28 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/33

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin “Kürt açılımı” açmazda!
  “Demokratik açılım” tartışmaları Kürt halkına saldırılar eşliğinde sürüyor!
  Emperyalist-kapitalist sistemin haydutları 1-7 Ekim’de Türkiye’ye geliyor.
  Haksız savaşların kiri silinemiyor
Sosyal yıkım saldırılarına
karşı mücadeleye!
Sermaye düzeninin
kolladığı iki katil!
Asemat’ta eylem, Asil Çelik’te
açlık grevi..!
Entes direnişinden
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  Sermaye düzeninin Kürt sorununda tarihi çözümsüzlüğü
  Bir sendikalaşma deneyiminin gösterdikleri.
  3. köprü projesi: Yeni bir talan ve
çevre katliamı
  Afganistan’da seçim oyunu
  CIA’ya işkence soruşturması
  İlaç tekelleri insan yaşamını
hiçe sayıyorlar
  “Açılımlar” ve devrimci yurtsever
tutum üzerine
  Din tacirlerinin Ramazan’dan yansıyan görüntüleri
  Bültenlerdern.
  Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden
mektup
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Entes direnişi güncesinden...

98. gün...

(...) Entes direnişine farklı bir fabrikanın çalışanının destek olmak için gelmesi üzerine Entes patronu o işçinin çalıştığı fabrikayı arayarak işçiyi patronuna şikâyet etmiş. “Sizin elemanınız Entes direnişine destek veriyor” demiş. Entes patronunun bu yaptığı ilk değil. (...)


99. gün...

(...)Başka bir işçi yanıma gelerek, “Sürekli seni burada görüyorum. Tam olarak ne yapmaya çalışıyorsun?” dedi. Bunun üzerine ben de neden direndiğimi, sessiz kaldığımız sürece saldırıların daha çok arttığını ve artık bir yerden başlamamız gerektiğini anlattım. (...)


100. gün…

(...) Etkinlik İMES A kapısından sloganlar eşliğinde yürüyüşle başladı. Yürüyüş başladığı sırada polis 4-5 defa direniş yerine gelerek, “Basın açıklaması nerede yapılacak? Kim yapacak? Basın metni var mı? Alabilir miyiz?” gibi sorular sordu. 4 sivil,  4 resmi oto, bir akrep ve bir otobüs dolusu çevik polis bir kez daha ne kadar korktuklarını gösterdiler. (...) Etkinliğin ardından Atv-Sabah işçileri ile Entes fabrikası önüne gittik. Benimle birlikte 2-3 saat direniş yerinde bekleyen Atv-Sabah grevcileri ile güzel sohbetler gerçekleştirdik.


101. gün…

Geçen hafta kararlaştırdığımız gibi Red Kültür Merkezi’nde söyleşi gerçekleştirdik.

(...) Eylemin ardından çoktandır gitmek istediğim fakat vakit bulamadığım Güler Zere’ye özgürlük nöbetine katıldım. (...)


103. gün…

(...) Yoldan geçen ve iş arayan başka bir işçi, “Patronlar çok zengin ve çok kalabalıklar, biz onlarla baş edemeyiz. Sen git bir iş ara bul, çalış daha iyi. Dinci işçiler haklarını aramaz. Sadece seninle olmaz bu iş” diyordu.

Ben de bunun üzerine, “Bizler sessiz kalırsak her geçen gün daha kötüye gideriz, muhakkak ses çıkarmamız gerekir, ayrıca bu işin mezhebi, dini veya memleketi olmaz.” dedim.


104. gün…

Benden iki hafta önce işten çıkarılan bir kadın işçi işe iade davası açmıştı. (...)

Dava görülmeden önce şahit olarak benim adım okunduğunda Entes’in avukatı, “Gülistan’ın Entes ile musibeti var. Onun şahitliğini kabul etmiyoruz” demiş. Ona rağmen hâkim ifademi aldı. (...)


105. gün…

(...) Bugün Entes işçilerinden biri öğle paydosuna çıkarken kameranın görmemesi için başının arka tarafına doğru zafer işareti yaparak gülümsedi. Bir diğer Entes işçisi ise “Nasılsın? Kolay gelsin” dedi. Bir öteki yine gülümseyerek geçti. Üst üste Entes işçilerinin sıcak davranması beni mutlu etti. Bu beni davamda haklı gördüklerinin bir göstergesidir. “Direnmeye devam!” dediklerinin bir işaretidir.

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan


 

 

Entes direnişinin 100. gününde etkinlik...

“Direnişe destek ol, mücadeleyi büyüt!”

Entes Elektronik önünde14 Mayıs günü direnişe başlayan Entes işçisi Gülistan Kobatan, 21 Ağustos günü direnişinin 100. gününü doldurdu.

OSB-İMES İşçileri Derneği (OSİM-DER) Entes direnişinin 100. gününde Entes Elekronik önünde “100. Gün Etkinliği” gerçekleştirdi.

İMES A Kapısı’nda biraraya gelen OSİM-DER üyeleri, BDSP, Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi, Emekçi Kadın Komisyonları ve DHF açtıkları döviz ve pankartlarla direniş yerine kadar yürüdüler.

Yürüyüşte, “Direnişe destek ol, mücadeleyi büyüt! Entes işçisi direnişinin 100. gününde! / OSB-İMES İşçileri Derneği” pankartının yanısıra dövizler açıldı.

Gülistan Kobatan: Direnişim mücadeleye katılma çağrısıdır!

Nazım Hikmet’in “İşçi sınıfına selam” şiiri ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasında Entes direnişinden söz edildi. Ardından söz alan Gülistan Kobatan direnişe başlama sebebi ve anlamı üzerine konuştu, 100 gündür işçi sınıfının onuru ve ekmeği için direndiğini belirtti. Kapitalist krizin işçi sınıfı ve emekçiler üzerindeki etkilerine değinen Kobatan, krizin faturasını ödemeyi reddettiği için direndiğini söyledi. 100 gündür sürdürdüğü direnişin aynı zamanda bir mücadele çağrısı olduğunu ifade etti.

Kobatan’ın konuşmasının ardından Esenyurt İşçi Platformu şiir topluluğu dinleti sundu. Etkinlik, Direniş Platformu, Emekçi Kadın Komisyonları (EKK) ve Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) adına yapılan konuşmalarla sürdü. Konuşmalarda, Kobatan’ın bir direniş mevzisi yarattığı belirtilerek, direnişinin bu alanı aştığı ifade edildi. Aynı sömürü düzeninde yaşayan işçi ve emekçilere direnişin bir mesaj verdiği belirtilerek bu mesajın aynı zamanda bizzat patronlara da verildiği vurgulandı.

Etkinlikte Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) adına da bir konuşma yapıldı. Emperyalizmin krizinin bedelinin işçi ve emekçilere ödetildiği belirtilerek, Gülistan Kobatan’ın örgütlü kimliğinden kaynaklı işten atıldığı söylendi.

Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi adına yapılan konuşmada ise kurultayın amaç ve hedeflerinden söz edildi, kurultaya katılım çağrısı yapıldı.

Program, Esenyurt İşçi Kültür Evi Müzik topluluğunun söylediği türkü ve marşlarla devam etti. Hep birlikte söylenen marşlar eşliğinde halaylar çekildi.

Petrol-İş Kadın Dergisi Editörü Necla Akgökçe de etkinliğe katılarak destek verdi. Konuşmasında, kriz dönemlerinde kadın işçilerin öncelikle kapı dışarı edildiklerini, bu nedenle kadınların krizden daha çok etkilendiklerini ifade etti. Petrol-İş olarak her zaman Kobatan’ın yanında olduklarını belirtti.

Etkinliğe ATV-Sabah işçileri ve Sinter işçileri de katıldılar. Yapılan konuşmaların ardından etkinlik son buldu.

Dudullu OSB önünde basın açıklaması

Etkinliğin ardından, Entes patronunun da yönetim kurulunda olduğu, Dudullu Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapıldı.

Sloganlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüşün ardından OSİM-DER adına yapılan açıklamada, Entes direnişinin ve Entes işçisi Gülistan Kobatan’ın sonuna kadar yanında olunacağı söylendi.

Sinter Metal direnişiyle dayanışma

Basın açıklamasının ardından sloganlarla yürünerek, Sinter işçilerine ziyaret gerçekleştirildi. Direniş yerinde BDSP ve DHF adına konuşmalar yapıldı. Metal İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi adına da bir konuşma yapılarak Sinter işçilerine kurultaya katılım çağrısı yapıldı.

Ziyaret boyunca “Sinter işçisi yalnız değildir!”, “Entes işçisi yalnız değildir!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul