23 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/03

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işkolunda durum ve görevlerimiz
  Ergenekon sermaye devletinin gerçek yüzüdür…
İsrail’den tek taraflı ateşkes...
Krizin faturasını kapitalistlere ödetme mücadelesini kapitalizmi yıkma mücadelesiyle birleştirelim!
2008 sermayenin yoğun saldırılarına konu oldu…
TORGEM direnişi 10. gününde zaferle sonuçlandı!
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile krizin tersanelerdeki etkisi ve TORGEM direnişinin kazanımları üzerine konuştuk...
  DESA direnişinde kazanma kararlılığı ve devrimci sorumluluk!
  Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma büyüyor…
  Yerel seçimler ve komünistler
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve tersaneler
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı…
  Hrant Dink kitlesel eylemlerle anıldı!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 2 Volkan Yaraşır
  Obama illüzyonu… M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Hrant Dink kitlesel eylemlerle anıldı!

“Yaşasın halkların kardeşliği”

Ankara’da binlerce kişi yürüdü

Hrant Dink’in katledilişinin 2. yılında Ankara’da binlerce kişinin katılımıyla bir eylem gerçekleşti. Hrant Dink’i Anma İnisiyatifi’nin çağrısıyla eylem için 19 Ocak günü saat 17.30’da Yüksel Caddesi’nde buluşuldu. Buradan Sakarya Caddesi’ne yüründü. En önde Hrant Dink’in resmi ve Ermenice ve Türkçe “Yaşasın halkların kardeşliği!” yazılı pankart taşındı. Yürüyüş boyunca “Katil devlet hesap verecek!”, “Hrant’ın katili kontrgerilla!”, Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Sakarya Caddesi’ne de yapılan konuşmanın ardından “Kahrolsun MGK, MİT, JİTEM, Kontrgerilla!” sloganı atıldı. Okunan basın açıklamasında “Irkçılığa, katliamcılığa ve soykırımcı devlet geleneğine inat bir kez daha haykırıyoruz. Katilleri biliyoruz hesap soracağız” denildi. Program sinevizyon gösterimi ve müzik dintileriyle sona erdi.

Eyleme yaklaşık 1500 kişi katıldı.


Hrant Dink İzmir’de anıldı

19 Ocak günü Sümerbank önünde gerçekleştirilen eyleme yaklaşık 250 kişi katıldı. Basın açıklamasından önce ses aracından “Sarı gelin” türküsü çalındı. Basın açıklamasında, Hrant Dink’in planlı bir şekilde katledildiği, milliyetçiliğin körüklenerek şoven hezeyanların gerçekleştiği, buna karşı halkların kardeşliğini güçlendirmek gerektiği vurgulandı.

Sendikalar, kurumlar, partiler ve demokratik kitle örgütlerinin örgütleyicisi olduğu eylemde, “Kürt Türk Ermeni… Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz!” ve “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.


Adana’da Hrant Dink anması

Hrant Dink katledilişinin 2. yıldönümünde Adana’da gerçekleştirilen eylemle anıldı. Geçtiğimiz günlerde TRT’de yayınlanan sözde Maraş katliamı belgeselinde “suçlu” olarak Hrant Dink’in gösterilmeye çalışılması protesto edildi. İnönü Parkı’nda “Faşizme inat kardeşimizsin Hrant!” pankartı arkasında biraraya gelen kitle, buradan TRT binasına doğru yürüyüşe geçti. Atatürk Caddesi boyunca “Faşizme inat kardeşimizsin Hrant!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Gün gelecek, devran dönecek, katiller halka hesap verecek!” sloganları atıldı. TRT binasına gelindiğinde basın metni okundu.

Açıklamada, geçtiğimiz günlerde TRT’de yayınlanan bir programda Maraş katliamın sorumlularından olan Ökkeş Şendiller’in ağzından “Hrant Dink’in Maraş katliamın sorumlularından biri” olarak ilan edilmesine değinildi. Bu topraklarda halkların kardeşliğine sıkılan kurşunlara karşı sessiz kalınmayacağı vurgulandı.

Açıklamanın ardından TRT binasına “Arkadan vuranların hala arkasında mısın?” afişinin asılı olduğu siyah çelenk bırakıldı.


Bursa: “O’nu unutturmayacağız!”

Bursa Barış Meclisi ve Hrant’ın Dostları Kent Meydanı’nda bir anmayla Hrant Dink’in unutulmadığını haykırdılar. Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada “Adalet için, barış için, kardeşlik için, din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi görüş farkı gözetmeden, halkların kardeşliğine inanan tüm yurttaşlar Onu unutmadık… Unutturmayacağız…” denildi.

Konuşmanın ardından Hrant Dink için hazırlanan “19 Ocak’tan 19 Ocak’a” adlı sinevizyon gösterimi yapıldı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı anmada “Türk, Kürt, Ermeni! Yaşasın halkların kardeşliği!”, “Hrant’ın katili Ergenekon devleti!”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz!” sloganları atıldı.  

Kızıl Bayrak / Ankara-İzmir-Adana-Bursa


“Arkadaşları”ndan Hrant için etkinlik…

19 Ocak akşamı Hrant için bir anma etkinliği gerçekleştirildi. “Hrant nar tanelerini saydı, biz Hrantsız yılları: 2” başlığı ve “Hrant’ın arkadaşları” imzasıyla organize edilen geceye aralarında siyasi parti ve kurum temsilcileri, milletvekilleri, aydın ve sanatçıların bulunduğu binlerce kişi katıldı. Etkinliğe Hrant Dink’in eşi ve çocuklarının yanısıra Ermeni toplumu da yoğun katılım sağladı.

Hrant’ın “Su çatlağını buldu” başlıklı konuşmasının kendi sesinden dinlenilmesiyle başlayan etkinlik süresince Hrant’a ait çeşitli yazılar müzik ve sinevizyon eşliğinde seslendirildi. Ermeni ezgilerine ağırlık verilen gecede “Sessizliğin sesi” korosu, Ayşe Tütüncü, Ertan Tekin, Özlem Taner, Kardeş Türküler, Sareri Hovin Mernem, Lida Çakmakçı, Yoel Vahram Keşap ve Sezen Aksu sahne aldılar. Ashura gösterisinden de bölümler sunuldu.

Etkinliğin en çarpıcı bölümlerinden biri, Ümit Kıvanç’ın Hrant Dink’in katledilmesiyle birlikte başlayan dava sürecini ele alan belgeseli oldu. “19 Ocak’tan 19 Ocak’a 2 yıl” başlıklı filmde cinayetin polis ve jandarmanın bilgisi dahilinde gerçekleştiği, olayın örtbas edilmesi için devlet erkanının seferber olduğu güçlü bir görsellik eşliğinde sunuldu.

Yaklaşık dört saat süren anma etkinliği,, herkesi Hrant’ın davasına müdahil olmak için 26 Ocak günü saat 10.00’da Beşiktaş İskele Meydanı’na çağıran kapanış konuşması ile sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Hrant katledilişinin 2. yılında Agos önünde anıldı...

“Katil devlet hesap verecek!”

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 2. yıldönümü olan 19 Ocak günü binlerin katılımıyla anıldı. İlerici ve devrimciler “Katil devlet hesap verecek!”, “Faşizme inat kardeşimsin Hırant!”, “Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği!”, “Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!” sloganlarıyla anmanın yas havasında geçmesine izin vermediler. Anmada İsrail siyonizmine karşı da sloganlar atıldı.

Hrant Dink’in fotoğrafları ve karanfiller taşıyan kitle öğle saatlerinde Agos gazetesi binası önünde toplanmaya başladı. Hrant’ın katledildiği an olan saat 15.00’e kadar sloganlarla ve Ermeni çalgısı “duduk”u dinleyerek bekleyen binlerce kişi faşizme karşı sloganlarını haykırdı. Agos binası önüne konulan Hrant Dink’in fotoğraflarına da karanfiller bıraktı. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink de Agos binasından kitleyi selamladı ve saygı duruşu için aşağıya indi.

Saat 15.00’te Dink’in katledilmesinden önce yaptığı konuşma dinlenerek saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Sanatçı Halil Ergün katılımcılar adına konuşma yaparak şunları söyledi: “Hrant Dink, bu toprağın yerlisi ve sahibiydi. İnsanları kucakladı ve bizden biri olarak konuştu. Dink, Türkiye’de değişik kültürleri, zenginlikleri ortaya çıkarttı. Halkların kardeşliğini savundu. Hrant Dink’in öldürülmesini engelleyemediğimiz için bu toprağın Ermenilerinden özür diliyoruz.”

Anmanın ardından Taksim’e sloganlarla yürümek isteyen kitlenin önü Pangaltı’daki Metro çıkışında çevik kuvvet barikatıyla kesildi. Kitlenin sloganlarla yürümek istemesi üzerine arbede yaşandı. Kolluk güçleri tazyikli su ve biber gazı kullandı. Gerginlik İstiklal Caddesi’ne kadar devam etti. Burada da kitleye biber gazı atıldı. Taksim yoğun abluka altına alındı.

Kızıl Bayrak / İstanbul