9 Ocak 2009 Sayı: SİKB 2009/01

  Kızıl Bayrak'tan
  Siyonist vahşet, dinci ikiyüzlülük ve
devrimci sorumluluk
  Hiçbir güç direnen halklara diz çöktüremez!
Siyonist cellatlar bir kez daha işbaşında!..
Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…
2008 yılı eylem ve direnişlerle geçti!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emperyalist-siyonist vahşete karşı öfke beş kıtaya yayıldı…
  İnkarcı rejimin Kürtçe televizyon manevrası
  Ünsa’da yeniden işgal
ve gözaltı!
  BDSP ve OSİM-DER’den direniş ziyaretleri!
  Sinter Metal direnişinin başarısı için!..
  2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk...
  Faşist devlet 2008’de cinayetlerine
ara vermedi!
  Gençlik hareketinden…
  Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi!
  Gazze’de işgal ve vahşet… - M. Can Yüce
  Gazze’ye varamamış
bir babanın kızına
vasiyeti - Yüksel Akkaya
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ünsa’da yeniden işgal ve gözaltı!

Kartal Samandıra’da kurulu bulunan Ünsa Ambalaj’da iki haftadır devam eden direniş 31 Aralık günü öğleden sonra fabrika işgaline dönüştü. Ünsa bünyesinde faaliyet gösteren Doğa Tekstil isimli taşeronun kapatılması gerekçesiyle işlerinden olan 85 işçi fabrikayı işgal ettiler.

DİSK Yönetim Kurulu üyesi Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da fabrikada işçilerle beraber yer aldı. Taşeron işçilerin işgal ettiği fabrikanın ana taşeronunda örgütlü olan DİSK Tekstil Sendikası kapıya “işyerindeki eylemle ilişkisi olmadığını” belirten yazı asarak, işçilerin mücadelesine dönük patron yanlısı tutumunu gösterdi.

Saat 17.00 sularında fabrika içine giren bir grup çevik kuvvet, fabrika kapısında Ünsa işçilerine destek için bekleyenleri gözaltına aldı. Aralarında OSB-İMES İşçileri Derneği üyelerinin de olduğu 20-25 kişi jandarma tarafından Samandıra Karakolu’na götürüldü.

Fabrikaya gelen DİSK Yönetim Kurulu üyesi Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Eğitim Sekreteri Celalettin Aykanat ve Nakliyat-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdal Kopal da gözaltına alındılar.

Saat 18.00’de fabrika içine giren jandarma içeride bekleyen 60-65 kişilik kitleyi gözaltına aldı. İşçileri zorla otobüslere bindiren jandarmaya karşı işçiler sloganlarla direndiler. Gözaltına alınanlar gece serbest bırakıldılar.

Ünsa’da yeniden fabrika işgali...

31 Aralık günü gerçekleştirilen işgal sonrası patronun işçilere verdiği vaatleri yerine getirmemesi sonucu kapı önünde bekleyen işçiler ve Nakliyat-İş Sendikası yöneticileri 7 Ocak’ta saat 12.00 civarında yine işyerini işgal ettiler. İşgal sonrası fabrikaya gelen jandarma, işçiler ve sendika yöneticilerinin oluşturduğu 55 kişiyi apar-topar gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar gece geç saatte serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


ÜNSA’da bildiri dağıtımına engelleme

25 Aralık günü direnişçi ÜNSA işçilerinin Taksim’de eylemde olduğu sırada ÜNSA’nın ana fabrikasında dayanışma bildirisini dağıtan OSİM-DER’li işçiler, önce fabrika güvenliğinin, ardından ise jandarmanın engelleme girişimi ile karşılaştı.

OSİM-DER’li işçilerin kararlı tutumunu gören patron uşakları, bu kez de işçileri engellemeye çalışarak bildirilerle içeri girilmemesi tehdidinde bulundular. Bu durumun ajitasyon konuşmaları ile teşhir edilmesinin ardından ÜNSA işçileri bildirileri ceplerine koyarak fabrikaya girdiler.

Fabrika önüne gelen jandarma da dağıtımı engellemeye çalıştı. Bu sırada işbaşı yapmaya gelen işçiler hızla içeriye sokulurken, paydos yapan işçilere de hızla servise binme baskısı yapıldı. Jandarma OSİM-DER’li işçileri gözaltına alarak servisler gidene kadar arabada bekletti.

Bu sırada Taksim’deki basın açıklamasından dönen işçilerin, Nakliyat-İş yöneticilerinin ve çevrede oturan halkın olaya tepki göstermesi ve gözaltına alınan işçilerin kararlı tutumu nedeniyle işçiler serbest bırakıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye

 

Kot işçileriyle dayanışma gecesi gerçekleştirildi!

“İşçilerin birliği patronları yenecek!”

“Silikozis hastası kot işçileriyle dayanışma gecesi” 26 Aralık akşamı başarıyla gerçekleştirildi. Kot İşçileri Birliği’nin düzenlediği geceye farklı işkolundaki birçok fabrikadan destek gelirken, çeşitli kurumlar da mesajlarla selamladılar, kot işçilerinin mücadelesinin yanında olduklarını belirttiler.

Etkinlik, Kot İşçileri Birliği Sözcüsü Gazi Polat’ın iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler anısına yaptığı saygı duruşu çağrısıyla başladı. Polat yaptığı açılış konuşmasında, kot işçileri olarak “neden yürüdüklerini” anlattı. Silikozis hastalığına yakalanarak yaşamını yitiren kot işçilerinin hikayelerini aktardı. Silikozis hastası kot işçileriyle dayanışmayı yükseltmek, kot işçilerinin yaşadığı temel sorunlara dikkat çekmek amacıyla etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dayanışma gecesi, kot işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını anlatan görüntülerden oluşan sinevizyon gösterimiyle devam etti. Etkinlik programında Nurettin Güleç, Hasan Ali Sezer, Raber, İlkay Akkaya ve Hasan Sağlam sahne aldılar.

Gecede “Kot işçisi yalnız değildir!”, “Yaşasın Kot İşçileri Birliği!” sloganları atıldı.

İstanbul Ahali, Belediye-İş Sendikası 2 No’lu Şube, DDSB, Partizan, Halkevi, Ekim Gençliği, BDSP, Topkapı İşçi Derneği, Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), Haber-Sen 8 No’lu Şube, İşçi Gazetesi, Refhan Tümer Lisesi Öğrencileri, Volkan Yaraşır ve daha birçok kurum, silikozis hastası kot işçilerinin yürüttüğü mücadelenin yanında olacaklarını gönderdikleri mesajlarla dile getirdiler.

Gecede söz alan Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER) Başkanı Zeynel Nihadioğlu, Tuzla tersaneler havzasında yaşanan iş cinayetleri ve tersane işçilerinin yakalandığı meslek hastalıklarının kot işçilerinin durumuyla olan benzerliğine dikkat çekti. Yaşadıkları tüm sorunları kaynağında kapitalizmin olduğunu sözlerine ekledi. Kapitalist patronların saldırılarına karşı ortak mücadele yürütülmesi gerektiğine işaret etti.

Dayanışma gecesi, çekilen halayların ardından Kot İşçileriyle Dayanışma Platformu Sözcüsü’nün yaptığı kapanış konuşmasıyla son buldu. Kapanış konuşmasında kot işçilerini ölüme terkeden patronlardan hesap sorma kararlılığı ifade edildi. Etkinliğe destek veren tüm kişi ve kurumlara teşekkür edildi.

Yaklaşık 250 kişinin katıldığı dayanışma gecesi sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

Sinter direnişi dayanışmayla sürüyor!

24 Aralık sabahından itibaren direnişlerini fabrika önüne taşıyan Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi Sinter işçilerin dayanışma ziyaretleri sürüyor.

* Gün boyu fabrika önünde halaylar çekerek bekleyişlerini sürdüren işçilere 25 Aralık günü Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendikalar destek ziyaretinde bulundu. Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu adına Levent Dokuyucu konuşma yaptı. Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi de Sinter işçilerine kararlılıklarını koruma çağrısı yaptı.

* 26 Aralık günü G-U işçileri direniş yerinin 100 metre yukarısında servislerinden inerek ve fabrika pankartlarını açarak Sinter Metal önüne yürüdüler. “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Sinter işçisi yalnız değildir!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları ile yürüyen G-U işçilerini Sinter Metal işçileri de coşkulu sloganlar ve alkışlarla karşıladılar.

* 26 Aralık günü Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Ümraniye Temsilciliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası temsilcileri de Sinter işçilerini ziyaret ettiler.

* Türkiye Yazarlar Sendikası da birçok aydın, sanatçı ve yazar ile birlikte Sinter Metal işçilerinin yanındaydı. Aydınlar Sinter Metal işçilerine şiir ve şarkılarıyla eşlik ettiler. Ardından Gürsaş işyeri önünde direnişlerini sürdüren Birleşik Metal-İş üyelerini ziyaret ettiler.

* DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanlığı’na bağlı 1 No’lu Şube üyesi Kartal Belediyesi işçileri, 29 Aralık günü Sinter işçileriyle Gürsaş işçilerine destek ziyareti gerçekleştirdiler. Hazırladıkları 230 kişilik yemeği sınıf kardeşleriyle paylaştılar.

* Genel-İş üyelerinin ardından Nakliyat-İş Sendikası üyeleri de Sinter işçilerine destek ziyaretinde bulundular.

* Direnişçi işçilere 30 Aralık günü de birçok sendika, siyasi parti ve kurum destek ziyaretinde bulundu. Yurtsever Cephe İşçi Birliği, Halkevleri üyeleri Sinter işçileriyle sınıf dayanışması gösterdi.

* DİSK Genel-İş Sendikası’nda örgütlü Kadıköy Belediyesi işçileri de 30 Aralık günü öğlen saatlerinde getirdikleri erzaklarla dayanışmalarını sergilediler. Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası Bölge Başkanı Veysel Demir ve 1 No’lu Şube Sekreteri Kemal İkisivri’nin de yer aldığı ziyaretler sırasında sloganlar atıldı.

* 2 Ocak günü Sinter işçilerini ziyaret eden Türk-İş Genel Sekreteri Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel “Yalnız değilsiniz!” mesajı verdi. Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Erdoğan Özer, Bosal Mimaysan İşyeri Temsilcileri de işçileri ziyaret ederek destek verdi.

* 5 Ocak günü ziyaret gerçekleştiren ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, son zamanlarda krizi bahane eden fırsatçıların ortaya çıktığını, Sinter Metal patronunun da bu bahaneye sarılarak en temel insan hakkı olan çalışma hakkına saldırdığını söyledi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye