27 Haziran 2008 Sayı: SİKB 2008/26

  Kızıl Bayrak'tan
  Derinleşen kriz, düzenin yeni manevra arayışları...
   Emekçi halklara karşı düşmanlıkta aynı saftalar!
Başbuğ-Erdoğan görüşmesi ve
çatışan tarafların ortak gündemleri
“Darbeye karşı 70 milyon adım” parodisinin hatırlattıkları...
İşçi ve emekçi eylemlerinden…
Tuzla tersanelerde hak gaspları sürüyor, mücadele de...
  16 Haziran eylemi ve dükkancı zihniyetin küçük hesaplara dayalı sorumsuzluğu üzerine…
Gerçek bir grev için ileri!
  OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi…
  Sincan İşçilerin Birliği Kurultayı’nın ardından...
  Sosyalist Kamu Emekçileri’nden KESK Genel Kurulu öncesi panel…
  Gençlik örgütlenmesi sorunu, Genç-Sen ve tutumumuz üzerine...
  Dünyadan...
  Düzenin gözbağlarına kanmayalım...
  “Çatı Partisi”…
M. Can Yüce
  Bir-Kar’ın kampanya
çalışmalarından…
  Mücadele Postası.
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi…

OSİM-DER’li işçiler yeni döneme hazır!

OSB-İMES İşçileri Derneği 3. Olağan Genel Kurulu 22 Haziran günü dernek binasında yapıldı. Bülten, broşür ve ozalitlerle çağrısı yapılan ve bir haftalık yoğun bir çalışmaya konu edilen genel kurul 50 kişilik katılımla oldukça canlı bir atmosferde gerçekleşti.

OSİM-DER Yönetim Kurulu adına Sevgi Alkan’ın yaptığı kısa konuşmanın ardından işçi sınıfının kurtuluşu mücadelesinde yitirilenler anısına saygı duruşu gerçekleştirildi. Oylama sonucu divan başkanlığına Tersane İşçileri Birliği Derneği Başkanı Zeynel Nihadioğlu seçildi.

Havzadaki çalışma koşulları ve OSİM-DER’in 4 yıldır sürdürdüğü mücadeleden kesitler sunan sinevizyon gösteriminin ardından divan kurulunun yerini alması ile genel kurul programı başladı. Nihadioğlu, kurulu selamlayan konuşmasında birer mücadele mevzisi olan işçi derneklerinin genel kurullarının diğer birçok örgütte olduğu gibi yönetim kurulu seçimine sıkıştırılmaması, geçmiş dönemin değerlendirilip yeni dönem hedeflerinin tartışıldığı birer platform olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Açılış konuşmasını OSİM-DER Başkanı Mehmet Ali Karabulut yaptı. Karabulut konuşmasında dünyada ve Türkiye’de sermayenin işçi ve emekçilere yönelttiği saldırıları anlattı. Saldırılar karşısında sınıf mücadelesinin tablosuna değindi. Kapitalizmin krizi büyüdükçe sosyal haklara dönük saldırıların da derinleştiğini belirten Karabulut, bölgede de benzer bir tablonun yaşandığını söyledi. Kapitalizmin bir bataklıkta çırpındığını ifade eden Karabulut, işçi ve emekçilere dayatılan çalışma ve yaşam koşullarını Davutpaşa’da, Tavukçu Yolu’ndaki tekstil atölyelerinde ve tersaneler cehenneminde yaşanan iş cinayetleri ile somutladı.

Karabulut iki genel kurul arasında OSİM-DER’in gerçekleştirdiği çalışmalara değindi. Bölgedeki tüm işletmelerde sorunların benzer olduğunu belirterek fiili-meşru bir hattın esas alındığını söyledi. Yürütülen mücadeleler sonucunda OSİM-DER’in bölge işçileri için bir adres olduğunu belirten dernek başkanı, bu noktaya gelinmesinin arkasında dernek çalışmasının dört yıllık çabası ve öncesindeki mücadele birikimi olduğunu vurguladı.

BDSP adına yapılan konuşmada, servet–sefalet kutuplaşmasının olanca hızıyla büyüdüğü, baskı ve şiddetin de sömürüye paralel olarak arttığı söylendi. Bu koşulların işçi  ve emekçilere “Ya kapitalist barbarlık içerisinde çöküş, ya sosyalizm!” tercihini dayattığını belirten BDSP temsilcisi, tek kurtuluş yolunun sosyalizm olduğunu vurguladı.

HSGGP adına Metalurji Mühendisleri Odası’ndan Çetin Durukanoğlu yaptığı konuşmada 12 Eylül’den bugüne saldırıların artarak sürdüğünü belirtti. Fabrikaların, eğitimin, sağlığın ardından toprağın, suyun da saldırılara kurban gittiğini söyledi. HSGGP deneyimini aktaran Durukanoğlu, SSGSS’ye karşı verilen mücadelenin abartılmaması ancak bu mücadelenin öneminin iyi kavranması gerektiğini sözlerine ekledi. Birleşik mücadeleye vurgu yaptı.

Konuk konuşmalarında son olarak İstanbul Tabip Odası’ndan Süheyla Ağkoç söz aldı. SSGSS karşıtı mücadele içerisinde OSİM-DER’le tanıştığını belirten Ağkoç, İMES duvarlarının ardındaki cehennemi OSİM-DER sayesinde öğrendiğini, bundan sonra da OSİM-DER’le dayanışma içinde olacaklarını belirtti.

Aranın ardından çalışma raporunun görüşülmesine geçildi. Bu bölümde derneğin geçmiş süreci çeşitli yönleri ile değerlendirildi. Kuruluş sürecinden itibaren dernek çalışmasının içinde yer alan bir üye söz alarak 4 yıl içinde dernek çalışmasının aldığı mesafeyi anlattı. Derneğin tüzüğünde “tabanın söz ve karar hakkı”nın temel bir madde olarak var olduğunu ve bunun bir bakışın ürünü olduğunu ifade etti. Çalışmaların yönetim kurulu ile değil tüm üyelerin katılımı ile planlandığını ve hayata geçirildiğini, özellikle son bir yılda aylık üye toplantıları ile bu işleyişin daha da güçlü hal aldığını söyledi. Derneğin önünde fabrikalarda komiteleşmek gibi bir hedef olması gerektiğini vurguladı.

Başka bir üye söz alarak birleşik mücadele ile grev ve direnişlerde sınıf dayanışmasının önemini vurguladı. OSİM-DER’in bu noktada olanakları ölçüsünde yoğun bir çaba harcadığını söyledi.

Çalışma raporu üzerine yapılan konuşmaların ardından çalışma raporu ve mali rapor oylanarak oy birliği ile aklandı.

Divana çeşitli önergelerin sunulmasının ardından yeni döneme ilişkin tartışmalara geçildi. İlk önerge büyük 15-16 Haziran işçi direnişine ilişkin verildi. Bu önemli eylemin her yıl çeşitli etkinliklerle anılması kararı alındı.

Sonrasında sosyal yıkım saldırılarının kapsamı ve mantığına ilişkin bir tartışma ile birlikte sosyal yıkım saldırılarına karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi, bu çerçevede birleşik mücadele hattının daha da güçlendirilmesi için çaba harcanmasına karar verildi.

Derneğe ait resmi bir web sitesinin oluşturulması ve işçi sınıfını bölüp parçalamaya hizmet eden ayrımcı politikalara karşı mücadelenin devam ettirilmesini vurgulayan önergelerin ardından işçi sınıfının eğitimi konusunda bir önerge verildi. İşçilerdeki sınıf bilincini geliştirecek ve güçlendirecek bir eğitim sürecinin başlatılması oybirliği ile karar altına alındı.

Kurula sunulan başka bir önergeyle tekstil sektörüne gereken ağırlığın verilmesi, bu alanda çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiği vurgulandı. İş kazalarına karşı çalışmaların ve mücadelenin güçlendirilmesi de genel kurula sunulan bir başka önerge idi. Tüm bu önergeler canlı tartışmaların ardından oybirliği ile kabul edildi.

Genel kurulda divana sunulan son önerge sene sonunda 2. Ümraniye İşçi Kurultayı yapılması üzerine oldu. 2,5 yıl önce gerçekleştirilen Ümraniye İşçi Kurultayı’nın bu yönde mütevazi bir adım olduğu, ancak şimdi sınıf hareketinin son dönem gelişme tablosu içinde bölgenin örgütleme sorununun bir kez daha masaya yatırılması gerektiği ifade edildi.

Yapılan tartışmaların 2. Ümraniye İşçi Kurultayı’nın gerçekleştirilmesi karar altına alındı. Genel kurulun en canlı tartışmaları 6 üyenin söz aldığı bu bölümde gerçekleşti.

Önergelerin ardından seçime geçilmek üzere ara verildi. Seçimlere M. Ali Karabulut başkanlığında tek liste ile girilirken, gerçekleşen seçimde aday liste oy birliği ile yönetime seçildi.

Genel kurulun kapanış konuşması yeni yönetim adına M. Ali Karabulut yaptı. Karabulut, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dernek çalışmalarının tüm üyelerin aktif katılımı ile gerçekleşeceğini belirtti. Tüm üyeleri bölge işçilerinin mücadelesini büyütmek için mücadelede daha da aktif bir şekilde rol almaya çağırdı.

Kızıl Bayrak / Ümraniye