19 Eylül 2008 Sayı: SİKB 2008/38

  Kızıl Bayrak'tan
   Soluğu kesilen kapitalizm
   İşbirlikçi sermaye devletinin iyimser vaazları sahtedir!
Mehmetçik medyayı toplayan ordu sefere mi hazırlanıyor?
Kürt halkına ve diline özgürlük!

Kadıköy Belediyesi’nde grev!

İşçi ve emekçi hareketinden…
  Direnişteki UNO işçileriyle konuştuk...
  12 Eylül protestolarından…
  12 Eylül askeri faşist darbesi ülke çapında protesto edildi...
  Ticari Eğitime Karşı Gençlik Koordinasyonu’nun
6. Toplantısı’nda buluşalım!
  Bir deney üzerine gözlemler…
  Pakistan: Emperyalist savaşın yeni cephesi!
  Bolivya ile Venezüella’da ABD destekli darbe hazırlıkları…
  Dünyadan…
  Yeni dönem mücadele gündemleri ve komünist gençliğin görevleri...
  Anti-faşist mücadelenin sorunları ve faşizme karşı mücadele
  Sol liberalizm: İllüzyon tüccarları ve kolera günleri / 3
Volkan Yaraşır
  Küçük-burjuva dükkancı zihniyet festivallerde de iş başında!
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadıköy Belediyesi’nde grev!

“İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız!”

İstanbul genelinde birkaçı dışında sonuçlanan belediye TİS’lerinden geriye Kadıköy Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge’ye bağlı 1 No’lu Şube arasında süren görüşmeler kalmıştı.

Özellikle ücret zammı konusunda %1’lik komik teklifinden geri adım atmayan belediye yönetimi, 17 yıldır grev yaşamamış Kadıköy Belediyesi işçilerini greve zorladı.

16 Eylül 2008 gecesine kadar devam eden görüşmeler gece geç saatlerde tamamen tıkandı ve Genel-İş üyesi 830 işçi sabah saatlerinden itibaren greve çıktı. Başta belediye başkanı Selami Öztürk olmak üzere işveren kanadının başlama ihtimali vermediği grev sabah saatlerinde Hasanpaşa’daki Kadıköy Belediye binasının çevresine “Bu işyerinde grev vardır” pankartlarının asılmasıyla başladı.

Belediye yönetimi TİS masasında da tam bir tutarsızlık örneği sergileyerek, belediye işçisinin 25 kuruşluk kıdem zammını gaspetmeye çalıştı. Ücret zammı konusunda artırımda bulunan yönetim kıdem zammını neredeyse geri almaya niyetlendi.

Grev başlıyor!

Sabahın erken saatlerinden itibaren Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpaşa’daki binası önünde toplanan belediye işçileri sloganlar eşliğinde grev pankartlarını astılar.

Mesai için gelen işçilerin de greve katılımıyla sayıları artan yüzlerce işçi, greve çıkmanın coşkusuyla belediye binasının önünde beklemeye başladılar. Toplanan kitleye sendika yöneticileri tarafından konuşmalar yapıldı. Genel-İş Genel Merkezi Örgütlenme Daire Başkanı Remzi Çalışkan, Eğitim Daire Başkanı Hüseyin Yaman, Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir ve Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Şahan İlseven işçilere seslendiler.

Yapılan konuşmalarda belediyenin dayattığı %1’lik zamla işçileri greve çıkmaya zorladığı ve işçilerin emeklerine ve alınterlerine sahip çıkmak için grevi layıkıyla sürdüreceği belirtildi.

Grevin başlamasının ardından belediye binasına gelen Belediye Başkan Vekili, grev gözcüsü işçilere tehditler savurdu. İşçilerin tepkisi ile karşılanan vekilin tacizkar tutumu nedeniyle çeşitli küfürleşmeler de yaşandı. Bu provokatif tutum işçiler tarafından atılan “Baskılar bizi yıldıramaz!” ve “Toplusözleşme hakkımız, grev silahımız!” sloganları ile protesto edildi.

Yapılan konuşmaların ardından bekleyişe geçen işçiler, saat 10.00’a geldiğinde sendika pankartlarıyla belediye binası çevresinde yolu kapatarak yürüyüşe başladılar. Yürüyüşün ardından belediye binasının önüne geri dönen işçiler, burada yapılan konuşmalar eşliğinde bekleyişlerini sürdürdüler.

Belediye işçilerinin grev yürüyüşüne Yapı Yol-Sen İstanbul Şubesi, Metalurji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Genel-İş Avrupa Yakası Şube yöneticileri ve Tüm Bel-Sen üyeleri ve Kartal Belediyesi işçileri destek verdiler.

Belediye binası önünde son bulan yürüyüşün ardından işçilere seslenen Genel-İş 3 No’lu Bölge Başkanı Veysel Demir, kendilerine alkışlarla destek veren taşeron işçilere teşekkür ederek, TİS talepleri kabul edilinceye kadar grevi sürdüreceklerini söyledi. Greve çıkılamaz denen Kadıköy Belediyesi’nde grev başlattıklarını ifade eden Demir mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Grevdeki işçilere ilerleyen saatlerde Tersane İşçileri Birliği Derneği destek ziyaretinde bulundu.

