30 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/04

  Kızıl Bayrak'tan
  Ergenekon operasyonu Özbek çetesine yöneldi…
  Çankaya’da Ergenekon toplantısı…
Şer üçlüsü toplandı…
Emekçiler krize karşı alanlara çıktılar…
15 Şubat İstanbul mitingi üzerine...
Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma gecesi gerçekleşti...
  Direnişçi Gürsaş işçileri ile konuştuk...
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Yerel yönetimler ve liberal yanılsamalar -
H. Fırat
  ÜNSA’da yarım direniş, çeyrek zafer!
  Devlet madalyasından Kocatepe törenine kontrgerilla gerçeği…
  Kriz karşıtı faaliyetlerden...
  Gençlikten...
  Ateşkes sonrası Gazze...
  “Davos Zirvesi”ne hazırlık…
  Bolivya’da anayasa açık farkla kabul edildi!
  Obama ve yıkılan hayaller...
  Avrupa’da krize karşı paneller…
  Yerel seçimler ve devrimci tutum - M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

IBM’de mücadele sürecek!

IBM Türk’te örgütlenme mücadelesi yürüten Tez-Koop-İş Sendikası, her hafta Yapı Kredi Plaza önünde gerçekleştirdiği eylemlerine bu hafta da devam etti. 28 Ocak günü yapılan final eyleminde, IBM’deki sendikal örgütlenme mücadelesini daha farklı ve güçlü eylemlerle sürdürüleceği duyuruldu.

Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşenleri eyleme etkin bir katılım gerçekleştirdiler. Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri renkli dövizlerle katıldılar. TMMOB İKK ise,“Güvenli bir gelecek için iş güvencesi istiyoruz!” pankartı açtı.

“IBM’de sendikal haklara saygı istiyoruz!” pankartının açıldığı eylemde, “Direne direne kazanacağız!”, “IBM işçisi yalnız değildir!”, “IBM’de işten atılan temsilcilerimiz geri alınsın!”, “Noter ve barajlar kaldırılsın!” vb. dövizler taşındı.

Konuşmaların ardından basın açıklaması yapıldı. IBM’deki sendikal örgütlenme sürecine değinilen açıklamanın son bölümünde Desa, Sinter vb. direnişlerle dayanışma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BES’ten protesto eylemi

Büro Emekçileri Sendikası İstanbul Şubeleri, 28 Ocak günü gerçekleştirdikleri bir eylemle hükümetin sosyal güvenlik alanındaki politikalarını protesto ettiler.

Beşiktaş-Fındıklı’da bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü önünde gerçekleşen eylemde, Sosyal Güvenlik Reformu’nun bedelini ödemeyeceklerini belirten emekçiler, hükümetten çalışma barışının sağlanması için acil önlemler almasını istedi.

BES 2 No’lu Şube Başkanı tarafından okunan açıklamada, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın birleştirilmesiyle, yetkilerin belirsizliklerle dolu bir sürecin yaşanmasına sebep olduğu söylendi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hükümetin kadrolaşmasının bir aracı haline getirildiğine dikkat çekildi. 24 bin çalışanın bulunduğu SGK’nın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtilerek, çalışanların talepleri sıralandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


OPSAN’da ihanete ve ücret gaspına tepki

Kriz gerekçesiyle işçi çıkarmaların ve hak gasplarının yaşandığı fabrikalardan biri olan OPSAN Metal’de işçiler 1.5 aylık ücret alacakları için kararlılıklarını ifade ettiler.

Gebze Güzeller Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan OPSAN Metal işyerinde işten atılan yaklaşık 70 işçiden 25’i, 27 Ocak günü fabrikaya gelerek işten atma saldırısı sonucunda içeride kalan ücretlerini talep ettiler. Türk Metal çetesinin işten atmalara ve ücret gaspına karşı sessiz kaldığı OPSAN’da fabrika yetkilileri ve muhasebeciyle görüşen işçiler ücret alacaklarının bir an önce verilmesini talep ettiler.

Ücretlerini alana kadar bekleyeceklerini belirten işçiler jandarma tarafından fabrikadan çıkarıldılar. Türk Metal ihanetçileri ortada görünmezken, işçiler kısa süren bir bekleyişin ardından Türk Metal Sendikası Gebze Şubesi’ne gittiler. İşçiler haklarına sahip çıkmayan Türk Metal’e tepkililer.

Kızıl Bayrak / İstanbul


ÜNSA’da direniş sona erdi

Kartal Samandıra’da kurulu ÜNSA Ambalaj’da “kriz” gerekçesiyle yaşanan işçi çıkartmalara karşı başlayan direniş sona erdi. ÜNSA bünyesinde faaliyet gösteren Doğa Tekstil isimli taşeron firma işçileri, haklarını almak için fabrika önündeki kararlı bekleyişlerini sona erdirdiler. Kriz bahanesiyle daralmaya gittiğini söyleyerek toplu işten çıkartmalara başvuran Ünsa patronuna karşı mücadele yürüten işçiler alacaklarının bir kısmını elde ederken, diğer kısmını ise iki taksit halinde almak için anlaşmaya vardılar.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


ÖKP Ankara’da yürüdü

Özelleştirme Karşıtı Platform Ankara bileşenleri, özelleştirmeleri protesto etmek için 24 Ocak günü Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Kolej Kavşağı’nda buluşan kitle ÖİB’e yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte,“Özelleştirmeler durdurulsun, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı kapatılsın!” yazılı pankart taşındı.

Özelleştirme İdaresi önünde okunan basın açıklamasında, öncelikle 1980’de açıklanan 24 Ocak Kararları ve Uğur Mumcu’nun aynı tarihte katledilişi hatırlatıldı. ÖİB’nin “BOTAŞ, MKE, TKİ de özelleştirilebilir” açıklamasına değinilerek, kamunun tamamen tasfiye edilmesi eleştirildi.

Açıklamanın ardından “Kemal Unakıtan’ın pijamaları” temsili olarak açık artırmaya çıkarıldı. 120 kişinin katıldığı eylem, özelleştirme karşıtı mücadelenin süreceği vurgusuyla son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara


CHP önünde sendika düşmanlığı

Dev-Sağlık İş Sendikası, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerle beraber atılan işçilerin geri alınması için 24 Ocak günü CHP İstanbul İl Binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Sendika haktır engellenemez! Kadıköy Belediyesi’nde işten çıkartılan sağlıkçılar geri alınsın! / DİSK Dev-Sağlık-İş” pankartının açıldığı eylemde Dev Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir konuşma yaptı. Ardından işten atılan Songül Kalkan basın açıklamasını okudu.

Basın açıklaması sırasında kolluk güçleri, “trafiği engelliyorsunuz” bahanesiyle kitlenin kaldırıma çıkmasını istedi. Bunun reddedilmesi üzerine polis kalkanlarıyla müdahale edildi. Polisin tutumu “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganıyla karşılandı. Yaşanan arbededen sonra basın açıklamasına devam edildi.

İşten atılmaların sendikal nedenli olduğunu belirten Kalkan, işten çıkarmaların öncesinde ve sonrasında tehdit ve baskılar, sürgünler, sendikadan istifaya zorlamalar gibi saldırıların yaşandığını ifade etti. Kadıköy Belediyesi’ni sendika düşmanı tutumundan vazgeçmeye çağırdı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sinter’de onur mücadelesi!

Direnişlerinde bir ayı geride bırakan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Sinter Metal işçileri patronun “yüzsüz” tutumlarına karşı onuruna sahip çıkıyor.

Sinter Metal patronu Olgun Tanberk’in, direnişteki işçilerin içeride kalan 22 günlük çalışmalarının karşılığı olan ücretin bir kısmını (150 TL) hesaplarına yatırmasını protesto eden işçiler 23 Ocak günü fabrika önünde sloganlar attılar.

Sosyal haklar, ikramiyeler, kömür parası, senelik prim, aylık prim, erzak, yılbaşı erzağı ve 22 günlük maaşları ile birlikte 3 bin TL’ye yakın ücret alacakları olan işçiler patronun bu tutumunu “kendileriyle dalga geçmek” olarak nitelendirdiler. Sinter patronu 22 günlük çalışmanın karşılığı olan paranın kalan kısmını ise Şubat ayının ilk haftasında ödeyeceğini söyledi.

Hesaplarına yatırılan 150 TL’yi istemediklerini belirten işçiler “Gün gelecek, devran dönecek, patronlar işçiye hesap verecek!”, “Yarım değil hepsini öde!”, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz!”, “Bedel ödedik ödetiriz!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!” sloganlarını atarak Sinter patronunun “onursuz” tekliflerine karşı çıktılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Kürşat’ta eşler de eylemde!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde işten atılan Kürşat taşeron işçilerinin başlattıkları açlık grevinin 16. gününde (22 Ocak) Kürşat işçilerinin eşleri de eylemdeydi.

Konak Meydanı’nda toplanan kadınlar ve çocuklar, işçilerin açlık grevini sürdürdüğü yere kadar sloganlarla yürüdüler. Belediye önünde ilk konuşmayı açlık grevini sürdüren işçilerden Özkan Kılıç yaptı. Kocaoğlu’nun verdiği sözleri tutmadığını ve direnerek işlerini geri kazanacaklarını söyledi. Ardından “İBB’de işten atılan ve direnişte olan işçilerin eşleri” imzalı basın açıklaması okundu. Taşeron çalıştırmanın sosyal demokrat belediyeciliğe sığmadığı vurgusunun yapıldığı açıklamanın ardından, işçilerin eşleri Aziz Kocaoğlu ile basının önünde konuşacaklarını söylediler.

Belediye binasının karşısındaki İZSU’ya giderek Kocaoğlu’yla görüşme ısrarını sürdüren işçi eşlerinden dördü görüşmeye kabul edildi. Kocaoğlu’ndan “Eşleriniz taşeronda çalışmaya devam etsin ya da açlık grevine devam etsinler. Yapacak bir şey yok” cevabını alan işçi eşleri, direnişte kararlı olduklarını ve 29 Mart’ta yerel seçimlerde gereken yanıtı vereceklerini söylediler.

Kızıl Bayrak / İzmir


“Soygunun hesabını PTT versin!”

KESK Haber-Sen üyeleri, PTT şubelerindeki soygun ve çalışma koşullarına ilişkin 28 Ocak günü Şişli PTT Merkez Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eylemde, “Soyguna göz yumanlar güvenliği sağlamayanlardır!” Haber-Sen pankartı açıldı, dövizler ve KESK flamaları taşındı.

Basın açıklamasında, PTT’de yaşanan sorunlara her gün bir yenisinin eklendiği, soygun olaylarının arttığı söylendi. Tüm sorunların özelleştirme politikaları sonucu olduğu ifade edildi. Başta güvenlik ve personel eksikliği olmak üzere PTT şubeleri ve dağıtım merkezlerindeki sorunların bir an önce çözülmesi istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sağlıkta hak gaspları ve baskılar

SES Genel Merkezi, sağlık ve hizmet işkolunda yaşanan hak gaspları ile SES üye ve yöneticilerinin karşı karşıya kaldığı baskı ve engellemelere karşı 22 Ocak günü Ankara’da basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada, üniversite hastaneleri, SHÇEK ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı yataklı tedavi kurumlarında çalışanlardan yemek ücreti alınması uygulamasına karşı eylemlerin süreceği belirtildi. TTB ile yemeklerin ücretli hale getirilmesine ilişkin ortak bir imza kampanyası yürütüldüğü ve imzaların gerçekleştirilecek eylemle bakanlığa iletileceği belirtildi. Sağlık Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından, SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun’un memuriyetten çıkarıldığı, SES MYK üyesi Meryem Özsöğüt’ün de, davası sonuçlanmadığı halde memuriyetten çıkarıldığı bilgisi verildi. Açıklamanın son bölümünde talepler dile getirildi.

Kızıl Bayrak / Ankara


SES’ten yemek boykotu

SES, kamu hastanelerinde yemeklerin ücretlendirilmesine karşı 28 Ocak günü Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde yemek boykotu gerçekleştirdi. Hastane bahçesinde bir araya gelen sağlık çalışanları yemeklerin ücretlendirilmesini protesto etmek için çorba içtiler. Eylemde konuşan SES Bakırköy Şube Başkanı Leyla Koç, bir aydır yemek boykotuna devam ettiklerini ve %98 katılım sağladıklarını ifade etti. Koç, Maliye Bakanlığı genelgesi geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Numune’de yemek eylemi

Kadıköy Haydarpaşa Numune Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları ve İstanbul Tabip Odası, 23 Ocak günü Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Vehbi Koç Acil Tıp Merkezi önünde gerçekleştirdikleri ortak basın açıklamasıyla, yemeklerin ücretli hale getirilmesini protesto ettiler. Eylemde sağlık çalışanları yakalarına “Yemek hakkımız gasp edilemez!” kokartları taktılar, talepleri içeren dövizleri taşıdılar.

Basın açıklaması öncesi İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan kısa bir konuşma yaptı. Basın açıklamasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi çalışanları adına Naciye Erdoğan okudu. Sağlık çalışanları olarak çalışma koşullarının her geçen gün ağırlaşmasına rağmen kesintisiz biçimde hizmet verdiklerini vurgulayan Erdoğan, hükümetin ekonomik krizi gerekçe göstererek haklarını gasp ettiğini söyledi. Ekonomik krizin bedelini emekçilere ödetme doğrultusunda atılacak hiçbir adımı kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Demiryolları “Tuzla”laştı!

Demiryollarında örgütlü KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, manevra esnasında ölen ve ölümden dönen manevracıların sorumlusunun TCDD yönetimi olduğunu, 23 Ocak günü Haydarpaşa Garı’nda gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla duyurdu. Demiryolu emekçileri iş cinayetlerine karşı 23 Ocak’ta bazı şubelere bağlı işyerlerinde 10.00-12.00 saatleri arasında iş bıraktı.

“Az adamla çok iş” mantığı nedeniyle makasçı, manevracı ve gard fren ünvanlarında çalışan emekçileri “Tren Teşkil Memurluğu” adı altında tek bir ünvanda birleştiren TCDD yönetimi BTS’liler tarafından protesto edildi. İş cinayetleri sonucu yaşamını yitiren demiryolu çalışanlarının fotoğraflarını taşıyan BTS’li emekçiler, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD’yi sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Balcalı’da “promosyon” eylemi

Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde gaspedilen promosyon hakkının çalışanların talepleri gözetilerek ödenmesi için, SES, Dev Sağlık-İş ve Eğitim-Sen tarafından 23 Ocak günü ortak bir basın açıklaması gerçekleştirildi. İş Bankası önünde yapılan açıklamada, imzalanan genelge çerçevesinde Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü’nün çalışanları ilgilendiren bu konuda çalışanlara danışmadan, herhangi bir banka ile anlaşma yaptığı belirtildi. Promosyonda yapılan adaletsizliğe karşı İş Bankası Çukurova Üniversitesi Şubesi’ne çalışanların hesaplarından yapılan otomatik ödemelerin iptal edileceği ve Rektörlüğe karşı bu ihalenin iptali için her türlü hukuk mücadelesinin yürütüleceği ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Adana


Yapı-Yol Sen: “Bu pislik bize ait değil!”

Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, Tapu ve Kadastro Müdürlükleri’ne yapılan rüşvet operasyonlarına ilişkin 23 Ocak günü yazılı açıklama yaparak “yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvetçiliğin bir işleyiş biçimi” olduğunu belirtti.

Yapılan yolsuzlukların asıl mağdurunun emekçiler olduğu, yaşanan sorunların çözümünün birleşmek ve örgütlenmekten geçtiğini vurguladı: “İşte bunun için bu pislik bize ait değildir diyoruz. Ama bu pisliği biz temizlemezsek kimse temizlemeyecektir. Bunun için önce birleşmek ve örgütlenmek zorundayız. İşkolumuz örgütlülüğün en az olduğu işkollarından biridir ve üzerimize bu kadar gelebilmelerinin en önemli nedeni örgütsüzlüğümüz yani sendikasız oluşumuzdur.”

Diğer yandan Tapu Kadastro 2. Bölge Müdürlüğü yayımladığı talimat ile, Bölge Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde cep telefonu kullanımını yasakladı ve uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi. Yapı-Yol Sen İstanbul Şubesi, Tapu ve Kadastro çalışanlarını verilen talimata uymamaya çağırdı. Talimata karşı idari ve hukuki süreci başlattığını duyurdu.


Eskişehir’de yemek boykotu!

Sağlık emekçilerinin, yemeklerin ücretli hale gelmesini protesto etmek amacıyla Türkiye genelinde başlattıkları üç günlük boykot, 22 Ocak günü Eskişehir’de de yapılan basın açıklamasıyla başladı. Türk Sağlık-Sen ve SES’in birlikte örgütlediği basın açıklaması, OGÜ Hastanesi giriş kapısında toplanılması ve eyleme katılan sağlık emekçilerine simit dağıtılmasıyla başladı. Böyle bir uygulama hayat bulursa, sağlık emekçilerinin yemek için hastane dışına çıkacakları ve molayı sonuna kadar kullanacakları, olası kötü durumlardan hükümetin ve okul yönetiminin sorumlu olduğu dile getirildi. Açıklamaya yaklaşık 200 sağlık emekçisi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Eğitime kötü karne!

Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, her öğretim dönemi sonunda kamuoyuyla paylaştığı “Dönem Değerlendirmesi”ni 22 Ocak günü gerçekleştirdiği açıklamayla sundu. 2008-2009 öğretim yılının birinci döneminde okul, öğrenci ve eğitim emekçilerinin karşılaştığı sorunları belirleyen rapor 32 maddeden oluşuyor.

Öğretmenlere çalışma saatlerinin dışında verilen angarya işler, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının ödenmemesi nedeniyle eğitim-öğretimin kesintiye uğraması, Eğitim-Sen üyelerinin baskılara uğramaları, eğitimi paralı hale getiren uygulamalar vb. sorunların varlığını koruduğunu belirten Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, sorunlara dikkat çekmeye devam edeceklerini söylediler.

Açıklamanın ardından, Öğretmenevi’nden yalnızca eğitim emekçilerinin yararlanması, bandrol ücreti adı altında üye aidat uygulamasından vazgeçilmesi talebiyle toplanan 10 bini aşkın imza Milli Eğitim Bakanlığı’na, Öğretmenevi Hizmet ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na gönderildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul