19 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/38

  Kızıl Bayrak'tan
   Soluğu kesilen kapitalizm
   İşbirlikçi sermaye devletinin iyimser vaazları sahtedir!
Mehmetçik medyayı toplayan ordu sefere mi hazırlanıyor?
Kürt halkına ve diline özgürlük!

Kadıköy Belediyesi’nde grev!

İşçi ve emekçi hareketinden…
  Direnişteki UNO işçileriyle konuştuk...
  12 Eylül protestolarından…
  12 Eylül askeri faşist darbesi ülke çapında protesto edildi...
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun
6. Toplantısı’nda buluşalım!
  Bir deney üzerine gözlemler…
  Pakistan: Emperyalist savaşın yeni cephesi!
  Bolivya ile Venezüella’da ABD destekli darbe hazırlıkları…
  Dünyadan…
  Yeni dönem mücadele gündemleri ve komünist gençliğin görevleri...
  Anti-faşist mücadelenin sorunları ve faşizme karşı mücadele
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve kolera günleri / 3
Volkan Yaraşır
  Küçük-burjuva dükkancı zihniyet festivallerde de iş başında!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

12 Eylül protestolarından…

“Darbeciler halka hesap verecek!”

Eskişehir: “12 Eylül zincirlerini kıralım!”

Eskişehir’de 12 Eylül askeri faşist darbesine karşı 12 Eylül günü bir eylem gerçekleştirildi. Saat 17:30’da Hamamyolu Yediler Parkı’ndan başlayan yürüyüş Adalar Migros önünde okunan basın açıklamasıyla sona erdi.

Yürüyüş esnasında çevredeki insanlara yönelik ajitasyon konuşmaları yapıldı.12 Eylül döneminde yaşanan gözaltılar, işkenceler, cezaevlerinde ve dışarıda yaşanan yoğun baskılar anlatıldı. “12 Eylül zincirlerini kıralım, çeteler dağıtılsın, darbeciler yargılansın!” yazılı pankartın arkasında toplanan kurum temsilcilerinin ardında 12 Eylül’ün icraatlarının yazılı olduğu pankart ve destekleyen örgütler yer aldı.

Basın açıklamasında; 12 Eylül anayasasının bir deli gömleği gibi topluma zorla giydirildiği, ülke ekonomisinin 24 Ocak Kararları’yla uluslararası sermaye ve işbirlikçilerinin çıkarları doğrultusunda yeniden yapılandırıldığı, sendikal faaliyetlere, grev ve direnişlere engeller getirilerek işçi sınıfının ve emekçilerin kazanımlarının yok edildiği, toplumsal muhalefetin zor araçlarıyla bastırıldığı dile getirildi. Ardından 12 Eylül’ün bilançosu sunuldu.

Konuşma şöyle devam etti: “Aradan 28 yıl geçse de, 12 Eylül unutulacak, üzeri örtülecek bir tarih değildir. 12 Eylül’ü unutmak eşitliği unutmaktır, 12 Eylül’ü unutmak zulmü unutmaktır, 12 Eylül’ü unutmak insan onurunun ayaklar altına alındığını unutmaktır.”

12 Eylül hukukunun tasfiyesi, bağımsız ve demokratik bir Türkiye için birlikte mücadele etme ve darbecilerle hesaplaşma çağrısıyla basın açıklaması sona erdi. Basın açıklamasından sonra 12 Eylül’ü ve Ergenekon’u konu alan kısa bir tiyatro gösterimi gerçekleştirildi.

DİSK, Eskişehir Tabip Odası, TMMOB ve KESK’in örgütlediği eyleme EMEP, EHP, ÖDP, DTP, SDP, Halkevi, Eskişehir Barış Meclisi ve Öğrenci Kolektifleri destek verdi. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Eskişehir


Bursa: “Darbecilere, çetelere hayır!”

Bursa’da 12 Eylül günü ‘78’liler Girişimi, KESK, ÖDP, Halkevleri, ESP, SDP, Bursa Barış Meclisi, İşçi Hakları Derneği, Tunceliler Derneği, Partizan, DTP, EMEP, Petrol-İş, DİSK Marmara Bölge Temsilciliği bir eylem gerçekleştirdi.

Osmangazi Metro İstasyonu önünde gerçekleşen eylemde “Darbecilere, çetelere hayır!” pankartı açıldı. Metro istasyonu çıkışına kadar yürünerek burada basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında şunlar söylendi: “12 Eylül’ün yasalarda ve toplumsal yaşamda devamını sağlayanlar, başta darbeciler ve AKP olmak üzere bütün iktidar güçleri, 12 Eylül darbesinin hesabını vermekle yükümlüdür. Bu tablonun mimarları bugün halen sürgün edilmeye devam edilen binlerce kamu emekçisini mağdur edenlerdir. Bu tablonun mimarları Tuzla tersanelerinde işçi ölümlerine sessiz kalanlardır. Bu tablonun mimarları işkence, cins ve mezhep ayrımcı, komplocu, inkarcı, imhacıdır. Bu tablonun mimarları demokratik ve siyasal alanda çözüm bekleyen Kürt sorununu askeri tedbirlerle çözmeye çalışan ve 40 bin insanın ölümü ile sonuçlanan ‘düşük yoğunluklu çatışmayı’ yaratanlardır…”

Açıklamada ayrıca, 28 yıl önce yaşanan askeri darbenin yarattığı ağır bilançoya değinildi, Ankara’daki son provokasyon kınandı. 250’ye yakın kişinin katıldığı eylem sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Bursa


Edirne: “Çetelerden hesabı emekçiler soracak!”

12 Eylül günü DİSK Trakya Bölge Temsilciliği tarafından 12 Eylül askeri faşist darbesi protesto edildi. Saat 12.30’da belediye binası önünde toplanan kitle, buradan Antik Park’a yürüdü.

Basın açıklamasında,12 Eylül’de gerçekleşen askeri faşist darbenin ve günümüze kadar devam eden darbeci zihniyetin neler kaybettirdiğine, bu zihniyetin bugün Ergenekon’u, derin devleti ve çeteleri yaygınlaştırdığına, ülkedeki devrim ve demokrasi mücadelesinin önüne nasıl set oluşturduğuna vurgu yapıldı.

Eylemde, “Darbeye hayır, darbeciler yargılansın!”, “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek!”, “Çetelerden hesabı emekçiler soracak!”, “Kahrolsun MİT, CIA, kontrgerilla!” sloganları gür bir şekilde atıldı.

100 kişinin katıldığı eyleme KESK Şubeler Platformu, TKP ve öğrenci gençlik de destek verdi.

Ekim Gençliği / Edirne


Sivas’ta faşist darbe protesto edildi…

Sivas Darbe Karşıtı Platform 12 Eylül günü 12.30’da bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, 12 Eylül’ün her türlü hak arayışının baskı altına alınması, eğitim ve sağlığın özelleştirilmesi, gençlerin alkol ve uyuşturucu batağında yok edilmesi, toplumun gerici milliyetçi düşüncelerin etkisi altında şekillendirilmesi, ekonominin İMF’nin emrine bırakılması ve ülkemizin emperyalizmin çıkarları doğrultusunda yönetilmesi anlamına geldiği belirtildi. AKP hükümetinin darbecilerle ve darbe anayasası ile hesaplaşmaktan uzak durduğu ve ikiyüzlü politikalar izlediği dile getirilerek, Ergenekon davası gibi davaları siyasi çıkarları için kullandığı söylendi.

Eylemi Sivas Darbe Karşıtı Platformu’nda yeralan Eğitim-Sen, BTS, Kültür ve Sanat Sendikası, BES, ESM, Yapı-Yol Sen, ÖDP, EMEP, CHP Merkez İlçe, Kaman Köyü Derneği, ‘78’liler Derneği, Tüm Bel-Sen, Tarım Orkam Sen ve Halkevleri gerçekleştirdi.


Adana: “Darbeciler halka hesap verecek!”

Eğitim-Sen Adana Şubesi, 12 Eylül askeri faşist darbesinin 28. yıldönümünde, Adana’nın Yeni Bey Mahallesi’nde bulunan Kenan Evren İlköğretim Okulu’nun adının değiştirilmesi için 12 Eylül günü basın açıklaması gerçekleştirdi. “Eğitim-Sen Adana Şube” pankartının açıldığı eylemde taleplerin yer aldığı dövizler taşındı.

Basın açıklamasında şunlar söylendi: “Bizler bu karanlığa karşı, demokratik ve aydınlık bir Türkiye mücadelemizi sürdürürken, 12 Eylül’ü yaratanların da yargılanması demokratikleşmenin önünü açacaktır. Yargılanmalarının yanı sıra, darbecilerin adının eğitim kurumlarında, okullarda anılması son bulmalıdır. Kenan Evren İ.Ö.O’nun adı derhal değiştirilmeli, çocuklarımızın bellekleri bu tür isimlerle kirletilmemelidir.”

Eylemde “Darbeciler halka hesap verecek!”, “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


İzmir İHD: “12 Eylül düzeni sürüyor!”

İzmir İHD Şubesi, 12 Eylül günü Konak Kemeraltı girişinde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla 12 Eylül faşist darbesini protesto etti. 12 Eylül’de sendikalara, kitle örgütlerine, toplumsal muhalefete, devrimci güçlere uygulanan baskı ve şiddetin ele alındığı basın metninde 12 Eylül’ün bilançosu verildi. Faşist darbeyi ABD’nin tezgahladığı vurgulandı.

Açıklama hak ve özgürlükler mücadelesinden vazgeçmeme çağrısıyla son buldu.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde, “Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek!”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


İstanbul İHD: “Darbelere hayır!”

12 Eylül protestolarından biri de İstanbul Harbiye’de TRT Radyosu önünde gerçekleştirildi. İHD İstanbul Şubesi’nin 12 Eylül günü gerçekleştirdiği basın açıklamasında “Darbelere hayır!” pankartı açıldı. Eylemde “Darbeci generaller yargılansın!”, “Darbe anayasası değiştirilsin!” dövizleri de yer aldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 12 Eylül darbesinin toplum üzerinde etkisi olan bir dönem olduğunu, 12 Eylül darbesini ve darbecileri lanetlediklerini belirtti.

Kızıl Bayrak / İstanbul