30 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/04

  Kızıl Bayrak'tan
  Ergenekon operasyonu Özbek çetesine yöneldi…
  Çankaya’da Ergenekon toplantısı…
Şer üçlüsü toplandı…
Emekçiler krize karşı alanlara çıktılar…
15 Şubat İstanbul mitingi üzerine...
Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma gecesi gerçekleşti...
  Direnişçi Gürsaş işçileri ile konuştuk...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yerel yönetimler ve liberal yanılsamalar -
H. Fırat
  ÜNSA’da yarım direniş, çeyrek zafer!
  Devlet madalyasından Kocatepe törenine kontrgerilla gerçeği…
  Kriz karşıtı faaliyetlerden...
  Gençlikten...
  Ateşkes sonrası Gazze...
  “Davos Zirvesi”ne hazırlık…
  Bolivya’da anayasa açık farkla kabul edildi!
  Obama ve yıkılan hayaller...
  Avrupa’da krize karşı paneller…
  Yerel seçimler ve devrimci tutum - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ankara DTCF’de faşist saldırganlık…

“Faşizme karşı omuz omuza!”

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde 21 Ocak günü okul yemekhanesinde sivil faşistler devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilere sözlü tacizde bulundular. Saldırıya karşılık vermeye giden devrimcilere sivil polislerle beraber faşistler saldırı gerçekleştirdiler. Bunun üzerine çıkan çatışmada düzenin kolluk kuvvetleri de öğrencilere müdahalede bulundu ve öğrencilerden yaralananlar oldu.

Okulda süren bekleyiş sırasında, kolluk kuvvetleri tarafından sınava götürülmeye çalışılan faşistlere devrimci-demokrat yurtsever öğrenciler gerekli cevabı vererek okula girmelerini engellediler. Olaylar nedeniyle öğrenciler okuldan toplu çıkış yaptılar.

22 Ocak sabahı okula toplu giriş yapmak isteyen öğrencilere polis tarafından kimlik kontrolü ve üst araması dayatıldı. Bunu kabul etmeyen öğrenciler okul önünde beklemeye başladılar ve bir süre sonra okula girebildiler.

Faşist baskılar okul girişinde bir grup öğrencinin gözaltına alınmak istenmesiyle sürdü. Arkadaşlarına sahip çıkarak gözaltıları engellemeye çalışan devrimci, demokrat, yurtsever öğrencilere polis tarafından gaz bombası atıldı. Saldırı sırasında bazı öğrenciler gözaltına alınırken bir kişi de polis tarafından ağzına silah dayanarak tehdit edildi ve havaya ateş açıldı.

DTCF’liler faşist saldırganlığa 22 Ocak günü saat 12.30’da geçekleştirdikleri basın açıklamasıyla yanıt verdiler. Açıklama için okula girmek isteyen kitle içeri alınmak istenmese de polisin engelleme girişimleri boşa düşürüldü. Basın açıklamasında, bir gün öncesinden itibaren yaşanan süreç özetlendi, polisin eli satırlı ve sallamalı faşistleri koruduğu gerçeği bir kez daha teşhir edildi.

Açıklamaya destek veren Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da kısa bir konuşma yaparak, üniversitenin özerk, demokratik bir kurum olması gerektiğine değindi. Kamera, turnike ve özel güvenlik birimleriyle öğrencilerin baskı altına alınmaya çalışıldığına dikkat çekerek, mücadelenin üniversitelerin asıl sahiplerine bırakılana kadar süreceğini söyledi. İnsan Hakları Derneği de açıklamaya destek verdi.

Arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep etmek ve saldırıları teşhir etmek için öğrenciler 22 Ocak günü Ankara Adliyesi’nin önünde bir basın açıklaması gerçekleştirmek istediler. Kolluk güçleri, Adliye önünde kitle yavaş yavaş toplanırken, eyleme katılan iki devrimciye saldırdı. Saldırısını sözlü tacizle başlatan polis, devrimci öğrencilere fiziki saldırıda bulunarak gözaltına almaya çalıştı.

Arkadaşlarının yanına giden kalabalık bir kitlenin olaya müdahalesiyle polis devrimcilere gaz bombalarıyla azgınca saldırdı. Karşılıklı çatışmalar Ulus’a kadar sürdü. Ulus’ta tekrar toplanan devrimciler bu defa Kurtuluş’a yöneldiler. Polis saldırısı burada da devam etti. Bir saate yakın süren çatışmada çok sayıda yaralanan ve gözaltına alınan oldu. 

 Ekim Gençliği / Ankara


Esenyurt’ta liselilerden Filistin’le dayanışma eylemi...

“Filistin halkı yalnız değildir!”

?22 Ocak günü Esenyurt’ta liseli gençlik olarak Filistin halkının mücadelesine destek vermek, işgal ve kuşatmayı protesto etmek amacı ile bir basın açıklaması gerçekleştirdik. Basın açıklaması kararını Gazze’ye yönelik saldırı devam ederken almıştık. Basın açıklamasının güçlü olabilmesi için etkin bir ön çalışma yapmayı hedefledik. Bu çerçevede bir çalışma planı çıkardık.

Basın açıklaması için davetiye, okulda dağıtmak için bildiri ve kuşlamalar hazırladık. Çalışmayı mümkün olduğu kadar çok liseye taşımayı ve bulunduğumuz okullarda meşru bir temelde yürütmeyi hedefledik. Bu çerçevede hazırladığımız davetiyeleri ve kuşlamaları birçok okula dağıtık. Ayrıca hazırlamış olduğumuz bildirileri sınıfları dolaşarak, kimisinde ajitasyon konuşmaları eşliğinde, kimisinde ise bildiriyi sınıflarda okuyarak dağıttık. Birçok sınıfın panolarına bildirimizi astık. Oldukça olumlu tepkiler aldık. Birçok öğrenci eyleme katılma konusunda isteğini dile getirdi.
Ateşkes sürecinin başlaması eyleme katılma konusundaki canlılığı belli yönleri ile kırsa da, başarılı bir eylem gerçekleştirdik. Eylem 60’ı aşkın liselinin katılımı ile gerçekleşti.

Kitle eylemin yapılacağı noktaya sloganlar eşliğinde yürüyerek geldi. Alkış ve sloganların haykırıldığı eyleme çevrede bulunan insanlar da destek verdi.

“Katliamların hesabını soracağız! Filistin halkı yalnız değildir!” pankartının yanı sıra “Direnen halklar kazanacak!”, “Bji bratiya gelan!”, “Katil İsrail Ortadoğu’dan defol!” vb. şiarların yer aldığı dövizler taşındı. Basın metninin okunmasının ardından alkış ve sloganlar eşliğinde Gündoğdu marşı söylendi. Yapılan yürüyüşün ardından eylem sonlandırıldı.
Eylem sonrasında eyleme katılanlarla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda, atılan bu anlamlı adımın korunması gerektiği vurgulandı. Liselerde örgütlülüğü büyütmek, paralı eğitim, ÖSS sorunu, ekonomik kriz gibi konularda da çalışma yürütmek önerileri sunuldu.

Esenyurt İLGP

Çiğli’de liseli gençlik şenliği…

İLGP olarak ilk dönemin sonunda gençliği ilgilendiren sorunları gündemleştirmek amacıyla 25 Ocak günü bir etkinlik gerçekleştirdik.

Tüm etkinliği ve programı liselilerin öz gücüne dayanarak örgütledik. Etkinliğe çağrı amacıyla yüzlerce el ilanı dağıttık, onlarca afiş yaptık, ozalit astık. Şenliğin duyurusu için Çiğli merkezde bulunan okul çevrelerine A3 afiş, merkeze ise ozalit afiş kullandık. Davetiyelerimizi liseli gençliğe ulaştırdık.

Etkinliğimiz 25 Ocak günü saat 15.00’te Çiğli İşçi Kültür Sanat Evi’nde başladı. Salona “Ticari eğitime, şovenizme ve emperyalist savaşa hayır!/İLGP” pankartını, sahneye ise “Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm!” yazılı afişi astık.

Program devrim ve sosyalizm mücadelesinde yitirdiğimiz devrim şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı. Daha sonra gençliği ilgilendiren sosyal ve siyasal gelişmelerin anlatılmasıyla devam etti. Yaşanan tüm sorunlara karşı liseli gençliğin mücadele etmesi gerektiği vurgulandı. Gençliğin sorunlarına gerçek ve kalıcı çözümler bulabilmesinin yolunun devrim ve sosyalizm mücadelesine katılmaktan ve bu mücadeleyi büyütmekten geçtiği ifade edildi.

Konuşmanın ardından liselilerden oluşan “Ekmek Arası Tiyatro Topluluğu”nun kendi yazıp hazırladığı “Kim deli?” isimli tiyatro oyunu sahnelendi. İlgiyle izlenen oyunun ardından yine liseli gençliğin emeğiyle hazırlanan “Bir Ses Bir Ritim” başlıklı müzik sunumu gerçekleşti. Kürtçe türkü ve ezgilerin yanı sıra devrimci marşlardan oluşan program yoğun alkış aldı.

Ardından sahneye Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Hasan Hüseyin vb. devrimci ilerici şairlerin şiirlerinden derledikleri hazırlıklarıyla bir kez daha liseli gençlik çıktı. Mizansene dayalı olarak okunan şiirler büyük beğeni topladı.

Program liselerde değişik sorunlar yaşayan gençliğin sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirmesi amacıyla hazırlanan serbest kürsü bölümüyle devam etti. Değişik okullardan 7 liseli söz alırken, Ekim Gençliği ve İLGP de serbest kürsüden liseli gençliğe seslendi.

Serbest kürsünün ardından genç bir arkadaşımız çelpe tekniği ile sunduğu dinletiyle programı renklendirdi. Yoğun alkış alan kısa dinletinin ardından Kavel Müzik Grubu devrimci türkü ve marşlardan oluşan programıyla sahnedeki yerini aldı. Etkinliğimiz halaylarla sona erdi.

Baştan sona canlı ve coşkulu geçen etkinliğin en anlamlı yanı liseli gençliğin öz emeği ve ürünü olarak örgütlenmesi oldu.

İzmir Liseli Gençlik Platformu