17 Temmuz 2009
Sayı: SİKB 2009/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Düzenin açmazlarını daha da büyütmenin yolu emekçilerin mücadele alanına çıkmasından geçiyor!
  Kürt halkına yönelik çok yönlü saldırılar tüm hızıyla sürüyor...
  Doğu Türkistan’da yaşananlar ve
ortalığa saçılan gerçekler!
Sivil ya da askeri, yargı sermayenin yargısıdır!.
Tutuklu BDSP’liler serbest bırakıldı!
Entes direniş güncesi..
  Esenyurt Tekstil İşçileri Kurultayı Sonuç Bildirgesi...
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Tez-Koop-İş Genel Eğitim Danışmanı araştırmacı-yazar Volkan Yaraşır ile kriz, sınıf hareketi, mücadele ve örgütlenmenin sorunları üzerine konuştuk...
  Kitap tanıtımı...
Parti Değerlendirmeleri 3-4
  İşte kriz gerçeği: Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul!
  Kürt kadınları cinsel saldırılarla teslim alınmaya çalışılıyor!
  ÖSS’de çekilen sıfırlar eğitim sisteminin içine battığı girdaplardır!
  Gençlik eylemlerinden...
  G-8 zirvesi İtalya’nın L’Aquila kentinde gerçekleştirildi...
  G8 zirvesinde küresel ısınmaya karşı mücadelede sahte uzlaşma…
  Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde çatışma…
  Filistin topraklarını parçalayıp gaspetmenin yeni adı...
  Dünyadan işçi ve emekçi eylemlerinden...
  14 Temmuz, devrimci çizgi direnişçiliğinin bayrağıdır!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden...

ATV-Sabah’ta 150. gün...

150 günü geride bırakan ATV-Sabah grevcilerinin her Cumartesi akşamı Taksim tramvay durağında gerçekleştirdikleri eylemleri 11 Temmuz günü de devam etti.

İzmir, Adana, Antalya, Diyarbakır, Bursa ve Trabzon’da asılan grev pankartlarıyla yayılan grevin İstanbul ayağı geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi bu hafta da polis barikatıyla engellendi. Bunun üzerine kitle oturma eylemi gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Selim Sunerşunları söyledi: “6 ilde daha, Sabah-ATV binalarının önünden gelip geçenler grevden haberdar olacak. ‘Ana akım’ medya, bu greve sayfalarında yine yer vermeyecek. ‘Ana akım’ politikacılar sessizliğini yine bozmayacak. Çünkü hiçbiri basında sendikanın söz sahibi olmasını istemiyor. Eğer basına sendika girerse güç dengeleri değişecek. Kurdukları kirli ilişkiler nedeniyle birbirlerine mecbur hale gelen medya patronları ile politikacılar, istedikleri gibi at koşturamayacaklar. Muhabirlere yalan haber yazdıramayacaklar. Onları köstebek, şantaj masası ve tetikçi olarak kullanamayacaklar”

Eylemde Feminist Kolektif ve Yurtsever Cephe İşçi Birliği adına konuşmalar da yapıldı. Konuşmalarda grevin önemi ve şimdiden kazanılmış olduğu vurgulandı.

Entes direnişçisi Gülistan Kobatan bu haftaki eylemde de yerini aldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


HSGGP Tuzla’da eylemdeydi!

HSGGP, 11 Temmuz günü Tuzla Gemi Tersanesi önünde gerçekleştirdiği eylemle iş cinayetlerine ve ekonomik krizin faturasının işçi ve emekçilere ödettirilmesine karşı mücadele çağrısı yaptı.

HSGGP’nin devam eden direniş ve grevlere müdahil olacağının duyurusunun yapıldığı açıklama Tuzla Gemi Tersanesi önünde başladı.

“Herkese sağlık, güvenli gelecek mücadelemiz sürüyor, sürecek!” pankartının açıldığı eylemde konuşan Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı konuştu. Ardından Limter-İş Genel Başkanı Cem Dinç tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında artık bir ölüm havzasına dönüşen Tuzla’da son yaşanan cinayetle birlikte, tersanelerde 127 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce işçinin ise yaralandığı ifade edildi.

Bir yandan iş cinayetleri devam ederken diğer yandan ise AKP hükümeti tarafından işçi ölümlerini arttıracak yeni iş yasaları çıkartıldığının söylendiği açıklamada, TBMM’de kabul edilen ve yeni iş yasasına eklenen özel istihdam bürolarıyla, işçilerin alınıp satılır hale getirilmeye çalışıldığı belirtildi.

Yasanın sadece ücretli kölelik ticaretinin yapılması ile sınırlanmadığı, işçilerin birikimleri ve işsizlere ödenmesi gereken İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanmasına da olanak sağladığı vurgulandı.

Açıklama, sermayenin saldırılarına karşı, başta sendikalar olmak üzere, tüm emek ve meslek örgütlerini, emekten yana olan herkesi mücadele etmeye çağırarak son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Emekli-Sen zamları protesto etti

Emekli-Sen, hükümetin yılın ikinci yarısında öngördüğü 11 TL’ye denk gelen yüzde 1.83’lük zammı protesto etti. Kızılay Yeni Karamürsel önünde bir araya gelen Emekli-Sen’liler özellikle AKP Hükümeti ile birlikte emeklilerin ekonomik ve sosyal sıkıntılarının arttığına dikkat çekti.

Açıklama yapan Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, yapılan zammı emeklilere yönelik bir haksızlık olarak nitelendirdi. AKP’nin sermaye kesiminin isteklerine öncelik verdiğini ifade eden Beysülen, emeklilerin sorunlarına hükümetin çözüm bulmayacağına inandıklarını, tek seçeneklerinin ise örgütlenmek olduğunu vurguladı.

12 Temmuz’un aynı zamanda Emekli-Sen’in kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatan Beysülen şunları söyledi:“Bu gidişe dur demek için önümüzde tek seçenek vardır, örgütlenmek ve örgütlü gücümüzle bizi yok sayanlardan hesap sormak. Bugün bir kez daha tüm emeklileri bu onurlu yürüyüşe sahip çıkmaya ve sendikamıza üye olmaya çağırıyor, yaşasın örgütlü mücadelemiz diyorum.”


Belediye-İş’ten paraşütlü eylem

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde baskı ve sürgün politikalarıyla örgütlülüğü tasfiye edilmeye çalışılan Belediye-İş Sendikası, daha önce denizde gerçekleştirdiği “Tayyip protestosu”nun ardından bu kez de havadaydı.

Belediye-İş’liler 8 Temmuz günü “Baskıları kaldırın, sürgünleri durdurun” yazılı pankartla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi binası önünde paraşütlü eylem gerçekleştirdi. Havada gerçekleştirilen eyleme Mimar Sinan Köprüsü üzerinde bulunan belediye işçileri de sloganlarla destek verdi.

Paraşütün yere inmesinin ardından pankartla yürüyüş gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Kocaeli


Kent A.Ş.’de suç duyurusu...

Kent A.Ş. işçileri geçtiğimiz hafta belediye meclis toplantısında “Önce kovdular sonra dövdüler diyenler unutmamalıdır ki, bu söylemleri bir gün gerçekleşebilir. Biz yasalara bağlı kalmaya çalıştık. Ancak sabrımızı zorluyorlar. Oynanan oyunlar kimsenin yanına kar kalmayacak. Birileri tedbir almazsa herkes kendi tedbirini alır. Bizim kimseden korkumuz yok. Yapılanların hiçbiri karşılıksız kalmayacak. Herkesin bir sabrı var. Kimse kimsenin sabrını zorlamasın. Bazı şeyler, belediye başkanının evinin önünde durup, başkanı sıkıntıya sokmaya çalışanlara yarar sağlamayacak. Birileri tedbir almasa herkes kendi tedbirini alır” sözleriyle tehditler savuran Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak hakkında suç duyurusunda bulundular.

Genel-İş Sendikası yöneticileri ve Kent A.Ş. işçileri 9 Temmuz günü Karşıyaka Adliyesi’ne giderek Belediye Başkanı Cevat Durak hakkında 276 işçi imzalı dilekçeyle suç duyurusunda bulundular.

Cevat Durak’ın gazetelerde yayınlanan sözlerini kınadıklarını belirten Genel-İş Sendikası Genel Sekreteri Kani Beko, “Sendika yöneticisi, işçi ya da ailelerinden birine zarar gelirse sorumlusu belediye başkanıdır.” dedi.


HSGGP’den iş cinayetleri protestosu

HSGGP, 10 Temmuz günü Kadıköy İskele Meydanı’nda tersanelerde yaşanan iş cinayetlerini protesto eden basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen okudu.

Demirdizen konuşmasında, son günlerde iş cinayetlerinin sayısının arttığını söyledi. “Bu yaşananlara biz iş kazası değil iş cinayeti diyoruz. Kazaların büyük kısmı tedbirlerin alınmamasından kaynaklı yaşanıyor. Oluşacak sonuçlar biline biline tedbirler alınmıyor. Göz göre göre insanlar birer birer ölüyor.” diyerek yaşamların hiçe sayıldığını belirtti.

Açıklamada, krizin işçilerin yaşamına işsizlik, açlık, yoksullukla yansıdığına ayrıca krizin çalışma koşullarını da dolaysız etkilediğine değinildi. Konuşmada, “İş cinayetlerini tetikleyecek yasalar gecenin üçünde çıkarılıyor. Veto edilmiş olsa da çıkaracakları bugünden belli. Çalışma koşulları gittikçe kötüleşecek. Bugüne keder çıkarılan yasaların sonuçlarını gördük.” denilerek HSGGP’nin tüm gelişmelerin takipçisi olacağı ve gelişmeleri kitlelere anlatmaya devam edeceği söylendi.

Açıklamının ardından iskele çıkışında bildiri dağıtımı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


 

Gebze BDSP’den E-Kart ziyareti

Gebze BDSP 1 yılı aşkın süredir grevde olan Basın-İş Sendikası üyesi E-Kart işçilerine 11 Temmuz günü destek ziyaretinde bulundu.

Geçen hafta Gebze’de yapılan işçi toplantısında alınan karar doğrultusunda gerçekleştirilen ziyarette sınıf dayanışmasını yükseltme vurgusu ön plana çıktı.

“İşçilerin birliği sermayeyi yenecek! E-Kart işçisi yalnız değildir” ozalitinin açıldığı ziyarette ilk olarak söz alan Basın-İş Sendikası İstanbul Şube Başkanı Levent Dinçer “BDSP gerek fabrika önünde, gerekse alanlarda her zaman yanımızda oldu. Desteklerini her zaman bekliyoruz” diyerek dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Ardından BDSP adına yapılan konuşmada, kriz içerisinde çırpınan patronların kendilerinin yarattığı krizin faturasını işçi ve emekçilere yüklediği, emekçilerin kitlesel işten atmalarla, hak gasplarıyla karşı karşıya kaldığı, anayasal bir hak olan sendika hakkının tanınmadığı ve işçilerin kapı önüne konduğu, sermayenin yeni istihdam alanları açılacağı yalanına sığınarak işsizlik fonunu patronların yağmasına açtığı ifade edildi.

Bir metal işçisi yaşanan sorunların ortak olduğunu dolayısıyla çözümün de birleşik kitlesel devrimci bir sınıf çizgisi etrafında mücadele etmekten geçtiğini söyledi. Ziyaret, grevci işçilerle yapılan sohbetin ardından son buldu.

Kızıl Bayrak / Gebze


 

Tersanelerden...

İş cinayeti kurbanı Kütük defnedildi!

Çeliktrans Tersanesi’nde, iş cinayetine kurban giden Bayram Kütük

Bayram Kütük, 9 Temmuz günü Pendik-Esenyalı Seyit Seyfi Cemevi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Esenyalı Mezarlığı’na defnedildi.

Cemevi önünde toplanan yaklaşık 400 kişi, gerçekleştirilen dini törenin ardından Esenyalı Mezarlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından Bayram Kütük, ailesi ve sevdiklerinin ağıtları eşliğinde defnedildi.

8 Temmuz günü Okmeydanı-Örnektepe’de oturan Bayram Kütük’ün ailesine taziye ziyaratinde bulunan TİB-DER üyeleri Bayram Kütük’ü son yolculuğuna uğurlayanlar arasındaydı.

TİB-DER üyeleri, mezarlıkta açtıkları, “Artık ölmek istemiyoruz! Patronlar sarayda işçiler mezarda!” şiarlı pankartla, artık tersanelerde ölümlerin durmasını ve yaşanan ölümlerin tek sorumlusunun gözlerini kâr hırsı bürümüş asalak tersane patronları olduğunu bir kez daha haykırdılar. Açılan TİB-DER pankartı mezara gelen tersane patronları ve taşeron çevrelerince tepkiyle karşılandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


TİB-DER Çeliktrans önündeydi!

Tuzla tersaneler havzasında 8 Temmuz günü Çeliktrans Tersanesi’nde yaşanan iş cinayeti 11 Temmuz günü Tersane İşçileri Birliği Derneği’nin gerçekleştirdiği eylemle protesto edildi.

Çeliktrans Tersanesi önünde yapılan eylem için Torlak Tersanesi önünde toplanılarak yürüyüş gerçekleştirildi.

“İş cinayetlerine...Ücret gasplarına...Ücretlerin düşürülmesine karşı işgal, grev, direniş! / TİB-DER” pankartını açıldığı eylemde, iş cinayetinin gerçekleşme biçimi hakkında bilgi veren TİB-DER yönetim kurulu üyesi Cahit Atalay’ın ardından TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu açıklamayı okudu.

Açıklamada tersane patronlarının “Biz her türlü önlemi alıyoruz fakat işçi dikkatsiz, işçi cahil, işçilerin eğitilmesi lazım” ifadelerinin gerçekleri yansıtmadığı, tersaneler havzasındaki koşullar değişmedikçe iş cinayetlerinin süreceği vurgulandı.

Devlet yetkililerinin yeni yönetmelikler getirdiği, yeni yasalar çıkarttığı ama bu yapılanların tersanelerdeki sermaye sahiplerinin çıkarlarına hizmet eden yönetmelik ve yasalar olduğu ifade edildi. Göstermelik tersane kapatma cezalarının verildiği, ama hiçbirinin tersanelerdeki ölümlerin önüne geçemediği belirtilerek tersanelerdeki taşeronluk sistemi son bulmadıkça, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri tam olarak alınmadıkça tersanelerde iş cinayetlerinin son bulmayacağı söylendi. Devlet yetkililerinin bu konuda hiçbir adım atmadığı ifade edilerek Tuzla’da tek çözümün işçilerin örgütlü mücadelesi olduğunun altı çizildi..

Kızıl Bayrak / Tuzla