını içeriyor. İzmir’de Kent AŞ işçilerinin süren direnişinin de işlendiği bülten sayfalarında ayrıca çeşitli illerde devam eden grev ve direnişlerin dökümü sunuluyor. Bültenin ilerleyen sayfalarında ise işçi yazıları ve Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’la dayanışma mesajları göze çarpıyor.

ROTA 2 yaşında!: Sınıf devrimcilerinin Tuzla tersaneler bölgesinde yürüttükleri yoğun ve sistemli bir faaliyetin ürünü olarak yayın hayatını sürdüren Tersane İşçilerinin Sesi ROTA, Ağustos ayı sayısında ikinci yaşını selamlanıyor. Tersane işçileri ROTA’yı sahiplenmeye çağrılıyor. Volkan Yaraşır ve Yüksel Akkaya’nın gönderdiği 2. yıl mesajlarına da yer verilen ROTA’nın bu sayısında tersaneler cehenneminde yaşanan iş cinayetleri de gündemleştiriliyor.

Ankara’da sınıf devrimcilerine yönelik olarak gerçekleştirilen tutuklama terörünün de yer bulduğu ROTA’da ayrıca diğer yerel bültenlerde olduğu gibi Alpagut maden işçilerinin 40 yıl önce bıraktıkları mücadele deneyimi yansıtılıyor.

Esenyurt yerelinde çıkan Esenyurt İşçi Bülteni kölelik yasalarına karşı mücadele çağrısı yaparken, ulaşım ve temel ihtiyaçlara yapılan zamlarla birlikte harç zamlarını da kapak sayfasına taşımış bulunuyor. Bültenin ilerleyen sayfalarında süren grev ve direnişlerin dökümü sunuluyor. Esenyurt bölgesinde farklı sektörlerde çalışan işçilerin yazılarının da göze çarptığı bülten sayfalarında Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı’nın sonuç bildirgesine de yer verilmiş.

Entes direnişiyle dayanışma çağrısı: Ümraniye bölgesinde yürütülen sistemli seslenişin bir ürünü olan OSB-İMES İşçi Bülteni’nin sayfalarında ise bölgede süren Entes direnişine ağırlıklı olarak yer veriliyor. Entes’te Gülistan Kobatan’ın sürdürdüğü direnişin 100. günü öncesinde çıkan bültende geçtiğimiz günlerde fabrika önünde gerçekleştirilen 100. gün etkinliğinin çağrısı yer alıyor.

Hazırlıkları devam eden Metal İşçileri Kurultayı’nın çalışmalarına ve yerellerde oluşturulan hazırlık komitelerinin açıklamalarına yer veren OSB-İMES İşçi Bülteni çeşitli fabrikalardan gelen işçi yazılarıyla krize ve sermayenin saldırılarına karşı bölgede yürütülen mücadelenin kürsüsü olma özelliğini taşıyor. Dünya sınıf hareketinde öne çıkan grev ve direniş örneklerinin de yansıtıldığı bülten sayfalarında Entes’teki direniş güncesine de yer veriliyor.

Sermayenin saldırılarının yanında grev ve direniş iradesini vurgulayan kapak sayfasıyla çıkan Anadolu Yakası İşçi Bülteni’nin Ağustos ayı sayısında Metal İşçileri Kurultayı’nın hazırlıklarına ve kurultay çağrısını içeren yazılara yer veriliyor. Bültenin ilerleyen sayfalarında ise Ankara BDSP’ye yönelik tutuklama terörü işleniyor.

Arka kapağında patronların “öldük bittik” yalanlarını gerçek rakamlarla teşhir eden Anadolu Yakası İşçi Bülteni bölgedeki işçi ve emekçilerle buluşmayı sürdürüyor.

Küçükçekmece bölgesinde yürütülen uzun soluklu sınıf çalışmasının ürünü olan Emekçinin Gündemi’nin Ağustos ayı sayısında ise bölgedeki işçi ve emekçiler sermayenin “özel istihdam büroları” saldırısına karşı uyarılıyor. Yasanın içeriğine ilişkin bir yazıya yer verilen kapak sayfasını zamlara karşı yapılan mücadele çağrısı ve bölgedeki kimi fabrikalarda yaşanan gelişmeler izliyor. Bu gelişmeler arasından BMİS’teki iç hesaplaşmanın sonucu olarak Türk Metal’e geçen Surtel Kablo süreci dikkat çekiyor.

Bültenin orta sayfalarında ise geçtiğimiz hafta sağlanan anlaşma ile sona eren Halkalı Kağıt grevi ve Alpagut işçilerinin, 40 yıl önce yaşanan grev deneyiminin ardından hakları için başlattıkları fiili grevleri tarihsel yönüyle beraber ele alınıyor.

Bültenin arka kapağında yer almaya devam eden kültür-sanat köşesinde ise “Kapitalizmi anlamak” başlıklı yazıya yer veriliyor.

“Kıdem tazminatı hakkımızı savunalım!” şiarına kapak sayfasına taşıyan Gaziosmanpaşa İşçi Bülteni ise MEHA işçilerinin kazanımla sonuçlanan direnişini işliyor. Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi’nin kurultay çalışmalarına katılmaya çağıran metni de bülten sayfalarında göze çarpıyor.

Sınıf hareketinde son dönemde ortaya çıkan direnişler ise bültenin bir başka yönünü oluşturuyor. Entes direnişçisi Gülistan Kobatan’ın direnişe başladığı günlerde kaleme aldığı mektubuna da yer verilen bülten sayfalarında çeşitli fabrikalardan yazılar da yer alıyor.

Yaz döneminin sıcaklığından yeni bir döneme geçerken devrimci sınıf çalışmasının temel bir ayağı olan yerel işçi bültenleri yeni sayılarının hazırlıklarını sürdürüyorlar.