23 Ocak 2009
Sayı: SİKB 2009/03

  Kızıl Bayrak'tan
  Metal işkolunda durum ve görevlerimiz
  Ergenekon sermaye devletinin gerçek yüzüdür…
İsrail’den tek taraflı ateşkes...
Krizin faturasını kapitalistlere ödetme mücadelesini kapitalizmi yıkma mücadelesiyle birleştirelim!
2008 sermayenin yoğun saldırılarına konu oldu…
TORGEM direnişi 10. gününde zaferle sonuçlandı!
  Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu ile krizin tersanelerdeki etkisi ve TORGEM direnişinin kazanımları üzerine konuştuk...
  DESA direnişinde kazanma kararlılığı ve devrimci sorumluluk!
  Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma büyüyor…
  Yerel seçimler ve komünistler
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  Kriz ve tersaneler
  Yerel işçi bültenlerinden...
  Emekçi Kadın Komisyonları’ndan çağrı…
  Hrant Dink kitlesel eylemlerle anıldı!
  İşgal, direniş, grev ve sabotaj / 2 Volkan Yaraşır
  Obama illüzyonu… M. Can Yüce
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sinter ve Gürsaş direnişleriyle dayanışma büyüyor…

“Sinter’de, Gürsaş’ta direniş kazanacak!”

Tersane işçileri: Sıra Sinter ve Gürsaş’ta!

Kararlı direnişleri sonucunda ücret haklarını TORGEM patronundan koparıp alan tersane işçileri 10 gün süren direnişlerinin ardından elde ettikleri kazanımı sınıfın diğer direnen bölüklerine taşımayı amaçlıyorlar. 20 Ocak sabahı Ümraniye Dudullu’da sürdürdükleri direnişlerinin birinci ayını dolduran Sinter Metal işçilerine ziyaret düzenleyen tersane işçileri “Torgem’de kazandık Sıra Sinter’de / Tersane İşçileri Birliği Derneği” ozalitini açarak fabrika önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

Baretleri ve dövizleriyle yürüyen tersane işçilerine Sinter direnişçilerinden de eşlik edenler oldu. “Tersane-Sinter omuz omuza!”, “Krizin yükü patronlara!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “TORGEM’de kazandık, Sinter’de kazanacağız!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının ortak atıldığı ziyarette TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar konuştular.

İlk olarak söz alan TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu, patronlar tarafından krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmek istendiğini, son dönemde yaşanan işten çıkarmaların ve hak gasplarının bu durumu açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Tüm direnişlerin omuzlayıcısı ve destekleyicisi olacaklarını belirtti.

Ardından BMİS Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar konuştu. Kuralsızlığın hüküm sürdüğü tersanelerde işçilerin birçok haktan mahrum bırakıldığını, buna karşı tersanelerde yürütülen mücadeleleri anlamlı bulduklarını belirtti.

Tersane işçileri Sinter işçileri için hazırladıkları “Tersane İşçileri Birliği Derneği” imzalı bildirileri dağıttılar. Dağıtım sırasında ve sonrasında işçiler arasında sıcak diyaloglar yaşandı.

Sinter işçileri tarafından sloganlarla uğurlanan TORGEM işçileri, “TORGEM’de kazandık Sıra Gürsaş’ta! / TİB-DER” ozalitini açarak Sinter direnişine yakın bir mesafedeki Gürsaş önüne Sinter işçileriyle beraber yürüyüş gerçekleştirdiler. “İşgal, grev, direniş!”, “Gürsaş işçisi yalnız değildir!”, “Genel grev genel direniş!”, “Sınıfa karşı sınıf savaşı!” sloganlarıyla Gürsaş önüne gelen işçileri direnişçi işçiler alkış ve sloganlarla karşıladılar.

Hep beraber atılan sloganların sonrasında TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu ilk konuşmayı yaptı. Yürütülen direnişlerin ortaklaştırılması gerektiğini belirten Nihadioğlu, TORGEM Tersanesi’nde yürüttükleri kararlı direnişlerini aktardı, Gürsaş işçilerinin sonuna kadar yanlarında olacaklarını söyledi.

Gürsaş işçileri de tersane işçilerinin mücadelelerini yakından takip ettiklerini belirttiler. Ziyaret sloganlarla devam ederken, öğle yemeği arası için dışarıya çıkan Birleşik Metal-İş üyesi Gürsaş işçileri arkadaşlarına destek verdiler. Tersane işçileriyle birlikte sloganlar attılar.

TİB-DER üyesi tersane işçileri gerçekleştirdikleri ziyaretlerde direnen işçilere “Ortak Direniş Komitesi”nde buluşarak daha güçlü eylemler gerçekleştirme çağrısında bulundular.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Ekim Gençliği: “Zafer direnen işçilerin olacak!”

Sinter Metal işçileri bir ay önce başlattıkları direnişlerini kararlılıkla sürüyor. Aynı havzada bulunan Gürsaş işçileri de 6 kişiyle başlattıkları direnişlerine devam ediyorlar.  

İstanbul Ekim Gençliği olarak gerçekleştirdikleri fabrika işgali ile işçi sınıfına yol gösteren Sinter Metal ve sendikalaştıkları için işten atılan Gürsaş işçilerinin direnişlerini 20 Ocak günü yaptığımız ziyaretle selamladık.

“Gürsaş’tan Sinter’e direniş sürüyor… Zafer direnen işçilerin olacak!/Ekim Gençliği” pankartıyla organize sanayi içerisinden başlattığımız yürüyüşle önce Sinter işçilerinin direniş alanına geldik. “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “Sinter işçisi yalnız değildir!”, “Sinter’de, Gürsaş’ta direniş kazanacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!” sloganlarıyla gerçekleştirdiğimiz yürüyüşü Sinter işçileri “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla karşıladı.

Burada Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada Sinter direnişinin işçi sınıfına yol gösterdiği vurguladı. Sermaye devletinin üniversitelerde benzer hak gasplarını öğrencilere de dayattığı belirtildi.

Sinter işçileri adına konuşan BMİS Örgütlenme Uzmanı Alpaslan Savaş Ekim Gençliği’nin ziyaretinin anlam ve önemine değindi.

Ardından işçilerle sohbetler gerçekleştirdik, bizler de üniversitelerimizde benzer sorunlar yaşadığımızdan bahsettik. İşçiler de işgal sürecinde yaşadıklarını, bu süreçte aralarındaki dayanışmanın ve örgütlenme bilincinin nasıl arttığını anlattılar.

Sonrasında MSGSÜ’den bir arkadaşımız müzik dinletisi gerçekleştirdi. Hep bir ağızdan türküler söylendi, halaylar çekildi.

Dinletinin ardından sloganlarla direniş yerinden Gürsaş’a doğru yürüyüşe başladık. Gürsaş işçileri de bizi “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “İşgal, grev, direniş!” ve “Gürsaş işçisi yalnız değildir!” sloganlarıyla karşıladı. Burada da yine direnişi selamlayan bir konuşma yapıldı. Gürsaş işçilerinin yaptığı teşekkür konuşmasının ardından direniş yerine geçildi. Fabrikadaki işçilerin çay molasına çıkmasıyla birlikte hep birlikte halaylar çekildi.   

Yapılan sohbetlerde işçiler, BMİS’in aynı havzada bulunmasına rağmen Sinter işçileriyle Gürsaş işçilerinin direnişlerini birleştirmeye dönük adım atmamasını eleştirdiler. Buradaki direnişin sadece Gürsaş veya Sinter direnişi olmadığını, bunun işçi sınıfının direnişi olduğunu söylediler. Yapılan sohbetlerin ardından Gürsaş işçileri bizi sloganlarla uğurladılar.

Ekim Gençliği / İstanbul


HSGGP: “Yaşasın sınıf dayanışması!”

Ümraniye Dudullu’da direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş üyesi Sinter Metal ve Gürsaş işçilerinin direnişiyle sınıf dayanışması büyüyor.

15 Ocak günü Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu (HSGGP) direnişteki Sinter Metal ve Gürsaş işçilerini ziyaret etti. İMES A Kapısı buluşarak yürüyen platform bileşenleri yürüyüş boyunca siyonist katliamı lanetleyen sloganlar da attılar. “Herkese sağlık güvenli gelecek mücadelemiz sürüyor, sürecek!” pankartının açıldığı yürüyüşe Birleşik Metal-İş üyesi Gürsaş işçileri de pankartlarıyla katıldılar. Sinter Metal işçileri de kitleyle beraber fabrika önüne kadar yürüdüler. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda krizin faturasını ödememe çağrısı yükseltildi. “Gürsaş, Sinter direniyor, direne direne kazanacağız!”, “Gürsaş’tan Sinter’e direniş sürüyor!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Krizin faturası patronlara!”, “Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Genel grev genel direniş!”, “İşten atmalar yasaklansın!”, “İşgal, grev, direniş!” sloganlarının sıkça atıldığı eylemde siyonist katliam da lanetlendi.

Sloganlarla gerçekleşen yürüyüşün ardından ilk olarak Sinter Metal önündeki direnişe uğrandı. Konuşmalarda, HSGGP’nin tüm grev ve direnişlerle dayanışma içinde olmayı görev olarak bildiği söylendi. Sinter işçileri HSGGP bileşenlerini coşkulu sloganlarla karşıladılar.

Ardından direnişteki Gürsaş işçileri ziyaret edildi. Yapılan konuşmalarda emperyalist işgal ve katliamlarla beraber içeride de sermayenin saldırılarının yoğunlaştığı söylendi.

Gürsaş işçileri adına yapılan konuşmada mücadelenin sadece sendika hakkıyla sınırlı bir mücadele olmadığı, Dudullu organize’de çalışan 50 bin işçiye örnek oldukları ifade edildi. Sermayeye karşı topyekün mücadele çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


BES üyelerinden anlamlı dayanışma

Sinter direnişiyle anlamlı dayanışma örneklerinden birini de KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) 3 No’lu (Kadıköy) Şubesi gösterdi.

İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Ümraniye, Kartal, Göztepe, Bostancı, Tuzla’da bulunan Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı birimlerde Sinter işçilerine destek kampanyası yürüten BES 3 No’lu Şube, 16 Ocak günü Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Merkezi’ne gerçekleştirdikleri ziyaretle direnişçi işçilere verilmek üzere hazırladıkları erzakları teslim ettiler.

BES 3 No’lu Şube Temsilciler Kurulu kararıyla alınan “Sinter direnişiyle dayanışma kampanyası” çerçevesinde örgütlü oldukları işyerlerine bildiriler dağıtan, afişler asan, gıda ve para yardımı toplayan BES üyeleri, destek kampanyalarını sadece kendi üyeleriyle sınırlı tutmadılar. 280’i aşkın erzağı Birleşik Metal-İş Sendikası’na teslim ettiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


i