28 Ağustos 2009
Sayı: SİKB 2009/33

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin “Kürt açılımı” açmazda!
  “Demokratik açılım” tartışmaları Kürt halkına saldırılar eşliğinde sürüyor!
  Emperyalist-kapitalist sistemin haydutları 1-7 Ekim’de Türkiye’ye geliyor.
  Haksız savaşların kiri silinemiyor
Sosyal yıkım saldırılarına
karşı mücadeleye!
Sermaye düzeninin
kolladığı iki katil!
Asemat’ta eylem, Asil Çelik’te
açlık grevi..!
Entes direnişinden
  İşçi ve emekçi hareketinden .
  Sermaye düzeninin Kürt sorununda tarihi çözümsüzlüğü
  Bir sendikalaşma deneyiminin gösterdikleri.
  3. köprü projesi: Yeni bir talan ve
çevre katliamı
  Afganistan’da seçim oyunu
  CIA’ya işkence soruşturması
  İlaç tekelleri insan yaşamını
hiçe sayıyorlar
  “Açılımlar” ve devrimci yurtsever
tutum üzerine
  Din tacirlerinin Ramazan’dan yansıyan görüntüleri
  Bültenlerdern.
  Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!
  Sincan Kadın Hapishanesi’nden
mektup
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

ETİ Gıda grevi sona erdi

Eskişehir’de 13 Ağustos 2009 sabahı grev uygulamasının başlatıldığı ETİ Gıda grevinde anlaşma sağlandı. Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerinde greve çıkan 2 bin ETİ işçisi 21 Ağustos günü varılan anlaşma sonucunda greve son verdi.

İmzalanan toplu sözleşmeye ilişkin yazılı açıklama yapan Tek Gıda-İş Sendikası, ETİ işçilerinin 2008 yılı itibariyle aldıkları ücretlere toplu sözleşmenin ilk 6 aylık diliminde ortalama yüzde 11,6 oranında zam, sosyal haklarda ise önemli kazanımlar elde edildiğini duyurdu. Sosyal haklarda sağlanan kazanımlarla birlikte ücret zammının yüzde 17’leri aşan bir orana denk geldiği belirtildi.

Şubat ayından beri devam eden TİS görüşmelerinde sendika ücretlere yüzde 22 zam (185 TL) ve kademe dengesizliğinin giderilmesini talep ederken, ETİ patronu ise sendikanın bu teklifine yanaşmamıştı.


Sağlık çalışanlarından eylem

 SES Bakırköy Şubesi, Bakırköy Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin boşaltılmasını, Ayaktan Tedavi Ünitesi-Acil Psikiyatri önünde gerçekleştirdiği basın açıklaması ile protesto etti.

“Hastanemize, hastalarımıza sahip çıkıyoruz / SES Aksaray Şube” pankartının açıldığı eylemde sağlık emekçileri “Hastalarımıza sahip çıkıyoruz!, “Hastaneme, hastama, geleceğime sahip çıkıyorum!”, “Bu memleket satılık mı?”, “Bir hasta kaç para eder?”, “Çözüm özel bakımevleri mi?” dövizlerini açarak, Başhekimlik binası önüne yürüdüler.

Yürüyüş boyunca yapılan ajitasyon konuşmalarıyla sağlık hizmetlerindeki olumsuzluklar teşhir edildi. Son uygulamayla, hastanenin kuruluş amacı ve kimliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik adımların atıldığı ifade edildi. Başhekimlik binası önünde ise basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yürüyüş ve eylem boyunca, “Hastalar hastaneye yük değildir!”, “Hastaneler halkındır satılamaz!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Esenyurt Belediyesi’nde direniş

Çeşitli il ve ilçe belediyelerinde sendikal örgütlülüklerin tasfiyesine girişen belediye yönetimlerine İstanbul’da Esenyurt Belediyesi de eklendi. Esenyurt Belediyesi, Belediye-İş Sendikası üyesi 3 işçiyi işten attı. Atılan işçiler belediye önünde direnişe başladı.

Yakuplu Belediyesi’nden gelen Belediye-İş üyesi işçilerin toplu iş sözleşmesi ile kazandıkları ikinci yıl zamlarının 15.06.2009 tarihinden itibaren uygulanması gerekirken bu zam gaspedildi. Yanısıra sendika üyesi işçiler sendikalarından istifa ettirilmek istendi. Çeşitli baskılarla bunu başaramayan belediye yönetimi işçilere disiplin cezaları verdi. 19 Ağustos günü sendika üyesi 3 işçiyi çağıran belediye yönetimi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. Maddesi’ni gerekçe göstererek işçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeden işçilerin iş akitlerini feshettiğini bildirdi.

Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube, işten atma saldırısına karşı 19 Ağustos günü Esenyurt Belediyesi önünde direniş başlattı. Belediye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında “Sendikal örgütlenmemizden dolayı işten atmalara karşı mücadele edeceğiz!” pankartı açıldı.

Basın açıklamasında, geçmiş dönemlerde belediye yönetimi tarafından sendikal örgütlülüğün nasıl dağıtılmaya çalışıldığına, baskılara ve bugün yaşananlara vurgu yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ereğli tersanelerinde iş bırakma

 Zonguldak Ereğli’de tersaneler bölgesinde, Ustamehmetoğlu Tersanesi bünyesindeki taşeron firmada çalışan işçiler, 5 aydır maaş alamadıkları için 20 Ağustos günü iş bıraktılar.

Şirketin ofis binasında toplanan işçileri, firma yetkilileri eylemi bitirmesi konusunda ikna etmeye çalıştı. Yetkililer ile yapılan görüşmeler neticesinde talepleri karşılanmayan işçiler, tepkilerini oturma eylemi yaparak ortaya koydular. İşyeri güvenlik ekipleri, fotoğraf ve görüntü almak isteyen gazetecileri, “işyeri sahası”nda oldukları gerekçesiyle engellemeye çalıştı.


Güven Elektrik’te TİS imzalandı!

 3 yılı aşkın süredir İstanbul Sefaköy’de kurulu bulunan Güven Elektrik’te sendikal örgütlenme mücadelesi yürüten işçiler 19 Ağustos 2009 tarihinde imzalanan ilk toplu sözleşmeyle sendika haklarını elde ettiler.

İşyerinde sendikal örgütlenme faaliyeti yürütüldüğünü duyan Güven Elektrik patronu metal sektörü olan işkoluna itiraz ederek süreci mahkemeye taşımış ancak mahkeme süreci Güven Elektrik işçilerinin lehine sonuçlanmıştı.

İmzalanan sözleşmenin sonuçları şöyle:

- Yüzde 6’lık zam. Geri kalan seneler için ise yıllık enflasyon oranına göre zam yapılacak.

- 1. yıl içinde 2 ikramiye, 2. yıl için yarım ikramiye, 3. yıl için yarım ikramiye verilecek

- Kömür yardımı ve bayram harçlığı aylara bölünecek. Her işçi 27 lira ek ücret alacak.

- İmzalanan toplu iş sözleşmesi 3 yıl süreliğine geçerli olacak

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece


BERİCAP’ta direniş sürüyor

Gebze Çayırova’da kurulu bulunan BERİCAP’ta çalışırken Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerin işten atma saldırısına karşı başlattıkları direniş devam ediyor.

BERİCAP işçileri vardiya değişimlerinde gerçekleştirdikleri alkışlı protestoyla işten atma saldırısına karşı tepki gösteriyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Petrol-İş Sendikası’yla görüşen BERİCAP patronu, işyerinde sendikayı kabul ettiğini ancak işten atılan 6 işçiyi işe geri almayacağını bildirdi.

BERİCAP işçileri ise patronun bu tutumuna “sendikayı direnişimizle kabul ettirdiysek işimize de aynı direnişimizle döneceğiz” diyerek yanıt veriyorlar.

BERİCAP işçilerine destek ziyaretleri devam ediyor. Direnişin 13. günü olan 26 Ağustos günü Petrol-İş Sendikası Gebze Şube’nin örgütlü olduğu Mecaplast, Superlast ve Özay Plastik’ten işçiler direnişçi işçilere destek ziyaretinde bulundular. Bericap işçilerini ayrıca Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Sarkuysan’dan işçiler de ziyaret ederek sınıf dayanışmasının anlamlı bir örneğini sergilediler.

Kızıl Bayrak / Gebze


ATV-Sabah’ta yürüyüş sürüyor

Atv-Sabah grevcilerinin her Cumartesi akşamı Taksim’de yaptıkları yürüyüşlerden biri de 22 Ağustos akşamı gerçekleştirildi.

Yürüyüşte Entes işçisi Gülistan Kobatan, grevlerini sonlandıran Halkalı Kağıt işçileri, Sinter Metal işçileri ile Direniş Platformu katıldı.

Yürüyüş saat 19.00’da Taksim Tramvay Durağı’nda başladı. Eylemi izleyen birçok kişi alkışlarla desteklerini sunarken en önde tutulan dövizlerle  “G-R-E-V S-Ü-R-Ü-Y-O-R” pankartı oluşturuldu.

“Örgütlü işçi yenilmezdir!”, “DESA’da kazandık, DESA’larda kazanacağız!”, “Halkalı Kağıt işçisi grev silahını kullandı, gücünü gösterdi!” dövizlerinin taşındığı yürüyüşte “Grev, grev, grev!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sabah okuma suça ortak olma!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Halkalı’da kazandık, Halkalılar’da kazanacağız!”, “Entes / Sinter işçisi yalnız değildir!”, “Çalık elini sendikamdan çek!” sloganları coşkulu bir şekilde haykırıldı.

Galatasaray Lisesi’ne gelindiğinde, ilk olarak Selüloz-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Aydın Parlakkılıç söz aldı. Grev sürecini anlatarak, “haklarımız için greve çıktık ve kazandık” dedi.

Ardından ATV-Sabah grevcisi Nuh Köklü bir konuşma yaparak, “Grevimiz Direniş Platformu sayesinde büyüdü ve buralara kadar geldi. Yürüyüşümüz bundan sonra da devam edecek.” dedi.

Köklü’nün konuşmasının ardından, Direniş Platformu adına yapılan konuşmada Ekim ayında gerçekleştirilecek forumun duyurusu yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İşçiler yol kapattı

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde kurulu bulunan Afşin-Elbistan B Termik Santrali’nde çalışan temizlik işçileri işten atma saldırısına karşı termik santralin yolunu kapattı.

Termik santral bünyesinde faaliyet gösteren firmanın ihalesinin bitmesiyle birlikte işlerini kaybeden yaklaşık 100 işçi aileleriyle birlikte, 25 Ağustos gecesi saat 24.00 sularında, santralin Çoğulhan Beldesi bağlantı yolu üzerinde oturma eylemine başladı.

Eylem alanına gelen Afşin Jandarma Komutanlığına bağlı yaklaşık 400 asker yolu açmaları için işçileri ikna etmeye çalıştı. İhaleyi kaybeden firmanın kendilerine iş sözü verdiğini ifade eden işçiler jandarmayla yaşanan kısa süreli arbedenin ardından eylemlerini sürdürdüler.

Temizlik işçilerinin yolu kapatmaları nedeniyle Afşin-Elbistan B Santrali’nde vardiya değişimi yapılamadı. Gündüz vardiyasında çalışan işçiler fazla mesai yaparak santrali çalıştırmaya devam ettiler. Vardiya değişiminin yapılamaması üzerine eylemlerine son veren işçiler işe alınıncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirttiler.


Prysmian işçilerinden açlık grevine destek

Prysmian işçileri 208 gündür grevde olan ve 5 gündür de açlık grevi yapan Asil Çelik işçileriyle dayanışmak için 25 Ağustos günü 16.00 vardiyası çıkışında eylem gerçekleştirdi.

Mudanya İskele Meydanı’nda yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Asil Çelik işçileri, işlerini ve işyerlerini geri istiyorlar. Kendi gelecekleriyle, hisse paylaşımı nedeniyle oynanmasına daha fazla seyirci kalmamak için yaşamlarını ve bedenlerini riske atarak AÇLIK GREVİ yapıyorlar. Onlar özel sermayenin yönetemediği; yönetememenin ötesinde çalışanlarına, yöre halkına ve ülke ekonomisine büyük zararlar verdiği bu işletmenin acilen kamulaştırılması için hükümete çağrı yapıyorlar. Bizler de onların bu haklı talebini, onurlu mücadelesini sonuna kadar destekliyoruz.”

Yaklaşık 70 Prysmian işçisinin katıldığı eylemde “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa



KESK eylemlerinden...

“Toplusözleşme hakkımız,
grev silahımız!”

Kamu emekçilerini ilgilendiren toplu görüşmelerin dördüncü oturumunun yapıldığı 21 Ağustos günü, KESK’li emekçiler eylemdeydi.

İzmir: Sümerbank önünde toplanan KESK’liler “TİS yoksa grev var!” pankartı açarak Konak İzsu önüne yürüdüler ve burada oturma eylemi gerçekleştirdiler.

Basın metnini okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu dönem Duran Sınacı, 20 Ağustos günü yapılan üçüncü oturumun gündeminin işkollarının talepleri ve kamu emekçilerinin çalışma koşulları olduğunu, fakat bundan bir sonuç çıkmadığını ve işkollarında biriken sorunların kaynağının kamu performans yönetimi zihniyeti olduğunu söyledi. Kamu emekçilerinin sorunlarına çözüm bulunamamasının nedeninin toplu görüşme modeli olduğunun söylendiği açıklamada hükümete çağrı yapılarak TİS masasının hala kurulabileceği belirtildi.

Ankara: KESK’li emekçiler Mithatpaşa Köprüsü’nden “TİS yoksa, grev var!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!” taleplerinin yazılı olduğu dövizlerle Yüksel Caddesi’ne yürüdüler ve burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek’in gerçekleştirdiği açıklamada, toplu görüşme sürecinde kamu emekçilerinin kamu ve sosyal alandaki talepleri ile ilgili henüz bir gelişme görülmediği belirtildi. KESK’in toplu görüşme değil, emekçilerin hakkı olan toplu sözleşme talebiyle bir süreç ördüğünü, bir dizi eylem gerçekleştirdiğini söyleyen Şimşek, artık görüşme masasında oynanan orta oyununun sürdürülmesinin bir anlamı olmadığını belirtti.

Kayseri: Merkez Postanesi önünde toplanan Kayseri KESK Şubeler Platformu, toplu görüşme ile ilgili olarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

KESK Şubeler Platformu dönem sözcüsü U. Sedat Ünsal yaptığı açıklamada, “Baskılara, sürgünlere, işten çıkarmalara, gözaltı ve tutuklamalara karşı buradayız! Herkese onurlu bir yaşam, insanca ücret için buradayız! Özgürlük, kardeşlik, eşitlikve barışın egemen olduğu, emeğin ve dayanışmanın temel değer olarak kabul edildiği, halkların kardeşliğinin sağlandığı, aydınlık bir Türkiye için buradayız!” dedi. Eyleme yaklaşık 60 kişi katıldı.

Bursa: Bursa’da Fomara Meydanı’nda toplanan KESK’liler adına basın açıklamasını KESK Bursa Şubeler Platformu ve Eğitim-Sen Bursa Şube Başkanı Cemal Akkurt yaptı. Krizin faturasının emekçilere ödetilmek istendiğini belirterek, yapılan toplu görüşmelerde hükümetin neyi görüştüğünü sordu. Açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Yaklaşık 50 emekçinin katıldığı eylem alkışlarla sona erdi. 

Manisa: 21 Ağustos günü Manolya Meydanı’nda oturma eylemi gerçekleştirildi. Eyleme yaklaşık 40 kamu emekçisi katıldı.

Yarım saati aşkın süren eylemde basın metnini KESK Manisa dönem sözcüsü Eğitim-Sen Şube Sekreteri Hamdullah Müftüoğlu okudu. “Zam zulüm işkence, işte AKP!”, “İşte KESK, işte sendika!”, “Sokakta kurduk, sokakta kazanacağız!” sloganlarının atıldığı eyleme Manisa İşçi Birliği Derneği de destek verdi.

Eskişehir: KESK Eskişehir Şubeler Platformu 20 Ağustos günü gerçekleştirdiği eylemle toplusözleşme ve grev hakkı talebini dile getirdi. Yapılan açıklamada, “toplu görüşme”lerin kamu emekçilerine yönelik ağır bir ekonomik programın dayatılmasına, ücretlerin düşük ve sabit tutulmasına yönelik bir oyun olduğu söylendi. TİS talebi dile getirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir-Ankara- Kayseri-Bursa-Manisa-Eskişehir


Sağlıkçılar iş bıraktı

Sağlık emekçileri, hükümetle yapılan toplu görüşmelerin beşinci oturumunun yapıldığı 25 Ağustos günü İstanbul’da Çapa Tıp Fakültesi’nde bir saat iş bıraktılar.

Monoblok önünde saat 11.00’de biraraya gelen sağlık emekçileri “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız / SES İstanbul Aksaray Şubesi” pankartı arkasında yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş boyunca, “Devlet güdümlü sendikaya hayır!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Hükümet zammını al başına çal!” sloganlarını atan emekçiler alkış ve ıslıklarla yapılan zamları protesto ettiler.

Basın açıklamasını okuyan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, toplu görüşmelerin 5. oturumunun bugün yapıldığını belirterek, meclis çoğunluğunu elinde bulunduran hükümetin, toplu görüşme ve grev haklarının yasallığını tescil eden AİHM kararına rağmen, altına imza attığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yapmadığını belirtti.

Basın açıklamasının ardından, KESK İstanbul Şubeler Platformu da basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, toplu görüşmelerin şimdiye kadarki oturumlarında hiçbir somut ilerleme sağlanamadığı söylendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul