3 Nisan 2009
Sayı: SİKB 2009/13

  Kızıl Bayrak'tan
  Yerel seçimler ve siyasal sonuçlar
  Yanıtımızı 1 Mayıs alanlarında vermeliyiz!
Seçim aldatmacası bitti, kapitalizmin krizi sürüyor…
Kayseri: Yoğun ve etkin bir devrimci seçim çalışması!..
Bursa: Devrimci seçim çalışmamızın kazanımlarıyla şimdi daha da güçlüyüz!..
  Manisa: Tempolu bir seçim çalışması...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Tescilli faşist katil Muhsin Yazıcıoğlu “kahraman” ilan edildi!
  Saldırganlık ve savaş aygıtı 60. yılında...
  BDSP’nin seçim faaliyetlerinden…
  Genç komünistlerin seçim faaliyetlerinden…
  Kızıldere şehitlerini anma eylem ve etkinliklerinden...
  Almanya’da kriz karşıtı gösteriler…
  G-20 Zirvesi Londra’da toplanıyor...
  Barack Obama’nın yeni Afganistan planı...
  Arjantin’de onbinler askeri faşist cuntadan hesap soruyor...
  Ekim Gençliği'nden...
  Seçim sonuçları hakkında birkaç söz
M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Manisa: Tempolu bir seçim çalışması...

Emekçilere devrimin ve sosyalizmin sesini taşıdık!

Siyasal gericiliğin ve şovenizmin etkili olduğu, devrimci sınıf çalışmasından yoksun, emek-sermaye çelişkisinin yoğun biçimde yaşandığı Manisa’da sermayenin seçim oyununu bozmak, sermaye partilerinin içyüzünü teşhir etmek, işçi ve emekçileri düzenin seçim oyununa karşı uyarmak, onları örgütlü mücadeleye çağırmak, kurtuluşlarının ve tek çıkış yollarının devrim ve sosyalizmde olduğunu haykırmak için BDSP’nin bağımsız sosyalist belediye başkan adayıyla girdiğimiz 29 Mart yerel seçimlerinde, ideolojik ve politik duruşumuza uygun devrimci bir seçim çalışması yürüttük.

Seçim çalışmamız boyunca, BDSP imzalı, “Düzenin seçim oyununu bozalım! Temel hak ve özgürlükler için mücadeleyi yükseltelim! Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!” başlıklı bildirgelerimizi, “Yaşanabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm!”, “Seçim aldatmacası değil devrimci sınıf mücadelesi!” şiarlı afişlerimizi, aday imzalı, “Bozuk düzende sağlam çark olmaz! Yaşanılabilir bir kent ve insanca bir yaşam için sosyalizm!” başlıklı bildiri ve “Haramilerin saltanatını yıkacağız! Sosyalizmi kuracağız!”

Yaygın ve tempolu bir çalışma yürüttük!

BDSP’nin seçim bildirgesi ve aday bildirilerimizi başta işçi servislerinin kalktığı Şehitler Mahallesi, Alay Bey, Öğretmen Evi, Ulu Cami, Karaköy, Laleli ve Garaj duraklarına, Manisa şehir merkezi, Alay Bey, Horoz Köy, Barbaros, Yenimahalle, Kuşlu Bahçe, Laleli, Malta, Sipil semt ve mahallelerinin binaları ve sitelerin posta kutularına, gecekondulu tek katlı evlerin kapı altlarına ve yüzyüze dağıtımını gerçekleştirdik. Manisa şehir merkezinde iki gün toplu dağıtım, Perşembe pazarına iki hafta üst üste ve Laleli pazarında ve birçok kahvede ajitasyon konuşmalarla aday bildirilerimizin dağıtımını gerçekleştirdik. Seçim çalışmamız içerisinde karşılaştığımız, diyalog kurduğumuz işçi veemekçilere çevre-çeper güçlerimize insanlığın kurtuluşunun sosyalizmle mümkün olabileceğini, bu uğurda mücadele verilmesi gerektiğini ısrarla anlattık.

BDSP ve aday imzalı afişlerimizi, Manisa merkezi ile semt ve mahallerine, Manisa Organize Sanayi, Kenan Evren Sitesi, Ayakkabıcılar Sitesi ve çevresine yaygın olarak yapıştırdık.

Afişlerimiz işçilerin, emekçilerin ve dostlarımızın ilgisini çekerken, sermayenin kolluk güçlerini de tedirgin etti. Sermayenin kolluk güçleri tarafından kısmi engellemelerle karşılaştık. GBT kontrolüne tabii tutulduk. Afişlerimizin Organize Sanayi Sitesi’ne ulaşması sermaye patronlarını ve çıkarlarını korumak için tuttukları güvenlikçilerini rahatsız etti. Afiş çalışmamız organize sanayinin özel güvenlikleri tarafından engellenmeye çalışıldı. Tok duruşumuzla engellemeleri boşa düşürdük.

Seçime son birkaç gün kala aday imzalı, “Krizin faturasını işçi-emekçiler değil patronlar ödesin!”, “Bozuk düzende sağlam çark olmaz!” şiarlı pankartımızı Manisa şehir merkezine ve işçi servislerinin kalktığı Mesir Cami çevresine astık. “Bir damla temiz su için bile sosyalizm!”, “Sınıfsız, sömürüsüz, savaşsız bir dünya için devrim ve sosyalizm!”, “Kahrolsun sermaye iktidarı, yaşasın devrim ve sosyalizm!” şiarlı aday imzalı ozalitlerimizi Manisa Merkez Postanesi, Manisa Kültür Sitesi ve eski adliye karşısına yapıştırdık. Pankart ve ozalitlerimiz işçi ve emekçilerin ilgisini çekti. Şehir merkezine astığımız, “Bozuk düzende sağlam çark olmaz!” şiarlı pankartımızın MHP’liler tarafından indirilmeye çalışılması sırasında anında müdahale ettik. Yaptığımız tok konuşmalardan etkilenen MHP’liler, iplerini kestikleri pankartımızı yine kendileri astılar.

Materyallerimizin işçi ve emekçilere ulaştırılmasının yanısıra seçim büromuzda etkinlik ve toplantılar gerçekleştirdik. 22 Mart günü Yeni Mahallede bir kahve toplantısı gerçekleştirdik. Kahve toplantısı canlı ve verimli tartışmalarla geçti. Tüm etkinliklerimize el ilanlarıyla çağrıda bulunduk. Etkinliklerimize beklediğimiz katılımın olmaması, ilde seçim çalışmasını ilk kez yürütmemiz, işçi ve emekçilerin bu tarz faaliyetlere yabancı olması etmenleriyle bağlantılı anlaşılır bir sonuçtur.

Seçim çalışmalarımızın bir aracı olan gazetemizin satışını da gerçekleştirdik. Kürt emekçilerin yaşadığı Horoz Köy semtinde gerçekleşen gazete satışımız verimli geçti.

Devrimci çalışmaya emekçi ilgisi ve desteği

Seçim çalışmalarımızın etkisi Manisa seçim sınırı içinde kendini gösterdi. Seçim çalışmalarımız sırasında Manisalı işçi ve emekçilerden “Sosyalizm kelimesini unutmuştuk, bizlere hatırlattınız”, “Çalışmalarınızı beğeniyoruz”, “Doğru şeyler söylüyorsunuz ama nasıl başaracaksınız?”, “sosyalizm nedir?”, “burada sosyalist ve devrimcilerde mi var” soruları, olumlamaları ve övgüleriyle karşılaştık. “Amerikancı, İMF’ci, soyguncu, rantçı düzen partilerine oy verme, hesap sor!” içerikli ajitasyon konuşmalarımıza birçok işçi ve emekçinin “evet vermeyeceğiz!” diyerek düzen partilerine karşı duydukları tepkilerine tanık olduk.

Reformist sol ortada yoktu

Seçim bölgemizde bizim dışımızda sistemli bir devrimci çalışma yürütülmedi. DTP dışında seçime giren TKP ve ÖDP seçime son birkaç gün kala varlıklarını sınırlı bir çalışmayla hissettirebildiler.

Kazanımlarımızla ilerleyeceğiz!

Seçimle birlikte eksikliklerimize rağmen ilk kez siyasal çalışma götürdüğümüz ve seçimlere girdiğimiz Manisa’da BDSP olarak varlığımızı ve etkimizi işçi ve emekçilere, dost ve düşmanlarımıza kanıtlamış olduk. Çevre-çeper güçlerimizi kısmen de olsa seçim çalışmamızda harekete geçirebildik. Bu da seçim çalışmamızın bundan sonrasına kalabilen önemli bir kazanımı oldu.

Manisa BDSP çalışanları