27 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/26

  Kızıl Bayrak'tan
  Derinleşen kriz, düzenin yeni manevra arayışları...
   Emekçi halklara karşı düşmanlıkta aynı saftalar!
Başbuğ-Erdoğan görüşmesi ve
çatışan tarafların ortak gündemleri
“Darbeye karşı 70 milyon adım” parodisinin hatırlattıkları...
İşçi ve emekçi eylemlerinden…
Tuzla tersanelerde hak gaspları sürüyor, mücadele de...
  16 Haziran eylemi ve dükkancı zihniyetin küçük hesaplara dayalı sorumsuzluğu üzerine…
Gerçek bir grev için ileri!
  OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi…
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı’nın ardından...
  Sosyalist Kamu Emekçileri’nden KESK Genel Kurulu öncesi panel…
  Gençlik örgütlenmesi sorunu, Genç-Sen ve tutumumuz üzerine...
  Dünyadan...
  Düzenin gözbağlarına kanmayalım...
  “Çatı Partisi”…
M. Can Yüce
  Bir-Kar’ın kampanya
çalışmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Önder Dolutaş’a özgürlük!

Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK) aktivisti Önder Dolutaş, 23 Mayıs 2008 tarihinde, bir etkinliğe katılmak amacıyla İngiltere’den Almanya’ya giriş yaparken Frankfurt-Hanh Havaalanı’nda Alman polisi tarafından gözaltına alındı ve yaklaşık bir aydır Koblenz yakınlarındaki bir cezaevinde tutuklu bulunmaktadır.

Alman devletinin, Türkiye’nin İnterpol üzerinden iade talebinde bulunmasını gerekçe göstererek tutukladığı Önder Dolutaş, Türkiye’de, özellikle üniversite öğrenciliği döneminde yürüttüğü devrimci faaliyetlerden dolayı defalarca kez gözaltına alınmış, işkence görmüş ve en nihayetinde örgüt üyeliği gerekçesiyle, kesinleşmiş 12,5 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştır.

İngiltere vatandaşı olan, İngiltere’de üniversite eğitimi gören ve politik sebeplerden dolayı süresiz oturuma sahip olan Önder Dolutaş, terk etmek zorunda kaldığı Türkiye’ye iade edilmek istenmektedir. İade istemi ve dahası tutuklanması tamamen hukuk dışı ve keyfi olduğu gibi, iade edilmesi durumunda can güvenliği tehlike altındadır.

Önder Dolutaş’ın tutuklanmasından sonra, serbest bırakılması için ATİK bir kampanya başlattığını ilan etti. Bu vesileyle Almanya’nın ve Avrupa’nın değişik şehirlerinde çeşitli eylemler gerçekleştirildi. Bu etkinliklerden biri de 21 Haziran Cumartesi günü, ATİK tarafından Almanya’nın Duisburg kentinde gerçekleştirildi. Alman kurumlarından Rote Hilfe (Kızıl Yardım) ile ortak örgütlenen basın açıklamasına Bir-Kar ve AGİF de katılarak destek verdi.

Şehir merkezinde kurulan bilgilendirme standında konuya ilişkin bildiri metninden bölümler okundu, bildiri dağıtımı yapıldı. Almanca ve Türkçe “Önder Dolutaş’a Özgürlük!” pankartının açıldığı basın açıklaması ve bilgilendirme standına 40 kişi katıldı.

Önder Dolutaş örneği, “demokrasinin beşiği” geçinen Almanya’nın ve dahası tüm Avrupa’nın, “terörle mücadele” bahanesiyle kazanılmış siyasal hakları, kendi hukuklarını bile hiçe sayarak nasıl gaspettiklerinin yeni bir tescilidir. Daha önce siyasi statüleri tanınmış binlerce kişiye “bundan sonraki yaşamınızı kendi ülkenizde sürdürebilmeniz önünde bir engel kalmamıştır!” ibareli, tehdit niteliğinde mektuplar gönderilmekte ve dahası iltica etme hakkı tamamen gasp edilmek istemektedir. Dolayısıyla bugün Önder Dolutaş’a yapılan saldırı, başta Türkiyeliler olmak üzere, Avrupa’da yaşayan tüm devrimci-ilerici insanlara yapılmıştır. Bu yüzden de, bu tür saldırılar karşısında devrimci dayanışma ve dahası birleşik bir politik mücadele her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. 

Bir-Kar / Duisburg


Stuttgart’ta komünist hareketin 10. yıl konferansı...

Partimizin 10. yılı vesilesiyle yurtdışında düzenlemekte olduğumuz konferanslardan birini 22 Haziran’da Almanya’nın Stuttgart kentinde gerçekleştirdik. Konferansımıza yaklaşık 50 kişi katıldı.

Etkinlik programı dünyada ve Türkiye’de devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ile başladı.

Konferans, Türkiye’de yaşanan son dönem önemli siyasal gelişmelere, bu gelişmelerin anlamına, niteliğine ve seyrine ilişkin sunumla başladı.

Daha sonra konferansın asıl konusuna geçildi. Bu çerçevede komünist hareketimizin bakış açısı ile tarihsel bir çerçeve çizilerek sol hareketin dünden bugüne gelişme seyri, sınıfsal karakteri, ideolojik çizgisi, bunun ifadesi olan programatik görüşleri ve bütün bunlardan hareketle sol hareket değerlendirildi.

Komünist hareketin çıkışı anlatıldı.

Konferans, katılımcıların sorduğu sorular ve değerlendirmelerle devam etti. Bu bölümde canlı ve işlevsel tartışmalar gerçekleştirildi.

Stuttgart’dan TKİP taraftarları


Bir-Kar’ın kampanya çalışmalarından…

Berlin’de kampanya devam ediyor!

17 Haziran günü 1200 kişinin çalıştığı Jilet Fabrikası önünde, ardından yüzlerce insanın aktığı U Bahn çıkışlarında ajitasyon konuşmaları eşliğinde bülten dağıtımı gerçekleştirdik. 19 Haziran günü sabah saatlerinde ise, çok sayıda işsizin de giriş-çıkış yaptığı işçi bulma kurumu önünde materyallerimizi dağıttık. Akşam kampanya afişlerimizi yaptık.

Kampanyamıza daha çok işsizler ve kadınlar ilgi gösteriyorlar.

BİR-KAR / Berlin


Bielefeld’de kampanya çalışması…

“Sermayenin saldırılarına karşı birleşelim, mücadele edelim!“ şiarlı kampanyamızın çalışmaları devam ediyor. Yaygın bildiri dağıtımlarının ardından Avrupa Kupası maçları vesileyle kolluk güçlerinin aldığı “güvenlik” önlemleri nedeniyle afişlerimizi aynı yaygınlıkta kullanamadık. Buna rağmen afişlerimizi şehrin merkezi yerlerine belli bir yaygınlıkta yaptık. Afiş çalışmamızı fabrika bölgelerine ve bugüne kadar gitmediğimiz mahallelerde sürdüreceğiz. 

21 Haziran günü IBZ (Enternasyonal Buluşma Merkezi)’nin düzenlemiş olduğu “Yaz Festivali”ne katılarak stand açtık. Ayrıca bölgemizde yerel olarak çıkan Neue Westfällische adlı gazeteyle röportaj yaparak, BİR-KAR’ın ne olduğunu, ne tür çalışmalar yaptığını ve kampanyamızı anlattık.

BİR-KAR / Bielefeld


Essen’de kampanyada yeni adım...

Ver.di Sendikası Essen 8. bölge Sekreteri Reiner Sauer, ilerici ve mücadeleci kimliği ile tanınan bir sendikacıdır, aynı zamanda gelişen ırkçı Alman faşizmine karşı da birçok etkinlik ve eylemin bizzat örgütleyicisidir. Bundan dolayı Reiner Sauer ve ailesi faşistler tarafından ölümle tehdit edilmektedir.

19 Haziran tarihinde Essen sehrinde başta Ver.di Sendikası olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun çağrısı üzerine bir dayanışma toplantısı yapıldı. 10’un üzerinde sendikacı ve kurum temsilcisinin konuşmacı olarak katıldığı etkinliği 400’e yakın kişi izledi.

Essen BİR-KAR çalışanları olarak toplantıya katılarak mücadeleci sendikacı ile dayanışmamızı gösterdik. Toplantıda aynı zamanda yoksulluğa ve işsizliğe karşı yürüttüğümüz kampanyamızla birlikte BİR-KAR’ı da anlattık. Bültenimizi dağıttık.

BİR-KAR / Essen


Frankfurt’ta kampanya faaliyeti...

16 Haziran günü MLPD’nin Pazartesi günleri düzenlediği Montags-demo etkinliğinde yer alarak kampanya bültenimizi dağıttık.

Yanısıra, başta Frankfurt’un Rödelheim, Ostbahnhof, Westbahnhof, Leipziger Str. ve Frankfurt Üniversite kampüsü olmak üzere başka birkaç bölgede daha yaygın afiş yaptık.

 BİR-KAR / Frankfurt


Basel’de kampanya çalışmaları

İsviçre BİR-KAR’ın “Kadın ticaretine son, yaşasın kadının eşitlik ve özgürlük mücadelesi!” şiarıyla başlattığı kampanya devam ediyor.

Kampanya çalışmasına Basel’de Almanca ve Türkçe bildirilerimizin dağıtımıyla başladık. Yaklaşık on gün boyunca Basel’in bir çok semtinde ve merkezde yaygın bildiri dağıtımı gerçekleştirdik. Diğer yandan afişlerimizi yapmaya devam ediyoruz. Kahve gezileriyle faaliyetimizi sürdüreceğiz. 

BİR-KAR / Basel


Neuchatel’de kampanya çalısmasından…

Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki yozlaşma ve çürümeyi teşhir eden çalışmamıza devam ediyoruz. Kapitalist devlet eliyle fuhuşun ve kadın ticaretinin teşvik edilmesini protesto ederek kitleleri uyarıyoruz.

Bildirilerimizi yoğun olarak dağıtıyoruz. Yağış nedeniyle afiş çalışmamıza 18 Haziran günü başlayabildik.

Cenevre’de yürütmeye devam ettiğimiz faaliyetimiz boyunca da olumlu tepkiler aldık.

 BİR-KAR / Neucthatel


İsviçre’de kampanyanın sonuçları...

İsviçre BİR-KAR olarak 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası vesilesiyle “Kadın ticaretine son!” şiarıyla başlattığımız kampanyanın sonuna gelmiş bulunuyoruz.

Bölgemiz Cenevre’de bizler de BİR-KAR olarak 1 Haziran’dan itibaren yoğun bir kampanya yürüttük. Hedefli bir çalışma ile bildirilerimizi dağıttık. Ulaşmadığımız tek bir kurum ve kuruluş bırakmadık. Stadyumun tüm giriş çıkışlarına, kitlelerin yoğun olarak kullandığı alanlara yaygın afiş yaptık.

Afişlerimiz yoğun ilgi gördü.

Kampanya süresince 7 bin Fransızca bildiri, 150 Türkçe bildiri ve 300 afiş kullandık. Kampanya çalışması moral ve motivasyonumuzu artırdı.

BİR-KAR / Cenevre