23 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/03

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işkolunda durum ve görevlerimiz
  Ergenekon sermaye devletinin gerçek yüzüdür…
İsrail’den tek taraflı ateşkes...
Krizin faturasını kapitalistlere ödetme mücadelesini kapitalizmi yıkma mücadelesiyle birleştirelim!
2008 sermayenin yoğun saldırılarına konu oldu…
TORGEM direnişi 10. gününde zaferle sonuçlandı!
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile krizin tersanelerdeki etkisi ve TORGEM direnişinin kazanımları üzerine konuştuk...
  DESA direnişinde kazanma kararlılığı ve devrimci sorumluluk!
  Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma büyüyor…
  Yerel seçimler ve komünistler
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve tersaneler
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı…
  Hrant Dink kitlesel eylemlerle anıldı!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 2 Volkan Yaraşır
  Obama illüzyonu… M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Mersin Limanı’nda direniş sürüyor

Mersin’de, TÜMTİS’te örgütlenen ve işten atılma saldırısı ile karşı karşıya kalan AKAN-SEL işçileri, direnişlerinin 14. gününde (19 Ocak) Liman A Kapısı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Yapılan açıklamada yakın zamanda 10 işçinin daha işten atıldığı ve işverenin diğer işçileri de işten atmakla tehdit ettiği belirtildi. Mücadelenin büyüyerek sürdüğü dile getirildi. Daha çok destek çağrısı yapılan açıklama sırasında sıklıkla “Limana sendika girecek başka yolu yok!”, “Sendika hakkımız engellenemez!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!” sloganları atıldı. Taşınan dövizlerde “Babamı işten attınız, ben nasıl okula gideceğim?”, “Kazanana kadar direneceğiz!”, “Vur vur inlesin MIP dinlesin!”, “MIP işçisi AKAN-SEL işçisi omuz omuza!” şiarları yer aldı.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde, “İşçi kıyımına sessiz kalmayacağız, sendika hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz!/AKAN-SEL İşçileri” şiarlı pankart taşındı. Eyleme BDSP, Partizan, ESP, DPG, TKP, EMEP, Halkevi, ÖDP, TÜM-İGD, ÖDG ve Genç-Sen destek verdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Plaza eylemi bu hafta ATV-Sabah Plaza’da

6 haftadır her Çarşamba günü 12.30-13.00 arasında Levent’teki Yapı Kredi Plaza önünde gerçekleştirilen “Plaza Eylemleri”nin 7.’si 21 Ocak günü Beşiktaş Balmumcu’daki ATV-Sabah Plaza önünde yapıldı.

Tez-Koop-İş Sendikası Genel Merkezi ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği adına okunan ortak açıklamada, eylemi ATV-Sabah önünde düzenleme nedeninin, TGS çatısı altında sendikal örgütlenme çalışması yürüten basın emekçilerinin karşı karşıya kaldığı baskılar olduğu söylendi. Açıklamada krizin bedelinin emekçilere ödetilmek istenmesine karşı ortak mücadele etme isteği dile getirildi.

IBM’de sendikal örgütlenmenin başını çektiği için işten atılan üç Tez-Koop-İş üyesinden biri olan Elvan Demircioğlu da bir konuşma yaptı. 18 Kasım ‘08’de IBM’in iki arkadaşıyla beraber kendisini işten attığını, 19 yıl çalıştığı IBM’deki sendikal örgütlenme mücadelesinin başarıya ulaşacağına inandığını dile getirdi.

Eylem TGS Genel Sekreteri Sergül Keskin’in yaptığı konuşmayla son buldu. Keskin, ATV-Sabah’taki sendikalaşma çabalarına karşı gösterilen baskıları anlattığı açıklamasında devam eden TİS sürecinde Turkuvaz Grubu’na anlaşma çağrısında bulundu.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Pazartesi eylemleri 233. gününde

Yaklaşık 8 ay önce işten atılan TÜMTİS üyesi sarı otobüs şoförleri direnişlerine devam ediyor. Her Pazartesi saat 13.00’de Orhangazi Parkı’nda basın açıklaması yapan şoförler 19 Ocak günü de eylemlerini sürdürdüler.

Eylemde, işçi ve emekçiler üzerindeki genel saldırılar ile İsrail’in yaptığı katliamı lanetleyen ve Filistin halkının direnişini destekleyen, tüm işçi ve emekçileri direnişlere destek olmaya çağıran ajitasyon konuşmaları gerçekleştirildi.

Konuşmaların ardından TÜMTİS Bursa Şube Başkanı Ahmet Güllü yaşadıkları süreci anlattı. Belediyenin düşmanca tavır göstermekte ısrarlı olduğunu ve gereken yanıtı seçim sandığında vereceklerini söyledi. Daha sonra Belediye Başkanı ile görüşmek için giden işçiler ‘Biz sizi ararız’ yanıtı ile geri döndüler. İşçilerin Belediye başkanından istedikleri randevu talebi geçiştirilmiş oldu. Eyleme BDSP ve Emekli-Sen destek verdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Asemat greviyle sınıf dayanışması

18 gündür grevde olan işçilere BATİS, BDSP, DHF, ESP, SP, SDP ve Partizan 17 Ocak günü destek ziyareti gerçekleştirdiler.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikaya gerçekleştirilen ziyaret, “Asemat işçisi yalnız değildir! Direnen işçiler kazanacak!” pankartıyla MAKO önünden başlandı. Sloganlarla gerçekleşen yürüyüşün ardından fabrika önünde grev gözcüsü Asemat işçileriyle buluşuldu. İşçilerle yapılan sohbetin ardından araçlarla ana fabrikanın önüne gidildi. Fabrika önüne kadar yine sloganlarla kısa bir yürüyüş gerçekleştirilerek buradaki işçilerle buluşuldu.

İşyeri baştemsilcileri ile Asemat işçileri adına yapılan konuşmaların ardından destek ziyaretinde bulunan kurumlar da düşüncelerini ifade ettiler. Kurumlar adına ortak açıklama yapıldı. Tüm işçi ve emekçileri Asemat işçileriyle dayanışmaya çağıran açıklamanın ardından dayanışma ziyareti sloganlarla sona erdi. Ziyaret 30 kişiyle gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Sifaş-Nergis’te eyleme devam

16 Ocak günü Organize Sanayi Metro İstasyonu önünde toplanan Sifaş-Nergis işçileri, “Cavit Çağlar-AKP-TEKSİF elele, işçi hakları nerede?” pankartı ve çeşitli talepleri içeren dövizlerle yürüyüşe başladılar. SİFAŞ fabrikasının öne geldiğinde burada sloganlarına devam ettiler. Fabrika girişine siyah çelenk bırakan işçiler burada basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Ardından işçiler sloganlarla Nergis fabrikasına doğru yürüyüşe geçtiler. Çevre fabrikalardaki işçilerin de ilgiyle takip ettiği eylem Nergis fabrikası önünde sloganlarla devam etti. Yaklaşık 100 kişinin katıldığı eylemde, “Direne direne kazanacağız!”, “Hırsız Çağlar!”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”, “İşçiler burada Çağlar nerede?”, “İşçiler burada sendika nerede?” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Kürşat taşeron işçileri süresiz açlık grevinde!

İşe geri alınmayı talep eden ve taşeron çalışmanın kaldırılmasını isteyen işçilerin eylemleri sonrasında Vira taşeron şirketi işçileri işe alırken, Kürşat taşeronu henüz geri almadı. İşçiler 7 Ocak’ta başlattıkları süresiz açlık grevini tüm zorluklara rağmen sürdürüyorlar.

Taşeron işçilerin açlık grevlerinin 11. gününde (18 Ocak) birçok kurum tarafından destek ziyaretleri gerçekleştirildi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP), Mücadele Birliği Platformu ve Partizan’ın ortak örgütlediği basın açıklaması gerçekleştirildi.

Konak Pier’den işçilerin açlık grevini sürdürdüğü Sümerbank önüne dek yürüyen 60 kişilik kitle, “Park-bahçe işçisi yalnız değildir!”, “Vira ve Kürşat işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın onurlu mücadelemiz”!, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!” sloganlarını attı.

Basın açıklamasında krizin emekçilere fatura edilmeye çalışıldığı söylendi, taşeron işçilerinin durumuna değinildi. Basın açıklaması sloganlarla bitirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir


Adana’da kamu emekçilerinden panel

Adana Eğitim-Sen Sendikal İnisiyatif Platformu, bir süredir kriz gündemli yürüttükleri çalışmanın sonu olarak 18 Ocak günü Eğitim-Sen’de bir panel düzenledi. Panelde ilk olarak platform sözcüsü platformu tanıttı. Kapitalizmin tarihsel sürecinin anlatıldığı ve burjuva düzenin teşhir edildiği sinevizyon gösteriminin ardından İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Öğretim Görevlisi Doçent Doktor Sezai Temelli bir konuşma gerçekleştirdi.

Bugünkü krizin gelişimini anlatarak, krizin henüz işçi ve emekçileri tam olarak vurmadığını, kriz derinleştikçe krizin yansımalarının daha da artacağını vurguladı. Krize karşı mücadele yürütülmediğinde, sermayenin krizin faturasını ödememek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Soru cevap bölümünde mücadele alanında nasıl bir hat izlenmesi ve emek cephesinin bu süreçte nasıl bir oluşuma gitmesi gerektiği üzerine anlamlı tarışmalar yapıldı.

Panel Platform sözcüsünün krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetilmemesi ve mücadelenin büyütülmesi çağrısıyla son buldu. Panele yaklaşık 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


Tokat Eğitim-Sen’de kriz paneli

 Eğitim-Sen Tokat Şubesi, 17 Ocak tarihinde Tokat Öğretmenevi Konferans Salonu’nda “Kriz ve Krizin Eğitime Yansımaları” konulu bir panel gerçekleştirdi. Panelistler Prof. Dr. Necla Kurul Tural ve Prof. Dr. Mustafa Durmuş birer sunum yaptılar. İlk sözü alan Necla Kurul Tural krizin genel hatlarına değindi ve eğitim üzerindeki etkilerini anlattı. Mustafa Durmuş kriz konulu pair point ile sunumunu gerçekleştirdi.

Yaklaşık üç saat süren sunumda Mustafa Durmuş kapitalizmin yapısal kriziyle ilgili oldukça ayrıntılı açıklamalar yaptı. Serbest kürsü bölümü zaman sıkışıklığı nedeniyle kısa sürdü. Panele yaklaşık 120 emekçi katıldı.

Sosyalist Kamu Emekçileri / Tokat


İşsiz ve güvencesiz öğretmenlerden açıklama

Eskişehir Eğitim-Sen 15 Ocak günü “İşsiz, güvencesiz, ücretli ve sözleşmeli köle olmayacağız” başlıklı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Eğitim-Sen adına açıklama yapan TİS-Hukuk ve Özlük Sekreteri Mahir Hamdi Sarı eğitim alanında yaşanan sorunların katmerleşerek arttığını ve mevcut iktidarın “paran kadar eğitim” anlayışı ile esnek çalışma yöntemlerini dayattığını belirtti. Sarı, sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasının yerel seçimlerde “kadro vereceğiz” açıklamasıyla seçim yatırımına dönüştürüldüğünü, sözleşmeli memur çalıştırmanın hükümetin resmi politikası olduğunu belirtti. Tek çözüm yolunun işsiz, sözleşmeli, ücretli ve dershanelerde çalışan eğitim emekçilerinin haklarına sahip çıkarak örgütlenmesi olduğunu vurgulandı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Samatya’da yemek boykotu

SES Aksaray Şubesi’ne üye Samatya Hastanesi’nde çalışan sağlık emekçileri, 15 Ocak günü hastane içinde yaptıkları yürüyüşün ardından gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla, zamların geri çekilmesini ve hastanede verilen yemekleri ücretli hale getiren genelgenin iptal edilmesini istediler.

Hastane ana kapısı önünde biraraya gelen sağlık çalışanları buradan sloganlarla C Binası’na yürüdüler. Eylemde, SES Aksaray Şubesi pankartı ve dövizler açıldı.

C binası önünde okunan basın açıklamasında, hükümetin 2009 yılındaki enflasyon hedefine göre belirlediği maaş zamlarının gülünçlüğü hatırlatıldı. Elektrik, doğalgaz, su ve ekmeğe yapılan zamlar protesto edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Sinter işçileri ile dayanışma gecesi…

Kriz bahanesiyle sendikal örgütlenme haklarına saldırılan Sinter işçileri 19 Aralık ‘08’de başladıkları direnişlerinde 1. ayı geride bırakırken, mücadelelerini kararlılıkla sürdürüyorlar.

“Üretim telaşı”na düşerek dışarıda direnişi sürdüren işçilere sendikadan istifa baskısı yapan ve “rüşvet” teklif eden patrona karşı sendikal örgütlülüklerine sahip çıkan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Sinter Metal işçileri 28 Ocak 2009 akşamı gerçekleştirecekleri dayanışma gecesine hazırlanıyorlar.

“Gün Mücadele ve Dayanışmayı Yükseltme Günüdür!” başlığıyla düzenlenecek “Sinter İşçileri İle Dayanışma Gecesi”, Ümraniye Atakent Girişi’nde Kiler Market’in üstündeki Salon Vals’te gerçekleştirilecek.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayacak olan gecede, Ali Ekber Eren, Özcan Türe, Yasemin Göksu, Bülent Boz sahne alacaklar.

Saat 19.00’da başlayacak gece için İstanbul genelinde yoğun bir bilet satışı gerçekleştirilirken, birçok sendika, oda, demokratik kitle örgütü, devrimci kurum ve siyasi parti aldığı yüzlerce bileti direnişle dayanışma amacıyla üyelerine ulaştırıyor.

Yer: Salon Vals

Tarih: 28 Ocak 2009 Çarşamba

Saat: 19.00

Adres: Atakent Mah. Reşitpaşa Cad. No:18 (Atakent Girişi, Kiler Market Üstü) Ümraniye / İstanbul


2. Ümraniye Kurultayı Hazırlık Komitesi’nden forum…

“Direnişteki işçiler anlatıyor”

Kurultay Hazırlık Komitesi, 1 Şubat tarihinde toplanacak olan 2. Ümraniye İşçi Kurultayı öncesinde bir etkinlik gerçekleşti. “Direnişteki işçiler anlatıyor” başlıklı forum 18 Ocak günü OSİM-DER’de gerçekleştirildi.

Ümraniye bölgesinde sermayenin saldırılarına karşı başta Sinter ve Gürsaş olmak üzere bazı fabrikada başlayan işçi direnişlerini konu alan forum yaklaşık dört saat sürdü. İlk oturumda sendika bürokrasisi ve direnişlerin durumu tartışıldı.

Toplantı, Sinter işçisinin sendikalaşmaya karar verme ve devam eden direniş süreçleri hakkında bilgi verilmesiyle başladı. Bölgede BMİS’te örgütlü fabrikalarda çalışan kimi işçiler forumda, sendika bürokrasisinden işçi sınıfının örgütlenmesindeki en büyük engel olduğunu sıklıkla ifade ettiler. Bu bürokrasiyi aşmanın temel yönteminin de sendikanın tabandaki işçilere mal edilmesi olduğunu vurguladılar. Direnişte olan Gürsaş işçileri ise, işçi sınıfının örgütlenmekten başka çaresinin olmadığını yaşadıkları deneyimlerle öğrendiklerini ifade ettiler.

İkinci oturumda, bölgede bu direnişleri daha güçlü kılmak için neler yapılması gerektiği tartışıldı. Özellikle sınıf dayanışmasının öneminden bahsedildi. Sinter’de ve Gürsaş’ta gerçekleşen direnişlerin sadece o fabrikayı ilgilendirmediği, tüm sınıfa mal olması gerektiği vurgusu yapıldı. Bölgede olan fabrikaların nasıl bir sınıf dayanışması içerisinde olması gerektiği, bunun yol ve yöntemleri tartışıldı.

İşyeri komiteleri, direniş ve bölge komitesinin öneminden bahsedildi. Somut olarak atılacak adımların neler olacağı tartışıldı. Gürsaş ve Sinter işçilerinin yanısıra bölgenin çeşitli fabrikalarından işçilerin yer aldığı toplantıya 60 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye