4 Temmuz 2008 Sayı: SİKB 2008/27

  Kızıl Bayrak'tan
  Rejim krizi derinleşiyor!
   Kürt halkına saldırılar hız kesmiyor
AKP’yi kapatma davasında son gelişmeler...
Mamak’ta güçlü bir 2 Temmuz
süreci örgütlendi…

Kürdistanlı tarım işçilerinin Ordu ve Trabzon’a girişi yasaklandı

KESK Genel Kurulu cansız, coşkusuz ve katılımsız gerçekleşti…
  KESK Genel Kurulu’ndan yansıyanlar ve görevler...
  Kayseri İşçi Kurultayı başarıyla gerçekleşti…
  İşçi ve emekçi hareketinden…
  F tiplerinde keyfi
baskılar sürüyor!
  Arjantin’de “öteki final!”
  Emperyalizmin Ortadoğu hesapları ve Türkiye’nin rolü!
  Avrupa futbol şampiyonası ve BİR-KAR’ın kampanyası
  Uluslararası işçi hareketinin yeniden yapılanması:
Ne yapmalı? Nasıl yapmalı? - 1
Volkan Yaraşır
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

2 Temmuz eylem ve etkinliklerinden...

“Sivas’ın katili sermaye devleti!”


Adana: ‘Sivas’ı unutma unutturma!”

Adana 2 Temmuz ‘93 Platformu bileşenleri (KESK, TMMOB, TTB, ÖDP, EMEP, DTP, İHD, Halkevleri, Adana Alevi Bileşenleri) 1 Temmuz günü saat 12.30’da İnönü Parkı’nda gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile Sivas katliamını protesto ettiler.

Basın açıklamasında “Adana 2 Temmuz ‘93 Platformu” ve “Unutmadık, unutturmayacağız!” şiarının yazılı olduğu, Sivas’ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart açıldı.

Basın açıklamasından önce Zülfü Livaneli’nin Yangın yeri şiiri okundu. Şiir dinletisinin ardından semah dönüldü. Basın açıklamasını platform bilenleri adına PSAKD Başkanı Metin Çelik okudu. Basın açıklamasında şunlar söylendi: “Sivas-Madımak katliamının ardındaki güçlerin ve elebaşlarının bir başbakanın çekmecesinden çıkan, Maraş katliamı ile ilgili bilgi notu ile belgelendiğini artık biliyoruz. Bu nedenle, Sivas katliamının 15. yılında emperyalizme, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve yoksulluğa karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. 1 Mayısları, Maraş, Çorum, Gazi ve Sivas-Madımak katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız!”

Yaklaşık 120 kişinin katıldığı eylemde “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek!”, “Sivas’ı unutma unutturma!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Adana


PSAKD Maltepe Şubesi katliamı lanetledi...

PSAKD Maltepe Şubesi, 2 Temmuz katliamını lanetlemek için 10 günlük anma programı hazırladı. Etkinliklere çağrı amacıyla yaygın bir faaliyet yürüttü.

28 Haziran günü panel düzenlendi. Panele, Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Dedeler Kurulu üyesi Kazım Engin ve PSAKD Maltepe Şube Yöneticisi E. Duygu Çağlar katıldı. Konuşmacılar Sivas katliamının arka planı anlattılar. Saldırılar karşısında örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaptılar.

Akşam ise “Mumlarımızla şehitlerimizi anıyoruz” etkinliği yapıldı. Dernek binasından “Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar!/PSAKD Maltepe Şube” imzalı pankart ve Sivas şehitlerinin fotoğraflarıyla yürüyen kitle Heykel Meydanı’nda emekçilere katliamı lanetleme ve katliamcılardan hesap sorma çağrısı yaptı.

Heykel Meydanı’nda gerçekleştirilen açıklama boyunca “Sivas’ı unutmak ihanettir!”, “Sivas’ı unutma unutturma!”, “Sivas’ın katili sermaye devleti!” sloganları atıldı.

29 Haziran akşamı saat 21.00’de PSAKD Maltepe Şubesi’nde toplanan kitle Heykel’e doğru yürüyüşe geçti. “Karanlığa meşale olanlar küllerinden yeniden doğarlar!/PSAKD Maltepe Şube” imzalı pankart ve sloganlarla Heykel’e gelindi. Saygı duruşunun ardından Sivas’ın devlet katliamı olduğunu anlatan bir konuşma yapıldı.

Anma sonrası kitle tekrar sloganlarla dernek binasına yürüdü.

30 Haziran akşamı ise eylem son durakta gerçekleşti. Pankart açarak yürüyüşe geçen kitle yol boyunca slogan attı, halkı eyleme katılmaya ve katillerden hesap sormaya çağırdı. Alkış ve ıslık sesleri mahalle halkının alkışlarına karıştı.

Yürüyüş boyunca yapılan ajitasyon konuşmaları Gülsuyu halkı tarafından alkışlarla karşılandı. Heykele varıldığında ise kolluk güçleri hazır bekliyordu. Burada Heykel’deki kahveye gidildi ve eyleme çağrı yapıldı. Kahveden çıkan kalabalık alkışlarla PSAKD Maltepe Şubesi’nin pankartıyla buluştu.

Sivas şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından PSAKD Maltepe Şubesi adına dernek başkanı konuşma yaptı. Konuşmada devletin katliamcı kimliği teşhir edildi. Basın açıklamasının ardından Sivas katliamı 1 dakika boyunca alkışlarla protesto edildi. Okul durağında 30 kişiyle başlayan eylem Heykel’de 70 kişiye ulaştı.

Eyleme Tersane İşçileri Birliği Derneği yöneticileri de katılarak destek verdi.

PSAKD?Maltepe Şubesi 1 Temmuz günü “Sivas’ın ışığı sönmeyecek! Sivas’ı unutma, unutturma!” şiarı ile bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikten önce yüzlerce bildiri, el ilanı işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Yine yüzlerce afişle etkinlik duyuruldu.

Etkinlik saat 20.00’de Kartal İşçi Kültür Evi Derneği Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı tiyatro gösterisi ile başladı. Açılış konuşmasını PSAKD Başkanı yaptı. Ardından çocukların hazırladığı şiir dinletisi sunuldu.

Daha sonra sahneye Hasan Sağlam çıktı. Türkçe ve Kürtçe türküler söyleyerek etkinliğe coşku katan Hasan Sağlam emekçiler tarafından coşku ile alkışlandı.

2 Temmuz görüntülerinden oluşan sinevizyonun sonunda Sivas şehitlerinin fotoğrafları gösterildi. Bu bölümü etkinliğe katılanlar ayakta alkışladı. Kapanış konuşmasında etkinliğin ön süreci ve yapılan yaygın faaliyet anlatıldı. 2 Temmuz‘a dönük duyarlılığın önemi özel olarak vurgulandı.

Konuşmanın ardından Sivas şehitlerinin her birinin adı tek tek sayılarak “Yaşıyor!” denildi. Etkinliğe 100’ün üzerinde emekçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Maltepe


Esenyurt’ta 2 Temmuz anması...

30 Haziran akşamı Esenyurt’ta Sivas katliamının 15. yıldönümü vesilesiyle bir anma etkinliği gerçekleştirdik. Ön çalışmasını yaygın yaptığımız etkinliğimiz coşkulu bir atmosferde ve 200 emekçinin katılımıyla gerçekleşti.

Program Sivas katliamında yitirdiğimiz aydın ve sanatçılarımız şahsında tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Esenyurt İşçi Kültür Evi’nin katliamla ilgii hazırlamış olduğu sinevizyon gösterildi.

Etkinlikte Sivas katliamıyla ilgili bir metin okundu. Daha sonra müzik dinletisine geçildi. Dostumuz Fırat Avalır, seslendirdiği türkülerle etkinliğimize coşku kattı.

Kapanış konuşmasında devletin bugüne kadar Maraş, Çorum, Sivas, Ulucanlar ve 19 Aralık gibi katliamlar gerçekleştirdiği, yaşanan katliamların hesabını sormak ve yeni katliamlara izin vermemek için mücadelenin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı. 2 Temmuz mitingine çağrı yapıldı.

Anmada “Sivasın hesabı sorulacak!”, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “ Faşizmi döktüğü kanda boğacağız!”, “ Sivas’ın katili sermaye devleti!” sloganları sıklıkla atıldı.

Esenyurt BDSP


Esenyurt Temel Haklar’dan anma

Esenyurt Temel Haklar Derneği, Sivas katliamını eylemle lanetledi. Eylemde “Diri diri yakanlar 5 yıldır iktidarda!” yazılı pankart açıldı.

Depo pazar girişinden başlayan yürüyüş boyunca, “Madımak şehitleri ölümsüzdür!”, “Sivas’ın hesabını soracağız!”, “Diri diri yakanlar halka hesap verecek!”, “Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız!”, “Halkız, haklıyız, kazanacağız!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. “Adalet istiyoruz!”, “Madımak müze olsun!”, “Diri diri yakanlar yargılansın!” dövizleri taşındı.

Eylem, Sivas’ta ölenler anısına okunan şiirle son buldu. Eyleme 90 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Esenyurt


Gazi’de Sivas şehitleri anıldı!

Gazi Mahallesi’nde devrimci ve demokrat kurumların düzenlediği ortak bir anma etkinliği yapıldı.

BDSP, Mücadele Birliği, DHP, Alınteri, Devrimci Hareket, ESP, DTP, TKP, TÖP ve Öteki Kültür Sanat Evi tarafından örgütlenen anma etkinliği kitlenin eski karakol önünde toplanmasıyla saat 19:00’da başladı.

Yürüyüş sırasında sık sık katliamın hesabını soran sloganlar atıldı. Yürüyüşün ardından Cemevi’nin arkasında bulunan boş araziye geçildi. Sivas’ta şehit düşenler anısına saygı duruşu yapıldı.

Basın açıklamasında Sivas’ın planlı bir devlet katliamı olduğu vurgulandı. Açıklamanın ardından Grup Fliska sahne aldı. Programda Bektaş Sarıateş, Önder Babat Müzik Topluluğu, Alınteri İşçi Korosu, GOP İşçi Platformu Şiir Topluluğu ve BEKSAV’ın hazırlamış olduğu sinevizyon programı yeraldı. Yürüyüşe 500 kişi katılırken sayı alanda 1000’e kadar çıktı.

Kızıl Bayrak / GOP


Halkevleri’nden 2 Temmuz anması...

İstanbul Halkevleri 30 Haziran’da saat 21.00’de Beyoğlu Sineması’nda 2 Temmuz anma etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Daha sonra Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol bir konuşma yaptı. Ardından Can Dündar’ın hazırladığı “Sivas Cehennemi” belgeseli gösterildi. Program PSA GYK üyesi Metin Aslandoğmuş’un konuşmasıyla devam etti.

Konuşmaların ardından Sarıyer Halkevi Gençlik Korosu, Feryal Öney ve Mazlum Çimen sahne aldı. Eşber Yağmurdereli de 2 Temmuz’da Sivas’ta olacaklarını duyurdu, Sivas’a katılma çağrısı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul


Katliam Kartal’da lanetlendi

Yaklaşık on gün boyunca Sivas katliamı gündemi üzerinden yürüttüğümüz kampanyanın ardından 29 Haziran akşamı Kartal İşçi Kültür Evi’nde 150 kişinin katıldığı bir etkinlik gerçekleştirdik.

Saat 20:00’de başlayan etkinliğimiz İşçi Kültür Evi tiyatro topluluğunun oyunu ile başladı. Oyun “Asla unutma, asla bağışlama” sözleriyle Sivas şehitleri için saygı duruşuna çağrıyla sona erdi. Kartal İşçi Kültür Evi adına yapılan konuşmada ise katliam ile aslında emekçilerin sesinin boğulmaya çalışıldığı ifade edildi.

Kartal İşçi Kültür Evi çocuk şiir topluluğu, dünyayı çocukların gözünden anlatan, Filistinli çocukların dünyaya bakışını vurgulayan tiyatral bir şiir dinletisi sundu. Dinleti çocukların açtığı “Yaşasın halkların kardeşliği” pankartıyla son buldu. Oldukça etkili olan oyun izleyiciler tarafından da uzun süre alkışlandı.

Dernek binası önünde yapılan etkinliğimize katılım düzenli arttı. Şiir dinletisinden sonra ise Üç Deniz Topluluğu’ndan sanatçı dostumuz Ferda Ereren kısa bir dinleti sundu.

Etkinliğin son bölümünde ise Sivas katliamı görüntülerinden oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon etkili oldu.

Etkinlik henüz yeni açılan Kartal İşçi Kültür Evi’nin emekçiler tarafında tanınması bakımından da önemli bir işlev gördü.

Kartal İşçi Kültür Evi çalışanları


Katliamlar Ümraniye’de lanetlendi

Ümraniye Bağımız Devrimci Sınıf Platformu, Sivas katliamını lanetlemek ve “katil devlettir” şiarını yükseltmek için kapsamlı bir faaliyet yürüttü. BDSP imzalı bildirileri Sarıgazi ve Sultanbeyli’deki işçi ve emekçilere ulaştıran BDSP sokak sokak, ev ev, kahve kahve dolaşarak katliamı lanetleyen, mücadeleye çağrı yapan ajitasyon konuşmaları yaptı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye


Ümraniye’de 2 Temmuz paneli

1 Temmuz günü OSİM-DER’de düzenlenen panele BDSP temsilcisi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ümraniye Şubesi temsilcisi Metin Arslan katıldı.

Panel, Esenyurt İşçi Kültür Evi tarafından hazırlanan Sivas katliamını anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı. İlgiyle izlenen sinevizyon gösteriminin ardından, konuşan PSAKD temsilcisi, Sivas katliamının arka planına ve devletin katliamdaki rolüne dikkat çeken bir konuşma gerçekleştirdi. Katliamın günümüze yansımalarına da değinen Arslan, 1 Mayıs’ta İstanbul’da devletin aldığı tedbirler ile Sivas’ta “alamadığı/almadığı” tedbirlerin düşündürücü olduğunu söyledi.

BDSP adına yapılan konuşmada katliamın gerçek sorumlusunun sermaye devleti olduğu belirtilirken, işçi sınıfının içinde burjuvazi tarafından yaratılan suni ayrımların sınıfın mücadelesine zarar verdiği söylendi. Ayrıca CHP’nin katliamda oynadığı rolün altı çizildi.

Ardından soru-cevap bölünme geçildi. Canlı tartışmaların yaşandığı bu bölümde yapılan konuşmalar özellikle Aleviler üzerinden son dönemde yapılan hesaplar ve PSAKD’nin bu noktadaki tutumu üzerine oldu.

Panele 30 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye



Mamak’ta ortak 2 Temmuz eylemi...

“Katleden devlettir!”

Mamak’ta Alınteri, BDSP, DHD, ESP, Partizan tarafından “Katleden devlettir! Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” şiarıyla örgütlenen anma programı 1 Temmuz günü gerçekleştirildi.

Yürüyüş saat 18.45’te Tek Mezar Hacı Bektaş-ı Veli Parkı’nda kitlenin toplanmasıyla başladı. Eylemi örgütleyen kurumların pankartlarıyla katıldığı yürüyüşte en önde “Katleden devlettir! Sivas katliamını unutmadık, unutturmayacağız!” pankartı taşındı.

Tuzluçayır’a kadar NATO yolu trafiğe kapatıldı. Yürüyüş sırasında sıklıkla sloganlar atıldı.

Tuzluçayır yol ağzına coşkulu sloganlarla gelen kitle burada Çiçek İş Merkezi önünde oluşturulan kürsünün etrafında yerini aldı. Kitleye Metin Altıok’un dizeleriyle hoş geldiniz denildi. Etkinlikte devletin katliamcı kimliği teşhir edildi.

Şehitler anısına yapılan saygı duruşunun ardından yaşamını yitiren 33 insanın ismi tek tek okunarak “Yaşıyor!” diye haykırıldı.

Eylemi örgütleyen kurumlar adına okunan ortak metinde Osmanlı’dan günümüze devletin katliamcı kimliği anlatıldı. Egemenlerin laiklik-şeriat ikilemiyle emekçileri düzene yedekleme çabaları mahkum edildi. PSAKD Genel Merkezi’nin işçi ve emekçilerin, Kürt halkının düşmanı olan CHP’yi 2 Temmuz toplantılarına çağırması teşhir edildi. Açıklama mücadele çağrısı ile sona erdi.

Programın devamında Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu Pir Sultan’dan türküler seslendirdi. Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Vakfı Derneği semah ekibinin gösterisi ilgiyle izlendi. Yavuz Canpolat türküleriyle programa renk kattı.

Anma programı canlı geçti, sloganlar coşku ve öfkeyle atıldı.

Yürüyüş boyunca 180 kişi olan kitlenin sayısı Tuzluçayır’daki anma programı sırasında 400’e ulaştı. Anmanın ardından eylem Mamak İşçi Kültür Evi önündeki Menekşe Erbay Parkı’na yapılan yürüyüşle sona erdi.

Sınıf devrimcileri eyleme “Faşist katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak!/BDSP”, “Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir!” şiarlı pankartları, coşkulu kortejleriyle katıldılar.


Ankara’da mezar anması

2 Temmuz Sivas katliamı BDSP, Alınteri, DHD, ESP, Partizan tarafından gerçekleştirilen mezar anmasıyla bir kez daha lanetlendi. Sivas’ta katledilen 33 aydın ve sanatçı mezarları başında anıldı.

Alınteri, BDSP, DHD, ESP, Partizan 2 Temmuz günü “Katleden devlettir! Unutmadık, unutturmayacağız!” ortak pankartı arkasında eyleme katıldılar. Eylem saat 11.00’de Karşıyaka Mezarlığı 1. kapı önünde başladı.

Sivas şehitlerinin anıt mezarına kadar sloganlarla yapılan yürüyüşün ardından anma gerçekleştirildi. Devrim ve sosyalizm davasında ölümsüzleşenlerle Sivas’ta katledilenlerin anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada devletin katliamcı kimliği teşhir edildi.

Metin Altıok’un bir şiiri okundu. Sivas’a yakılan bir türkü, anıt mezar ziyareti sırasında hep bir ağızdan söylendi. Mezar başında haykırılan sloganların ardından yürüyüşle etkinlik sona erdi.

Sınıf devrimcileri anmaya “Katliamların hesabını işçi ve emekçiler soracak!/BDSP” imzalı pankartları ve 33 şehidin fotoğraflarıyla katıldılar.

Anmaya 70 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara