9 Ocak 2009 Sayı: SİKB 2009/01

  Kızıl Bayrak'tan
  Siyonist vahşet, dinci ikiyüzlülük ve
devrimci sorumluluk
  Hiçbir güç direnen halklara diz çöktüremez!
Siyonist cellatlar bir kez daha işbaşında!..
Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…
2008 yılı eylem ve direnişlerle geçti!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emperyalist-siyonist vahşete karşı öfke beş kıtaya yayıldı…
  İnkarcı rejimin Kürtçe televizyon manevrası
  Ünsa’da yeniden işgal
ve gözaltı!
  BDSP ve OSİM-DER’den direniş ziyaretleri!
  Sinter Metal direnişinin başarısı için!..
  2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk...
  Faşist devlet 2008’de cinayetlerine
ara vermedi!
  Gençlik hareketinden…
  Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi!
  Gazze’de işgal ve vahşet… - M. Can Yüce
  Gazze’ye varamamış
bir babanın kızına
vasiyeti - Yüksel Akkaya
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Binlerce emekçi kapitalizmin karanlığına karşı yürüdü!

“Krizin bedelini sermaye ödesin!”


DİSK, KESK, TTB ve TMMOB’nin çağrısıyla Türkiye’nin dört bir yanında yapılması kararlaştırılan meşaleli eylemler 27 Aralık akşamı hayata geçirildi. Yapılan yürüyüşlerde “Krizin bedelini sermaye ödesin!” sloganı öne çıktı.

İstanbul: “Krizin bedelini sermaye ödesin!”

İstanbul’da Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu ve Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun da ortaklaştığı meşaleli yürüyüş için binlerce emekçi saat 18.00’de Taksim Tramvay Durağı’nda toplanmaya başladı. Krize karşı fabrika işgalleri, basın açıklamaları ve sokak eylemleri ile biriken tepki İstanbul’da gerçekleştirilen eylemde de kendini gösterdi.

Meşalelerini yakarak toplanmaya başlayan kitlenin önü polis panzerleri ve çevik kuvvet ekipleriyle İstiklal Caddesi girişinde kesildi. Ancak barikatı bir süre sonra açmak zorunda kaldılar.

En önde “Krizin bedelini sermaye ödesin! İşten atılmalar yasaklansın!” ortak pankartının yer aldığı yürüyüşe ÜNSA ve Sinter Metal işçileri de katıldı.

Coşkulu sloganlarla İstiklal Caddesi boyunca yürüyen binlerce emekçi “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Krizin bedeli patronlara!”, “Direne direne kazanacağız!”, “İşten atmalar yasaklansın!” sloganlarını atarak Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Siyonist İsrail’in Filistin halkının üzerine yağdırdığı bombalara karşı “Filistin halkı yalnız değildir!” sloganını atan kitle emperyalist işgal ve katliamları lanetledi.

Devrimci kurumların, siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin de pankart, döviz ve flamalarıyla katıldığı eylemde basın açıklamasını KESK Genel Başkanı Sami Evren yaptı. Evren’in açıklaması krize karşı mücadele taleplerinin sıralanmasıyla son buldu.


Ankara: “Faturayı ödemeyeceğiz!”

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin krize ve 2009 yılı bütçesine karşı Ankara’da gerçekleştirdiği meşaleli yürüyüşe yüzlerce emekçi katıldı. Saat 17.00’de Yüksel Caddesi’nde başlayan meşaleli yürüyüş Sakarya Caddesi’nde son buldu.

Yürüyüş boyunca “AKP bütçeni al başına çal!”, “Savaşa değil emekçiye bütçe!”, “Krizin faturası patronlara!” sloganları atan kitle adına basın açıklamasını TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı gerçekleştirdi. Basın metni okunmadan önce Mersin ve Niğde’deki meşaleli yürüyüşlere dönük polis ablukası protesto edildi, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı atıldı.

Açıklamada Başbakan’ın krizin “psikolojik” olduğunu söylemesi eleştirilerek, “Birçok ilde işten çıkarılanların sayısının 100 binleri aştığı, doğalgaz ve elektriğe yüksek zamlar geldiği ifade edildi. Soğancı okuduğu açıklamayı “krize biz yol açmadık faturasını da biz ödemeyeceğiz” sözleriyle bitirdi.

Eyleme Halkevleri, EHP, ESP, Marksist Bakış, Alınteri, Eğitim Emekçileri Derneği, SDP, DİP Girişimi, Tüm-İGD, Halk Cephesi ve BDSP destek verdi.


İzmir: “Kriz, kapitalizmin krizi!”

KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İzmir İl Koordinasyonu Kurulu’nun çağrısıyla İzmir’de Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi önünde toplanan yaklaşık 300 işçi ve emekçi buradan tek sıra halinde, “Kapitalizmin krizi işsizlik, yoksulluk, açlık demektir!”, “Sermayeye değil eğitime, sağlığa bütçe!” vb. yazılı her biri 14 metre uzunluğunda 3 pankart ve meşalelerle yürüyüşünü gerçekleştirdi. Yoğun yağmur ve rüzgara rağmen coşkulu sloganlarla yaklaşık yarım saat yürüyen emekçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi (Konak) önünde açıklama yaptılar.


Bursa: “Ümüğümüzü sıktırmayacağız!”

Bursa’da saat 16.30’da Timurtaş Paşa Parkı’nda toplanan emekçiler buradan meşalelerle Orhangazi Parkı’na kadar yürüdüler. “İş yoksa, aş yoksa, sağlık yoksa, okul yoksa neden vergi? Kime bütçe? Sermayeye değil halka bütçe!” pankartının açıldığı yürüyüşe siyasi partiler, devrimci ve demokrat kurumlar da destek verdi.

Yaklaşık 300 kişilik kitle adına yapılan açıklamada, 2009 bütçesinin faiz, dış borç ve sadaka bütçesi olduğu söylenerek bütçenin emekçi düşmanı yönüne vurgu yapıldı. Eylem boyunca “Krizin faturası patronlara!”, “Sermayeye değil halka bütçe!”, “Sağlık haktır satılamaz!” sloganları atıldı.


Yalova’da emekçiler sokakta!

“Krizin faturası sermayeye” diyerek Yalova’da sokağa çıkan işçi ve emekçiler meşaleli yürüyüş düzenlediler. KESK’e bağlı sendikaların üyeleri ve Birleşik Metal-İş Bursa Şube üyelerinin yanısıra Yalovalı işçi ve emekçiler de eylemde yer aldı.

Doğalgaz zamları, IMF ile yapılan anlaşmalar ve sefalet ücretlerinin protesto edildiği eylem coşkulu bir havada gerçekleşti. Ücretsiz izne ayrılan Asil Çelik işçilerinin yer aldığı eylem boyunca, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “İşçi memur elele genel greve!”, “Yaşasın genel grev-genel direniş!” sloganları atıldı.


Samsun: “Faturayı ödemeyeceğiz!”

Krizin faturasının emekçilere ödetilmesine karşı çıkmak ve 2009 bütçesini protesto etmek için saat 16.15’te KESK, TTB, TMMOB Samsun şubeleri basın açıklaması düzenledi.

Küresel krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetilmeye çalışıldığını ifade eden SES Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal, “Krize biz yol açmadık, faturasını biz ödemeyeceğiz!” dedi. Hükümetin IMF güdümlü politikalarını eleştirerek, başta hükümet olmak üzere Türkiye’deki egemen güçlerin, sermayedarların 29 Kasım’da Ankara’da yapılan mitingde işçi ve emekçilerin meydandaki kararlı tavrından ders çıkarmalarını söyledi.


Sivas: “Sadaka bütçesine hayır!”

Sivas’ta gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşe KESK’e bağlı sendikalar öncülük etti. Basın açıklamasını KESK Sivas Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mustafa Çoban okudu. Açıklamada şunlar söylendi: “2009 bütçesi ‘Mali disiplin’ adı altında bir faiz ve borç ödeme bütçesidir. 2009 bütçesi bir ‘sadaka’ bütçesidir. 2009 bütçesi militer, antidemokratik bir bütçedir. 2009 bütçesi emekçi düşmanı bir bütçedir. 2009 bütçesi hayalperest bir bütçedir. “Piyasa dostu”, militer, emekçi düşmanı, hayalperest bütçeye hayır diyoruz.”


Eskişehir: “Krizin bedelini ödemeyeceğiz!”

Eskişehir’de 27 Aralık günü Yediler Parkı’nda toplanan eylem bileşenleri, Adalar Migros önüne kadar alkış, ıslık ve sloganlarla yürüdü. Yürüyüş güzergahında “Ermenilerden özür dilemiyoruz” kampanyası çerçevesinde masa açmış bir grup ülkücü faşistin kurt işareti ve ırkçı sloganlarıyla karşılaşan kitle, slogan ve ıslıklarla faşistlere karşılık verdi.

Adalar Migros önüne gelindiğinde AKP’nin politikalarını, krizin faturasının emekçilere kesildiğini teşhir eden basın açıklaması okundu. Yürüyüşe yaklaşık 500 emekçi katıldı.


Adana: “Krizin faturasını ödemiyoruz!”

Adana’da sokağa çıkan emekçiler Adana HSGGP çatısı altında eylem yaptılar. 5 Ocak Meydanı’nda toplanan kitle buradan sloganlarla İnönü Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Meşaleler eşliğinde yapılan yürüyüşte yol tamamen trafiğe kapatıldı. Yol boyunca 2009 bütçesine dönük sloganlar atıldı, Yunanistan halkının direnişi selamlandı.

KESK, DİSK, TTB, siyasi partiler ve devrimci kurumların yeraldığı eyleme 300 kişi katıldı. Türk-İş’e bağlı sendikalar da eyleme temsili düzeyde katılım sağladılar.


Manisa’da meşaleli eylem

Manisa’da meşaleli yürüyüş KESK’in öncülüğünde gerçekleştirildi. Eğitim-Sen ve BES şubeleri önünde toplanan emekçiler buradan meşaleler ve sloganlarla yürüdükten sonra Manolya Meydanı’na geldiler. TMMOB ve Emekli-Sen’in yanı sıra siyasi partilerinde destek verdiği eyleme Manisa İşçi Birliği Derneği de katıldı ve ve Haklı Dava gazetesinin dağıtımını yaptı. Eylemde KESK dönem sözcüsü olan BES Şube Başkanı Ali Gök tarafından açıklama yapıldı.

Eyleme 150 kişi katıldı.

 

Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…

“Krizin faturası patronlara!”

İstanbul: “Kriz bahane!”

Hava-İş, Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube, Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube, Belediye-İş 2 No’lu Şube, SES Bakırköy Şube ve Eğitim-Sen 1 No’lu Şube, krizin faturasını ödememek için Bakırköy’de 30 Aralık günü ortak bir eylem gerçekleştirdi.

Bakırköy Telekom Müdürlüğü önünde bir araya gelen sendikalar, “Kriz bahane! İşten çıkarmalara, yoksulluğa ve zamlara karşı yürüyoruz/ Hava-İş, Tüm Bel-Sen 1 No’lu Şube, Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube. Belediye-İş 2 No’lu Şube, SES Bakırköy Şube ve Eğitim-Sen 1 No’lu Şube” pankartı ve dövizlerini açarak, yolu trafiğe kapatıp Bakırköy Özgürlük Meydanı’na kadar sloganlarla yürüdüler. Yürüyüş boyunca krize karşı sloganların dışında, siyonist İsrail’in katliamı da lanetlendi. Sloganlar coşkulu bir şekilde haykırıldı. Çevredeki insanlar eyleme alkışlarla destek verdiler.

Özgürlük Meydanı’na gelindiğinde basın açıklamasını Belediye-İş 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm gerçekleştirdi. Gülüm, kapitalist sistemin içine girdiği krizden kurtulabilmek için işçi ve emekçilere bedel ödettiğini, diğer yandan da dünyada işgal ve katliamlarını arttırdığını söyledi. Başta sendikal konfederasyonların ve bütün emek örgütlerinin, işten atmalara, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı yeteri kadar tepki gösteremediğini belirten Gülüm, açıklama yapan kurumlar olarak yaşanan sorunlara karşı daha mücadeleci bir çizgi izlenmesi gerektiğini ifade etti. Sadece asgari ücret komisyonlarından çekilerek, işten atmalara ve zamlara karşı basın açıklamaları yaparak görev ve sorumlulukların yerine getirilemeyeceğini vurguladı.

150 kişinin katıldığı eyleme Topkapı İşçi Derneği de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Çiğli’de krizin faturasına karşı eylem

Çiğli’de 29 Aralık günü “Krizin faturasını patronlar ödesin!” şiarı ile ortak bir eylem gerçekleştirildi. Çiğli İşçi Platformu, Alevi-Der, Çiğli Halkevi, Ege ‘78’liler Derneği, ÖDP ve İşçi Gazetesi’nin örgütlediği eylemde “Krizin faturasını patronlar ödesin!” pankartı açıldı.

Çiğli Belediyesi önünde toplanan kitle, buradan Çiğli AKP önüne yürüdü. AKP önünde yapılan açıklamada, krizin tüm yakıcılığı ile kendisini hissettirdiği belirtildi. İşsiz sayısının 5 milyonu bulduğu, patronların işsizlik sigortası fonuna göz diktikleri dile getirildi.

Eylemde “Zamlara karşı çık, emeğine sahip çık!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” , “Zam zulüm işkence, işte AKP!” sloganları coşkuyla atıldı. Taleplerin yazılı olduğu çeşitli dövizlerin taşındığı eyleme 50 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Mamak’ta krize karşı yürüyüş

Mamak’ta 28 Aralık günü kriz karşıtı ortak bir eylem gerçekleştirildi. Mamak Halkevleri, AKA-DER, TKP, EMEP, ÖDP, DTP, PSAKD Mamak Şube, UİD-DER, Emekli-Sen, Cem Evi Derneği, Mamak Halkı Kültür ve Dayanışma Derneği ve bölgedeki 6 köy derneğinin, birlikte örgütlediği eyleme 300 kişi katıldı.

Tek Mezar Parkı’ndan yürüyüşle başlayan miting Tuzluçayır yol ağzında sona erdi. “Zamlar geri alınsın, krizin faturasını patronlar ödesin / Mamak Halkı” şiarlı ortak pankartın taşındığı eylemde kurumlar birer flama ile kendilerini ifade ettiler. Bunların dışında imzasız dövizler taşındı. Tuzluçayır yol ağzında basın açıklaması okundu. Eylemde AKP karşıtı sloganlar ve “Krizin faturası patronlara!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!” sloganları atıldı. Basın metninin dışında ulaşım, barınma sorunları ve siyonist saldırganlığa ilişkin konuşmalar yapıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara


Zeytinburnu’nda kriz protestosu

Zeytinburnu Emek ve Demokrasi Platformu, krize, işten atmalara ve zamlara karşı 28 Aralık günü bir eylem gerçekleştirdi. Akşemsettin Tramvay Durağı önünde toplanan işçi ve emekçiler dövizler açarak Zeytinburnu Adliye Meydanı’na kadar alkış ve sloganlarla yürüdüler.

Adliye Meydanı’nda yapılan açıklamada, ABD’de başlayan kriz dalgasının Türkiye’yi de etkisi altına aldığı, krizin sorumlularının büyük sermaye ve uluslararası şirketlerin aşırı kar hırsı olduğu vurgulandı. Krizin faturasının emekçilere ödetilmeye çalışıldığı söylenerek, krizden çıkış için acil talepler sıralandı. İsrail’in gerçekleştirdiği katliam da protesto edildi.

Basın açıklamasının ardından KESK Genel Başkanı Sami Evren, ÖDP İstanbul milletvekili Ufuk Uras ve DTP İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel birer konuşma yaptı. ÖDP, DTP, SHP, CHP Zeytinburnu ilçe başkanları, Eğitim-Sen, Tüm Bel-Sen, BES, SES, Haber-İş, Hava-İş ve Deri-İş başkan ve yöneticilerinin de yer aldığı eyleme 200 kişi katıldı. Eyleme Deri İşçileri Derneği de destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Krize karşı ortak açıklama

25 Aralık günü Eskişehir Çalışma ve Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan KESK, DİSK, TMMOB, TTB Temsilcilikleri ile T. Harb-İş ve Kristal-İş Sendikaları işten atmalara karşı sessiz kalınamayacağını belirttiler.

Basın açıklamasını DİSK Bölge Temsilciliği adına İlker Köseoğlu okudu. AKP hükümetinin yerel seçim öncesinde verdiği vaatlerin sahte olduğunun vurgulandığı açıklamada, yaşanan krizin sermayenin krizi olduğu söylendi. Sermaye ve iktidarla beraber çalışan sözde işçi sendikalarının işten atmalara sessiz kalmaları eleştirildi. Eskişehir’de son bir ayda 5 bini aşkın işçinin işine son verildiği bilgisi verildi.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Kartal’da krize karşı platform

BMİS, Basın-İş, Çelik-İş, Eğitim-Sen, Emekli Sen, Harb-İş, BES 3 No’lu Şube, DTP, EMEP, ÖDP, TKP, Halkevleri, ESP, Eldiğin Köyü Derneği bir basın toplantısıyla “Kartal Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu” adında bir platform kurduklarını ilan etti. 26 Aralık günü Kartal Eğitim Sen’de gerçekleştirilen basın toplantısında birliğin temel amaçları ifade edildi. 15 Ocak günü Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan sempozyumun duyurusunun yapılmasının ardından toplantı sona erdi.

Kızıl Bayrak / Kartal