10 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/14

  Kızıl Bayrak'tan
  Barack Obama’nın Türkiye ziyareti…
  ABD ve işbirlikçilerine karşı bölge halklarının yanındayız!..
Kapitalist emperyalizmin vurucu
Adana’da NATO karşıtı protesto…
Obama protestolarla karşılandı...
  Efendi Obama’ya uşaklara yaraşır bir karşılama!
  Türk sermaye devletinin NATO şovu...
  1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
  1 Mayıs Taksim tartışmaları üzerine...
  Devrimci seçim çalışmamızın sonuçları
  Adana: Tempolu bir devrimci seçim çalışması...
  Kürt halkının kaderi işçi sınıfı ve emekçileri nihai kurtuluşa götüren yolla kesişmektedir!
  İşçi ve emekçi hareketinden...
  Kurtiş işçilerinden açıklama:
  İnsanca yaşayabileceğimiz onurlu bir gelecek için mücadeleye, 1 Mayıs’a!
  Tokat Eğitim-Sen Şubesi’nin soruşturma terörüne maruz kalan sosyalist kamu emekçisi ile konuştuk…
  Gençlikten...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Adana: Tempolu bir devrimci seçim çalışması...

Seçim çalışmasının olanaklarıyla devrimci 1 Mayıs’a!

Siyasal akımların rengini belli etmesini sağlayan yerel seçimler, bu sayede her akımın düzen karşısındaki duruşunun da daha net bir şekilde görülmesine vesile oldu. Sürece baktığımızda Adana yerelinde de, komünistler dışında seçim atmosferini, gündeme uygun devrimci bir faaliyete konu eden sol örgüt veya parti olmadı.

Amerikancı rejimin seçim oyununu bozmak için süreci etkili bir çalışmaya konu eden sınıf devrimcileri, işsizlik ve yozlaşmanın kol gezdiği Adana’da, öncelikle işçi sınıfı ve emekçileri seçim aldatmacalarına kanmamaları konusunda uyardılar. Emekçileri, düzen partilerine oy vermeye değil hesap sormaya çağıran komünistler, en basit bir ekonomik-demokratik hakkın bile ancak meşru/militan bir mücadele ile kazanılabileceğini, gerçek kurtuluşa, yani sömürü ve kölelikten arınmış bir dünyaya ulaşmak için ise devrim ve sosyalizm dışında bir alternatif olmadığını vurguladılar.

Belirlenmiş hedefleri gözeten bir çalışma…

Seçim süreci öncesinde yaptığımız değerlendirmede, önümüze üç temel hedef koyarak işe başladık.

Önümüzdeki döneme de damgasını vuracak olan kapitalizmin krizinin faturası kabarırken, bu faturanın işçi sınıfı ve emekçilere ödetilmesi için düzenin saldırısı başlamıştı. Bu saldırıya karşı işçi ve emekçilerin tepkisini açığa çıkarmak ve ortaya çıkacak tepkilerin bilinçli bir kanala akıtabilmek için sistematik bir çaba harcamak.

Sermayenin seçim oyunu karşısında, düzen kurumlarının hiçbir sorunumuza çözüm üretemeyeceği, kurtuluşun düzenin yıkılması ve sosyalist işçi-emekçi iktidarının kurulmasından geçeceği eksenine oturan yaygın bir propaganda-ajistayon, örgütlenme faaliyeti yürütmek ve bu süreci eylemlerle güçlendirme, reformist seçim ittifakının yaydığı dayanaktan yoksun hayallere karşı işçi-emekçileri uyarmak.

Bu çalışma içerisinde iç örgütlülüğümüzü güçlendirmek ve partinin sınıfla bütünleşmesi alanında yeni adımlar atmak.

Bu hedefler üzerinden yürüyen çalışmamıza bugün üzerinden baktığımızda şu değerlendirmeleri yapmak mümkün:

1- Yaşanan krizin faturasının günbegün işçi sınıfı ve emeklere kesildiği, ancak sınıf cephesinden henüz istenen düzeyde yanıtlar verilmeyen bu dönemde bizler, seçim faaliyeti yürüttüğümüz alanlarda yaygın propaganda üzerinden sözümüzü söyleyerek işçi ve emekçileri mücadeleye çağırdık.

 2- Düzen partilerinin binbir vaatle emekçileri kuşatarak seçim oyununa yedekledikleri, reformist akımların ise düzene dair beklentiler yaratarak bu oyunu güçlendirdikleri bir seçim atmosferinde, bizler yoğunlaşmış bir çalışma ile bu seçim oyununun etkin bir teşhirini, devrim ve sosyalizm propagandasıyla bileştirerek bozmaya çalıştık.

3- Seçim dönemi çalışmamızın öncekilerle bağlantılı olarak ele alınan son ve belki de en etkili hedeflerinden biri olan iç örgütlülüğümüzü güçlendirmek ve partimizin sınıfla bütünleşmesi yönünde yeni adımlar atmak konusunda ise, istediğimiz düzeyde olmasa da bazı adımlar atabildik. 

Bahar sürecinin kazanımlarını güçlendiren etkili bir çalışma…

Seçim çalışmasını Meydan Mahallesi’nde açtığımız büro ve Şakirpaşa’da bulunan kurumumuz üzerinden yürüttük. Seçim bildirgesi, merkezi afiş, aday bildirisi, aday afişi kullandığımız temel materyaller oldu. Hazırladığımız pankartları üstgeçitlere astık ve gazete satışlarıyla da çalışmayı pekiştirdik. Kitle toplantıları düzenleme hedefine ulaşamasak da, ev ziyaretleri ve yürüttüğümüz birebir sohbet ve tartışmalarla devrimci seçim taktiğimizi yoğun bir çaba ile işçi ve emekçilere anlatmaya çalıştık.

Bu süreçte yaşanan Makyel-ERKA direnişine müdahalede bulunduk. Bu müdahale bir süreliğine Şakirpaşa’daki seçim çalışmalarını zayıflatsa da, yine de toplamında bu alanda da önemli kazanımlara ulaştık.

Bazı merkezi güzergahlar, sanayi siteleri ve emekçi semtlerinde yürüttüğümüz faaliyet sırasında işçi ve emekçilerle seçim gündemi üzerinden sohbet ve tartışmalar yaptık. Vaatlerle oy istemeye değil, sömürü düzenine karşı mücadeleye çağıran, devrim ve sosyalizm davasını güçlendirmenin önemine vurgu yapan çalışmamızın, seçim gündeminin boğucu atmosferine rağmen emekçilerde belli bir ilgi uyandırdığını gözlemledik.

Yine bu dönem içerisinde seçim çalışmamızla bahar sürecini birlikte ele almak amacıyla gerçekleştirdiğimiz etkinlik üzerinden bir çalışma yürütmüş olduk. Bu çalışma ile düzenin kirli ve katliamcı kimliği teşhir edilerek düzen partilerinin de bu kirli tarihin bir parçası oldukları, onlara oy vermenin bu kirli tarihi onaylamak, katliamlara destek vermek anlamına geleceği üzerinden bir çalışma yürüttük. “Katliamcılara verilecek oyumuz yok, sorulacak hesabımız var!” şiarıyla yürüttüğümüz çalışmamızda yaygın bir propaganda-ajitasyon faaliyeti eşliğinde mücadele çağrısı yaptık. Ayrıca bu etkinliğe bugünkü sınırlıklar içerisinde ilişkilerimizin bir kısmını ilk kez taşımayı başarmış olmamız bizim için daha da anlamlı oldu.

Yaygın işçi ve emekçi nüfusu barındıran kentin geneli üzerinden baktığımızda, yeni alanlara taşınmasına rağmen devrimci seçim faaliyetimizin sınırlı kaldığını söylemek mümkündür. Eylem ve örgütlenme planında yetersiz kaldığımız da bir gerçek. Ancak buna rağmen faaliyetimizi belirli hedeflere yoğunlaşmış bir şekilde örgütledik.

Devrimci ajitasyon-propagandanın yarattığı politik etkilerin yanısıra faaliyetimiz, hem çevre çeper ilişkilerimizle olan bağlarımızı güçlendirdi, hem çalışmalara etkin katılım sağlayan güçlerimizin deneyim kazanmasını sağladı.

Bahar sürecini de kapsayan yoğun çalışma dönemi daha önce tanıştığımız işçilerle ilişkilerimizin pekişmesini sağlarken, yeni işçilerle de tanışma imkanı yarattı. Değişik fabrikalarda çalışan işçilerle yakaladığımız ilişkiler, kapitalizmin derinleşen krizinin yıkıcı sonuçlarına karşı sınıfın geliştireceği eylemlere müdahale etmenin olanaklarını genişletti.  

Adana’da da devrimin ve sosyalizmin bayrağını sadece komünistler dalgalandırdı!

Bağımsız devrimci sosyalist adayların çıktığı diğer kentlerde olduğu gibi, kentimizde de devrimci seçim çalışmasını sadece komünistler yürüttü. Sürece bu açıdan bakıldığında, devrimci seçim çalışmamız eksiklik ve yetersizlikler içerse de, özel bir önem taşımaktadır. Zira bu çalışma olmasa, emekçiler düzene karşı yürütülen devrimci bir seçim çalışmasına tanık olmayacaklardı.

Adana’da da birliğini koruyamayan reformist blok, DTP’nin güçlü bir tabanı olmasına rağmen zayıf bir görüntü sergiledi. Düzen kurumlarını çözüm platformu olarak gösteren, bu bakışın doğal bir sonucu olarak düzen karşısında devrimci bir duruş sergileme iddiasından yoksun olan reformist blok, adaylık etrafında odaklanan pazarlıklardan dolayı erken bir zaman parçalandı. Ancak ne blokta kalıp kuyrukçuluğa devam edenler ne de pazarlıklarda anlaşamadıkları için ayrılanlar, kayda değer bir seçim faaliyeti yürütebildi. Reformist blok içinde yer almayan sol güçlerin de kendini hissettiren bir seçim çalışmasına tanık olmadık.

Hata ve eksiklikleri aşarak  devrimci 1 Mayıs’a!

Devrimci seçim çalışmamız, taşıdığı politik önem ve sağladığı olanakların yanısıra eksik, zayıf ve hatalı olduğumuz noktaları da açığa çıkardı. Bu sorun alanları, doğal olarak faaliyeti sınırlayan, örgütlenme ve eylem alanındaki zayıflığı pekiştiren bir rol oynamıştır. Sürecin sağladığı açıklıkla dışavuran zaafları aşabildiğimiz oranda daha güçlü, daha yaygın ve daha etkili bir faaliyet yürütmemiz zor olmayacaktır.

Seçim çalışmasında yarattığımız olanakları daha da geliştirip pekiştirmeyi, açığa çıkan hata ve zaafları ise aşmayı hedefleyen bir yüklenme ile devrimci 1 Mayıs’a hazırlanma sürecini başlatmış bulunuyoruz. Sınırlarını aşma iddiasında olan komünistler, geleceği kazanma iddiası ile devrim yürüyüşüne devam edecekler.

Adana’dan Komünistler