4 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Rejim krizi derinleşiyor!
   Kürt halkına saldırılar hız kesmiyor
AKP’yi kapatma davasında son gelişmeler...
Mamak’ta güçlü bir 2 Temmuz
süreci örgütlendi…

Kürdistanlı tarım işçilerinin Ordu ve Trabzon’a girişi yasaklandı

KESK Genel Kurulu cansız, coşkusuz ve katılımsız gerçekleşti…
  KESK Genel Kurulu’ndan yansıyanlar ve görevler...
  Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  F tiplerinde keyfi
baskılar sürüyor!
  Arjantin’de “öteki final!”
  Emperyalizmin Ortadoğu hesapları ve Türkiye’nin rolü!
  Avrupa futbol şampiyonası ve BİR-KAR’ın kampanyası
  Uluslararası işçi hareketinin yeniden yapılanması:
Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? - 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti…

“Güne yüklenip, geleceği kazanacağız!” 

Yaklaşık 2 ay süren ön hazırlık sürecinin ardından Kayseri İşçi Kurultayı 29 Haziran günü başarıyla gerçekleştirildi. Yaygın bir çalışma ile örgütlenen kurultay, güvencesiz çalışmaya geleceksiz yaşama karşı işçilerin, emekçilerin insanca yaşam ve özgür bir gelecek çağrılarını yükselttiği bir etkinliğe dönüştü.

BDSP’nin hazırladığı “Geçmişi aşarak geleceği kazanacağız!” isimli sinevizyonun ardından Nazım Hikmet’in “Türkiye işçi sınıfına selam” adlı şiiriyle katılımcılar selamlandı. İşçi sınıfının kurtuluşu uğruna mücadelede şehit düşenler başta olmak üzere 1 Mayıslar’da, iş cinayetlerinde katledilen işçilerin anısına 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında, işçi ve emekçi hareketinin zor bir dönemden geçmekte olduğu ifade edildi. Sermayenin başta sosyal güvenlik alanı olmak üzere sömürü ve yıkım saldırılarına dikkat çekildi. Saldırıların yoğun olduğu böylesi bir dönemde işçi sınıfının dağınık ve örgütsüz tablosuna değinildi. Sınıf hareketinin önündeki engellerden biri olan sendikal bürokrasinin bu tablodaki özel rolüne dikkat çekildi. Siyasal bir sınıf hareketi yaratma ihtiyacına vurgu yapıldı. İlk adım olarak, işçi sınıfının ileri, öncü kesimlerinin, sınıfın karşı karşıya olduğu temel sorunlar üzerinden biraraya gelip tartışmaları, deneyim ve birikimlerini paylaşmaları ihtiyacı anlatıldı. Kayseri İşçi Kurultayı’nın bu ihtiyacın bir ürünü  olduğu vurgulandı.

Ardından Türkiye işçi sınıfının mevcut durumunu anlatan bir sunum gerçekleştirildi. İstatistiki verilerle birlikte çalışanların durumunu anlatan sunumda Türkiye işçi sınıfının muazzam bir niceliksel gelişimine karşılık, nitel olarak geri bir konumda olduğuna işaret edildi. Bunun tarihsel, ekonomik, politik, ideolojik nedenlerine dikkat çekildi. Sunumun devamında, “Sorun, sayısal olarak muazzam bir biçimde büyüyen Türkiye işçi sınıfının buna paralel bir niteliksel bir sıçramayı gerçekleştirmesidir. Ama nasıl? Kayseri İşçi Kurultayı’nın tartışacağı ve yanıt arayacağı temel soru ve sorun budur” denildi.

Ardından Kayseri’nin toplam tablosuna ilişkin bilgi veren bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda, Kayseri’de kapitalizmin gelişimi, sektörlerin ve organize sanayilerinin durumu hakkında somut bilgiler verilerek şöyle denildi:

“Kayseri dev bir sanayi kentidir ve daha da devleşmektedir. Bu gerçek, yeni organize sanayi bölgelerinin kurulmasından da rahatlıkla görülebilir. Burjuvazi için önemli olan her sanayi kenti, sektör ve bölge bizim için de aynı ölçüde önemlidir. İşçi sınıfı devrimcilerinin temel çalışma alanlarının sanayi kentleri, bölgeleri ve havzaları olduğu bilinmektedir. Kayseri de önümüzde fethedilmeyi bekleyen büyük bir deryadır ve derin sularda yüzmekten korkmayan öncü işçileri çağırmaktadır.”

Aranın ardından canlı tartışmaların yapıldığı serbest kürsü uygulamasına geçildi.

Bu bölümde bir karayolu işçisi kendi işkolu ve işyeri sorunları ve çözüm yolları eksenli bir konuşma gerçekleştirdi. Yine kürsüye çıkan bir başka karayolu işçisi, işçi sınıfının tarihsel misyonuna değindi. Sendikal bürokrasi ve taban örgütlülüğü üzerine görüşlerini dile getirdi.

İşçilerin konuşmasının ardından söz alan bir dersane öğretmeni de stajyerlik sorununa, sigortasız çalışmaya ve iş güvencesinden yoksunluğa işaret etti. Çözümün örgütlenmekten ve mücadeleyi yükseltmekten geçtiğini vurguladı.

Kayseri Genç-Sen çalışanı ise konuşmasında, “Genç-Sen DİSK’e bağlı bir gençlik sendikasıdır. Temel amacı, eğitimde piyasalaşmaya karşı ses yükseltmektir. Üniversite toplamında tüm devrimci-demokrat gençlik olarak devrimci mücadeleye destek olmak amacındayız” dedi.

Kayseri İşçi Kültür Evi çalışanı ise şu sözleri söyledi: “Burjuvazi egemenliğini her zaman fabrikalardan doğru bulmuyor. Evimize gidince burjuvazinin yoz kültürüyle karşı karşıya kalıyoruz. Sınıfın kendi öz kültürünü, sanatını yaratması gerekiyor”

Ardından  “Emeğin korunması mücadelesi”, “İşçi sınıfının burjuva ideolojik egemenliğe karşı mücadelesi”, “İşçilerin birliği sorunu”, “Taban örgütlülükleri” ve “Sendika sorunu ve öncü işçi tutumu” başlıklı tebliğler sunuldu.

Kurultaya katılım beklediğimizin altında olsa da ön süreciyle birlikte düşündüğümüzde başarılı bir kurultay gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Kurultaya katılan işçi ve emekçilerin kurultayı değerlendirmelerinde genelde nitelikli bir etkinlik olarak ifade etmeleri kurultayın amaca uygun olarak gerçekleştiğini göstermektedir.

Kurultaya öneri olarak mücadele talepleri sunuldu, çözüm önerileri tartışıldı. Tartışmaların ardından bazı öneriler karara bağlandı. 5 saat süren kurultayımıza 50 emekçi katıldı.

Kayseri İşçi Kurultayı Hazırlık Komitesi



Kayseri İşçi Kurultayı Sonuç Bildirgesi...

Düşük ücrete, sigortasız ve işgüvencesiz çalışmaya karşı gücümüzü Kayseri İşçi Platformu’nda birleştirelim!

29 Haziran ‘08 tarihinde Kayseri İşçi Kurultayı’nı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Sağlık ve emeklilik gibi önemli hak gasplarının yaşandığı ve yeni saldırı yasalarının bizleri beklediği bir dönemden geçiyoruz. Kıdem tazminatı hakkının yanısıra “istihdam paketi”yle birçok kazanılmış hakkın gaspedilmek istendiği böylesi bir dönemde kurultayımızı “Düşük ücrete, sigortasız ve işgüvencesiz çalışmaya karşı gücümüzü Kayseri İşçi Kurultay’ında birleştirelim!” şiarıyla gerçekleştirdik.

Kurultayımızın amacı, saldırıların yoğunlaştığı bu dönemde mücadelenin ve örgütlenmenin önündeki engelleri tartışmak, çözüm yolları aramak, çözümlerin hayata geçirilmesinde ortak bir irade oluşturmak olarak belirlenmişti. Bu doğrultuda toplanan Kayseri İşçi Kurultayı, işçi sınıfına yönelik saldırıların Kayseri özgülünde yaşanan diğer sorunlarla birlikte ele alındığı, emeğin korunmasına yönelik acil taleplerimizin tartışıldığı bir kurultay oldu. Tartışılan konuların işçi sınıfının ortak sorunları olması nedeniyle kurultay oldukça kapsamlı bir içerikte gerçekleşti.

Kayseri’de patronlar örgütlüdür. Buna karşılık işçilerin de “Sınıfa karşı sınıf!” şiarıyla karşı bir örgütlenmeye ihtiyacı vardır. İşçi sınıfı hak arama mücadelesinde başarıya ulaşmak için kendi kabuğunu kırmalı, yalnızlığından kurtulmalıdır. Artık Kayseri’de işçiler bir araya gelmeli, ortak hareket etmelidir. Bu nedenle, fabrikalarda ve işyerlerinde eşzamanlı örgütlü mücadeleyi sürdürebilmek, sınıf dayanışmasının gereklerini hayata geçirebilmek için Kayseri İşçi Kurultayı’nın ortak iradesiyle oluşturulan Kayseri İşçi Platformu’nda işçiler biraraya gelmelidir. Böylece hak arama mücadelemiz ve örgütlenmemiz daha ileri bir boyuta taşınmış olacaktır.   

Böyle bir ihtiyacın ürünü olarak Kayseri İşçi Platformu, kurultaya önerilen ve karar haline dönüştürülen mücadele talepleri etrafında fabrikalarda ve işyerlerinde bağımsız taban örgütlülükleri kurarak mücadeleyi sürdürecektir.


Kayseri İşçi Kurultayı’nda önerilen ve tartışılıp karar haline dönüştürülen mücadele talepleri şunlardır:

* İşçilere insanca yaşamaya yetecek, vergiden muaf asgari ücret verilmelidir!

* Tüm çalışanlar için genel sigorta (işsizlik, sağlık, kaza, emeklilik, yaşlılık) olmalıdır!

* Sigorta primleri devlet ve işveren tarafından ödenmelidir!

* Tüm çalışanların grevli-toplusözleşmeli sendika hakkı olmalıdır!

* Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalıdır!

* %10 işkolu barajı kaldırılmalıdır!

* İşyerlerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurulları olmalıdır!

* İşyerlerinde doktor tam gün ve koruma amaçlı tedavi için bulunmalıdır!

* İşyerlerinde iş kazalarına ve meslek hastalıklarına karşı koruyucu önlemler alınmalıdır!

* İşyeri yemekleri, servis sorunları işçi sağlığı baz alınarak çözülmelidir!

* Mezarda emekliliğe hayır!

* Kıdem tazminatının gaspına yönelik tüm öneriler geri çekilmelidir!

* Esnek üretim, taşeronlaştırma, prim, parçabaşı sistemi yasaklanmalıdır!

* Geçici, sözleşmeli, mevsimlik vb. çalışma sistemleri yasaklanmalıdır!

* 7 saatlik işgünü ve 35 saatlik çalışma haftası yasalaşmalıdır!

* Her türlü fazla mesai ve gece çalışması yasaklanmalıdır!

* Yıllık izinler, tüm çalışanlara en az 30 işgünü ve ücretli olarak kullandırılmalıdır!

* 1 Mayıs ve 8 Mart ücretli izin ve resmi tatil olmalıdır!

* 4857 sayılı İş Yasası (Kölelik Yasası), SSGSS Yasası iptal edilmelidir

* “İstihdam paketi” geri çekilmelidir!

* Sendikaların toplusözleşme yapabilmesini Ekonomik Sosyal Konsey’e üye olma şartına bağlayan yasa maddesi önerisi geri çekilmelidir!

* Herkese sağlığa ve ihtiyaca uygun konut, parasız sağlık, parasız eğitim! 

* Eşit işe eşit ücret uygulanmalıdır!

* İşyerlerinde kreş ve emzirme odaları olmalıdır!

* Kadın işçilerin ana ve çocuk sağlığına zararlı işlerde çalıştırılması yasağı getirilmelidir!

* Doğumdan önce ve sonra üçer aylık ücretli izin, tıbbi bakım ve yardım verilmelidir!

* Yaşlılara ve yetim çocuklara bakım ve yardım sağlanmalıdır!

* Çocuk işçiliği yasaklanmalı, Ortaçağ’dan kalma yarı-feodal bir uygulama olan çıraklık tasfiye edilmelidir!


 Mücadele taleplerimizi hayata geçirebilmek için ise şunlar karar altına alınmıştır:

* Mücadele taleplerimiz etrafında işyerlerimizde ve fabrikalarda taban örgütlülükleri oluşturmak, sendikalarda örgütlenmek;

* İşçiler arasında ırkçı, şoven etkiyi kırmak için “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği!” şiarı doğrultusunda çalışmalar örgütlemek;

* Önerilen ve tartışılıp karar haline dönüştürülen mücadele talepleri doğrultusunda çeşitli kampanyalar örgütlemek;

* 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ve 1 Mayıs’ın tarihsel anlamı, sınıfsal içeriği ve güncel önemine dikkat çekmek için çeşitli kampanyalar düzenlemek, eylemler örgütlemek.

Ön hazırlık süreciyle birlikte kurultayımız örgütlenme alanında yaşadığımız sorunları aşmak için ön açıcı bir takım imkanlara ulaşmamızı sağlamış, bundan sonraki çalışmalarımız için anlamlı bir deneyim bırakmış ve birikim yaratmıştır.

Kurultayımızla artan sömürü ve kölelik koşullarına karşı insanca bir yaşam ve özgür bir gelecek için verdiğimiz mücadelede önemli bir adım atmış olduk. Tüm işçi ve emekçileri, bu onurlu yolda omuz omuza yürümeye ve örgütlü mücadeleye çağırıyoruz!

Kayseri İşçi Kurultayı