Anlaşma sağlandı!

Grev sabah 03.00 sıralarında belediyeyle varılan anlaşma sonucu sona erdi. Sendika ve belediye arasında yapılan anlaşmaya göre 830 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi 66 YTL taban ücreti, %10 ücret zammı ve 25 kıdem zammına bağıtlandı.

Belediye yönetimi masada en son teklifi ise kıdem zammını 5 kuruşa taban ücretini ise 64 YTL vererek sonlandırmıştı. Yapılan anlaşma sonucu geçmiş toplu sözleşmede 25 kuruş olarak yer alan kıdem zammı değişmezken ücret zammı ve taban ücretlerinde artış sağlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

Manisa İşçi Birliği Derneği’nin Manisa Organize’deki metal işçilerinin MESS görüşmelerinde taraf olmasını sağlamak için hazırladıkları bildiriden...

“Ortak talepler için ortak mücadele!”


Metal işçileri, kardeşler!

Hepimiz biliyoruz ki, metal işkolu gittikçe büyüyen bir sektör olarak ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Yani ülke ekonomisinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Resmi rakamlara göre işkolunun bütününde son yıllarda %45 oranında büyüme söz konusudur. Patronlar için bu yüzden en gözde sektörlerden biridir metal işkolu. Fakat bu büyümeden metal işçilerinin payına, kazanılmış hakların sürekli yitirilmesi, taşeronlaştırma, iş güvencesinin ortadan kalkması, maaşların yükselen enflasyon karşısında sürekli erimesi düşmektedir. Bunu elbette en iyi bilecek olan metal işçileridir. Zira işkolunun gittikçe büyümesini sağlayan ve kazancını arttıran gerçekte patronun sermayesi değil, metal işçisinin alınteri ve emeğidir.

İşte bugünlerde Madeni Eşya Sanayiciler Sendikası (MESS) ile metal işkolunda örgütlü olan sendikalar (DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ve Türk-İş’e bağlı Türk-Metal) arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri sürmektedir. Bu işkolundaki sözleşme dönemi hem sermaye açısından, hem de ülkemizdeki işçi ve emekçilerin insani yaşam koşullarını belirlemesi açısından oldukça önemlidir. MESS kapsamındaki sendikalı işçilerin tüm kazanılmış haklarına göz koyan MESS patronları işçileri masa başında teslim alma çabasındadır. Ülke genelinde bu kapsamda 100 bin işçi varken, Manisa Organize’de de başta BOSCH olmak üzere ELBA, ELSAN, GÜMAK, OERLİKON, TEK-BAŞ, VALF ve VALFSEL fabrikalarında işçiler MESS görüşmelerinden bihaber çalışmaya devam etmektedirler.

Manisa Organize’deki onbinlerce işçinin gıptayla baktığı bu fabrikalarda bugün artık her yerde olduğu gibi taşeronlar cirit atmakta, kadrolu işçiler gün geçtikçe azalmaktadır. Böylece patronlar, işçileri yüksek ücretlerde eşitlemek yerine, açlık sınırının altındaki asgari sefalet ücretinde eşitleyerek kendilerine bir köleler ordusu yaratmak istemektedirler. İşte bu nedenle bu yılki MESS görüşmelerinin ön önemli maddelerinden birini “esnek çalışma” oluşturmaktadır. Adına “esnek çalışma” denilen bu çalışma modeli aslında kuralsızlığın kural haline getirilmesidir. Yani işçilerin iş güvencesi tamamen kaldırılacak, çalışma süreleri belirsizleştirilecektir. Esnek çalışma yöntemiyle işçi sınıfına tam bir sömürü ortamı dayatılıyor. Bunun için en kurnaz yöntemler seçiliyor. İşçinin yararınaymış gibi gösterilmeye çalışılan “esneklik” uygulamalarının tamamı aslında patronun daha rahat sömürme ihtiyaçlarına göre belirleniyor. (...)

Manisa Organize’de MESS kapsamına giren fabrikalarda Türk Metal Sendikası örgütlüdür. Fakat bu fabrikalarda çalışan işçilerin, MESS ile yapılan pazarlıklardan, sözleşme taslaklarından haberlerinin dahi olmaması göstermektedir ki, pazarlıklar işçilerin olmadığı kapalı kapılar arkasında yapılmaktadır. İki senede bir yapılan MESS görüşmeleri sonucu varılan anlaşmalarla metal işçileri sürekli olarak kazanılmış haklarını kaybetmişlerdir. (...)

MESS’e “pes” dememek ve masa başında sermayeye teslim olmamak için TİS komitelerinde örgütlenelim! MESS kapsamındaki 100 bin metal işçisinin ortak talepleri için ortak mücadele hattını örelim!

Yaşasın işçilerin birliği!

Manisa İşçi Birliği Derneği