9 Ocak 2009 Sayı: SİKB 2009/01

  Kızıl Bayrak'tan
  Siyonist vahşet, dinci ikiyüzlülük ve
devrimci sorumluluk
  Hiçbir güç direnen halklara diz çöktüremez!
Siyonist cellatlar bir kez daha işbaşında!..
Kriz karşıtı eylem ve etkinlikler…
2008 yılı eylem ve direnişlerle geçti!
İşçi ve emekçi hareketinden…
  Emperyalist-siyonist vahşete karşı öfke beş kıtaya yayıldı…
  İnkarcı rejimin Kürtçe televizyon manevrası
  Ünsa’da yeniden işgal
ve gözaltı!
  BDSP ve OSİM-DER’den direniş ziyaretleri!
  Sinter Metal direnişinin başarısı için!..
  2. Ümraniye İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi sözcüsü ile konuştuk...
  Faşist devlet 2008’de cinayetlerine
ara vermedi!
  Gençlik hareketinden…
  Ekim Gençliği’nin “Geçit Yok!” kampanyası sona erdi…
  Siyonist saldırganlık dünyanın dört bir yanında lanetlendi!
  Gazze’de işgal ve vahşet… - M. Can Yüce
  Gazze’ye varamamış
bir babanın kızına
vasiyeti - Yüksel Akkaya
  Eylem ve etkinliklerden...
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşçi ve emekçi hareketinden…

Vira-Kürşat’ta eylemler sürüyor!

Vira ve Kürşat adlı taşeron firmalarda çalışan işçiler, sözleşmelerinin yenilenmesi ve kadrolu çalışma talepleriyle yürüttükleri eylemlerine 5 Ocak günü İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde devam ettiler. Sümerbank önünden İzmir Büyükşehir Belediyesi önüne yürüyen taşeron işçileri “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” pankartını açtılar. Taşeronlaşmanın kaldırılmasını istediler.

Yapılan basın açıklamasının ardından oturma eylemine geçildi. Sloganların atıldığı oturma eylemi sırasında işçi temsilcileri Park ve Bahçeler müdürüyle görüşmeye çıktı.

Vira-Kürşat taşeron işçileri taleplerinin karşılanmaması üzerine 7 Ocak günü, saat 12.00’de İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde gerçekleştirdikleri eylemle açlık grevine başladılar. “Yaşasın örgütlü mücadelemiz/Vira-Kürşat taşeron işçileri” pankartının açıldığı eylemde açlık grevi ile ilgili dövizler taşıdılar. Açlık grevine 7 işçi katılacak.

İşçiler belediye önüne geldiklerinde Filistin halkı ile dayanışma içinde olduklarını söylediler ve ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundular. Kürşat firması işçi temsilcisi Özkan Kılıç kararlı olduklarını belirten bir konuşma yaptı. İşçiler daha sonra belediye önünde imza masası açtılar. Basın açıklamasına yaklaşık 40 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Akan-Sel Nakliyat işçileri direnişte!

Bir süredir Uluslararası Mersin Limanı’nın yükleme, boşaltma ve nakliye işini yapan Akan-Sel Nakliyat’ta sendikal örgütlenme çalışması yürüten TÜMTİS işten atma saldırısıyla karşılaştı. İşyerinde üye çoğunluğunu sağlayarak 30 Aralık 2008’de bakanlığa başvuran TÜMTİS üyeleri 6 Ocak günü işten atıldılar. 500’e yakın işçinin çalıştığı taşeron şirkette iş akitleri feshedilen 60 işçi 6 Ocak günü gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla direnişe başladılar.

İşten atılan Akan-Sel Nakliyat işçilerinin eş ve çocuklarının da katıldığı eyleme Mersin’deki sendikalardan da destek geldi. Eylemde konuşan TÜMTİS Genel Başkanı, işten atılan üyelerinin işlerine geri dönene ve TİS imzalayıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Kızıl Bayrak / İzmir


Philips eylemle kapandı

Hollanda sermayeli Philips’in genel merkezi tarafından 31 Aralık 2008 tarihinde kapatılacağı açıklanan Türk Philips’in Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikası işçilerin gerçekleştirdiği eylemle kapandı. Philips işçileri 6 Ocak günü kısa süreli olarak fabrikalarına kapandılar, yaklaşık 3,5 saat kadar fabrika içinde kaldılar. Öğle saatlerinde fabrika giriş kapısındaki güvenliği aşarak fabrika içine giren yaklaşık 60 işçi, Cumhuriyet Savcılığı’nın fabrikanın boşaltılması yönündeki kararı ile eylemlerine son verdiler.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Plaza eylemleri sürüyor

IBM önündeki plaza eylemlerinin beşincisi 7 Ocak günü gerçekleştirildi.

Eylemde, “IBM’de sendikal haklara saygı istiyoruz! /Tez-Koop-İş Sendikası” ve “Güvenli bir gelecek için sendika mücadelesinin yanındayız/ TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu” pankartları ve taleplerin yeraldığı dövizler taşındı.

Eylemde, EMO İstanbul Şube Başkanı Erhan Karaçay bir konuşma yaptı. Filistin halkının mücadelesini selamlayan Karaçay, IBM yöneticilerini kınadı. Ardından Tez-Koop İş Sendikası ve TMMOB İKK adına basın açıklamasını okuyan Elvan Demircioğlu, her çarşamba günü omuz omuza olmaya devam edeceklerini ifade etti. Eğitim Emekçileri Derneği adına yapılan konuşmayla açıklama sona erdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Adana’da mitinge çağrı

Adana’da sendika ve odaların 7 Ocak günü Türk-İş Bölge Temsilciliği’nde gerçekleştirdikleri basın toplantısı ile krizin faturasının işçi ve emekçilere kesilmesine izin verilmeyeceği belirtilerek, dair işçi ve emekçilerin talepleri sıralandı. Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, ATO, Adana Eczacılar Odası tarafından düzenlenen basın toplantısı, 24 Ocak 2009 tarihinde saat 13.00’te Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu önünden başlayarak yapılacak olan mitinge çağrıyla sona erdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Balcalı Üniversitesi’nde yemek boykotu sürüyor

Balcalı Üniversitesi sağlık çalışanlarınının yemekhanelerinin ücretli olmasına karşı başlattıkları yemek boykotu 7 Ocak günü 3. gününü geride kaldı.

İlk iki gün yoğun bir katılımla gerçekleşen yemek boykotunun üçüncü gününde SES Adana Şube Başkanı Mehmet Antmen bir konuşma yaptı. Hastanede bir yandan boykot süreci işlerken diğer yandan çalışanların promosyon ücretlerinin ödenmesi üzerine bir süreç yaşanıyor. Antmen, Türk Eğitim Sen’in Rektörlük ve İş Bankası ile bir görüşme yaptığını ve çalışanlara 350-400 TL arasındaki ücretin 3 yıla bölünerek ödenmesi konusunda anlaştıklarını söyledi.

Kızıl Bayrak / Adana


Fatura işçiye kesildi

İşten atma saldırısının yaşandığı büyük fabrikalardan biri de Tuzla’da kurulu bulunan Arçelik fabrikası oldu. Türk Metal çetesinin örgütlü olduğu fabrikada 3 Ocak günü 175 işçinin işine son verilirken Türk Metal Sendikası Pendik Şubesi’nden herhangi bir açıklama yapılmadı.

TEKİMSA Teknik Malzemeler İmalat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde ise 135 çalışanın işine son verildi. Çelik-İş Sendikası Gebze Şubesi’nin örgütlü olduğu işyerinde tebligatlar 2 Ocak 2009 gününden itibaren yapılmaya başlandı. İşçiler fabrika önünde 5 Ocak tarihinden itibaren beklemeye başladılar.

Bursa Orhangazi’de kurulu bulunan Finlandiya sermayeli Componenta Dökümcülük Ticaret ve Sanayi A.Ş, sendika üyesi 425 işçinin iş akitlerini feshedeceğini açıkladı. Kararın Türk Metal Sendikası’yla “tam uyum” içinde alındığı bilgisi verildi.


Bursa’da yılgınlık yok!

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Burulaş’ta çalışırken sendikalı oldukları için çeşitli baskılarla karşılaşan TÜMTİS üyesi sarı otobüs şoförlerinin sendika hakkı için sürdürdüğü direniş devam ediyor. Otobüs şoförleri 5 Ocak günü de Orhangazi Parkı’nda toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdiler. İşçiler adına açıklama yapan TÜMTİS Bursa Şube Sekreteri Özdemir Arslan, Zor koşullara rağmen 220 gündür süren direnişte sınıf dayanışmasının eksik kalmasını eleştirdi.

Kızıl Bayrak / Bursa


Sinema emekçileri yürüdü

Geçtiğimiz günlerde “Setler Tuzla olmasın!” şiarıyla eylem yapan sinema emekçileri 5 Ocak günü de Sine-Sen’in kuruluş yıldönümünde eylemdeydiler. Sine-Sen’in 31. kuruluş yıldönümü vesilesiyle yaptıkları yürüyüşle çalışma koşullarını protesto ettiler.

Beyoğlu Tünel’de buluşan sinema emekçileri İstiklal Caddesi boyunca yürüyerek Taksim Tramvay durağına geldiler ve burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Eylemde sinema emekçilerinin taleplerini içeren sloganların yanısıra kriz ve siyonist saldırganlık gündemli sloganlar da atıldı.

Bir sinema emekçisi ve DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’nin ardından söz alan Sine-Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin, Sine-Sen’in sektördeki tek örgütlü sendika olduğunu vurguladı. Birkaç gün önce setlerdeki çalışma koşullarından kaynaklı iki arkadaşlarını kaybettiklerini söyleyen Çetin, sanata ve sanatçıya saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul


İTÜ’de işten çıkarma

Tez-Koop İş Sendikası yaptığı yazılı açıklama ile İTÜ’de hizmet veren ARGEM A.Ş.’de çalışan 8’i sendikalı 10 işçiyi işten çıkardığını duyurdu.

Tez-Koop İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu adına konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, bu tutumun sendikaya yönelik tahammülsüzlük olduğu ifade edildi. 2008 süresince yapılan görüşmelerde işçi çıkarılacağının belirtilmediği söylenerek, işçilerin geri alınması talep edildi.

 

TGS “Olay”da örgütlendi

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Bursa’da da örgütlendi. Olay gazetesi ve Olay TV’de örgütlenen sendika işyerinde çoğunluğu sağladı.

Olay televizyonunda çalışan 43 kişiden 31’inin, Olay gazetesinde çalışan 207 kişiden 115’inin TGS üyesi olduğu belirlendi.


4C’liler örgütleniyor!

4C’li statüsüyle sözleşmeli olarak değişik kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan emekçiler 3 Ocak günü Eğitim-Sen İzmir 1 No’lu Şube’de basın toplantısı düzenleyerek sorunlarını dile getirdiler.

4C’liler adına konuşan bir emekçi, Tekel’in özelleştirme sürecinde kamu kurum ve kuruluşlarında 4C’li statüsü ile sözleşmeli olarak göreve başlayan çalışanların yaşadıkları sorunları aktardı, bundan sonrası için neler yapacaklarına dair bir toplantı gerçekleştireceklerini dile getirdi.

KESK İzmir Şubeler Platformu dönem sözcüsü ise ağırlıklı olarak Tekel işçileriyle başlattıkları bu sürecin yeni ve sözleşmeli olarak işe alınan kamu emekçilerinin ortak mücadelesiyle birlikte yürütüleceğini söyledi. 

Kızıl Bayrak / İzmir


ASEMAT işçisi yeni yıla grevle girdi!

Bursa Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) bulunan, Bursa Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ve MESS kapsamı dışında olan ASEMAT fabrikasında işçiler 31 Aralık günü yaptıkları eylemle greve çıktılar.

ASEMAT patronuna ait iki fabrikanın önünde yapılan basın açıklamalarına yaklaşık 100 kişi katıldı. Asil Çelik, Grammer, SCM ve Prysmian işçilerinin katıldığı, Petrol-İş ve Eğitim-Sen’in de destek verdiği basın açıklamasında sık sık coşkulu sloganlar atıldı.

Kızıl Bayrak / Bursa


Eskişehir’de açlık grevi

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, Kristal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı İsmail Ayer ve Eğitim-Sen Eskişehir Şube Başkanı Süleyman Solak, krizin getirdiği yıkımlara karşı 30 Aralık günü üç günlük açlık grevine başlama nedenlerini anlatarak taleplerini şöyle sıraladılar: İşten atılmaların yasaklanması, işten atılanların geri alınması, insanca yaşanabilir bir asgari ücret, işsizlik fonunun sermayeye peşkeş çekilmemesi, krizin faturasının emekçilere ödetilmemesi.

Sendika yöneticileri 1 Ocak günü yapılan basın açıklamasıyla açlık grevini sonlandırdılar.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


DESA’da işçi kıyımı sürüyor!

DESA patronu, Deri-İş Sendikası’nda örgütlenerek hakları için mücadele eden DESA Deri işçilerinin kıyımına devam ediyor. Deri-İş Sendikası, 5 üyesinin daha işten atılmasıyla karşı karşıya kaldı. Aynı işyerinde kriz bahane edilerek 15’i aşkın sendikasız işçinin de çıkarıldığını belirten Deri-İş Sendikası, Düzce’deki direnişinde 250’li günleri geride bıraktı.

Desa Direnişiyle Dayanışma İstanbul Kadın Platformu, 27 Aralık günü İstiklal Caddesi’nde bulunan DESA mağazası önünde bir eylem gerçekleştirdi. Platform adına yapılan basın açıklamasında, 24 Aralık günü görülen mahkemenin Emine Arslan ve Düzce’de direnen 4 işçinin sendikal nedenle işten atıldıkları için işe iade edilmesine karar verdiği ifade edildi. Patronun ise mahkeme kararını 25 Aralık günü 5 sendikalı işçiyi daha işten atarak yanıtladığı vurgulandı. DESA patronunun mahkeme kararına uyması istendi.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Tersanelerde ücret kazanımı

Tuzla tersaneler havzasında kölece çalışma koşullarına karşı mücadele yürüten tersane işçileri tersane patronlarının “kriz” bahanesiyle giriştikleri hak gasplarına karşı dişe diş mücadeleyi örgütlemeye devam ediyorlar.

Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), derneğe iki aylık ücret alacakları için başvuran 30 işçinin 50 bin TL tutarındaki ücret alacaklarını günler süren ısrarlı çabalar sonucunda geri aldı. TİB-DER’in kazanımla sonuçlandırdığı sürece ilişkin açıklamada şunlar söylendi: “Yıldırım Tersanesi Çelikler Metal taşeronunda çalışan 30’a yakın tersane işçisi yaklaşık iki ayı aşkın süredir alamadıkları ücretlerini alabilmek için 2 Ocak 2009 Cuma günü derneğimize başvurdular. Bu süre zarfında tersane tarafından taşeronun işine son verilmiş, işçilere de ‘paranızı vereceğiz’ denilmişti. Tersane tarafından sürekli oyalanan işçilerin başvurusu üzerine derneğimiz hak gaspına müdahale ederek tersane yetkililerini aramıştır. İşçileri ve onların temsilciliğini yapan kurumları oyalamaya ‘alışkın’ olan tersane yetkilileri ilk etapta bizimle görüşmekten kaçmış ardından muhatap alınmamamız halinde tersane önünde direnişe geçeceğimizi iletmemiz sonucunda köşeye sıkışmışlardır.

Ücretleri gaspedilen işçilerin dernek yöneticilerimizle yaptığı görüşmelerin sonrasında bütün işçilerin 50 bin TL tutarındaki ücret alacakları eksiksiz olarak ödenmiştir. Tersane işçilerini türlü bahanelerle oyalayarak tüm haklarını ellerinden almaya çalışan patronlara ‘örgütlü işçiyi hiçbir gücün yenemeyeceği’ gösterilmiştir.”


Tezcan’da işgal sona erdi

Kocaeli’de Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Tezcan Galvaniz işyerinde Birleşik Metal-İş’in örgütlenme faaliyetleri üzerine patron önce 39 işçinin ardından 83 kişinin iş akitlerini feshetmişti. İşçiler bunun üzerine servislere binmeyerek şehir merkezine yürümüşler, 20 kilometrelik mesafe boyunca yer yer yolu kapatmışlar ve polis barikatıyla karşılaşmışlardı.

29 Aralık günü de sabah vardiyası öncesi fabrika önünde atılan işçiler ile buluşan çalışan işçiler birlikte fabrikaya yöneldi. Güvenliğin oluşturduğu barikatı yüklenerek aşan işçiler birlikte içeri girdiler. İşten çıkarılmış olan işçiler içeride yemekhaneye geçerek beklemeye başlarken, çalışanlar da makinaların başına geçtiler ancak üretimi başlatmadılar.

30 Aralık gecesine kadar fabrika yemekhanesinde bekleyen 83 işçi jandarma tarafından dışarı çıkartıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticileriyle beraber aldıkları ortak kararla yemekhaneden çıkan işçiler direnişlerine fabrika önünde devam edecekler.